édes frissítő ital. Mézeskalácsosok készítették. Egy sajtár mézhez, két sajtár vízhez összevegyítés után csillagánizst kevertek és forrásig főztek. A kihűlt szirupot hordókban tárolták (Csorna). Kiméréskor vízzel higították és jéggel hűtötték. Búcsúk és vásárok látogatóinak keresett itala volt. A 20. sz.-ban általában a Dunántúlon készítették és fogyasztották. (→ még: méhser) – Irod. Csatkai Endre: A márc. Egy eltűnt népi csemege (Ethn., 1948).
Köszi! :) Bár a recept továbbra sincs meg... :( Amit én készítek, az csak olyan, mint a régi márc, de nem az. Attól persze még jó. Most is van a hűtőben.
Ezt találtam, ha valakit érdekel. Bár még ez sem teljesen az, mint amire emléxem... :-(
márc
édes frissítő ital. Mézeskalácsosok készítették. Egy sajtár mézhez, két sajtár vízhez összevegyítés után csillagánizst kevertek és forrásig főztek. A kihűlt szirupot hordókban tárolták (Csorna). Kiméréskor vízzel higították és jéggel hűtötték. Búcsúk és vásárok látogatóinak keresett itala volt. A 20. sz.-ban általában a Dunántúlon készítették és fogyasztották. (→ még: méhser) – Irod. Csatkai Endre: A márc. Egy eltűnt népi csemege (Ethn., 1948).
Nagyon köszönöm, de ez nem az. Az valahogy úgy kezdődött, hogy a cukrot kellett karamellizálni és utána rá a mézet, vagy a vizet... Szóval nem tudom, és több próbálkozásra sem sikerült eltalálnom. Azért még egyszer köszönöm a segítő szándékodat! :-)
" Ez gyakorlatilag szőlőtörkölyön megerjesztett mézes levet jelentett, tulajdonképpen nem más volt, mint mézbor." (http://www.rundpohl.com/gasztronomia/receptek.htm)
Mézborra keresve recept:
"Elkészítéséhez 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter "lágy" (- mészmentes) vízben, hozzátéve a 10 gramm borkövet és citromsavat. Ezt az oldatot kettõ óra hosszat forraljuk/fõzzük, miközben folyamatosan el kell távolítani a tetején képzõdõ habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. "vad élesztõ" létrejöttét. Kihûlés után egy (vagy fél) rúdnyi sütõélesztõt adunk hozzá és finomszövésû vászon- vagy tüllzacskoban belelógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fûszerkeverékeket.
Ennek "alap-összeállítása": 5 teljes rúd fahéj - fél szerecsendió reszelékként - 2 db dió nagyságú gyömbér - kevés õrölt szegfûszeg és: "melissa" /gyógynövény-fajta -
Ezeket a fûszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk ízlésünk és igényünk szerint, sõt bõvíthetjük is az alkotóelemeket, ha az elsõ "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket. Valamiféle fix - standard fûszer-összeállítási recept nincs, - ezt mindenki az ízlése-igénye szerint alakíthatja ki, mint saját "házi specialitást".
A mézbor alapanyaga kb. 20-25 °C -on tárolva hamarosan megindul az erjedési folyamat. Elõször két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk. Ezt nagy elõvigyázattal lehetõleg gumidugóba ágyazott üvegcsövecskén keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.
Ennek a mézbor-koncentrátumnak az alkoholtartalma. 13-14 fokos."
Keresek egy receptet. Gyerekkoromban a vásárban mindig lehetett kapni egy "márc" nevű italt. Ez egy jéghidegen felszolgált, szinte émejgősen édes ital volt. Annak idején meg is szereztem a receptjét, de nem írtam le és el is felejtettem. Annyit tudok róla, hogy cukor, méz és víz kell hozzá. A pontos arányokat és az elkészítés módját szeretném megtudni. Kérem, segítsen, aki ismeri ennek a finom frissítő italnak a receptjét! Előre is köszönöm!