Köszi, de igazából az segített, hogy korábban már láttam egy oldalfelvételt a mozdonyról UFB forgóvázzal, így tudtam, hogy mit kell keresni. Átlagos szemlélőnek nem biztos, hogy ebből a szögből feltűnik az eltérő pályakotró, a ferde rugó, a nyitott forgóvázkeret, és az egyéb eltérések. Mindezeket azért szedtem itt össze, nehogy méltánytalanul feledésbe merüljenek ezek a kísérletek, amelyek évekkel megelőzték az offtopic V45 1001-est.
Mint kiderült, nem a V41 502 volt az egyetlen UFB forgóvázas mozdony. 1962-63-ban az UFB3-2 forgóváz futási kísérleteit egy VM-12-es mozdonnyal végezték, ami a V42 501-es volt...
Az UFB3-2 forgóvázzal 90 ezer kilométeres futópróba történt, amiről 1964-ben jegyzőkönyv is készült.
Az alábbi részlet egy DHM3-1 mozdony ismertetéséből való. Amiért ide betettem az az, hogy a cikk szerint a V41 502 alatt volt kísérleti jelleggel UFB2-1 forgóváz Tud erről valaki valamit?
Ezt talán másképpen ? Az akkori szóbeszédek szerint;
1978-79 ben az akkori Landler alállomáson üzemelt ilyen . De baleset miatt leszerelték.
Hatvan - Füzesabony -Nyékládháza-Szerencs alállomásokon kijelölték a helyeket , a gépalapozást betonozták.Miután megjelent a V63-001 és 002. Csak a forgógépet telepitették volna.
Majd abba maradt az egész.(a baleset miatt )
A másik része ; A 80-s vonal tele volt Leo val . Ezek szinkronmotorjai , a gerjesztéssel cap 0,8 ra lettek beállitva. Igy ezen a részen az ÉMÁSZ nem is mérte a meddőfogyasztást,
Ma már/régóta méri !
Ha ennek a balesetnek utána tudnál nézni? Sokat nem tudok róla.
Egy BME-s jegyszet villamos járművekről. Kereső előhozza. Kb. aranybánya számomra, bár inkább az általánosabb infókban megbízható, a konkrét jármű példák talán nem mindig hibátlanok.
Minimum 30 éve valami szakmai kiadványban olvastam erről. Volt olyan elgondolás, hogy fázisjavításra telepítsenek kiszuperált Leókat, de a gépek ilyen módon történő felhasználása sosem valósult meg.
Forrás: BMEVIVEM263, 28/109 o. A vontatásból már régen kivont Ward-Leonard mozdonyokat még ma is használják forgalmas vasúti csomópontokban fázisjavításra (szinkron kompenzátorként).
Erről nem hallottam. Ilyen manapság is van? Azt hittem, csak fűtőgépnek vannak.
Köszi! Az is hasznos lesz nekem, nagyon is, de nekem eredetileg még a kezdeti 60-as évekbeli leosztás kellett volna, a 195-ös hozzászólásból kiindulva.