Keresés

Részletes keresés

djp001 Creative Commons License 2020.06.21 0 0 734

Akit esetleg érdekelne, indítottam egy blog-ot a https://verne.blog.hu/ néven :)

 

Sajnos az eredeti nick-nevemet (djp01) már nem használhatom, az az email-címem megszünt, így hiába kapok oda emlékeztetőt!

 

Szép napot!

dj

Carina_S Creative Commons License 2019.12.26 0 0 733

Verne regényeivel kapcsolatban elmondható, hogy az azokból készített filmváltozatok közül a legjobban a Grant Kapitány gyermekei c. orosz film lett a legteljesebb filmmű, ezt követi A rejtelmes sziget c. film 1973-as Omar Shariff-es változata, ezzel szemben viszont a regény cselekményéhez két legkevésbé hű film a Rejtelmes sziget 1961-es és 2005-ös filmváltozatai. Ezek közül az első, 1961-es filmben a csapat tagjai az óriásira nőtt kakasokkal és darazsakkal kénytelenek harcolni az életükért, míg a másik, 2005-ös filmváltozatban a csoport tagjai hasonlóan hatalmas imádkozósáskákkal, egy hatalmasra nőtt emberevő és emberrabból óriásvarjúval, no meg óriási skorpiókkal, óriáskígyókkal, óriáspókokkal, és óriási hangyákkal vívnak életben maradásért folyó küzdelmet. A film elején a barlangban a kalózt másvilágra segítő rémületes óriáspolipról már nem is beszélve... ! Mindezek bármennyire kalandos fordulatokat is visznek bele a filmbe, egyrészt egy nem létező rémekkel teli világba kalauzolják el a nézőt, másrészt Nemót félőrültnek állítják be, harmadrészt teljesen kihagyják Cyrus Smith mérnök úr leleményességét a sziget fekvésének pontos tudományos csillagászati ismereteket közvetítő meghatározását illetően, kihagyják az érdekes vadászatok, a vulkán működésének és a vulkáni ásványok megfigyelését és hasznosítását, a kémiai ismereteknek a maguk javára történő hasznosítását, a sikeres vaskohászati szerszámkészítési kísérleteiket, a hajóépítést, a távíró megépítését, és ezzel éppen a regény eredeti mondandóját, a tudományokkal felvértezett embereknek a vad természeti viszonyok között is eredményeket hozó boldogulni tudását hagyták ki e két utóbbi, 1961-es, és 2005-ös filmváltozatból.

Carina_S Creative Commons License 2014.08.22 0 0 732

Csak másolok és közben elírom a javítást! :( :( :( :( !!! !!! !!! !!!

 

_____________________________________________________________________

 

Helreigazítás:

 

Nem 14:00 és 15:00 között, <<(pirosak a hibás karakterek)

hanem a helyes időpont: 14:00 és 15:30 között sugározzák a filmet. <<(javítás: zöld karakterek) Bocsi..... :(

 

Majdnem másfél órás film.... ! :(

 

Előzmény: Carina_S (731)
Carina_S Creative Commons License 2014.08.22 0 0 731

Helreigazítás:

 

Nem 14:00 és 15:00 között, <<(pirosak a hibás karakterek)

hanem a helyes időpont: 14:00 és 15:00 között sugározzák a filmet. <<(javítás: zöld karakterek) Bocsi..... :(

 

Majdnem másfél órás film.... ! :(

 

Előzmény: Carina_S (730)
Carina_S Creative Commons License 2014.08.22 0 0 730

2014.08.23.-án, szombaton adják 14:00 és 15:00 között a Duna-TV-n "A rejtelmes sziget" c. filmet, azt az 1973-as francia-olasz-spanyol filmfeldolgozást, amelyikben Omar Sharif játssza a főszerepet, és amelyik talán az összes eddigi filmfeldolgozás közül a leginkább történethűen adja vissza Jules Verne: "A rejtelmes sziget" c. regényének cselekményét elejétől a legvégéig.

 

Verne regénynek ez a filmfeldolgozása -- a más, vagy az újabb filmváltozatok ellenére is(!) -- azért érdemel említést, mert annak ellenére hogy ez a leginkább cselekmény- és történethűebb feldolgozás, sajnos ennek a regénynek az alapján ez a legritkábban sugárzott filmváltozat is egyúttal.

 

Így aki most képmagnóra vagy asztali DVD-re akarja felvenni az eredeti filmet, az most megteheti!

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.23 0 0 729

"Én nagyjából az összes regényét elolvastam, de nem emlékszem, hogy konkrétan Buenos Aires szerepelt volna valamelyikben. A legközelebb ahogyan írtad is, a Grant kapitány volt hozzá."

 

"- Az már balszerencse, Felipe, és remélem, a Santa Fének nem lesz benne része. Két hét alatt ledolgozhatja azt az ezerötszáz mérföldet, és újra lehorgonyozhat a Buenos Aires-i kikötőben... Ha például a szél kelet felől fújna..."

 

"Ebben az évben az ágyúnaszád feladata abban állt, hogy segédkezzen a Le Maire-szoros bejáratánál épülő világítótorony munkálataiban, amelyet az argentin kormány építtetett. Fedélzetén szállították oda a szükséges felszerelést és személyzetet ehhez a munkához, amelyet most fejeztek be egy ügyes Buenos Aires-i mérnök tervei alapján."

 

"Felesleges megismételnünk, hogy bár az Államok-sziget igen távol, ezerötszáz mérföldnyire volt Buenos Airestől, s máshonnan nem érkezhetett élelem vagy segítség, a három toronyőr mégis teljes biztonságban érezhette magát. Az a néhány tűzföldi, vagy pecsera indián, aki az enyhe évszakban néha átkelt ide, soha nem tartózkodott itt hosszú ideig, de ezek a nyomorultak amúgy is teljesen ártalmatlanok. Miután befejezik a halászatot, sietve visszatérnek a Le Maire-szoroson át a Tűzföld partvidékére, vagy valamelyik szigetre. Más idegenek jelenlétét soha nem észlelték a vidéken. A hajósok túlságosan is tartottak a sziget partjaitól; biztonságosabb és könnyebben megközelíthető menedéket találhattak a Magellán-szigettenger más pontjain."

 

"Felipe és Moriz ugyancsak tengerész volt, az egyik negyven, a másik harminchét éves. Vásquez régóta ismerte családjukat, és ő maga ajánlotta őket a kormánynak. Az előbbi agglegény volt, akárcsak a feljebbvalója. Hármójuk közül egyedül Moriz volt házas, bár gyermektelen; felesége Buenos Airesben szolgált egy szállásadónőnél."

 

"- Ezt pedig csak akkor tudják meg, ha a Santa Fé visszatért Buenos Airesbe - szólt Felipe."

 

"Nem, semmit sem tehet... Semmit!... Ha már nem tudnak egy nagyobb hajón rajtaütni, megfelelne egy a sziget keleti oldala felé kalandozó tűzföldi halászbárka is, hiszen Kongrénak gyerekjáték volna hatalmába kerítenie. És akkor, ha nem is ő, de Carcante és valamelyik chilei eljuthatna azon a Magellán-szorosba, ahonnan már nem nehéz Buenos Airesbe vagy Valparaisóba menni. A bőségesen rendelkezésükre álló pénzből azután vehetnek egy százötven-kétszáz tonnás hajót, amelyen Carcante és néhány felfogadott tengerész eljönne az Elgor-öbölbe. Ha egyszer a hajó lehorgonyoz az öbölben, a legénységtől nyomban megszabadulnak... s azután az egész banda kincsestül elhajózhat a Salamon-szigetek vagy az Új-Hebridák felé..."

 

"A Santa Fé volt az, fedélzetén egy mérnököt hozott Buenos Airesből, aki azzal volt megbízva, hogy kijelölje az Államok-szigeten megépítendő világítótorony helyét."

 

"- Igen, a Santa Fé ágyúnaszád, Buenos Airesből... március 10-én, vagy talán még hamarabb."

 

"Ezen az éjszakán a legénység nem sokat aludt, hisz lankadatlan figyelemmel kellett ellátniuk az őrszolgálatot. Ki tudja, nem támadják-e meg ismét a hajót? Ki tudja, nem szállt-e partra mostanában a sziget valamely más pontján a Kongre bandájánál nagyobb létszámú csapat? Ki tudja, nem jutott-e el a Kongre-banda tevékenységének híre Buenos Airesbe is, s nem éppenséggel az argentin kormány akarja-e felszámolni a bandát?"

 

"A Santa Fé ágyúnaszád, fedélzetén az Államok-szigeti váltószemélyzettel, február 19-én hagyta el Buenos Airest. Mivel a szél kedvező, a tenger pedig nyugodt volt, útját gyorsan tette meg. A majd egy hétig tartó nagy vihar a Magellán-szoroson túl nem éreztette hatását. Lafayate kapitánynak sem kellett tehát számolnia vele, s így a tervezettnél több nappal korábban érkezett meg."

 

"Mit keresett ezen a helyen? Miért jött elő? Talán meg akarta magát adni? Jól tudta, milyen sors vár rá, Buenos Airesbe viszik, és fejével fizet rablásokkal és gyilkosságokkal teli életéért."

 

"John Davis és Vásquez felszáll majd az ágyúnaszádra, amely Buenos Airesbe viszi őket; onnan az előbbi hazatér Mobile-ba, ahol bizonyára hamarosan kapitánnyá nevezik ki, amit erélyével, bátorságával, és rátermettségével kiérdemelt."

 

Verne Gyula: Világítótorony a világ végén.

Előzmény: djp01 (725)
NHLFAN Creative Commons License 2011.08.04 0 0 728

van aki olvassa ezt a topikot?:)Van itt Verne könyv gyújtő?

haborgo1975 Creative Commons License 2011.04.27 0 0 727

Mostanában próbálom a kisfiamnak "eladni" Vernét.

Én szerettem.

Bertus87 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 726

Igen, Djp! :) Ideje kicsit feldobni, és ez is jó alkalom erre! :)

Előzmény: djp01 (724)
djp01 Creative Commons License 2011.02.14 0 0 725

Én nagyjából az összes regényét elolvastam, de nem emlékszem, hogy konkrétan Buenos Aires szerepelt volna valamelyikben. A legközelebb ahogyan írtad is, a Grant kapitány volt hozzá.

 

További szép estét!

Előzmény: Törölt nick (719)
djp01 Creative Commons License 2011.02.14 0 0 724

Kedves Bertus!

 

Köszi a reklámot! :)

 

Mivel az oldalon van Fórum is, a lehetőség fennáll, hogy filmekkel is foglalkozhassunk!

 

Nem?

 

További szép estét mindenkinek!

 

 

http://verne.djp.hu

Előzmény: Bertus87 (723)
Bertus87 Creative Commons License 2011.02.14 0 0 723

Verne-filmekkel foglalkozó topicról itt nem tudok, de éppen ezért itt az ideje, hogy létrehozzunk egyet! :) Viszont néhány információt (többek között) a Verne-regényadaptációkról ezen az érdekes honlapon olvashatunk:

 

http://verne.djp.hu/

Előzmény: Carina_S (720)
venuto Creative Commons License 2011.01.08 0 0 722

Szerintem is . Akkor őrizünk lényegi dolgoksat meg :

 

http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9191747

Előzmény: Carina_S (721)
Carina_S Creative Commons License 2010.11.09 0 0 721

Olvastam én is ezt a könyvet (ill. többek között ezt is). A rejtelmes sziget nagyon lebilincselő, tanulságos, a tudományos ismeretek százainak tárházát felvonultató regény, és roppant érdekes.

 

((Tkp. egy trilógiát alkot a Grant kapitány gyermekei és a Nemo kapitány c. művekkel együtt.))

 

Előzmény: Kisildikó (705)
Carina_S Creative Commons License 2010.11.09 0 0 720

Sziasztok!

 

Nem tudtok véletlenül olyan "Index Fórum"-os topikot, ami szintén Verne-témájú, de inkább a regényeinek filmváltozataival, tehát Verne-filmekkel foglalkozik?

 

Ha nem regény, hanem Verne-filmfeldolgozás után érdeklődöm, az itt nem off? Mert ha nem, akkor kérdeznék egy dolgot a Verne-filmekkel kapcsolatosan... ... ... . ((Csak előbb körbekérdeztem... !))

 

Atomi Creative Commons License 2009.07.15 0 0 717

Felrántom a topicot egy kérdéssel.

Megvan valakinek filmen Az acélváros titka ?

VHS is jó ha régről maradt.   Volt magyar feliratos

kópia is, de lehet hogy szinkronos is, de erre nem emlékszem.

Külföldiül is jó, csak lenne meg valakinek...

Előzmény: edule (716)
edule Creative Commons License 2008.07.21 0 0 716
Nem ertem,miert halt ki ez a topic.Hiszen Verne egy fantasztikus iro,es szerintem sokan szeretik.
djp01 Creative Commons License 2007.07.01 0 0 714
Sajnálom, hogy kiléptél az "életünkből".
:(
Előzmény: Törölt nick (713)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.09 0 0 713

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=68121579&t=9111391

 

amíg a gép kerekei működésbe lépnek, elbúcsúznék: minden jót mindenkinek

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.14 0 0 712

este, éjszaka és hajnalban aludni kell (alternatív megoldást is tudok :)

borús időben nappal van olyan világos, hogy olvasni lehessen

 

olvasáshoz sütni fog a nap, ezt mondtam, nem szeretem, ha ész élkül kiragadnak gondolatot..

 

ha Verne élne, mi lenne a blogjában..

(rágondolni is szörnyű)

 

az, hogy te infúzió helyett modemmel leszel összekötve, az egy dolog.. :)

 

Előzmény: djp01 (711)
djp01 Creative Commons License 2007.04.01 0 0 711
"nap mindg sütni fog"

Kivéve este, éjszaka, hajnalban és borús időben.
Előzmény: Törölt nick (710)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.01 0 0 710

csak ne legyen áramszünet

mert egy rendes könyvhöz nap mindg sütni fog

Előzmény: djp01 (709)
djp01 Creative Commons License 2007.04.01 0 0 709
Ha valamit keresek, olvasok is - meg így nem kell magammal "cipelni" a könyveket, ha elutazom :)
Előzmény: Törölt nick (708)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.31 0 0 708
azt hittem csak felrakod őket oda..
Előzmény: djp01 (707)
djp01 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 707
Én gyakran szoktam Vernét olvasni. Főként itt vagy itt
Márkus L Creative Commons License 2007.03.27 0 0 706
Én először az "Öt hét léghajón"-t.
Kisildikó Creative Commons License 2007.03.27 0 0 705

Olvas most vki vmit? Esetleg Vernétől? Mert én igen! (Másodszorra A rejtelmes sziget-et.)

Törölt nick Creative Commons License 2007.03.24 0 0 704

(érdekes, hogy ezt mindig olyanok mondták, akik soha nem csinálták

..biztos hallották valahol)

Előzmény: Törölt nick (699)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.24 0 0 703

(az fc barcelona akkor micsoda? ;)

Előzmény: djp01 (701)
djp01 Creative Commons License 2007.03.24 0 0 702
702 :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!