Keresés

Részletes keresés

Bimbum Creative Commons License 2005.02.02 0 0 191

Ilyen alapon az összes horvátországi falunak is használhatnánk az eredeti magyar nevét, csak az a baj, hogy azokat már senki sem ismeri (különösen Magyarországon nem).

Amúgy én azt mondom, hogy magyarul és az adott ország államnyelvén is fel kellene tüntetni a neveket a magyar térképeken, menetrendekben.

Előzmény: Törölt nick (186)
Zolcsi67 Creative Commons License 2005.02.02 0 0 190
"A Balti országok népeinek vágya volt egyesülni a szláv népekkel!" - sztálinista magyarázat a megszállásukra. (lásd még: Molotov-Ribbentrop paktum)
Előzmény: beezer (189)
beezer Creative Commons License 2005.01.29 0 0 189
Tudom, a tanult réteg engem ilyen szempontból bolondnak tart. " ebben nem tévedsz. Pedig nekem csak érettségim van.
Mohácsi diadal, Mohácsi vereség, nézőpont kérdése. " ebben igazad van. nekünk vereség, a töröknek győzelem.
Nemrégen még azt tanították, hogy a délszláv népek évszázados vágya hozta létre Jugoszláviát" ami igaz is. csak a szerb imperializmus idegenítette el őket Szerbiától, Jugoszlávia vezető hatalmától.
A Balti országok népeinek vágya volt egyesülni a szláv népekkel!" na ezt most hallom először életemben, pedig azért olvastam ezt azt, meg iskolába is jártam valaha.
Akkor is elvisszük a demokráciát Irakba! Pedig ez ugyanaz, mint amit az oroszok tettek velünk 1956 - ban." hát nem. ez ugyanaz, amit az amerikaiaktól és az ENSZ-től elvártunk volna '56-ban. Hogy bejöjjenek és megakadályozzák a diktatúrát. Nem tették meg. Irakban igen. A helyzet és főleg az események háttere persze más, de mutatis mutandis ugyanarról van szó.
Előzmény: rodnas (188)
rodnas Creative Commons License 2005.01.29 0 0 188
Magyarországon az első történelem hamisítás 1000 körül történt. Jött a sok hittérítő nyugateurópából, és megsemmisítettek minden történelmi bizonyítékot, a kereszténységre hivatkozva. Állítólag 1000 körül a Léván tartott dokumentumokat Ázsiába menekítették a megsemmisítés elől.(Ezek voltak az Arvisurák.) Mindenki kezdjen azt amit akar a fent leírtakkal kapcsolatban- én így tudom. Tudom, a tanult réteg engem ilyen szempontból bolondnak tart. Mohácsi diadal, Mohácsi vereség, nézőpont kérdése. Nemrégen még azt tanították, hogy a délszláv népek évszázados vágya hozta létre Jugoszláviát. Ki mert ellene szólni? Amelyik akadémikus ellene szólt volna, úgy rúgták volna fenéken, hogy csak na! Ugyanezek tanítanak most is! Hogy tanították? A Balti országok népeinek vágya volt egyesülni a szláv népekkel! Akik ezt tanították, azok ma is tanítanak. Most persze ők azt mondják, amit a hatalom, különben megint az a fránya megélhetés. Magyarország ellenségei csak egyfajta képpen nézhetik trianont, az autonómiát. Az országunk ugyanúgy működik, mint 1990 előtt. Akkor is elvisszük a demokráciát Irakba! Pedig ez ugyanaz, mint amit az oroszok tettek velünk 1956 - ban. Katonailag megszálltak, hatalomra tették a bábkormányukat, látszólagos demokráciát csináltak, aholis megszavazhattuk a kormányunkat. Törvényes miniszterelnököt bebörtönözték. Kádár megígérte, mihelyt a helyzet normalizálódik, az országot elhagyja a szovjet hadsereg.
beezer Creative Commons License 2005.01.29 0 0 187
Nem egészen. arrol volt szó, hogy a valaha huzamosabban magyar területeken, amelyek Magyarország részei voltak, sztem nyugodtan lehet a történelmi magyar neveket használni, ehhez veszem még az olyan neveket, amelyek nem magyar helységek nevei, mégis a történelem során kaptak magyar nevet: Varsó, Bécs, Krakkó, Drezda stb. ezeket is így írjuk nem? akkor mért ne írhatnán Fiumét, Zengge, Cattarot, Raguzát? csak azért mert a horvátok másképp hívják? hívják ha akarják. ők horvátok. Mi meg magyarok vagyunk. De érvényes ez mindenütt, nem csak dalmáciában. Ezzel a témát a magam részéről lezártam. Én továbbra is Fiuméba, vagy Abbáziába fogok utazni.
Előzmény: Törölt nick (186)
beezer Creative Commons License 2005.01.29 0 0 185
És? Valaha négy tenger mosta a Magyar Királyságot. Következik ebből valami? sztem semmi. Az akkor volt.
Előzmény: Törölt nick (182)
beezer Creative Commons License 2005.01.29 0 0 184
Nincs mit magyaráznom. Errare humanum est. Egyébként sincs jelentősége ennek a számadatnak.
Előzmény: Törölt nick (180)
Bimbum Creative Commons License 2005.01.29 0 0 183
Tudjuk. Innen származik az óperenciás melléknév.
Előzmény: Törölt nick (179)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 178
A sünöket kéretik békén hagyni. Azok rendes lények.
Előzmény: Törölt nick (175)
seabeast Creative Commons License 2005.01.28 0 0 177
A válasz 10 pontos:)
Előzmény: beezer (174)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 174
Ezt így is tudom. Emberi sírokat.:)))
Előzmény: seabeast (173)
seabeast Creative Commons License 2005.01.28 0 0 173
Látogass el a történelem fórumba és majd döbbenten fogod olvasni hogy milyen sírokat ásnak ki manapság Bécsben a különböző közműfelújításoknál.
Előzmény: beezer (172)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 172
Hát légy erős, nem volt magyar szállásterület. A gyepű része volt. Vagyis elvadult határőrvidék a szomszéd országrész Ostarrichi, és Magyarország között. amúgy pedig valami falucska volt a latín Vindobona helyén és valszeg frankok lakták.
Előzmény: seabeast (171)
seabeast Creative Commons License 2005.01.28 0 0 171
Nem hinném,pont valamelyik napja olvastam hogy a bécs szavunk őse is egy ilyen tevékenységhez kötődik.Eleve a környék magyar szállásterület volt,logikus hogy van magyar neve is.
Előzmény: beezer (166)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 170
Hát ez nem megy ma neked. Chisinau.
Előzmény: igen7 (161)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 169
És? A kérdés nem erről szólt. csak példaképpen mondtam. Na mondd tévedtem. Horvátul azort Bec mert a magyaroktól vették át. Most jobb?
Előzmény: Törölt nick (154)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 168
Az arányát nem csökkentette de a számát kb. megfelezte- tehát Demszky elvtárs hazudott egy öblöset..." ez jellemző a jobboldalra. Lehet, hogy rosszul tudod, lehet hogy Demszky tévedett, de az biztos, hogy nem hazudott szándékosan. Nem látod, hogy magadról állítasz így ki egy meglehetősen rossz bizonyítványt?

Előzmény: Törölt nick (152)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 167
Tetszés szerint. A Boroszló aligha. Az a történelmi magyar neve, de mivel sosem tartozott Magyarországhoz, ennek nincs jelentősége.
Előzmény: Bimbum (151)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 166
a pest szóval kevered.
Előzmény: seabeast (150)
igen7 Creative Commons License 2005.01.28 0 0 165
verstanden...
közben leesett :)
Előzmény: Törölt nick (164)
igen7 Creative Commons License 2005.01.28 0 0 163
was?
Előzmény: Törölt nick (162)
igen7 Creative Commons License 2005.01.28 0 0 161
OFF Kisjenő nem Kisinyov, (Chisnau), hanem Chisneu Chis ON
Előzmény: Törölt nick (155)
igen7 Creative Commons License 2005.01.28 0 0 159
ez különben nem revizionista utóvédharc, hanem szimplán aminek magyar neve van, annak használjuk már azt..
igen7 Creative Commons License 2005.01.28 0 0 158
nevetséges, hogy bratislavá-t esetleg ugyan a MÁV mondjuk Pozsonynak is mondja???
Bimbum Creative Commons License 2005.01.28 0 0 156

Köln esete egyszerű, az németül is Köln.

Milánó olaszul Milano, csak az ékezeteit veszítette.

Biztos, hogy nem túl logikus a földrajzi nevek használati rendje.

Előzmény: Törölt nick (155)
Bimbum Creative Commons License 2005.01.28 0 0 151

A közlekedésben úgy kell a neveket használni, hogy azt mindenki megértse. Tehát fel kell tüntetni magyarul (ha van neki magyar neve) és a hivatalos nevén is.

Nevetséges ez a nevek terén folytatott revizionista utóvédharc.

Pl. Breslau, Boroszló vagy Wroclaw az igazi?

Előzmény: beezer (148)
seabeast Creative Commons License 2005.01.28 0 0 150
Ha jól tudom a bécs egy ősi szavunk(mára már kihalt) valamiféle kemencére,amiben faszenet készítettek a bécsi medence hatalmas erdőségeiben.Onnan kapta a magyar nevét,de lehet hogy rosszul tudom.
Előzmény: beezer (148)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 149
Neked ennyi. A MÁV-nak és számtalan más állami szervezetnek meg nem ennyi.
Előzmény: igen7 (146)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 0 148
aha. És Bécs mit jelent? Mivelhogy csak magyarul hívják így. Mért kéne magyar jelentésének lennie? a történelemben úgy alakult, hogy Dalmácia a Magyar Királyság része volt, és városneveit az olaszból vettük át. Mivelhogy a lakosság az olasz nyelv egy változatát, a dalmátot beszélte. A történelmi hagyományok alapján aztán nálunk a Cattaro, Fiume, Veglia, Zengg, Raguza nevek terjedtek el. ha nem muszáj én ezen nem változtatnék. Nekem továbbra is ezek a nevek a mérvadóak. A horvátok nevezzék úgy, ahogy jólesik nekik. Vagy akkor te ezentúl Debretinbe mész le mert románul úgy hívják?
Előzmény: Bimbum (142)
igen7 Creative Commons License 2005.01.28 0 0 147
a nagybátyám szülővárosát nem fogom Tirgu Muresnek mondani csak azért mert külföldön van már.
Előzmény: igen7 (146)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!