Pioneernak volt pár ilyen deckje a hőskor végén. Egylépcsős, csak lejátszáskor működött, nem kompresszió/expanzió elvén működött, mint a dolby, hanem A/D + DSP + D/A. 90 dB-t ígért rá a Pioneer. A kutyát nem érdekelte már akkor.
Nekem a felső Pio magnónak van meg a "nagytestvére", egy CT-W806DR. Ennek is mindkét oldala tud felvenni/lejátszani (a felvétel kezelőszervei a lenyitható ajtó mögött vannak). Ezek a digitális zajcsökkentős magnók már a kazettás magnók életciklusának a legvégén születtek meg, nem igazán tudták kiforrni magukat, így a digitális zajcsökkentőnek az a legnagyobb előnye, hogy kikapcsolható :-) A hangninősége egyébként nem rossz, automatikus szalagkalibrációval elég jó felvételt tud készíteni.
A felette lévő AIWA magnóm még klasszikus kétkazettás, nincs digitális zajcsökkentő benne, csak a szokásos Dolby B/C zajcsökkentő rendszer. Ez is tud felvételi kalibrációt, sőt, a lejátszáskor is tud több fokozatban emelni a magashangok szintjén (Trim funkció). Annyiban érdekes, hogy van hozzá távirányító, a két oldalnál az oda/vissza lejátszás, gyorstekerés kezelhető távirányítóról (meg a display kikapcsolható, ennek az értelmét nemnagyon látom).
Van egy olyan kazettám, amit nagyon ritkán veszek elő, kvázi referenciának használom. 42 éve (!!!) vettem fel rá zenét, de ha berakom egy jobb deckbe, akkor ma is nagyon jól szól. Rajta van minden, amit zenehallgatóként szeretek, némi lemezzaj és pattogás (hanglemezről lett felvéve), illetve némi kazetta sziszegés (a Dolby ellenére). Pedig csak egy átlagos TDK D kazetta az 1982-es szériából, sima vörös vasoxid, bár a mechanikája a TDK kazettáknak jobb az átlagosnál.
Nekem nem gond, hogy "szekvenciálisan" szólnak a számok egymás után, megszoktam, hogy így működnek az analóg hangforrások.
Nem újonnan vettem őket, amikor ezek forgalomba kerültek, akkor nagyon messze voltam anyagilag attól, hogy ilyeneket vehessek :-(
Magas áron árulják manapság ezeket a deckeket, de mégis könnyebben vesz ma az ember ilyen magnókat, mint a 80-as évek második felében, amikor ezek újak voltak...
kb. 150+ db. kazettám van még meg a régmúltból. Annak kb. 1/4-ed része metál, kb. 40%-a krómdioxid és kb. 20%-a jóféle vas. Ennyivel el lehet lenni, hiszen akkor sem használtam többet, amikor a magnó volt a legfőbb zeneforrásom. Egyelőre nem szándékozom többet beszerezni. Ha igen, az meg még a jövő zenéje...