A parkban készült videók egyikén az is látszott, hogy ha komolyabban rányitnak, akkor az egyik oldali kéményen jön rendesen a füstgáz, a másikon meg semmi. Ez is arra utalhat, hogy elfosta magát az egyik turbófeltöltő
Ahogy begurult Csabára, a legelső dolog, amit észrevettem ez volt (nyilván azért is, mert a peron jóval magasabb, ezért könnyű volt a tetejét látni).
És tényleg ez a jobb oldala volt, amint körül járatták és beállt a másik végére, a bal oldalát nem is figyeltem.. ha ott álló helyzetben felpörgették volna 750-re, lehet mi is kaptunk volna olajat :D
Csak annyit kérdeztem valakitől, aki lejött a vezetőállásból (félig viccből), hogy kibírja-e egy tankkal a Nyugati-Szeged kört, azt mondta simán :D
Nem normális dolog ,hogy ott az olaj a tetején.A parkban megnéztem belülről is és a bal oldali turbó csapágy volt a bűnös ,átengedte az olajat így kijutott a kipufogón keresztül a tetőre.A rendezvény után dombóváron megjavították a hibát.De most a jobb oldali tető részen volt olajos,így nagy az esély,hogy azon az oldalon ereszt át a csapágy.Ezt egy ismerősöm mondta aki vitte a vonatot Szolnokig.Valószínű ,hogy szét lesz szedve az a turbó! Ha meg a motorból jutott olaj a tetőre akkor nagyobb baj van.
A 14D40-nél mennyire normális, hogy a tetőn (természetesen a kipufogók körül a leginkább) látható olaj van? Tegnapelőtt volt lehetőségem megcsodálni/hallgatni a 001-es Csabán, és amit legelőször észrevettem, ahogy begurult, hogy olajos a teteje. Egyértelműen olaj volt, nem korom, megfolyt cseppek..
Aztán ma láttam pár kommentet FB-on, hogy "fossa-e még az olajat?", szóval ezért kérdezem, hogy ez normális mennyiség vagy abnormális?
Egyébként ha a remot Csörgőket rendben karbantartanák, akkor nem kellene helyettük semmit sem bérelni rakás pénzekért. A téli szezonban a 2...3 kocsis vonatokra éppen kellenek ezek a gépek a csekély üzemanyagfogyasztásukkal (bár az itt ugyebár szintén nem érdekes szempont). A 36-os vonalon lassan hosszabb lesz a mozdony, mint a vonat... Ugyanez a helyzet villanyfronton is. A legújabb beszerzésű saját gépeink (480) fele dögön áll Fc-ben (ma éppen 11db), helyettük kiszolgált francia mozdonyokat magyarítunk és bérlünk, feltételezhetően nagyon olcsón. A saját nagyteljesítményű gépeinket (V63) meg emellett bérbeadjuk a RCH-nak. Ezt valószínűleg így kell csinálni, hogy végül mindenhol tiszta legyen a pénz. ;-)
"(Egy pillanatig nem volt szó SZEMÉLYVONATKORÓL!)"
Dehogynem,a túlnyomó részük személyszállítási cégnél van,ott nincs egyre sem szükség az alapvonati fordulókhoz.Tehát mind felesleg ebből a szempontból.Az operatív,havaria helyzetekre bőven elég lennének a remotok,az összes hagyományostól megszabadulhatott volna.
kicsit keress már rá, h a máv-startnak (vagy épp milyen néven fut), mi a szerepe a vasúton..
pelenkagyártás? nem
drónröptetés? nem
személyszállítás? IGEN - erre kap állami=adó támogatást.
teherszállítás? NEM, mert azt már a magánok csinálják piaci alapon. ezt az üzletágat rég eladta a RCH-nak.
a teherkocsikat "elkótyavetyélték" ócskavasáron, az M62-esek meg a nyakán maradtak. ha valaki rendel tőlük teherre mozdonyt, akkor bérbeadják. nyáron 1db tartalék áll a 29-en, révfülöpön, menteni (de nem üzemi tartalék, csak ledöglöttet menteni). ha lenne működő M41, gondolom az állna tartalékba, mert az rögtön klímát is adna a kocsiknak.
azért jött a Henschel, mert arra ráköltötték a 40 év karbantartás pénzét, amit az M41-re nem (ezért ezek elfogytak). és a Henschel ad ki áramot fűtésre/klímára, ajtóvezérlést is csinál, amit az M62 nem.
lehetett volna modernebb (pl.traxxdiesel) is, de azért gondolom látható mennyiségű pénzt kértek. az a pénz meg kell az országplakátozásra meg stadionra.
ha már hiányzik nagydiesel, akkor inkább Hercules hiányzik. a 29-re a Henschel túl nagy (főleg szezonon kívül). de tény, h könnyen gyorsul.
ha te vasútüzem alatt mindenkire gondolsz, aki a határon belül acélsíneken gurul.. ott a piac eldönti h igényli-e az M62-őt vagy nem. ez a szabad piac, ahol a pénz számít nem pedig a "szeretem az M62-őt, fusson több"
Ha minden állagban lévő üzem- és forgalomképes is lenne egyszerre a nagy vagy nagyobb szállítási csúcsok idején akkor pár cégvezető és fuvarszervező megkockáztatni egy-egy üveg pezsgőt ennek örömére.