Keresés

Részletes keresés

Pagdi Creative Commons License 2012.07.30 0 0 136

Sziasztok!

 

A minap volt egy kis balesetem, csúnyán beütöttem az arcom és letört az egyik fogam elől! Tudnátok nekem Mosonmagyaróvár közelében ajánlani jó fogorvost aki nyomtalanul el tudja tüntetni ezt a kis ballépésemet? Előre is köszi a válaszokat!

Pipicz Sándor Creative Commons License 2012.06.12 0 0 135

Ínygyulladás. 99%, hogy íny feletti, illetve íny alatti fogkő okozza. El kell távolítani a fogkövet íny fölül és alól, illetve az esetlegesen már kialakult tasakokat kürettálni. Körzeti fogorvoshoz jelentkezz be fogkő-eltávolyításra, ez a kezelés ingyenes. 

(a fennmaradó 1%ban valami nagyon speciális gyógyszert szedsz, aminek ez a mellékhatása, vagy esetleg terhes vagy, a fogkő-eltávolítás ezekben az esetekben is csökkenti a tüneteket!!!)

 

Ha a küretteket nem vállalják, akkor keress egy magánorvost, vagy utaltasd be magad a parodontológiai klinikára, ott foglalkoznak ilyennel.

 

Előzmény: evelin&istván (134)
evelin&istván Creative Commons License 2012.06.10 0 0 134

Kérlek segítsetek!

Kb 2-3 éve bármilyen nyomás éri az innyemet(elől, a felső fogsoromnál) elkezd ömleni belőle a vér :( és ez annyira zavaró tud lenni, pedig rendszeresen mosok fogat, a fogorvosom nem mondott rá semmit, hogy mitől lehet ez, vagy mivel lehet kezelni, és anyagilag nem állok ugy hogy magánorvoshoz menjek. Kérlek segitsetek mivel tudnám ezt megállitani, előre is köszike mindenkinek!

llist Creative Commons License 2007.10.29 0 0 127

Sziasztok!

 

Tegnap óta fáj a fogam. Nem nagyon, kicsit. Kábé folyamatosan, ss inkább hirtelen fejmozdulatokra reagál, mint hidegre/melegre. Ez a fog már volt tömve (és elég régen), attól tartok a tömés alatt dolgozik valami.

 

Nos, a fogorvosom még legalább két hétig nem dolgozik. Szerintetek menthető még a fog, ha most azonnal elmegyek máshova, vagy úgyis gyökérkezelés lesz belőle? Utóbbi esetben kibírom addig, amíg megjön az orvosom, inkább benne bízok.

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.19 0 0 126
Sziasztok! Kb. 40 évvel ezelőtt lehetett kapni az OMKER-nél fogíny sorvadásra/gyulladásra műanyag szájzuhanyt. Olyan, mint egy felső fogsor, csak fogak nélkül, középen egy kis benyilással és apró lyukakkal. Csaptelepre lehetett csatlakoztatni. Akinek van információja, h. hol lehet ezt ma beszerezni, kérem jelezze. Köszönöm!
Bicho87 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 125

üdv.

nekem egy olyan problémám van, hogy kb 4 napja fáj a fogam. bujni akar a bal-felső bölcsességfogam. meg a bal also is akar valamit mert az inyem megvastagodott. de hogy ez ne legyen elég a bal also sor fogágya kicsit megduzzadt s fáj iszonyatosan. a patikában hiába könyörögtem cataflame-ért, nem adtak recept nélkül, fogász ma meg már nincs. :( igy most be kell érnem az algoflex forteval, a sima már nem hat semmit sem. tud valaki valami jo megoldást ilyen esetekre? gondoltam már pálinkás öblögetésre is....az orvos ilyen esetben mit tud csinálni?

Ditke01 Creative Commons License 2007.07.15 0 0 124
Hát, nem tudom mi okozhatja az elszíneződést, gyógyteát nem szoktam egyáltalán fogyasztani... De mindenesetre köszönöm a tanácsod, hamarosan "meglátogatom" a fogorvosom.
Előzmény: bakajsik (123)
bakajsik Creative Commons License 2007.07.13 0 0 123
Először is ne kapargasd a fogadat tűvel, mert megsérted a zománcot! A cigaretta inkább sárgítja a fogakat, pontszerű fekete elszíneződést nem okoz. Valamilyen más színezőanyag okozhatja az elváltozást pl: gyógytea (ha gyakran fogyasztod). Te sajnos nehezen tudod eltávolítani, mivel a fogkefe nem elég hatásos. Fogorvos tudja leszedni hasonló módon, mint a fogkövet.

Ditke01 Creative Commons License 2007.07.12 0 0 122
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a fogaimon apró, szabálytalan, fekete foltok jelentek, amiket, ha tűvel kapargálok akkor is alig bírok eltávolítani... Lehetséges ez a dohányzástól? Mit lehet ez ellen tenni -azonkívül, hogy nem dohányzom- ?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Old England Creative Commons License 2007.07.06 0 0 121

Ma beszéltem egy másik fogdokival, meg gondolkodtam a dolgon, s most már hajlom a fogszabályzás felé... még át kell gondolnom a dolgot, nem kis elhatározás.

Előzmény: aker23 (120)
aker23 Creative Commons License 2007.07.01 0 0 120

9 hónap alatt végeztem. én 28 évesen vágtam bele, ragasztott fogszabályzóm volt, amit nem lehet kivenni. az én dokimnál max. 1,5 év a felnőtt fogszabályzás. nálad viszont attól függene, hogy mennyi idő alatt jönne le a fog. egy másik fórumon 2 vagy 3 lánynak volt ilyen foglehúzása, és sikerült. de ők is írták, hogy nem lehet tudni 100%-ra, hogy lejön-e.

 

a fogszabályzás nem korfüggő, és a mindennapokban, miután megszoktad  nem zavaró. a fogmentés szempontjából nagyon hasznos lehetne.

 

szabályzás nélkül viszont még megoldás lehetne az inplantátum is...

Előzmény: Old England (119)
Old England Creative Commons License 2007.07.01 0 0 119

Szia,

Köszi a választ. Igen, ez lenne a másik variáció, amit mondtak, de a fogorvos szerint nem száz százalék, hogy lejönne a fennmaradt fog. Meg aztán, kb. másfél évig kellene hordani a fogszabályzót. Ezt így 33 évesen már nem szívesen vállalnám be... :-(

Te meddig hordtad? Ezt ugye állandóan hordani kell?

Előzmény: aker23 (118)
aker23 Creative Commons License 2007.06.30 0 0 118

szia!

 

a ki nem nőtt fogadat elvileg le lehet húzatni. de ehhez fogszabályzóra is szükség lenne. megnyitják a szájpadlást ragasztanak a fentragadt fogadra egy pöcköt, és a fogszabályzóhoz kapcsolva elkezdik lehúzni. persze ez sem túl olcsó megoldás, és biztos nem fájdalommentes, időigényes is, viszont lenne egy egészséges fogad a kihúzott helyére, és máris csak a 4-5-ös fogra kellene a híd.

ha belevágnál a fogszabályzásba, akkor a fogpótlást is megúszhatnád, mert a kihúzott 4-es helyére be tudnák húzni az 5-ös fogat. teljesen átrendezhetnék a fogaidat. nekem hétfőn vették le a fogszabályzómat, hallottam már érdekes megoldásokat!

 

Előzmény: Old England (117)
Old England Creative Commons License 2007.06.30 0 0 117

Sziasztok, tanácsot kérnék.

 

Látatlanban talán nehéz, de röviden ennyi:

Van még egy tejfogam (33 éves vagyok) :) – alatta nem nőtt ki a rendes fog, viszont tönkretette a mellette levőt (felső 4-est). Ez a fog volt gyökérkezelve, aztán többször pótolva, de állítólag ciszta van alatta.

A fogorvos + szájsebész szerint meg kell műteni, azaz kihúzni a tejfogat, a ki nem nőtt fogat és a pótlást (amit már alig tart valami), kitakarítani a cisztát, s egy négytagú hidat tenni fel. Mivel ez nemcsak drága, de elég brutális beavatkozás (lecsiszolják a teljesen szép kettest), nincs valami kevésbé durva megoldás?

wapdigit Creative Commons License 2007.05.11 0 0 116
sorry máshol is postoltam de beteszem ide is:)


írok már én is egy rövid szösszenetet mivel összegyűlt egy kevés sajnos:(

asszem 4 hete kezdődött.éles égős fájdalom halánték tájon majd szinte az egész jobb oldalamon de főleg halánték.
hétvége volt így orvosi ügyelet ahol közölték a torkomtól van.kaptam Sumamed anitbiotikumot.be is szedtem de gyanitottam fog áll a háttérben.panaszaim enyhültek is de felkerestem 1 magánkllinikát mivel kb 15 éve megfogadtam a sok szenvedés után(meg mivel tudtam milyen állapotban vannak a fogaim)altatásos kezelést szeretnék.
a panoráma röntgen és a fogász véleménye is lehangoló volt.
2 alsó hátsó bölcsességfog kihúz(sok nem is látszik már belőlük..eleve lukasan jöttek elő)
2 alsó hátsó asszem őrlőfog újratömés...az egyik(a fájós jobboldalim)győkérkezelése.
1 felső fájós jobboldali(megnemmondom hányas)valahol félúton az elsők és a hátsók között gyökérkezelése.
(én úgy gondolom 3 fogam is lehet a bűnös...a felső a jobb alsó őrlő és mellette a bölcsességfog)
+ full fogkőeltávolítás(41 éves vagyok)
a megjelenésemtől számítva 4 hétre kaptam időpontot.azóta ekg tüdőtöntgen vérkép minden megvolt.
aránylag el is voltam míg nem én barom május elsején a családdal megmásztuk Dobogókőt.
mire felértem(kapkodtam lihegve a hideglevegőt)zsibbadva lüktetett rendesen.
azóta napi 3-4 cataflam 50mg-én élek.
közben 3 napja visszatértem a klinikára a fájás miatt.kaptam Dalacin c 300-ast.
most ezt szedem 3. napja az immár szokásos 6-8 óránkénti cataflam mellett.

és várom a megváltó 22.-ét

az elmúlt pár napban az az érdekes, hogy nem is a fogaimnál érzek igazán fájdalmat.
a jobb halántékom fájdogál illetve mintha nyirokmirigy bajom lenne vagy torok.
a nyelésre az egész alsóállkapcsom is belefájdul.
ez vajon mitől lehet?
GaryBaldy Creative Commons License 2007.05.07 0 0 115
Hello, nem kell rögtön betojni. Ha a "3 (sztk-s) fogorvos" csak az első kérdésedet vizsgálta, akkor jelentkezz be egy szájsebészhez és ez majd mind a négy kérdésedre tud adni választ.
üdv.:gary
Előzmény: karas (114)
karas Creative Commons License 2007.05.07 0 0 114
sziasztok!

utálom a fogaimat, rengeteg problémám van vele.
sorolnám:)

1. a bal felső hátsó fogam sokszor fáj, bármikor tudok vért szívni belőle, de 3 (sztk-s) fogorvos sem talált rajta lyukat. érdekes.
2. a jobb felső hátulról második fogam tömve volt, most mégis fájdogál
3. hiába mosok napi kétszer fogat, akkor is kilyukadnak, ahogy a csontjaim is mindig eltörnek, mit szedjek, hogy megerősödjek? hajlandó vagyok kicsit többet költeni szájhigiéniára, de miket vegyek?

emiatt nem nagyon tudok sportolni, mert a legkisebb mozgástól is fáj az egész szájüregem, a fogakból indulva.

ami a legjobban zavar mégis:
4. a bal hátsó felső fogam mögött (a hajlat tetején) a hús alatt mintha pár miliméteres kis csomók nőttek volna, és a jobb felső hátsó fogam mögött-mellett (úgy 45 fokra) ugyancsak. végül a nyelvem alatt található bal oldali üregben is egy kis félgömb nőtt (ez viszonylag nagy). mi lehet ez??

azt olvastam, hogy mivel 8 napon túli, lehet, hogy rák. hol van rákszűrés?

köszönöm: karas
bakajsik Creative Commons License 2007.04.05 0 0 113
A gócoknak kb. 10 %-a fogászati. Ez elég nagy szám ahhoz, hogy komolyan kelljen vele foglalkozni, de egy góckeresés nem csak fogászati szűrésből áll. Fül-orr gégészeti, nőknél nőgyőgyászati stb... kivisgálásokra szintén szükség van. Nem beszélve arról, hogy ha véletlenül van is fogászati gócod, annak az eltüntetése nem garantálja, hogy meggyógyul az egyéb betegséged. A góckérdés nehéz ügy.
fény69 Creative Commons License 2007.04.03 0 0 112

SZIAsZTOK !

 

Szeretném sgítségeteket kérni abban, hogy góckutatás miatt az elmúlt évben már több fogorvost  felkerestem akik nemtaláltak gócót...   hasfali gennyesedés miatt műtöttek immár 35-ször..   perpillanat  megint arra kérnek menjek el fogorvoshoz

mert az egyik fog  okozza  problémáim egy részét  a sebészek szerint...én csak  azt látom a fogaimon, hogy bevannak tömve ezek a tömött fogak  szoktak fájni  mostanában , úgyhogy  a góckutatás mellett szeretném kicseréltetni a töméseket valami másra mint amalgám ...  mert az allergia teszt mostanában kihozza,hogy  valami  nemstimmel.   Azt,hogy van-e genyy valamelyik foggyökérnél már csak a fogorvos tudja  megmondani.

 

 

Szertnék egy olyan fogorvost találni aki  képes türelmes lenni a betegeivel,  mert

egyébként  mááár  a sok műtét után ... lelkileg nagyon   nehezezn viselek  bármilyen kezelést. szúrást, fúrást,faragást..sstb.. 

 

 

Köszönettel

 

 

 

Krisztina 

 

 

 

 

 

 

paramami Creative Commons License 2006.06.23 0 0 111
nagyon nagyon köszi.
beírom oda is hátha.
már jobb valamivel de még mindíg fáj és már 4 napja.
nem is értem.
mégegyszer nagyon kösziiiiiiiiii!
Előzmény: kyra42 (109)
kyra42 Creative Commons License 2006.06.23 0 0 110
El kell menni a fogorvoshoz.
Előzmény: Wild_Bear (106)
kyra42 Creative Commons License 2006.06.23 0 0 109
Huh, rémes lehetett. :((
Szerinem írd ezt le ebbe a topikba, mert az jobban pörög és járnak arra fogdokik is. Hátha tud valaki valami okosat mondani.
Előzmény: paramami (107)
Annyusz Creative Commons License 2006.06.22 0 0 108

Sziasztok

Az én fogproblémám már egy hónapja kezdődött. Gyökérkezelte a fogdoki a fogamat és mivel nagyon be volt gyulladva hetente 3x jártam hozzá tisztogatásra. Hétfőn bekerült végre egy próbatömés és kaptam antibiotikumot. A gond csak az hogy még minidig nem tudok ráharapni mert akkor fáj. A fogdokim azt mondta hogy ez majd elmúlik. Már nagyon unom a dolgot és a fogam sem győzött meg róla hogy benn kell maradnia. Meddig érdemes várni ilyen esetben?Van még rá esély hogy helyrejön? Vagy huzassam ki?  Azért siettetném mert van egy másik - régen-  gyökérkezelt fogam ami szintén ráharapásra fájdogál néha és jó lenne már azzal is foglalkozni.  De a dokim szerint egyszerre csak egyet. Kezdek beleőrülni ebbe a fogmizériába.

Tud valaki valami okosat mondani nekem?

Köszi minenkinek

paramami Creative Commons License 2006.06.22 0 0 107

sziasztok!

egy kis segítséget szeretnék kérni.
hétfőn kihúzták a bal alsó hatosomat.
majd 40 percig küszködött vele a doktornő és volt ott vésés meg emelés meg minden borzalom.
a problémám az, hogy még ma reggel is nagyon fáj.
naponta 3 cataflamot szedek be, mert nem bírom elviselni.
normális dolog ez ?
és még azt is szeretném kérdezni, hogykisugározhat annyira a fájdalom, hogy már úgy érzem nem is az fáj hanem fölül valamelyik ?
meddig normális, hogy fájjon ?
köszönöm a válaszokat előre is!

dpes Creative Commons License 2006.06.15 0 0 105

szia!
ugynúgy jártam mint te. nekem nem modták, hogy ciszta.
begyulladt.

sok sok évig el lehet húzni a kezelést, azzal hogy ha megduzzad akkor "leantibiotikumozzuk". csak semmi értelme. jódarabig gyulladásban van a szervezet, úgy is hogy nem érzünk fájdalmat.
ez okozhat derékfájást, szemfájdalmat... állítólag...

nálam a tömött fogat újrafurták, gyökérkezelték. közben 2 szer volt antibioszkúra de egyik sem használt. minimálisan lappadt le a duzzanat. közben ki is fakadt a góc.
a doki nem akart műtétet addig amíg gyulladt volt a terület.
de tavaly decembertől márciusig nem volt semmi javulás. csak a kalciumhidroxidos gyökérkezelés.
márciusban megműtött.
- 2-3 fájd csill.
- a fog melletti rész szikével történő feltárása
- fúróval a fog alá..
- a keletkezett lyuk kitágítása
- a gennyes rész kikaparása ( gondolom fertőtlenítése )
- majd varrás

30 óra alatt - 2kg

... és a hétvégén újra begyulladt...

a doki végig azt mondta, hogy 50-50% hogy ujra begyullad. Így nemigen marad más választásom mint a fog eltávolítása ( ja a jobb alsó hatos volt )

Előzmény: lez78 (97)
randy Creative Commons License 2006.06.09 0 0 104
Köszönöm a választ, azóta már meg van beszélve a gyermekorvosunkkal egy teljes vérkép + Ca,Mg stb. szint. Jövő héten megyünk :)
Addig is kap Cal-Mag-Zink tbl.-t.
Előzmény: kraiova (103)
kraiova Creative Commons License 2006.05.02 0 0 103

Csonterősítő kell neki! Vagyis calcium+D-vitamin és sok-sok napfény.

A fluor (Elmex stb.) csak a fog felületét keményíti meg (ezáltal lesz ellenállóbb a szuvasodással szemben), de nem erősíti magát a fogat (sem a csontozatot)...

Előzmény: randy (102)
randy Creative Commons License 2006.04.26 0 0 102
Szeretnék segítséget kérni, addig is míg beszélni tudok az orvosunkkal.

A kisfiam tej és szója allergiás tehát ilyen ételeket nem fogyaszthat.
Ma az első metszőfogából (csontfog) letört egy pici darab. Én úgy gondolom, hogy kalcium , magnézium vagy fluorhiány miatt.
Elmex fogkrémet és zselét használunk már évek óta, de úgy tünik ez kevés ahhoz, hogy elég erősek legyenek a fogai.
Tud esetleg valaki olyan zselét, fogkrémet vagy étrendkiegészítőt (vitamint) amelyben ezek az anyagok benne vannak és 10 éves gyerkőc is használhatja??
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.04.25 0 0 101
Szerintem az altatásnak nem jó az ár érték aránya, mert ugye veszélyes (ugye ha nem ébredsz fel), aneszteziológus szakorvost igényel, ami a költségeket nagyon megnöveli (kb. +50K).
Vannak nagyon jó, nem lidocain, hanem articain alapú érzéstelenítő szerek, ez Ultracain néven van forgalomban. Garantáltan semmit nem érzel.
Emelett beutalóval egy cystaműtét ugye ingyenes, a Mária utcai szájsebészeti klinikára kell kérni a beutalót, ott dolgozik a szájsebész szakma krémjének egy része. Persze ők is implantációból élnek, de nagyon szeretnek műteni, ügyesek a rezidensek is, ha kéred megkapod a korrekt informált felvilágosítást is...
Előzmény: Brutalis Harmonia (99)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2006.04.25 0 0 100
Szeva

1. A dalacin az antibiotikum, azért ezt adják mert jól dúsul a csontokban.

2. Cisztát nem lehet röntgenről diagnosztizálni, cisztát csak és kizárólag szövettani vizsgálattal lehet igazolni!

A tünetek alapján lehet acut periapicalis periodontitis, ami azt jelenti, hogy a fogadban levő idegek és erek, tehát a pulpa elhalt, mert elfertőződött, aminek az oka az, hogy a gyatra zárású tömések mellett baktériumok jutottak be a fogbélbe.
Mindemellett lehet cysta is.

3. Minden ilyen folyamat azzal a veszéllyel jár, hogy a gyökér körüli csont a bakteriális fertőzés miatt lebomlik, tehát nem lesz ami tartsa a fogat csak egy gyulladásos szövettörmelékben fog ülni.

A helyes terápia a gyökérkezelés, első alkalommal a csatorna feltágítása, majd hosszabb ideig rendszeres CaOH-os kezelés, aminek fertőtlenítő hatása van. Jegyzem meg, hogy a gyökértömés No. uno célja a baktériummentessé tétel. Ezt a folyamatot lehet ózonkészülékkel is végezni, van hozzá gyökércsatornába dugható végződés, az 40 mp alatt kiírt minden baktériumot. Végül gyökértömés következik, amit fél évente rtg felvétellel kell ellenőrizni. Ha a helyes kezelés hatására nem múlik el a csontfelritkulás akkor érdemes cystára gondolni.

Visszakanyarodva az elejére: ha már nem maradt csontod, akkor valóban a húzás (extractio) a helyes megoldás. Minden más esetben lehet gyökértömést végezni, amitől várható a csont újraépülése, de ez csak csíramentes körülmények között történik meg. Ergo az antibiotikum használata önmagában kétséges, sőt...
Ha az eljárás sikeres, akkor pedig attól függően hogy mennyi maradt meg a fogkoronából szóba jöhet a betét (inlay/onlay), csapos korona, korona.
Előzmény: lez78 (97)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!