Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2014.09.07 0 0 732
Mumu Creative Commons License 2014.09.05 0 0 731

A most nyitott topicba egy masik oldalat szeretnem a hithez valo magatartasnak megbeszelni..mennyi bennznk a mindenapi eletunkben a kerszteny

Előzmény: kerub (730)
kerub Creative Commons License 2014.08.21 0 0 730

Régen a templomba járókat egy megbízható elvtárs szemlézte amikor jöttek kifelé a miséről.
Ma a kamera szemlézi a tüntetőket....

Mumu Creative Commons License 2014.08.12 0 0 729

Sajnos el kell valszuk a hivö embert aki naponta gondolataibantaalkozik Jezussal a profikeresztenytol:akinek az a foglalkozasa es itt  csak keves papra gondolok hanem a politikusokra akik uldozik a nyomorultakat,az eleseteket,a rokantokat akik nem halljak Jezus szavat. ez mind én vagyok...

Előzmény: Boszorka (728)
Boszorka Creative Commons License 2014.08.12 0 0 728

Változnak az idők. Az 50-es években azért jártam vasárnaponként buzgón a templomba, mert az egy fajta ellentüntetés volt. Biztos nem vált előnyömre.:-(

Reformátusként is mentem az amugy tilos husvéti körmenetre, ahol akkoriban ugy saccolgattuk a résztvevők számát, mint ma egy tüntetésen teszik.

Mindezeknek a valláshoz semmi köze nem volt persze.

Előzmény: Mumu (727)
Mumu Creative Commons License 2014.08.12 0 0 727

megértettél.

A mostani  közöségeknel  olyanok is vanank akik partkotelsegbol mennek mutogatni magukat.Egy volt konzervativ polittikus ismerosom  akkori miniszter addig volt vasarnaponkent foglalt es nem csinalhatunk kozos programot mig hivatalba volt..

Előzmény: Törölt nick (726)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 726

Nem egészen értem, hogy mit szeretnél mondani.

A KDNP egy kimondottan vallásos csoport, aki a hitvallását teljesen publikusan űzi, mintegy példakép szerepet próbál vinni, elvileg is, nem? Tehát nem hiszem, hogy csodálkozni kellene, hogy az átlagosnál jóval több ott a nyíltan, aktívan vallásos.

Hogy ezt karriercéllal csinálják-e (vagyis hogy vallásosabbnak mutatják-e magukat, mint amennyire vallásosak, csak azért, hogy rájuk szavazzanak, pl), nem lehet tudni. Mert lehet az is, hogy ők fontosnak tartják, hogy jól látszódjon a vallásos értékrend.

Amúgy szerintem kimondottan csak vallásossággal ebben az országban nem túlzottan lehet karriert építeni. :)))

Előzmény: Mumu (725)
Mumu Creative Commons License 2014.08.11 0 0 725

Igen.Valahol olvastam hogy a lakosag kb.15 % a vallasos (ez megfelel  a fejlett orszagok helyzetevel is ) de ennek csak a 70% gyakorolja ezt nyilvanosan.Ma itt a KNDP koalicios jellenleteben  a vallasos iskolak megnyilvanulasok es mediaba valo resztveteluk azzonban sokal nagyobb.A kulonbseget a karrieristak teszik ki.Azok vagy azok szellemi utodjai akik rendszeresen partgyulesekre es akciokra jartak mutattak lelkesedest...

Előzmény: Boszorka (724)
Boszorka Creative Commons License 2014.08.10 0 0 724

Szvsz ez már 20 éve így van. Nagyon kevés a valóban vallásos hívő ember.:-(

Előzmény: Mumu (723)
Mumu Creative Commons License 2014.08.10 0 0 723

Koszonom koromhoz illoen..

Hogy a témánál maradjunk idövel én is finomitok ..

Amit ebben a kb 3 évben megfigyeltem az hogy a politikai változásokkal MO n növekszik  a"karier-vallásoság".

Előzmény: Törölt nick (722)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.10 0 0 722

Szia, Mumu, remélem, jól vagy.

Előzmény: Mumu (721)
Mumu Creative Commons License 2014.08.10 0 0 721

Ezt a régi topicot is feléleszteném....

Mumu Creative Commons License 2010.07.15 0 0 720
Dobd be a Google-ba :Inteligent Designer
Előzmény: Törölt nick (719)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.15 0 0 719
Tyúk vagy tojás? : )))

http://index.hu/tudomany/brittudosok/2010/07/15/a_tyuk_elobb_volt_mint_a_tojas/
Mumu Creative Commons License 2009.08.04 0 0 718

Valamit a laikus oldalrol is,a meggyozodesrol (ami neha a hit helyet foglalja el)

Hatvan tudatos evem alatt a kovetkezo meggyozodesre jutottam egy par szamomra  alap kerdesben:

1-a vilagunk a FÜGGOSEGRE alapszik,elemek es lenyek fuggosegere:

   - a kornyzetetol

   - a beepitett  biologiai kenyszertol (lelegzeni,enni es inni kell)A legtobb kenyszert  masok hatranyara(a megevett peroteinek mas lenyektol szarmaznak,a vegetatiotol is,stb.)

-a masik velunk egyideju letezesetol

  2 -minden eredmeny a kifejtett AGRESSZIÓnktol fugg Az agreszivnek tobb a sajat lenyet kifejleszto,kibontakozo  lehetosege igy az utodok eselyeinek novelese is mint a nem agreszivnek

3-Mindegyikunk a SIKERES   oszes tehat az elo vilag kezdetetol  letezett ELÖDOK MATERIALIZACIOJA,mindnyajunkba megvannak  az elso egysejtuektol kezdve a mai emberig  sajatosagok amelyek minket eletre hivtak es tartanak,a sikeres  genetikus lanc, amely megszabja jelenletunket a vilagba. 

Ez igy egyutt a világ rendje

Mumu Creative Commons License 2009.08.02 0 0 717
megvalami: Mozest Mose-t es Jezust-Issa-t mint profetakat is elismerik de a legutolso es igazi Profeta Mahomed.. A Bah'i-ok tovabb mennek,szerintul Isten szavat  kulonbozo idokben kulonbozo profetak kozvetitik -minden idonek meg lesz a profetaja..
Előzmény: Mumu (716)
Mumu Creative Commons License 2009.08.02 0 0 716
nemhiszem hogy ez az iszlamra jelelmzo lenne. onkabb a miszionalas..a meggyozodes hogy az egyeduli hit amit Isten szeret... A momoteista valasok gyermekeit mint a jovo muszlimait ertekelik..ellenseg akkor elsz belole ha a kozeldest nem fogadja el...
Előzmény: Paleokrites (715)
Paleokrites Creative Commons License 2009.07.28 0 0 715
Érdekes, hogy minden erővel ragaszkodnak éppen ahhoz, ami sok esetben cáfolható lenne, avagy értelmezéséből kifolyólag modernizálható, vagyis nyitottá tették egyes szúrák a változást, a haladást a korkövetést!

Pedig a fegyvereknek, a modern építészetnek, a technikai vívmányoknak lelkes támogatói...

Konzekvencia: Tartsd a vallást minél erősebben a hagyományok szerint, de a cél érdekében és eléréséhez meg légy nyitott minden másra.... és használd ki....! :))


Magyarán, a "cél szentesíti az eszközt"?

Előzmény: Mumu (714)
Mumu Creative Commons License 2009.07.27 0 0 714

Erre is.

A mult szazad foirduloja ota az egyiptomi ,jobban mondva a kairoi egyetemen megprobaltak modernizalni..csufsna megbukott a probalkozas.... ma is vanank probalkozasok amelyek nem jutnak el a kozvelemnyig... Ez igy van a zsido ortodoxiaval is de ott nincsenek oylan vegzetes buntetsek,kovetkezmenyek mint az iszlamba... E szellemben aztan  ott van a ams iranyba -politikaba is  , a kerlelhetelenseg.. Kulonben a multkor emlitett magyar pap-a Hallo Izrael irojat Kiszely Gabornak hivjak.

Előzmény: Paleokrites (713)
Paleokrites Creative Commons License 2009.07.27 0 0 713
Részben jó a tíltás, hogy ne saját céljaira fordítsa a stavakat, ugyan akkor sajnálatos, hogy az ókorisághoz való ragaszkodás, mert a férfiaknak Allah által növesztett szakála sem azonnal nőt ki, hanem a korral egybehangzóan, tehát a kort figyelembe kell venni a bölcsességgel együtt!

Idézet a Koránból:

" Elif Lem Mim.Allah, aki Rajta kívül nincs más isten, az Élő, és a Gondoskodó.Leküldte reád (Te Próféta) az írást az Igazsággal ama kinyilatkoztatások bizonyságaképpen, amik előtte voltak. Leküldte a Tórát és az Evangéliumotkorábban útmutatás gyanánt az embereknek. És leküldte most a kinyilatkoztatást (Furqan). Akik nem hisznek Allah jeleiben, azoknak a túlvilágon súlyos büntetés lesz osztályrészük. Allah Büszke, és a bosszú letéteményese.Allah előtt nincsen semmi rejtve, sem a földön, sem az égben.Ő az, aki megformáz benneteket az anyaméhben, ahogy akarja. Nincs más isten rajta kívül. Ő a Büszke és a Bölcs.Ő az, aki leküldte hozzád az Írást. Ebben vannak egyértelmű (Ejetum-muhkemetun) Áják, ezek adják az Könyv anyját (ummul­kiteb), és vannak mások, több értelműek (mutesebihetun). Azok, akiknek a szívében tévelygés lakozik, azt követik, ami többértelmű belőle áhítozván a széthúzást (fitneh), s azt, hogy a maguk szája íze szerint értelmezzék azt. "

Talán erre gondoltál, hogy nem lehet magyarázni?
Előzmény: Mumu (712)
Mumu Creative Commons License 2009.07.27 0 0 712

Megjellent meg a nehai idokben egy magyar jezsuita pap "Hallo Izrael cimmel egy tulajdonkepen zarandok utra irt konyve-amelyben meglepoen targyilagosan megtalalhato egy par  a szent irasoknak ellentmondo dokkumentalt teny..peldaul arraol hoygan joptt letre a Via Dolorosa mai utja,arrol hogy  az elejen nem lehetett kerszteny aki nem volt koser es circumcis (megmetelt)-figyelem Morvai Krisztina !,hogyan kerult a mai helyere a husvet ( Nij kodor ).. Olvashato meg miondig Germanus Gyula sok valasu egyptologus Allah Akbar! ja amelyik egy mepszerusito stilusba de pontosan szamol be a muszlimek spiritualitasarol.. A baj hogy mar a Koran elso sorai is megtiltjak a Szent Konyv ertelmezeset..igy  minen valdi modernizalas kizarva..

Előzmény: Paleokrites (711)
Paleokrites Creative Commons License 2009.07.18 0 0 711
Vannak akik a hasznos dolgokat keresik benne, mint a többnejűséget, a férfi uralmat, stb..., ám vannak akik politikai okokból vannak ott, netán félelemből....

Kevesen térnek úgymond be őszinte áhítattal a Korán bölcsességének hatásaira, avagy ezt az életszemléletet, mint igaz értékkel bíró életfelfogást választva!

Bizonyára vannak ott is beépülő modulok, vagyis kémek, mint minden szervezetbe..... vannak!

Wikipé szerint Mohamed.... " Már a középkorban is elismerte néhány muzulmán tudós, hogy a Próféta életét illetően az iszlám nem minden ponton világos. A születési dátuma nem biztos, csak annyit lehet sejteni, hogy ez valamikor a 6. század utolsó harmadában lehetett. Ez annak tudható be, hogy először 150 évvel a halála után íródtak róla az első életrajzok, melyek ráadásul nagyrészt régi elbeszéléseken alapultak. "

Nos enyhén hasonlóak a többi vallás prófétáihoz, szent embereihez, mint Jézushoz is, hisz Jézus halála után íródtak meg a könyvek, vagyis az evangéliumok, apcsel és a levelek!

Egyébként ahol szent könyvek íródnak pl. Jézusról, ott nem él a valóságban Jézus...., hanem az elvek, írás magyarázott szellemi adaptáció.... és teológiai képzet!

Én " hiszek " abban, hogy majd egyszer, avagy több helyről, sok alkalommal találnak majd Mohamed prófétáról sokkal korábbi mű, esetleg tőle származó lyan nyilvánvaló lejegyzés, ami átértékelheti a zsidó és az arab konflikushelyzetett egy békésebb és testvéribb együttélésre!
Előzmény: Mumu (710)
Mumu Creative Commons License 2009.07.17 0 0 710

Neha a forditasaik borzalmasak..

A nemet musszlim ferfiak,akiket igy bemutatnak  tarsadalmi okokbol kozeledett az iszlamhoz.

Előzmény: Paleokrites (709)
Paleokrites Creative Commons License 2009.07.16 0 0 709
Sajnos nem ismerek európai muszlimot... Arab ismerőseim voltak, akik gyakorolták itt a vallásukat, ám azok is elköltöztek, magyar a feleség!

Ők úgy élnek, ahogyan az sok kereszténynek is mintául válhatna!

Egyébként sokat olvasok, így a magyar muszlim közösségek lapjait is szoktam látogatni..., olvasok ott a Koránból...., fórumokat és más írásokat is!

Előzmény: Mumu (708)
Mumu Creative Commons License 2009.07.14 0 0 708

Szerintem nem a valások hanem azokat "adminisztralo" egyhazak,kozoseg vezetosegei versenyeznek egymassal (kivetel a budhista meginkabb a taoista kozoseg)es ebben ketsegtelenul emberi gyengesegek,anyagi erdekek,hatalom jatsza a legnagyobb szerepet.

A kozos erofszites..sajnos nem realis..

Megkerdeznelek:ismersz egy vagy tobb  europai  kulturaju muszlimet.. Akerdes nem provokativ,erdekelne,ha elnne rola-roluk velemenyed.

Előzmény: Paleokrites (707)
Paleokrites Creative Commons License 2009.07.14 0 0 707
Valahol nem értem a vallásokat se, hisz az egyik a másik nyakára akar hágni, ellentétek hosszú gyűlölködésnek a forrása, miért?

Pedig önmagában az emberséget hirdetik, a szeretetet, a jóságot, bölcsességek tárháza...., miért kell a másik főlé erőltetnie magát?

Talán egy közös erőfeszítéssel meg lehetne az emberiséget változtatni a jó irányba és megteremteni a békét, nem?
Előzmény: Mumu (706)
Mumu Creative Commons License 2009.07.14 0 0 706

Sokszor hibazunk mikor a muszlimeket homogen tomegnek hiszuk... Az arab az iszlam latinja,ugyanakkor egy igenis nagyon vitalis nyelv,amely nyitott a modernizaciora (nem a Koran nyelvezetet ertem ). A torok kultura mas,a nagy birodalommal jaro integracio kepzet,emye..nem beszelek a farsi-rol.A perzsak megharagszanak ha araboknak veljuk oket,ok atettek az arab irast de ennyi.

A mi számaink arab számok...

Talan visza kelelne terjunk azonban a mai iszlam valas terhoditasara.. Tarsadalmi gyokereket kellene keresnunk ?

Előzmény: Paleokrites (705)
Paleokrites Creative Commons License 2009.07.13 0 0 705
Erdélyben pl. vallásszabadságot engedtek meg...., ám a törökök a vallást vették át, de megmaradt a török nyelv, a nemzeti identitásuk, míg más behódolt nép, mint egyiptom....., elhagyta hagyományait, nyelvét és átvette az arabot!
Előzmény: Mumu (704)
Mumu Creative Commons License 2009.07.13 0 0 704
van valaki a koromben aki alandoan hangsulyozza: a torokoktol sok jot kaptunk(egy resze a nekik tulajdonotottakbol nem igazolhato) : fuvos zenei instrumentumok(a katonai zenebol) sok eteletunket (lecso,toltott kaposzta,feketeleves)es..a tisztalkodast (hm)
Előzmény: Paleokrites (701)
Mumu Creative Commons License 2009.07.13 0 0 703
Falemnco-ra viszaterve: nem ertek hozza de minth a flamenco inkabb a gitan-ok tehat a ciganyok kulturajat tukrozne..Spanyolo. nincs cigany problema foleg nem Andalusia-ban mert tokelesen integralva avnnak...Az andalus kulturat egy kulonleges reszenektartjak az egsz spanyol kulturanak..a keveredes itt volt a legnagyobb.
Előzmény: Paleokrites (701)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!