Keresés

Részletes keresés

labrie Creative Commons License 2005.05.17 0 0 29
Fejtsd ki, mire gondolsz.
Előzmény: cyprus_people (27)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.16 0 0 28
Az a vita max 800 éve volt!
Előzmény: elemes2 (17)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.16 0 0 27
Kész esettanulmány téged olvasni...
Előzmény: labrie (16)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.16 0 0 26
Mof mán késő...
Előzmény: cyprus_people (25)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.16 0 0 25
Mosakodunk, mosakodunk...
Előzmény: labrie (13)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.16 0 0 24
Te is fiam Brutus!
Előzmény: labrie (7)
cyprus_people Creative Commons License 2005.05.16 0 0 23
Nagyon izgultál?
Előzmény: Don Alfonso (-)
elemes2 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 22
Állományjavító

Hogy nekem, jezsuita fejem :-)))

Mert pontosan arról szól, hogy a pápa szájából arany szól.

Akkor ezt zárjuk le most azzal, hogy szerintem ezt hibásan tudod, vagy legalábbis nagyon félreértjük egymást.

Férges és lelket és értelmet alázó az egész konstrukció.

Ez olyan dúsan vegyült érzelmekkel, hogy tulajdonképpen megmagyarázza a tévedés okát.

Előzmény: Állományjavító (21)
Állományjavító Creative Commons License 2005.02.25 0 0 21

Jó kis jezsuita fejed van, a kifacsart demagógia iskolamestereinek méltó és igényes követőjeként vagy tisztelhető (ebben a dologban: számomra új ez az ecclesiasticus elkötelezettséged).

 

A tájékozatlan és gyanútlan elmét tán be is csaphatod azzal, hogy "Ez a tévedhetetlenségi dogma nem arról szól, hogy a pápa szájából arany hull; inkább olyasmi, mint nálunk az alkotmánybíróság."

 

Meret pontosan arról szól, hogy a pápa szájából arany szól. Az alkotmánybíróságnak nincs olyan praerogativája, hogy amit kimond, az az "igazság" és azt az elkárhozás vagy bármi terhe alatt hinni lennénk kötelesek. Egyszerűen csak nincs jogorvoslati fóruma.

 

Míg a pápa igenis azt követeli ki magának, hogy - az ismert körülmények fennállása esetén - tévedhetelenül tudatja velünk az örök és végérvényes és másíthatatlan igazságot, hiszen a Szentlélek nem engedheti, hogy egyháza tévelyegjen és mivel ő az egyház ura, hát őt közvetlenül inspirálja a tévedhetetlen és másíthatalan és örök és az egész univerzumra nézve kétséggel nem illethető módon érvényes igazság kimondására.

 

Férges és lelket és értelmet alázó az egész konstrukció.

 

Haec .... infallibilitas, qua divinus redemptor ecclesiam suam in definienda doctrina de fide vel moribus instructam esse voluit, tantum patet quantum divinae revelationis patet depositum, sancte custodiendum et fideliter exponendum.

 

Qua quidem infallibilitate Romanus pontifex, collegii episcoporum caput, vi muneris sui gaudet, quando, ut supremus omnium christifidelium pastor et doctor, qui fratres suos in fide confirmat (cf. Lc 22, 32), doctrinam de fide vel moribus definitive actu proclamat. Quare definitiones eius ex sese, et non ex consensu ecclesiae, irreformabiles merito dicuntur, quippe quae sub assistentia Spiritus sancti, ipsi in beato Petro promissa, prolatae sint, ideoque nulla indigeant aliorum approbatione, nec ullam ad aliud indicium appellationern patiantur.

 

Tunc enim Romanus pontifex non ut persona privata sententiam profert, sed ut universalis ecclesiae magister supremus, in quo charisma infallibilitatis ipsius ecclesiae singulariter inest, doctrinam fidei catholicae exponit vel tuetur. Infallibilitas ecclesiae promissa in corpore episcoporum quoque inest, quando supremum magisterium cum Petri successore exercet. Istis autem definitionibus assensus ecclesiae numquam deesse potest propter actionern eiusdem Spiritus sancti, qua universus Christi grex in unitate fidei servatur et proficit.

 

 

Cum autem sive Romanus pontifex sive corpus episcoporum cum eo sententiam definiunt, eam proferunt secundum ipsam revelationem, cui omnes stare et conformari tenentur et quae scripta vel tradita per legitimam episcoporum successionern et imprimis ipsius Romani pontificis cura integre transmittitur, atque praelucente Spiritu veritatis in ecclesia sancte servatur et fideliter exponitur. Ad quam rite indagandam et apte enuntiandam, Romanus pontifex et episcopi, pro officio suo et rei gravitate, per media apta, sedulo operam navant; novam vero revelationem publicam tamquam ad divinum fidei depositum pertinentem non accipiunt.

 

Előzmény: elemes2 (19)
elemes2 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 20
erre gondolék vala:
    Végül Jeruzsálembe vitte őt és a templomépület párkányára állította: "Ha Isten Fia vagy, mondta, vesd le magadat! Írva van: angyalainak parancsolt felőled, hogy oltalmazzanak. Tenyerükön fognak hordozni téged, hogy kőbe ne üssed lábadat." De Jézus így válaszolt: "Az is írva van: ne kísértsd Uradat, Istenedet."
Szóval gyógyítsák csak. A pápa (vagy egyik elődje?) azt is megmondta egy, az euthanáziával kapcsolatos állásfoglalásában, hogy az orvosok tegyék meg az elvárható erőfeszítéseket a betegek életéért; de nem szükséges, hogy rendkívüli erőfeszítéseket tegyenek az élet fenntartása érdekében.
Előzmény: Állományjavító (18)
elemes2 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 19
Ez a tévedhetetlenségi dogma nem arról szól, hogy a pápa szájából arany hull; inkább olyasmi, mint nálunk az alkotmánybíróság.
Előzmény: Állományjavító (18)
Állományjavító Creative Commons License 2005.02.25 0 0 18

A kérdéses vitát ismerem, de akkoriban még nem hirdették meg kötelező érvénnyel egy ember  tévedhetetlenségét azon az alapon, hogy a Szentléleknek különös és kitüntetett gondja van arra, hogy ez a tévedhetetlen csodalény hit és erkölcs dolgában ex cathedra egyszerűen ne tudjon tévedésbe esni.

 

Ebből az elkárhozás terhe mellett vallani és hinni kötelező dogmából pedig szerintem következik az is, hogy amennyire a Szentlélek különös és közvetlen beavatkozási terrénumának tekinti a pápa lelkét, úgy testét is annak tekintse.

 

Azt hiszem, a tévedhetetlenségi dogma - ha a Te hozzászólásod terminológiájában fogalmazunk - lényegében istenkáromlás és a sátán győzelme - csak azért nem mondok ilyesmit, mert nem vagyok vallási megszállott.

Előzmény: elemes2 (17)
elemes2 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 17
Állományjavító,

Azt gondolom, hogy a pápákat nem szabadna semmilyen orvosi kezelésben részesíteni.

Erről volt már egy vita kb 2000 éve Jézus és a Sátán között, a kérdést lerendezték.
Előzmény: Állományjavító (12)
labrie Creative Commons License 2005.02.25 0 0 16
"Vagy töröljék el ezt a tévedhetetlenségi baromságot. Meg a többit."

Ezekbe mi nem szólhatunk bele, mert a belügyük.

De abba igen, hogy a mi pénzünkből támogassa-e a magyar állam egy antidemokratikus*, külföldről irányított szervezet magyarországi tevékenységét.


* elég a visszahívhatatlan, életfogytig tartó, teljhatalmú csúcsvezetői tisztségre gondolni.
Előzmény: Állományjavító (12)
elemes2 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 15
Amikor legutóbb láttam, még megvolt az orra. Nem kevered Michael Jacksonnal...?
Előzmény: Uránusz (11)
labrie Creative Commons License 2005.02.25 0 0 14
"orrgyilkos"

Ez fájt!
Előzmény: Uránusz (11)
labrie Creative Commons License 2005.02.25 0 0 13
"Jobbulást kívánok a pápának... és minél kevesebb szenvedést."

Sajnos egyiknek sincs semmi esélye:(
Szerencsétlenen csak egy valódi csoda segíthetne - ha meg ebben bíznak, akkor kár egy egész emeletet fenntartani számára a kórházban.

/Pontosabban a kevesebb szenvedés megoldható, ha bekábítózzák, ami közembernél csak-csak "elmegy" (pedig az én értékrendem szerint nagyon nem), a pápánál viszont felettébb érdekes lenne.../
Előzmény: Törölt nick (9)
Állományjavító Creative Commons License 2005.02.25 0 0 12

Azt gondolom, hogy a pápákat nem szabadna semmilyen orvosi kezelésben részesíteni.

 

Mivel tévedhetetlenségük doktrínája abból indul ki, hogy a Szentlélek közvetlenül avatkozik be a pápa tudatába, hogy elkerülje az egyház tévedésbe esését, és így teszi tévedhetetlenné a pápát, minden bizonnyal az is feltételezhető, hogy porhüvelyének sorsába is ugyanilyen kiemelt közvetlenséggel avatkozik be, tehát minden orvosi belepiszkálás az Ő akaratának a megmásítása. 

 

Vagy töröljék el ezt a tévedhetetlenségi baromságot. Meg a többit.

 

Vagy, jól van, kezeljék, de ne a Gemelliben, különszobában, orvosok hajbókoló sorfala között, mert mire,  hanem az orosházi esztékában, sorbanállással. Így adjanak mégis esélyt az Örökkévaló kifürkészhetetlen akaratának befolyásolás nélküli érvényesülésére.

Előzmény: labrie (7)
Uránusz Creative Commons License 2005.02.25 0 0 11

A pápa egy igazán hívő ember... tud szenvedni is ha kell! Ő igazán méltó szolgája Istennek!!!

 

Én is kérem, hogy legyen kegyes hozzá és ne engedje szenvedni azt az embert aki annyi sok betegért imádkozott életében, aki még az orrgyilkosának is meg tudott bocsátani!!!

Hiszem, hogy Isten meghallgatja azt a sok őérte elmondott imát amit mostanában a hívő emberek elmondanak.

Úgy hallottam még a nem keresztyének is imádkoznak érte, mert ő a béke követe!

 

elemes2 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 10
rossz gombát ettél...?
Előzmény: Törölt nick (8)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.25 0 0 8
Tik-tak, tik-tak.
labrie Creative Commons License 2005.02.25 0 0 7
"Egy műtét mennyivel kisebb beavatkozás Isten hatáskörébe, mint egy fogamzásgátló bevétele? Netán egy gumi felhúzása?"

Fején találtad a szöget! Isten akaratát nem hagyják érvényesülni. A pápa nem engedelmeskedik Isten hívő szavának.

Ez nem életmentés, hanem szenvedéshosszabbítás. Nem csak a pápa esetében kéne felhagyni az ilyen praktikákkal, amelyeket a (meghamisított) hippokratészi esküvel szoktak indokolni.
Előzmény: kilenctizenegy (4)
elemes2 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 6
Szegénynek az lenne a legjobb, ha hagynák békében elmenni!

Hát igen, hiszen így már csak vegetál, mint az a másik szerencsétlen, az az angol, aki a mozgatóideg-sorvadása már csak egy ujját bírja mozgatni és azzal morzézik, hogy inni vagy enni...
Előzmény: verz (1)
Lehel kürtje Creative Commons License 2005.02.25 0 0 5

 

Az első életet ment(het), az utóbbiak életet  (születést) akadályoznak.

 

Ennyi.

Persze születés és halál, alig van közte különbség, csupán egy emberi élet.

 

Jobbulást a Pápának!

 

 

Előzmény: kilenctizenegy (4)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.02.25 0 0 4

Egy műtét mennyivel kisebb beavatkozás Isten hatáskörébe, mint egy fogamzásgátló bevétele? Netán egy gumi felhúzása?

 

Magyarázza meg ezt nekem valaki!

Előzmény: Don Alfonso (-)
tüzes fal Creative Commons License 2005.02.25 0 0 3

Csak azért nem tud lemondani szegény mert ahoz sincs már ereje.

Meg kéne reformálni az egyházat, hogy a pápa is visszavonulhasson ha eljön az ideje.

Húsvétkor már nem fogja mondani az Urbi et Orbi-t.

Előzmény: verz (1)
unnamed Creative Commons License 2005.02.24 0 0 2
Hát igen, a főnöke szívatja rendesen...
Előzmény: verz (1)
verz Creative Commons License 2005.02.24 0 0 1
Szegénynek az lenne a legjobb, ha hagynák békében elmenni!

Ha vki imádkozni akar, inkább azért imádkozzon, h az Úr vessen véget szenvedéseinek.
Előzmény: Terra Kotta (0)
Terra Kotta Creative Commons License 2005.02.24 0 0 0
J0bbulást!
Előzmény: Don Alfonso (-)
Don Alfonso Creative Commons License 2005.02.24 0 0 topiknyitó
A műtét sikerült.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!