Keresés

Részletes keresés

rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 108

 

 

 

 

A magyargyerőmonostori kályhacsempe világoszlopának töve szintén hegy és víz ábrázolásából áll.

 

A mellette lévő lépcső (élére állított hegyek rajza) azt mutatja, hogy itt az égbe (magasba) vezető útról van szó.

rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 107

 

Az őrségi világhegy-ábrázolás egy "hegy" és egy "víz" jelképből áll.

rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 106

Igen, ebben neked igazad van. Az észlelt csillogás (vagy a sugarak) beépültek a mitológiájukba is, meg a jeleikbe is.

 

De Gelb ezeket a jeleket az "isten" sorába rakta, azaz Renfrew fantáziált. (Én erről beszélek). 

Előzmény: Supernovablaster (105)
Supernovablaster Creative Commons License 2005.01.28 0 0 105

"A sumérek úgy képzelték, hogy a csillagok azonosak az istenekkel s ők a sugarak révén befolyásolják az emberi világot."

 

És szerinted miért gondolták így? Talán mert látták a csillagokat a sugaraikkal együtt, és azokhoz társítottak egy elvont fogalmat.

 

Tulajdonképpen végig azt akarod bemagyarázni, hogy előbb volt az absztrakt gondolkodás, utána pedig a világ megfigyelése.

 

Pedig a képlet fordított: látták a csillagokat - nem tudták, mik lehetnek, de baromi furcsák voltak ott elérhetetlenül fent - természetfeletti erő lett belőlük, ebből aztán istenek, a sugaraik meg a világot irányító isteni erők. Egy számukra érthetetlen természeti jelenséghez végül egy elvont fogalmat társítottak, mint ahogy a Holdhoz vagy a Naphoz is.

 

Vagyis a jelek formáját a látható dolog alakította ki, de a vallási képzet miatt váltak szimbolumokká.

Előzmény: rovó (104)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 104

A sumérek úgy képzelték, hogy a csillagok azonosak az istenekkel s ők a sugarak révén befolyásolják az emberi világot. Ezt a vallási képzetet ábrázolták s ezek a különböző kultúrákban áthagyományozódtak napjainkig. Akár a csillagjóslás, ami szintén Mezopotámiából maradt ránk.

 

A lényeg azonban az, hogy a Gelb táblázatában lévő csillag alakú jeleknek az "istent" kellene ábrázolnia, de egyik sem azt ábrázolja, hanem égitesteket (egy vallási képzet miatt).

 

A hettita "isten" jel például a Tejút hasadékát, amikor ott áll benne (kél) a Napisten.

 

Azaz a jelek formáját a genetikusan összefüggő vallási képzet alakította ki s nem a látható dolog (itt persze az istent nem látták, kénytelenek voltak valami mást lerajzolni.

 

Renfrew-t csókoltatom. 

Előzmény: Supernovablaster (102)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 103

 

 

 

 

A mártonfalvi középkori Szent Kristóf freskó folyóábrázolása.

Supernovablaster Creative Commons License 2005.01.28 0 0 102

Volt ott többágú csillag is, csak azt már a ti szemetek pontnak látta.

 

"Azaz a sziporkázást ábrázolták (tehát egy légköri jelenséget s nem magát a csillagot, ami egy gömb, tehát pontnak látszik."

 

A nagyon messzi csillagok pontnak látszanak, de a közeliek csillag alakúaknak. Nyilván ezek sokkal inkább megfogták a korabeli ember fantáziáját, mint a többi pontocska. Igen, végül is egy légköri jelenség és a szem optikája láttatta ezt velük, de a lényegen nem változtat: egymástól függetlenül is kialakulhatott a csillag jele.

Előzmény: rovó (98)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2005.01.28 0 0 101
idézlek téged:
" Ha a lineáris írásrendszerek jelkészletét egy véletlenszám-generátorral választanánk ki, akkor..."
Előzmény: rovó (96)
beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 1 100
Nekem is igazam van, amikor azt mondom, hogy neked megy agyad nincs.
Előzmény: rovó (92)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2005.01.28 0 0 99
Olvasd már el a saját írásodat.
Előzmény: rovó (96)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 98

Azaz a sziporkázást ábrázolták (tehát egy légköri jelenséget s nem magát a csillagot, ami egy gömb, tehát pontnak látszik. 

 

Csatoltál egy fényképet is, amin négyágúnak látszott a csillag, de az meg a lencsétől (a fényképezőgéptől és a tükröződéstől) volt négyágú.

Előzmény: Supernovablaster (97)
Supernovablaster Creative Commons License 2005.01.28 0 0 97

Egyszer már a szkíta topikban valamelyik kollégáddal, aki szintén rovó néven írt oda - vagy esetleg pont veled - vitába szálltam a csillagokat illetően: akkor látnánk őket pont alakúaknak, ha a fényük egyenletes sűrűségeloszlású térben közeledne, de ez nincs így, ezért igenis a legközelebbieknél szabad (és egészséges) szemmel is kivehető a csillag alakzat, a különböző népek pedig ezt képezték le az írásaikban nagy valószínűséggel egymástól függetlenül.

Előzmény: rovó (94)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 96
Nem ebből indult ki.
Előzmény: Dr.Feelgood (95)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2005.01.28 0 0 95
" Nem kell feltételezni, ez csak megfogalmazás kérdése. A közérthetőség érdekében volt így elbeszélve."
Dehát ez nem igaz. Az egész abból a feltételezésből indul ki, hogy az ábécé véletlengenerátorból származik. Ennek a feltételezésnek nincs sok alapja, ezért az egész vizsgálat innentől semmitmondó a valódi nyelvekre nézve.
Előzmény: rovó (69)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 94

 

Ez itt a táblázat 2. és 3. sora. Folytathatnám, de minek? Mindegyik sorban ugyanaz a helyzet: az ábrázolt dolog tényleges képe valamilyen okból mégsem annyira fontos, hogy eredményezné a képjelek hasonlóságát.

 

Itt ugyan a deity sorában van két azonosnak tűnő "csillag" alakú jel, de ezek sem az istent, csupán a szimbólumát ábrázolják. Ráadásul a csillagok is pont és nem "csillag" alakúak.

rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 93

Igaza van Gelbnek, amikor azt mondja, hogy írástudomány valójában nincs is, mert az egyes írásemlékek leírása, vagy leltárak készítése még nem tudomány, a nagy kérdések megválaszolatlanul hagyása mellett.

 

Az idézet hasonlóképpen fontos folytatása az előbb lemaradt.

Előzmény: rovó (92)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 92
Igaza van Gelbnek, amikor azt mondja, hogy írástudomány valójában nincs is, mert az egyes írásemlékek leírása, vagy leltárak készítése még nem tudomány.
Előzmény: beezer (90)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 91

 

Ez itt Gelb táblázatának első sora, az "ember"-t ábrázoló képjelekkel. Ha lenne közöttük egyetlen, valamennyire is hasonló, akkor szóljatok!

 

Renfrew-t pedig üdvölöm! 

beezer Creative Commons License 2005.01.28 0 1 90
Az MTA csak a tudománnyal kapcsolatos dolgokkal foglalkozik.
Előzmény: rovó (89)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 89

Kösz a segítséget!

 

Az íráshordozó és írástechnológia valóban hat a jel alakjára.

 

Ha az írástechnológia megváltozása következtében eltorzuló betű esetleg azonossá válik egy másik jellel, akkor az a betűk megkülönböztetését nehezíti.

 

 

Mi azonban nem ezzel foglalkoztunk. Pusztán azt vizsgáltuk, hogy hányféle betűalakot lehet készíteni mondjuk 6 alapelem felhasználásával s mi az esélye annak, hogy ezek a különböző ábécékben véletlenül azonosak lesznek. Mi statikus képet vizsgáltunk és nem dinamikusat. Az egy másik számítás lehetne.

 

De a kérdés jó. Nyilván sok más szempont is lenne még, amivel foglalkozni kellene (az MTA-nak).

 

***********************************

 

Qedrák: hasonló képi forrás (Renfrew írta erre, hogy egy kecskének a piktografikus jele több mint valószínű, hogy ugyanaz lesz eltérő kultúrákban is)

 

rovó: Renfrew sohasem vette a fáradságot, hogy utánanézzen ennek a kérdésnek, csak komolytalanul és felületesen találgat.

 

Pedig ezt nem kell találgatni, mert Gelbnek köszönhetően már létezik olyan táblázat, ahol néhány dolog képjele össze van szedve. A tanulság kedvéért megpróbálok betenni belőle néhány sort. Néhány perc türelmet kérek!

Előzmény: Qedrák (86)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 88

Supernovablaster: Most egyébként eszembe jutott egy nagyon súlyos probléma: mi van, ha a székely rovásírás valójában a maszájoktól származik, tehát maszáj rovásírásnak kellene hívni?

 

rovó: Ha a feliratokat maszáj nyelven és maszáj írással el lehet olvasni, akkor megfontolható ez a lehetőség is, de ilyen maszáj írás nincs, a maszáj nyelvet pedig nem ismerem. A kérdés egyébként jogos. Mindig meg kell vizsgálni az effajta lehetőségeket is.

 

***************************************

 

Supernovablaster: Azt ugye nem gondolod, hogy a pajzs alakjának kidolgozásánál nem a hatékony közelharc szempontjait, hanem a vallási szimbolikát vették alapul?

 

rovó: Kitűnő kérdés! Valóban a közelharc szempontjait gondolom én is fontosabbnak.

 

Azonban volt néhány tízezer év arra, hogy a különböző alakú eszközökhöz a hozzájuk illő rajzolatokat kidolgozzák. Ma már annyira egybeforrtak (a tárgy alakja és a hozzá igazodó rajz), mintha így születtek volna.

 

 

Előzmény: Supernovablaster (85)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 87
Az összes indián jm ligatúra (ezekből itt is bemutattam néhányat) ugyanannak a Jóma istennek a szimbóluma és neve is egyben.
Előzmény: Qedrák (84)
Qedrák Creative Commons License 2005.01.28 0 0 86

 

Kedves rovó!

 

A valószínűségszámítást el lehet olvasni a szkíta topikban.

De Dr. Feelgood kérdése arra irányult, amire sokan megpróbálták felhívni a figyelmet, vagyis a számítás a puszta matematikai hasonlításból indul ki, csakhogy ezzel számtalan egyéb tényezőt hagytok ki. Mint a programokban a véletlengenerátor.

Melyek az említett tényezők:

-hasonló anyag

-hasonló eszközök

-hasonló képi forrás (Renfrew írta erre, hogy egy kecskének a piktografikus jele több mint valószínű, hogy ugyanaz lesz eltérő kultúrákban is)

st.

Előzmény: rovó (69)
Supernovablaster Creative Commons License 2005.01.28 0 0 85

google - képek - beírod, hogy masai shield

 

Most egyébként eszembe jutott egy nagyon súlyos probléma: mi van, ha a székely rovásírás valójában a maszájoktól származik, tehát maszáj rovásírásnak kellene hívni?

 

"A pajzs a székely "us" (Ős) jel megfelelője, amelynek a közepén valóban az "sz" rovásjel megfelelője látható."

 

Azt ugye nem gondolod, hogy a pajzs alakjának kidolgozásánál nem a hatékony közelharc szempontjait, hanem a vallási szimbolikát vették alapul?

Előzmény: rovó (48)
Qedrák Creative Commons License 2005.01.28 0 0 84

 

Hm. Gondolom ennek az istenségnek ebben a kultúrában nem ez az egy fennmaradt ilyen jelképe van.

Előzmény: rovó (40)
Qedrák Creative Commons License 2005.01.28 0 0 83

 

OFF

 

A kabar elmélet már egy kicsit kikopott.

A kabarok ugyanis a Mátraaálján, és a Cserhátban élhettek, és innen nincs forrásunk nagyobb székely csoportról.

 

ON

Előzmény: Agyas Bubu (55)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 82
Bocs! "Ő" helytt "Ős"-t akartam írni.
Előzmény: rovó (73)
rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 81

 

 

Ez egy hun nagyszíjvég rajza, az énlakai ligatúra megfelelője. Olvasata: eGY ŐS.

rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 80

 

 

 

 

Ez az énlakai ligatúra horezmi sziklarajzon talált változata Tolsztov nyomán. Olvasata: eGY ŐS.

rovó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 79
Pardon, nem az "u", hanem az "us" jelről van szó.
Előzmény: rovó (71)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!