Keresés

Részletes keresés

sza_attila Creative Commons License 2019.10.31 0 0 20716

Hydrangea paniculata, magyarul azt hiszem, bugás hortenzia.

Előzmény: ZsuR (20715)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.30 0 0 20715

....lehet megtalaltam?! Candelabra™ Hydrangea Shrub

 

"Trim it in late winter to early spring. (Other types of hydrangeas must be pruned in late summer to allow the flower buds to form during winter, but Candelabra Hydrangea blooms on new growth that's produced in the same season.)"

Előzmény: ZsuR (20714)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.30 0 0 20714

Oszi hortenziaim... szeretem oket.  Az elso a Limelight, a masodik nevet nem tudom - nevtelenul vettem...

 

sza_attila Creative Commons License 2019.10.30 0 0 20713

Köszönöm :) A lámpa olyan, mint a kert többi részében. Ugyanaz a széria.

Előzmény: lychnis (20712)
lychnis Creative Commons License 2019.10.29 0 0 20712

Nagyon szép munkát végeztél:-)

A lámpa mekkora? Olyan,mint az ucai?

Előzmény: sza_attila (20711)
sza_attila Creative Commons License 2019.10.29 0 0 20711

Hát igen, a nagy teljesítményű szivattyú az drága.

Látván a fotóidat, nem tartályban, hanem rendes, normál kerti tóban gondolkodnék, abban végződne a patak. Aztán a másik "végén" egyszer meg folyhat tovább, másmerre. 

A föld alatti tartályt nem fogom kiüríteni, mert a föld alatt van, ott nem fog befagyni.

Itt folyik bele a víz a patakból, itt tűnik el a patakom:

Ott, ahol az íriszek vannak ültetve. Ott van a tartályom egy 60 cm átmérőjű nyílás, amint van egy műanyag fedél, amit kifúrkáltam fúrógéppel. Ehhez illesztettem a fóliát, tölcsér szerűen körbe öleli a lyukacsos fedelet. A kövek pedig eltakarják a fehér fedelet. Mellette lapos kövekkel van eltakarva egy másik fedél, amelyen keresztül ellenőrzöm a vízszintet, ott töltöm fel a tartályt, illetve ott tudom esetleg kivenni a szivattyút is.

Igen, áram is kell a szivattyúnak. Nekem sima kapcsolóra működik, úgy tudom leállítani a szivattyút, ha kell. De nem kell, még sosem állítottam le indítás óta.

Előzmény: zytasu (20710)
zytasu Creative Commons License 2019.10.29 0 0 20710

jaj, köszönöm... örülök, hogy tetszik és jó az elgondolásom...megnyugtat, hogy nem bolond az ötletem :D

 

már valahol, valakit kérdeztem régen a szivattyúról, hogy milyen kellene, hogy, milyen anyagok,  stb.  popsira ültem a sacc. ártól...  akkor le is tettem róla...

de utána gondolkodtam, mi lenne, ha csak egy részt, harmadát-negyedét csinálnám meg, ahhoz nem kell akkora teljesitmény..  és ekkor kezdtem el kialakitani egy kicsit a medret, a partot.. növényeket.. ahogy lesz rá valamennyim, akkor szép lassan beszerzek mindent hozzá..  és lenne 3-4 patak sorban, majd (ha megélem :D), ami 1-nek tűnne a projekt végén :D :D ... persze, lehet, hogy változik közben..  ki tudja, még milyen ötlet jön elém, v. jut eszembe.

 

  Nagyon szeretném legalább egy kis részét megvalósitani, igy  biztosan sikerül, amit ennyire akarunk. :))

pl. fent, a gumik jobb oldalán van egy kis (?) aránylag sima terep, kör alakban - nem direkt, valahogy igy alakult - őszibarack, birs bokrok, semmirevaló cseresznyefára komló futtatva,  orgona, most telepitettem közéjük nyári orgonákat,  mirtuszloncot, terülőborókát, yukkákat, kerti mályvákat, lesz levendula, menta, zsálya, stb... mögöttük van egy nagy eperfa és az örökzöldek.....   itt fantasztikus a nyugalom, csend, a kilátás is, a hangulat, a légkör.. nem tudom megmagyarázni, mi....   még télen is finom napsütésben jókat alszom a nyugágyban.. szóval itt lenne, --- (most éppen, ami kéznél volt , de raklap cuccokkal képzeltem el, a hid vastag gerendákból lesz)-- van egy kis pihenő..  mellette lenne jó először egy kis csobogás :D  azt hiszem, itt kezdem és majd folyt.köv. :)))

 

Tartály helyett nem jó a tófólia? Itt van nálunk a sicofol.. ők megcsinálnák..  Ugy látom, egyik lényege ez, a vizgyűjtő v. tartály.. aztán a megfelelő szivattyú és egy csap, amihez kapcsolódik az egész.... hmmmm...  hmmm..... :))és majd az áramforrás.. azt lehet a ház közeléből, teraszról vinni,  kapcsolni? mindent érdemes kpe csőben vezetni, villanyt, vizet? télire a tartályt is kiürited? tehát tavasszal mindent ujra fel kell töltened?

 

Köszönöm, mindenképpen szeretném és örülnék majd a tanácsaidnak, ha nem fárasztalak. :))))

Előzmény: sza_attila (20709)
sza_attila Creative Commons License 2019.10.29 0 0 20709

Hát ez grandiózus :)

Támpontként mondom, hogy az ügyfélnél lévő patak 14 méter hosszú, szintkülönbsége nem több 1 méternél és óránként 12 ezer literes szivattyú táplálja korrekt módon, se nem erős, se nem gyenge a víz áramlása. Nálad úgy nézem, nagyobb lesz a szintkülönbség, ugyanilyen hossznál ez megváltoztatja a paramétereket.

Az elképzelésed teljesen jó, viszont számolnod kell azzal is, hogy amikor elindítod a patakot, a hosszától függően meglepően sok víz is elfér benne! A 14 méteres patak indítástól a tóba érkezéséig kb. 1m3 vizet elhasznál a tóból! Szóval, ha kicsi lesz a víz tartály, vagy mi lesz a földben, akkor akár teljesen kiszívhatja, ezt át kell számolni építés előtt. Működés közben fel lehet majd tölteni, sőt kell is, mert veszik belőle a víz rendesen (párolgás, kapillaritás, kicsobogás). Szóval nem egy gondtalan rendszer ez, felügyeletet kíván. A víztartályhoz közel vízforrás kell, hogy legyen.

Akkor kérdezz majd, ha csináljátok, így nem jutnak eszembe a dolgok.

Előzmény: zytasu (20707)
zytasu Creative Commons License 2019.10.29 0 0 20708

 bocsánat, csak összekevertem.......  a jó sorrend a képekben: 2 - 1 - 3 - 6 - 4 -5 - 7 - 9 - 8

Előzmény: zytasu (20707)
zytasu Creative Commons License 2019.10.29 0 0 20707

ujra probálom..

 

köszi az infókat és a képeket..  ha aktuális lesz, még biztosan kérdezlek...

probáltam lefotózni  az elképzelést... bénázva berajzoltam a patak utvonalát :)

a 3 traktorgumi teljesen be lesz ásva a földbe, egymás mögött, fentről fog folyni bele a viz, hasonlóan a te kialakitásodhoz.... majd mögöttük megy le az igazából a csobogó patakocska :D Az öreg almafa mögött kanyarodik az oldalkerités mellé ültetett bokrok elé , innen már egyenesen követi a kerités vonalát, le az utcafrontig.  A kövek több helyen lecsusztak, benőtték a növények.. az alakitáskor majd az igazi helyükre kerülnek..és terveim szerint több nagy kavics is lesz még, meg sok-sok kicsi, kisebb.... 

A természetes lejtő miatt nem lesz nehéz a csobogást kialakitani :D :))

Mekkora "részletek"ben lesz, azt még nem tudom.. talán 10m-es távokban.. milyen szivattyúk, stb. -- ez még pénztárca vastagságának függvénye..

jó az elképzelés, Attila? esetleg valami jó ötleted igy a képek alapján? előre is köszönöm.

Előzmény: sza_attila (20699)
zytasu Creative Commons License 2019.10.29 0 0 20706

gyönyörű ez a sok szép nagy, hatalmas fa..  még az én szivem is fáj, hogy az ezüstfenyőd elszáradt. - gondolom, hogy neked mennyire.  Sajnos,  minden elhal előbb-utóbb.. 

 

Ügyesen megoldottad a keritést :D 

Nekem is valahogy igy van a kert és a telek között,  a szarvasok miatt vagyok kénytelen, mert több mindent megrágtak, még a rózsabimbókat is leették. Nem hittem el, hogy ők voltak a tettesek, mig nem láttam őket itt a ház melletti rózsásban "legelni".

  A telek végében van kerités, de mi az a 2 m nekik? Szerencsémre, szép akácos nő már a telken, talán azt már nem szeretik. Pár éve kezdtem vadrózsasort ültetni  a kert végében, most van tűztövis is szaporitásban, julia és sima borbolya is.. de ott fönt elég nehézkesen nőnek, locsolni ott már nem nagyon tudok..

ez a kert vége és a telek kezdete..  a kép  bal oldalán bambusz-erdő készül,  a jobb oldalon örökzöld csoportot alakitottam... ezek a tuják, borókák lettek alaposan megrágva.. de elég szépen helyrejöttek, most már látványosan nőnek.  Mikor lesz a kis "hoopsy" ezüstfenyő olyasmi, mint a tied? :)

Előzmény: ZsuR (20704)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.28 0 0 20705

Az ezustfenyo a kep kozepen teljesen elszaradt... ez a kep 4 evvel ezelotti...

Előzmény: zytasu (20701)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.28 0 0 20704

Azok a fak viszont amik mar itt voltak mikor megvettuk a hazat, nagyon oregednek.  Sok a tolgy, a juhar, sweetgum - ezek mind nagyon magas oreg fak mar... sok vastag agat lehoznak a szelviharok, eppen eleg eltakaritani oket.

 

Mivel a kertem egyik oldala lejt a szomszed fele, "bio keritest" kezdtem el kesziteni.  Ket bokorsor van a kert szelen, es a ketto koze fektetem le az agakat amiket lehozott a szel... ez fogja a foldet is, es csodalatosan komposztalodik idovel... ahogy elneztem minap, legalabb 30 cm-t emelt mar a fold szintjen.  Ennyi mar majdnem eleg... nem tunik el a fold tobbet a kertembol...

Előzmény: zytasu (20701)
zytasu Creative Commons License 2019.10.28 0 0 20703

irtam, de eltünt... majd estefelé ismétlem..  köszi az infot és a képeket :D

 

Előzmény: sza_attila (20699)
zytasu Creative Commons License 2019.10.28 0 0 20702

nem szoktad belocsolni terités után a leveleket, Astilbe?  akkor egy kicsit tömörödne..  Igaz, a szél - ritkán van nálam - nagytakaritást végez :), de a nagyja a helyén marad.

A ciprust már én is megnyirbáltam, de ujból kell, mert a szép indigot teljesen takarni akarja..  A többit már igyekeztem ugy ültetni, hogy helye legyen mindenkinek. Gondolom, 10 év mulva nekem is lesznek ilyen gondjaim, amire most nem is számitok.

Előzmény: Astilbe (20695)
zytasu Creative Commons License 2019.10.28 0 0 20701

nagyon szépek lehetnek a fáid... 20 év alatt bizony rá sem ismerni a kezdetekre.. és már tekintélyesen állhatnak, széltében, magasságban...

nekem 3 fenyő van, amit örököltem,  8-15 m között lehetnek, no és a megláncolt diófa, amire azt mondják, 100 évesnél is öregebb lehet... de már nagyon sok ág letört,

vastag, 20-30 cm-es ágak is hajlanak lefele.. már 1 ágat levágattam pár éve, mert a tetőt érte, meg nem lehetett rendesen elmenni alatta.. most már a felette levő is a tetőt veri... sajnos, neki is menni kell..

Én is takarok mindent levelekkel, nyesedékkel.. most hasogatták a tüzifát, sok mulcs keletkezett, azokat is teritem a fák, növények köré.  Ugy látom, meghálálják.

Előzmény: ZsuR (20694)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.27 0 0 20700

Nalunk egeszen esos lett az ido - igy aztan hamar osszeall filcesre...

Előzmény: Astilbe (20698)
sza_attila Creative Commons License 2019.10.27 0 0 20699

A tartály csak kényszermegoldás volt, helyhiány miatt. Eszedbe ne jusson ilyet csinálni, ha van helyed tóra! Macerás a víz elfolyása, ellenőrizni kell a föld alatt a vízszintet, hetente fel kell tölteni a tartályt, kb. 1m3 víz veszik el belőle (kapillaritás). Ha jönnek a tartós fagyok, le kell állítanom az egészet, mert ha a tartály befolyó lyukacskái befagynak, vége, szétfolyik a víz, leég a szivattyú a szárazon. A tavas megoldással a patak 12 hónapon át működik, mint ügyfelemnél, ahol 14 méteres patakot csináltam egy tóval.

A csobogáshoz esés kell, vízesés. Nem kell nagy, elég 15-20 cm. 

Előzmény: zytasu (20690)
Astilbe Creative Commons License 2019.10.26 0 0 20698

Felénk nagyon szeles az időjárás, szinte mindig fúj a szél, minden évszakban. Ezért is szárad ki a talaj gyorsan eső után és ez erősíti fel a hőség kártételét.

Most néztem a meg a komposztot, kitermelhető egy része, majd azzal vékonyan leterítem, kettős előny lesz.

Előzmény: ZsuR (20696)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.26 0 0 20697

(Deer Hunt Begins Saturday

The deer management program will run on select days from Oct. 26 through Feb. 15, 2020)

 

Sajnalom az ozeket - de oruletesen elszaporodtak...  ez a park tavol van onnan ahol elek - de kellene a mi kornyekunkon is.  Ha sikerul, kevesebb jut belole a lakott kornyekre.

 

Tegnap ket elutott ozet is lattam az uton... sajnos sok kart okoznak a novenyekben, autokban, emberi eletben (a balesetek miatt) es sajat magukban...

 

...pl... erdo telepitesi programban, a meglevo erdokben - ahol kioregedett fak miatt hely van - 200 kis tolgyfat ultettek... 75%-uk kipusztult, megettek az ozek... igy aztan mas allatoknak az elohelye is veszelyben van.

 

A kilott ozeket a vadaszok 50-60 szazalekban odaadjak jotekonysagi konyhaknak.

ZsuR Creative Commons License 2019.10.26 0 0 20696

:)  En is ezt jatszom... tul gyorsan no az arnyek...

 

Gondolkodom azon, hogy miert fujja el a szel a leveleket nalad... lehet, hogy az agyasok nincsenek vedve a kornyezo novenyektol?  Nalam nem fujja el a szel... marad ahova estek, vagy szortam oket... csodalatos mulch es komposzt anyag.  A gilisztak imadjak!!!  Tele veluk a kert!

 

Nekem is kell egy par fat kivagatni... ket fenyot... es jo par nagyobb agat (remelem a fa meg maradhat) ami mar majdnem teljesen szaraz... 

 

Sok az orokzoldem - probalom a viragzokat tulsulyban ultetni.  Kell az is.

Előzmény: Astilbe (20695)
Astilbe Creative Commons License 2019.10.26 0 0 20695

Most én is a levelekkel foglalkozom, megy valamennyi az ágyásokra. Sajnos a szél gyakran lefújja róluk.

Ha már nem nyílik annyi minden, nekiállok vágni és metszeni. Nagyon túlnőtt minden nálam is, már lassan árnyékkert lesz a hátsó rész, ezért is kellett költöztetnem a rózsákat. A hatalmas örökzöldekkel is kell kezdenem valamit, ránőnek a gyümölcsfákra. Egy fenyőt és egy szép magról kelt diófát ki kell vágnunk. Dönteni kellett, hogy a virágaim, vagy ő. Sajnálom, bár a termése sohasem volt ehető.

 

Előzmény: ZsuR (20694)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.24 0 0 20694

...es nem konnyu potolni a fakat... ha egy kidol, nem lehet a helyere ultetni, mert a szomszed fak elnyomjak. 

 

...azert ultettem fakat - probalok potolni... kb 20 eve.  Egy szep magnolia... harom szep poplar/tulip tree.... ket juhar... harom kutyafa :)) Dogwood... csungo cseresznye...

 

EN is igy teszek a levelekkel, mint te.  Alaterelgetem oket a bokrok ala.  Csak a furol... a tobbi marad ott ahova esett.  A viragagyasokra esettek szepen visszafogjak a gyomokat es segitenek kevesebbet locolni - jol tartjak a nedvesseget.

Előzmény: zytasu (20693)
zytasu Creative Commons License 2019.10.24 0 0 20693

az tényleg szomorú, megértelek. Nagyon tud hiányozni a látványból, mig a többi össze nem zár, vagy ha uj kerül is a helyére, hasonló soká lesz.

 

Igen, nagyon gyönyörűen szinesedik minden..  a rózsák sorra hoznak 1-2 virágot.

 

--- a derekam legkevésbé a söprést tolerálja valahogy :D  .. pedig a 2 öreg dió ad bőven.... de lassan csak a helyükre kerülnek..

 fügebokrok aljába húzom... szétteritem a növények között,... a többi fánál, az útról csak alásöpröm a leveleket a törzs köré --- mégis több részletben kell

tennem, ha másnap is mozogni akarok :D

 

Ma azért kaptam ajándékot is... nem reménykedtem, hogy beérik még a sok kis füge..  és egy kosár tele lett, hirtelen megnőttek és beértek  - nagyon örültem,

.. még ha lesz pár napig ilyen idő, akkor lehet, hogy még egy ilyen adagot leszedhetek. Jó lenne. :D :D

 

Előzmény: ZsuR (20691)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.24 0 0 20692

Valahogy ugy.

Előzmény: zytasu (20689)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.24 0 0 20691

Sajnos ket fenyot ki kell vagatni, elszaradtak, egy teljesen ,masik meg 99%-ban... sajnalom oket...

 

Oregszenek a faim.  a hatvanas evek kozepe korul ultettek oket - kiveve parat amit mar en, de azok is 25-30 evesek mar.

 

Most csodalatosak a szinek... a levelsopres nem annyira :))!

Előzmény: zytasu (20688)
zytasu Creative Commons License 2019.10.24 0 0 20690

 

köszi Attila!

nagyon szépek és mutatósak ezek a lap-kövek... nagyon ügyesen megoldottad..

igen, az első kép nagyon elegántos az ódon satelit (?)tel..  de én igazából a növények, kövek elrendezését néztem.. meg a patak vonalát..

ezzel szerencsém van - és pont emiatt adódott az elgondolás - mert egy természetes meder vonalát kell csak követnem, ami lemegy teljesen az utcára..   igaz, én nem akarom az utcára kivezetni :D ....  ez az egész kb. 30+ m.... a lejtés bőséges,  - kb.5-6 m a szintkülönbség - inkább valahogy lassitani kell majd, sztem....  ( a szomszédok azt mesélték, hogy nagyobb esőnél attól féltek az elődeim, hogy elviszi a keritést a viz. Én még nem tapasztaltam ilyet, mióta itt lakom.. sőt a  viz folyását sem látom.. a sok növény, amit ültettem, biztosan gátolja és elszivja..)

Igy, ha és amikor készül, legalább 3 részletben alakitom ki és valahogy összehozom majd, hogy 1-nek tünjék... 

A tartály nagyon jó elgondolás, ezt még körbejárom, hogy tudnám "én" megvalósitani..

A csobogást mi adja, okozza? 1-1 hirtelen lejtés, szikladarab benne? van valami trükkje?

Előzmény: sza_attila (20685)
zytasu Creative Commons License 2019.10.24 0 0 20689

 

azért 6-8 m lehet, ahogy saccolom ?

Előzmény: ZsuR (20687)
zytasu Creative Commons License 2019.10.24 0 0 20688

köszi Zsur!  azért lehet látni - a többit hozzáképzelem :) - nagyon szép fa.. de a többi is nagyon szép - jó árnyékod lehet :)

megprobálom elképzelni, hogy az enyémek milyenek lesznek kb. 10 év mulva...  ez a 10 év várakozásomon felüli volt - és a fenyőfélék kb. 10 év után uganak meg..

lehet, hogy lesz több átültetés mellőlük :D ?

A selyemfenyő rügyeiből még 3 éve simán letördeltem mindenhonnan, az idén már feladtam :D

Előzmény: ZsuR (20686)
ZsuR Creative Commons License 2019.10.23 0 0 20687

Csinaltam egyet - friss, meg meleg :))...

Előzmény: ZsuR (20686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!