Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Alapvetoen ezt igy kell csinalni. Azt viszont megjegyzem hogy nallunk Link 11/16/22 melett ZERO telefonos kapcsolat van. Radio telefon internet kapcsolat is adott de talan egy vagy ket esetre emlekszem amikor erre szukseg volt de az sem celazonositashoz hanem szimplan hogy mi is pontosan az elvaras mit tegyunk a celgeppel.
Ami manualis maradt az a celok beazonositasa. Automatikusan tortenik IFF meg civil jeladok alapjan de ha fenyegeto a cel karakterisztikaja akkor elobb egy human szuron is keresztul megy. No meg menetkozben is ha egy neutral vagy unknown track furcsan kezd viselkedni akkor megkaphatja az atminositeset Hostile ra. Ez persze nem jeenti azt hogy lelojuk csak azt hogy onnantol minden mozdulata argus szemekkel figyelve vagyon.
Igen, érdemes különválasztani a 2 témakört. A polgári és katonai irányító szolgálatok közötti együttműködés csak egyik eleme a hagyományos "telefonos" koordináció, amiről korábban írtam. Amiről te írsz, a rádiólokációs információk cseréje (jelenleg légihelyzetkép-cserének nevezik), is létező dolog és természetesen még hangsúlyosabb mint a telefonos kapcsolattartás! Polgári-polgári, katonai-katonai és polgári-katonai viszonylatban is működik az adatok megosztása, cseréje, szabályozott keretek között. Régen is alapvető volt, ma is az, hogy a katonai szolgálatok, különösen a légtérvédelemért felelős szervek látnak többet...
Ezért talán meglepőnek hangzik, de igaz még jelenleg is, hogy BÉKEIDŐS keretek között, akár egy kis magasságú, nagy sebességű, azonosítatlan légi cél miatt is fel kell emelni a telefont és megkérdezni az együttműködő szolgálatokat, ugyan ők tudnak-e valamit? Egy gyors koordinációt le lehet zavarni és le is kell 20-30 mp alatt, azon nem múlik semmi. És természetesen ameddig a csapatból 1 ember telefonál, a többi tizen-huszon pár ugyanúgy teszi a munkáját, a folyamat nem akad meg. Ezt a szakemberek rengetegszer gyakorolják. Inkább legyen 10 felesleges telefon, mint, hogy 1-szer nemtörődömségből elsikkadjon egy kritikus információ, volt rá példa a történelem során.
Krízis, konfliktus helyzetben ez teljesen megváltozik. Ha egy ország, (vagy egy része) felett felfüggesztik a polgári irányítást és teljes lesz a katonai "uralom", csak a szomszédos katonai körzetek cserélnek adatot, infót egymással. És a rengeteg data-link és automatizált rendszer dacára, sokszor még ők is élőszóban.
Annyibol tovabbra is kritikus hangot utnek meg hogy a mai alacsonyan repulo kis reflexioju akar szuperszonikus sebesseg kornyeken repulo dronok idejeben nincs ido telefonalgatni raadasul az az adat nem is pontos . Itt real time adat kell hogy azonnal ertekelni es donteni lehessen.
Ez nem egy bonyolult dolog. Mi is ezzel dolgozunk. Civil katonai es ismeretlen/nem azonositott celok egyszerre jelennek meg a kepernyon es aztan ebbol mazsolazunk.
Értem, nem vitatom. Nem ismerem az esemény részleteit.
Azt írtam le: JELENLEG, hogy működik a rendszer Magyarországon (továbbá szinte minden fejlett országban). 30 évvel ezelőtt Peruban lehet, hogy más volt...
Itt tévedtem. A Germanwings járata nem tünt el. Két eltünt kisrepülő volt az USÁban, ami hónapokkal később került elő. Mondjuk az USA hatalmas, és a Cessnák ott röpködnek, ahol a radar még akkor se látná őket, ha lenne.
Az Aeroperú Flight 603 estében a repülésirányítónak 25 perce lett volna, hogy megkérdezzen egy katonai irányítót, hogy milyen magasan repül a bajba jutott utas-szállító.
Dedikáltam nincs egy telefon, több tucat van. A Hungarocontrol és a katonai irányító egységek gyakorlatilag összes kommunikációs készülékéről hívható az együttműködők bármelyik száma. A legfontosabb pozíciók "gyors-gombra" beprogramozva. Felemeled a kagylót, megnyomsz egy gombot és már válaszolnak is a túloldalon. Minden nap sokszor egyeztetnek, feladat és szituáció függvényében. Ha sűrű a program (pl. gyakorlat, éles helyzet), egy óra alatt akár 10-20x is!
Van automatizált "online" repterv, radar-adat csere, de ez nem old meg mindent.
Ezer oka lehet. Amikor kell, már késő sopánkodni. Jó példa erre a perui eset. És az eltünt német utas-szállító esete? Egy hónapra eltünt abban a nem túl nagy Németországban.
Szerintem ezek sík hülyék. Biztos vagyok benne, hogy Ferihegyen sincs egy olyan telefon, amit ha felemelnek, azonnal Veszprémben a Szikla veszi fel. Peruban is több órájuk lett volna, hogy megmentsék az eltévedt utas-szállítót. Csak meg kellett volna keresni a légierőt.