Várunk miden önkormányzati képviselőt( legyen kis, közepes vagy nagy településen élő), pártállástól függetlenül. Mondjuk el, mi a jó, mi a szép és mi a nehéz a "munkánkban".
Humor, önirónia megengedett!!
Jó, de mi van akkor, ha mondjuk a "szaros tintanyaló" folyton betart az állampolgárnak - így a polgármesternek is-, aki úgy érzi, hogy ismét a '80-as évek langymeleg pocsolyjában van, ahol is a "hatalom" megmutahatta neki, hogy ki az úr a háznál?
Nincs igazad. Ismerik a képviselőt, de sajnos éppen emiatt a képviselők, polgármesterek erre mennek rá. Gyakorlatilag nem számít a tényleges teljesítmény a szakmai munka (eladósodottság, minőségi munka, hatékonyság, távlati stratégiák projektek stb.) csak az hogy legnagyobb családok többet kapjanak mint a többi. Ha mindenkinek szarabb akkor is meg kell terteni a különbséget és ezzel lehet nyerni. Az emberek sértésként sőt a rend felborulásaként élik meg, ha addigi vélt vagy valós privilégiumaiktól egy szabályozott korrekt rendszer kereteiben meg kell válniuk. Ha nincs főnök, akihez be lehet menni, aki haver, aki elintézi akkor úgy érzik anarchia van: egy szaros tintanyaló ugráltathatja a polgármestert? Hát miféle világ ez? Ki itt a főnök? Bezzeg a Karcsi az megmondta, hogy el lesz intézve és kész. Nem kellett ilyen sok papírt kitölteni, mégis megvolt.
Szerintem a hatékony önkormányzati munka egyik feltétele a közvetlen számonkérés lehetősége. Ahogy írtad, a kisebb településen nem számít a pártszimpátia. Ott ismerik a képviselőt, és az alapján ítélik meg, nem a pártja alapján.
Annyit kérek, hogy ne egymást piszkáljuk, hanem arról beszéljünk, hogy hogyan lehetne az önkormányzati képviselők munkáját jobbá, hatékonyabbá tenni., ill. hogy milyen problémái vannak az önkormányzati képviselőknek.
A történelmi Bihar vármegye nagyobbik része Romániában maradt, a kisebbiket meg kéét felé osztották, az egyiket Hajdúhoz, a másikat meg Békéshez csapták. A határt meg pont a mi faluink közé húzták. Egyébként nekem is voltak bucsai rokonaim, nagyanyám bátyja lakott ott. Szoboszlainak hívták.
Azért írom ezt, mert édesanyám bucsai és van egy idősebb barátom, aki onnan származik"
Üdv neked is!
Azért az lesz az igazi, ha a szerepiek meg a bucsaiak is többen fognak netezni. Azon, amit ott telefonnak neveznek, még faxozni sem lehet valami 4000 a maximális adatátviteli sebessége. Gané Matáv!
Csak akkor tehetik meg, ha a testület, vagy a választóik megengedik neki. A jelöléskor már nyilatkoznia kell hogy főállásban szeretne -e működni. A választók eleve elutasíthatják, ha úgy látják mert arról felvilágosítják őket, hogy 1500-2000 lélek alatt semmi szükség főállású polgármesterre. Ha mégis ilyen előzmény után megválasztják a képviselőtestület is megakadályozhatja az ilyen működését. Az önkormányzati rendszer alapjainban jól működik, inkább csak a finanszírozás módozatai és gyakorlata, amit meg kellene reformálni. Az alkalmatlan embereket pedig a választóknak kell elzavarni önnön érdekükből, és nem felülről valakiknek .
Szó sincs 100%-os igenről minden esetben. Csupán arról, hogy miután mindenki a saját vélemányét a dologról elmondta és aszerint szavaz, és annak valamilyen eredménye van, annak végrehajtásáért már a kisebbségben maradtak is együtt lépnek a többséggel. Miután már ez rutinosan megy, valóban gyakori az egyöntetű szavazás.
Én bízom benen, hogy a kis településeken nem számít a párt hovatartozás, de remélem, hogy a nagyobb városkban sem az az elsődleges szempont. Persze ott már megjelenik a politika is.
Magánemberként vistűzont lehet kedvelni a másikat. ez működik nálunk is.
"de csak és kizárólag azért, mert az egyik testületi tag fideszes, a másik meg maszopos, nem fognak egymás ellen szavazni."
Miért, nagyobb helyen igen? Ott sem kéne...
Egyébként sajnos, ez a helyzet sok faluban is. Három cikluson át voltam képviselő Szerepen. Vért kellett izzadni, hogy egy-egy javaslatomat nagy ritkán elfogadják. Mert fideszes vagyok. A körzeti orvosnak viszont minden indítványát gondolkodás nélkül szavazták meg. Előfordult, hogy megszavaztak neki valamit a bizottsági ülésen, majd meggondolta magát, és a képviselőtestületben már ellenkező értelmű javaslatot tett. Azt is megszavazták neki. És nem is értették, miért röhögök kínomban.
Ez így is van meg nem is. Nálunk a többségben minden párt szimpatizánsa megtalálható, ami összeköt az az, hogy, amit eddig a polgi csinált az elfogadhatatlan. Sajnos nemcsak ő, hanem a politikából élők 60-80%-a.
Ezekben a kis falukban amelyek akkorák mint egy lakótömb simán felvesznek nettó 250-et azok a polgármesterek, akiknek csaknem semmi!!! dolguk nincs. Egy évben van egy költségvetés 4-8 pályázat és passz. Heti 10-20 óra munkával csuklóból elvégezhető.
Mit csinálnak munka helyett? Nyüzsiznek, fontiznak stb. El kell mennem ide-oda ezt meg azt meghallgatni, tanácskozni stb.
Nem viccelek: a munka fele abból áll, hogy a beruházókkal hogyan tudom megbeszélni a jattot.
Majd figyeld meg, hogy semmi sem nyilvános: minden döntés holnapra és csak ezzel a céggel... vagy eleve kijön, hogy: ők megírják a pályázatot, megszerzik a pénzt és ez nekünk semmibe sem kerül.... van-e ellene valaki? Én már mindent elrendeztem...mennyi munkám van benne...
De tudod se verseny se alku se minőségi paraméterek semmi.... Aztán kiderül, hogy 1 négyzetméter önkormányzati beru a számlás családi 3-4 szerese. Vajon mitől?
Remélem ezt a pénzpusztító önki rendszert leépítik, és elzavarják a 250-ért nyüzsiző virágboltosokat, kocsmárosokat stb.
Magam egy nagyvárosban vagyok képviselő. Sajnos ott már szinte "kis-parlamentként" működik az önkormányzat. Ez nem tesz jót a város fejlődésének. Egyébként azt vettem észre, hogy nem igazán a pártpolitika okozza helyi szinten a problémát, hanem egy-két ember morális és szellemi képességeinek hiányosságai...
Nem arról van szó sztem, hogy mindenki mindig 100 %-ig egyetért. Inkább arról, hogy kis településeken az a kérdés, hogy az óvodaépületet újítsák-e fel, vagy az öregek napköziotthonához vegyenek egy új ebédszállító kocsit, nem pártpolitikai kérdés. Függhet a döntés sokmindentől - sajnos akár attól is, hogy melyik intézmény vezetője rokona a polginak - de csak és kizárólag azért, mert az egyik testületi tag fideszes, a másik meg maszopos, nem fognak egymás ellen szavazni. A konkrét ügyek kis helyen átláthatóak, fölösleges a pártpolitika mankóját használni.
Én is egy kis faluban voltam önkormányzati képviselő egy cikluson keresztül. Mi sem vettünk fel tiszteletdíjat és elég sok beruházás valósult meg - igaz, ehhez az is hozzátartozik, hogy jó adottságokkal rendelkező (nem öregedő, minimális munkanélküliségű) községről van szó.
Köszönöm a figyelmeztetést, tudom. Hiszen az eskü szövege is úgy szól: "... És minden igyekezetemmel Csepel javát szolgálom..." De aki egyéniben lett megválasztva, annak a körzetéért is kell hajtania, hiszen azért lett ott megválasztva, különben elég lenen, ha listákra szavaznának a választók,nem?