Keresés

Részletes keresés

Lapajov Creative Commons License 3 órája 0 0 7907

Kicsit elmentél a témától a dzsungelbe... :)

Előzmény: portoriko (7905)
jgkfgkf Creative Commons License 3 napja 0 0 7906

Értem én, hogy mit szeretnél, de ez a tipikus ostoba hozzáállás.

Felteszem neked a kérdést, ha én jkfjduesshs, magyarán a jó isten se tudja ki azt mondom neked, hogy lehet, akkor onnantól kezdve nyugodt szívvel kimész?

Vagy ha én jkfzrtreffdx, magyarán a jó isten se tudja ki azt mondom neked, hogy nem lehet, akkor legyintesz egyet és leteszel róla?

Ha első variáció és valaki megkérdi mit csinálsz, mit fogsz mondani? jkjhfdjsfdsds, magyarán a jó isten se tudja ki a fórumon azt mondta, hogy böff?

Bonyolítandó a történetet, a helyzet egész pontosan az, hogy van egy olyan sor a törvényben miszerint a régészeti helyen végzett keresőzés feltárásnak minősül, magyarán ásatási engedély köteles. Továbbá ha még nem lenne az, akkor az első előkerülő cserépnél, találatnál azzá válik és lehet menni haza ásatási engedélyért. Ezekből az következik, hogy a folyó fémkeresőzések 99%-a a törvény szerint illegális, nem szempont, hogy a múzeumi raktárban, vagy a vaterán tűnik el örökre a leletek 90%-a. Hiába lobogtatnak meggyőzően ezer papírt, keresőzik ott régész jogilag mindez semmit nem ér. Ennek tudatában láthatod, hogy ahány megye és múzeum az országban annyi féle ügyeskedés és félremagyarázás. Teljesen mindegy mit mondanak neked Bivalybasznádról, ha te Aprajafalván laksz, neked az a lényeg Aprajafalván hogyan ügyeskednek és önhatalmúlag mit fogadnak el, aztán majd te eldöntöd mit is akarsz erről gondolni. Emberek ilyen mesterségesen gerjesztett és nonszensz környezetben ölik egymást, úgy hogy senkinek sincs hozzá törvényes alapja. Remélem világos, mind a helyzet, mindpedig az miért rossz a hozzáállásod.

Előzmény: oltatlan (7897)
portoriko Creative Commons License 4 napja 0 0 7905

Megmondom öszintén, hogy nem is számitottam ennyi pozitiv, jó válaszra amit kaptam a feltett kérdésemre. Tehát a sok okozati, jogi, törvényes, nem törvényes, STB meg mindenféle vonalu megközelitésü kérdésemre a válasz egyértelmüen,  nemleges, tehát NEM a válasz. Őszinte leszek, nem szeretem a ferde utakat, nem szeretem a törvényeket kiforgatni, másképp értelmezni, kicsavarni a jogszabályokat, mert kis hazánkban, többek között erről is hiresek vagyunk, már a törvény alkotásra gondolok, úgy gondolom, hogy a törvények, rendeletek, szabályok, jogszabályok fogalmazása igencsak sokféleképpen értelmezhető, magyarul, értelmezhetetlen egy egyszerű hétköznapi polgár számára, nehéz eligazodni egy bizonyos témával kapcsolatban, talán úgy tudnám magamat kifejezni egyszerüen, és itt a válasz lényege, ami sok boncolgatás eredményeképpen megszületett, hogy, ha jót akarsz magadnak, nem akarsz törvénytelen dolgokba beleszaladni, békébe, nyugodtan szeretnél aludni, jobb, ha semmibe nem kapsz bele, nem csinálsz semmit, még ha szeretnél is, haggy fel mindennel, bele se kapj a dolgok intézésébe, nyugodj meg, és tegyél le mindenről, örülj, ha levegőt vehetsz.  Minek akarsz te kincskereső lenni ebbe az országban, csak csináld a dolgod, DOLGOZZ, HASS, GYARAPITSD kis országunkat, és legyél boldog, hogy itt élhetsz, egy ilyen országban, ahol mindent egyszerüen elintézhetsz, és őrülj a mának, hogy van munkád, ha van, azt csináld amit neked előirnak, törvények szerint, mosolyogj, légy vidám, mint sok ember, és csak a mának élj, nem számit az, hogy milessz holnap veled.  Isten álld meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel, igy élj, amig élhetsz, csak dolgozz éjjel-nappal, csak a munkáddal törődj!!!   És most már rájöttem, hogy mit akarok én keresgélni, egy ilyen országba, ahol a DÖBRÖGI a legnagyobb úr a törvények országába, és az isten a király, remélem, hogy egy emberre gondolunk, aki még itt van közöttünk, de remélem az idő mulásával, a napjai megvannak számolva.  És, ha királyunk, már nem lessz létezni, akkor lessz egy boldog, békés országunk, ahol nem lessz gyülölet, nem ölik egymást az emberek, és nyugalom lessz Hunniába!!!!!  Én ezt szeretném, minél előbb, egy ilyen országban szeretnék élni!!!

Előzmény: SKYLINEWORLD (7898)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7904

Én megértem mindenkinek van egy stílus ami bejön mármint gép terén . Nekem előszőr Garrettem volt nem volt rossz de a Deus maradt :) a Deltát nagyon szokni kell de ez stílus kérdése 

Előzmény: Itegral (7903)
Itegral Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7903

Ha már "kombonál" tartunk akkor én a Delta ,Deust tartom, tartottam, jónak :delta olaszra, deus kk.

De a szívem a deltához húzott mindig, mondom ezt úgy hogy most is van vagy 3 deusom.

Előzmény: SKYLINEWORLD (7902)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7902

Attól függ kinek a kérdésére gondolsz mert itt már ketten is kérdeztek ugyan abban a témába de én úgy gondolom meg én is próbáltam mivel nekem Deusom volt meg lesz is nekem ez jó kombó de feltételezem  a kérdező is mondta abba az összegbe nem fér bele de lehet erre használni sima mezei fémkeresőt is ! Kérdés a falba menyire mélyen kell keresni de szerintem ha nem a fal háta mögötti szobát keresel hanem csak a falba eldugott kis ládikót érméket stb azt sima fémkeresővel is megtalálod és ugyan úgy behatárolhatod . De ez az én véleményem 

Előzmény: Itegral (7900)
Itegral Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7901

Megpróbálok nagyon szűken fogalmazni a törvényről, szinte lehetetlen! Mikor megtörtén ez a balfaszság (mert tudjuk hogy tolták át és kik) akkor felhívtuk egymást (akik régebben csinálják) és mind azon döntés mellett álltunk ki hogy valamit kellett csinálni akkor, mert ez így nem maradhat, minden idiótának az volt a kezébe és pofátlanul! Mig te óvatosan 10-15 éve lábujjhegyen takarva mentél addig ők a villákon fényes nappal! itt kezdődőt a baj! Elindultak a buta legendák azt hitte mindegyik hogy aranyhegyek meg ... és ezáltal minden dilettáns elkezdte és ész nélkül, erre mondtam hogy valami kellene de nem egy hülye törvény! Tehát öviden Ez nem csak a szarcsimbók tudatlan politikuson, a túlbuzgó régészről szolt ,ez a sok barom végett is lett szívás. 1000 más törvényt lehetett volna alkotni. És hogy "szakadék" :) tudok olyan erdészetről, rendőrségről akik ki vannak oktatva, az új műanyag vadászokról nem is beszélek akik azt  hiszik hogy erdőt vettek a vadászterület helyett!!! 15 éve még ügyésztöl vettem gépet rendőrrel mentem keresnőzni , fővadász nyalta a seggem. A normális régészekkel leülve lehetett volna jó törvényt hozni!

Itegral Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7900

Bocsi , de nem az volt a kérdés hogy most mit ajánlanánk (pincébe,falba...) ?!

Ha azt írja hogy egy mindenes gép kell neki akkor arra válaszolok! (bár ez se igaz mert olyan nincs !)

 

 

Előzmény: SKYLINEWORLD (7895)
Lapajov Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7899

A kincskeresés továbbra is tilos az országban bárhol... azonban ki lehet egyezni régészekkel, múzeumokkal mint önkéntes fémkeresős, így csinálhatod nyugodtan... (esetleg bácsikával hogy a szőlőjében csinálod, de annak is csak akkor van értelme, ha van konkrét infód a térségről, mert blindre csinálni hülyeség, csak szemetet fogsz találni); hacsak nincs töri diplomád, de akkor is bonyolult és nehézkes mélymagyar engedélyeztetési folyamatot kell végig csinálni, legelőbb egy hitelesített tudományos tanulmány (ami több év kutatómunka)... Pl Hollandiát ajánlom és van még pár ország (amit most fejből nem tudok), ahol teljesen megengedett, tök nyugodtan csinálhatod... amit találsz, elvileg be kell jelenteni, de nagyjából letojják... persze itt is érdemes azért olyan helyen túrni, ahol tényleg sanszos hogy van is valami, tehát az előzetes kutatást nem tudod megúszni, ha komolyan akarod csinálni... de persze kinek van pénze elutazni Hollandiába lóbálni...? Nekem biztos nincs... ha meg van pénzed, másra is költheted, mint erre a bizonytalan hobbira...

Előzmény: oltatlan (7897)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7898

Lehet csinálni bizonyos feltételekkel! Van aki engedéllyel jár de ez kicsit hosszadalmasabb út míg kijárja valaki az engedély kérést és egy pár segget is ki kel nyalni de igy is be vagy szabályozva és van az az út amikor úgy csinálok mindent mint régen és nem feltűnően szemelőt! Kicsit összetettebb a helyzet én hobbiként tekintek erre az egészre de nem befolyásolja azt a tényt hogy a nyamvadt törvénykezés előírja az engedély meglétét ami egy igen nagy szakadékot képez a fémkereső társadalomban ! Persze akinek engedélye van az mindig okosabbnak és bölcsebnek is érzi magát tisztelet a kivételnek. Jogilag kötelező az engedély megléte amit a régészekkel járva elnyerve a bizalmukat felterjesztenek az engedélyezetek listájára úgy egy évnyi ingyen meló után ! Ilyenkor az ember közel kerül a tűzhöz és már vereti is az igazságokat az engedély nélkülözhetetlenségéről. Ami tíz éve sima hobbi volt azt egy tollvonással engedélyezett vadászat lett és kicsit túlbuzgó emberek ezt szeretik is ellenőrizni és alkalmazni törvényi szinten! Most akkor igazodj el rajta ez megint csak érdekcsoportoknak lett kitalálva ez már nem hobbi hanem valami más kicsit üldözöttnek tűnünk mintha tényleg vadászok lennénk engedély nélkül!

Előzmény: oltatlan (7897)
oltatlan Creative Commons License 2021.09.12 0 0 7897

Ennyi információ, és tudás birtokában, szeretném tudni, hogy jelenleg kis hazánkban, Hunniában, milyen legális lehetőségek vannak, hogy máról holnapra, elhatároztam, hogy kincskereső akarok lenni, keresgélni szeretnék fém detektorral, most akkor mi a helyzet.  Kérdésem:  Lehet vagy nem lehet????  Egyszerü válaszokat várok, nem szeretnék belebonyolódni a törvényekbe, szabályokba, rendeletekbe, kibogozva a törvényeket, nem jogász nyelvre forditva.  Szabad csinálni, lehet vagy nem lehet??  Ez itt a lényeg.

Lapajov Creative Commons License 2021.09.10 0 0 7896

Nah látom némi érdeklődésre számot adó területét világítottam meg a detektorozásnak. Fal szkennelés azért is jó, mert nem feltűnő ugyebár, míg egy mező közepén lóbálni, az szép kis hazánkban kb 10 perc utáni garantált buktát jelent, hacsak nem Nemzeti Múzeumtól vagy... azonban lent egy pincében, félhomályban, kis kézi kütyüvel bolyongani, teljesen más szájízű, leginkább kutya észre nem vesz. De ha igen, akkor sem tudja elképzelni sem hogy mit csinálsz ott, nem fog azonnal zsarut hívni. Viszont a falak mögé és falakba rejtett dolgok, ahogy kolléga alább írja, bizony nagyonis vannak. Nagy részük azóta is ott van. Kolléga írta hogy német területeken (kiegészíteném hogy germán-szász-latin) divat volt ez a megoldás, hát bizony a mi kis hazánk is eme befolyási régiókhoz tartozott mindigis...

Gondoljuk csak el a Seuzo ügyet! Minden idők legértékesebb, legépebb és legszámosabb ókori kincslelete ugyebár; kb 1700 évig volt egy álpadlózat alá rejtve a bizonyos villa romjaiban (ami a legdurvább, hogy ugyebár az alaposan feltárt Gorsium mellett nem messze), majd a megtaláló átvitte egy közeli elhagyatott borospincébe (ahol amúgy római borospincék romjai is vannak, nem mellesleg; melyeknél sem igazán volt feltárás még), ahol egy álcázott álfalat húzott fel, amögé tette be a kincseket és bevonult katonának tök nyugodtan mert tudta jól, hogy a lőtéri kutya ott nem fog kutakodni... ki a bánat mászkál be pókhálós koszos patkányos-csótányos, régi kiszuperált, elhagyatott omladozó ősi pincékbe? Sok ember eleve babonás, fél a szellemektől, nincs lámpája stb... (van persze benne kockázat, hisze ha nem saját ingatlan, akkor bármikor hasznosíthatja valaki, az építkezéseknél megtalálják és annyi volt)... Háborítatlanul várt a kincs tovább ott, míg újra oda nem érkezett a srác, már nem egyedül (vesztére)...

SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.09.10 0 0 7895

Az igaz de nem mindig fogod detektort a fal detektálására használni néha mész sima szántóra erdőbe stb és egy sima kereső ugyan úgy megteszi kis fejel is!

Előzmény: Itegral (7894)
Itegral Creative Commons License 2021.09.09 0 2 7894

"Nem detektoroztam soha falba." Hatalmas hiba:) ! Magyarországon nem annyira jelző falba rejteni, viszont német nyelvterületeken ...  padlás, falba, pincére nem kell precíz gép, pláne nem Deus, de ha már megvan valakinek akkor mindegy (jó az is) nem erre való! Én inkább egy jó pinpointert és egy olcsó gépet javasolnék erre a célra, Garrett, Nokta...

Lapajov Creative Commons License 2021.09.01 0 0 7893

Nem detektoroztam soha falba. Mostanában kezd érdekelni.

Előzmény: SKYLINEWORLD (7892)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.09.01 0 0 7892

Várjál csak én ismerlek téged már rég beszélgetünk talán 2016 körül amikor még volt fórumnak nevezhető beszélgetés! Na ne szórakozz hogy neked tanács kell :) 

Előzmény: Lapajov (7890)
Karajgép Creative Commons License 2021.08.31 0 1 7891

Üdv! Túl vagyunk a spliti nyaraláson. A szállásadó hölgy jófej volt. Kértem indulás előtt, hogy érdeklődjön körbe a helyi hatóságoknál. Rákérdezett a spliti, és a zágrábi hatóságoknál, és azt a választ kapta, hogy lehet keresgélni a parton, nincs rá külön törvény, nem kell engedély. Csak ha régészeti leletbe futnánk bele, akkor lenne egy kis dolgunk. Na meg ne zavarjuk a parton az embereket, mert akkor ránk hívhatják a jardot. Sajna csak egy rövid időt sikerült ráfordítani a keresgélésre, az utolsó nap este. A gyerekek már nyűglődtek, hogy mennének haza. A GO-FIND egész jól szerepelt. Kis finomhangolás után pontos találatokat adott. Pár euró, és kuna lett az eredmény fél óra alatt. Első nap találkoztam egy sráccal, aki snorkelezés közben keresgélt egy kis vízalatti detektorral.

Előzmény: Lapajov (7883)
Lapajov Creative Commons License 2021.08.31 0 0 7890

Linket légyszi! Nem más pincéjében nyilván!

Előzmény: SKYLINEWORLD (7889)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.08.31 0 0 7889

De ha komolyan meg kell válaszolnom kicsi Deus fej távirányítóval :) szár nélkül

 

Előzmény: Lapajov (7886)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.08.31 0 0 7888

Mellesleg mit keresel más pincéjébe hihi .  :)

Előzmény: Lapajov (7886)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.08.31 0 0 7887

Nekem képet nem küldtél ! És aki küldőt linket Sajama volt vagy az is te vagy? :)

Előzmény: Lapajov (7886)
Lapajov Creative Commons License 2021.08.31 0 0 7886

De nekem kicsi kéne, kézi, amiről küldtem egy képet. Amit egy övtáskából pl tudok használni. Nagy döggel, tök feltűnően sétálgassak pincékben. aztán egy öreglány kiszúrja és jön értem a zsaru?

Előzmény: SKYLINEWORLD (7885)
SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.08.31 0 0 7885

Hát ha a falba van arany akkor a Deus hiába van benne vas látja de ez megint olyan kérdés amit sok körülmény befolyásol! De ha azt akarod kérdezni hogy a fal mögötti tárolóegységben van nemesfém azt egyik sem látja :) csak közvetlenül a falban lévő dolgokat :) De azt látja egy Garrett, Minelab, Deus magyarán mindegyik amelyik szelektálási funkcióval rendelkezik amelyikbe nincs az is látja csak jelként értelmezi! De ha iróniának szántad akkor nálad egyik sem lát semmit

 

Előzmény: Lapajov (7884)
Lapajov Creative Commons License 2021.08.30 0 0 7884

Falba vagy amögé melyik lát nemesfémet?

Előzmény: SKYLINEWORLD (7878)
Lapajov Creative Commons License 2021.08.20 0 0 7883

Javaslom, ha amúgy is mész oda (és persze csak ha kocsival), akkor vidd a kütyüt. Legelőbb menj be a körzeti kapitányságra, ahol kutatnál és kérdezd meg preventíve. Ez a legegyszerűbb szerintem. Lehet jófej zsarut találsz ott, akivel lehet egyezkedni, pardon tanácsot kérni, ha mondjuk arrafelé tilos. Vannak nyilván különféle leiratok és mégis káosz van a legtöbb helyen... pl lehet hogy épp érvényben van valami rendelet ezügyben stb...

Előzmény: Karajgép (7881)
gizi61 Creative Commons License 2021.08.19 0 0 7882

Te milyen gépet javasolnál ,ami még megfizethető ?

Előzmény: Definition60 (7855)
Karajgép Creative Commons License 2021.08.19 0 0 7881

Ez rövid, tömör, és elrettentő válasz volt. Tudnál valami hivatkozást esetleg? Ez alapján nem akarok kockáztatni, meg fölös csomagot vinni.

Én ilyet találtam csak: In Croatia there are no laws specific to metal detecting but there are laws regarding items of cultural or historic importance. If you're a Croatian and you want to go metal detecting then you can, however, if you find anything that may be of interest to the local museum then you must show them.

Egy régebbi metaldetector.hu-s fórum bejegyzésben meg hasonlókat: A horvátok a tengerparton nem szólnak egy szót sem. Mindent a turistákért elv alapján. Nem kell senkitől sem engedély. Mélyebben az országban ne keresőzz mert sok a szerbek által telepített akna amit még nem szedtek fel. Egyébként jó nyaralást!

Ésezt a két oldalt:

https://md-hunter.com/list-of-countries-where-metal-detecting-is-allowedbanned/

https://detecthistory.com/metal-detecting-laws-in-different-countries/

Előzmény: Lapajov (7880)
Lapajov Creative Commons License 2021.08.18 0 0 7880

tilos

Előzmény: Karajgép (7879)
Karajgép Creative Commons License 2021.08.18 0 0 7879

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget, infót kérni. Horvátországban milyen szabályok vannak a fémkeresőzésre? Valaki tud valami konkrétumot, vagy hogy hol lehetne pontosan megnézni, utánajárni? Próbáltam rákeresni, de csak egyszerűsített felsorolást találtam, hogy melyik országban engedélyezet, melyikben nem. Konkrétan egy kis tengerparti "kincskeresésről" lenne szó. Esetleg valakinek valami tapasztalat?

SKYLINEWORLD Creative Commons License 2021.08.13 0 0 7878

Hát nem gagyi búvárkodásnál ahol keresgélsz de alapvetően nem szelektál és nem lát meg nagy távolságokat magyarán egy falban 5 centire jelez de 10 cm már nem hiszem egy rendes fémdetektorral sokall mélyeben szelektálva tudsz keresni ez inkább ilyen helymeghatározónak jó vagy ahogy mondtam vízben kövek közt fém érmék keresni vagy kisseb dolgokat de nem lát mélyre van fenn pár videó nézd meg őket!

Előzmény: Sajama (7877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!