Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 7 órája 0 0 8825

Megnéztem a kifli.hu-t, van egymagvú tökjük is az uborka, cukkini, tök és padlizsán csoportban.

Ezen elgondolkodom, jó lenne ültetni. Egyszer már volt, hatalmas növény lett, de nem hozott egy virágot se. Kellene tenni még egy próbát.

Előzmény: csoer (8824)
csoer Creative Commons License 8 órája 0 0 8824

Megkóstoltam a fehér szivacsos húsát, nem ízlett. De a kakaó magok pörkölés után már az finom.

A csoki készítés nem nagy dolog, először is 100%-os csoki magok kellenek és receptek az internetről.

A héten megcsinálom és biztos leszek benne, hogy szuper saját csoki lesz.

Előzmény: CBNora (8822)
csoer Creative Commons License 8 órája 0 0 8823

Kiflitől vettem, 7000 ft volt és több mint egy kilós friss gyümölcs.

Jó adag kakaó por vár a csoki készítésemre, még kókusz olajat kell vennem.

Ez lesz az igazi csoki.

És ma vetem el magokat. Ennél frissebb mag nem lehet és propagátorba teszem. Már kikelt a szegfűszegeim és szépen nőnek, meg a fahéj meg sok más.

Évekkel ezelőtt külföldről rendeltem kakaó magokat, lett egy közel 2 méteres fám.

Másfél hónapig virágzott és rendszeresen profi módon poroztam, de sajna lehullottak a virágok.

Előzmény: AmazingGecko (8821)
CBNora Creative Commons License 20 órája 0 0 8822

A húsát nem lehet megenni?

Régebben olvastam ezt a cikket. Sajnos azóta előfizetéses lett, de az elejéből is látszik, kb. miről van szó.

https://www.portfolio.hu/befektetes/20240827/svajci-tudosok-forradalmasithatjak-a-csokoladegyartast-705931

Előzmény: csoer (8820)
AmazingGecko Creative Commons License 20 órája 0 0 8821

Mennyibe került?

Én egyszer, kb. 20 éve, amikor még levelezgettem-cserélgettem külföldiekkel, Tobago szigetéről kaptam pár szem kakaómagot, borítékban. Furcsa volt, morzsalékos. Szerintem régi, romlott volt. Nem is kelt ki.

Előzmény: csoer (8820)
csoer Creative Commons License 20 órája 0 0 8820

Házi csokit akarom készíteni pörkölt kakaóbabból kókuszolaj és kókusztejből, meg egy másikat, tejszínes mogyoró aromával.

Ehhez már csak kakaóbabot kellett beszerezni. Több mint 1kg-os volt a kakaó egészben és nagyon friss. Jó néhány magot elvetek csíráztatni is.

Szétbontottam, a magokat a húsról lefejtettem, pörköltem, és ledaráltam finomra. ez 100% finom kakaó por.

AmazingGecko Creative Commons License 23 órája 0 0 8819

Igen.

Előzmény: Didergő Király (8818)
Didergő Király Creative Commons License 29 órája 0 0 8818

és amúgy szépen fejlődik?

Előzmény: AmazingGecko (8816)
Didergő Király Creative Commons License 29 órája 0 0 8817

köszi, megnézem a videókat. egy forrás szerint az acco édes, jó termő, a wonderful - bár a nevének megfelelően nagyon szép termésű -. de savanyú. egy ismerősnek van fája, de nem tudja megmondani, hogy milyen fajta. éveket meg nem akarok elcseszni fölösleges kísérletezéssel. az oázisban azt mondták, hogy náluk is lesz tavasszal fa.

Előzmény: beetee (8814)
AmazingGecko Creative Commons License 1 napja 0 0 8816

Nekem Wonderful fajtám van, de még nem terem, így nem tudok róla nyilatkozni.

Amita13 Creative Commons License 1 napja 0 0 8815

Én is tőlük vettem pár fajtát, és szerintem is érdemes felhívni, hogy esetleg maradt-e neki szaporítvány. Az anyatövek szerintem megvannak neki, amiről bármikor szedhet dugványnak valót. Hátha...

Előzmény: beetee (8814)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 0 8814

Volt egy pécsi kereskedés még tavaly, olívákkal és leanderekkel foglalkoztak fő csapásként, meg gránátalmával, de idénre megszűnt ez a profil. Volt egy csomó fajtájuk meg youtube videók mindegyikről. Elég impozáns pécsi termésekkel. 

a videóik még megvannak:

(32) Lavender and Olives - YouTube

Én onnan szereztem be 4 fajtát. 

Volt előtte is egy DM kertes azt hiszem kommersz Pécsváradinak elnevezett. 5-6 éves. Terem, de keveset. 3 és 1 db kötött meg eddig az elmúlt két évben.  Kineveli, nincs vele gond, de ezért szereztem be az újakat, hogy hátha azok produktívabbak.

Ha a videókat végignézed, lehet tudsz fajtát választani. És esetleg, ha van átfedés, a DM-ből vagy máshonnan rendelni-venni.

Mondjuk én utóbbi időben csalódtam a DM-ben. 

De az is egy lehetőség, ha felhívod ezt a pecsiolajfak.hu-t (ez a Lavender and Olives új lapja), hogy esetleg maradt-e elfekvőben valami....

Előzmény: Didergő Király (8813)
Didergő Király Creative Commons License 2 napja 0 0 8813

tudnátok ajánlani olyan gránátalma fajtát, amelyiket érdemes ültetni, ha termést is szeretnék enni? (mármint facsarni a levét, mert a magok miatt szerintem másra nem jó.) melyik fajta érik be nálunk jó eséllyel, emellett az íze is jó? meleg, nem fagyzugos helyre ültetném. 

CBNora Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8812

Az inkább zöldség, mint gyümölcs.

Néha megeszem, de nyersen csak ritkán. Szerintem sajtos-hagymás melegszendvicshez illik, és amíg nem voltak vándorpoloskák, sokáig lehetett tárolni. Télen sok mindent megeszik az ember, amit nyáron nem szívesen.

Mióta itt vannak a poloskák, nem áll el. Be szoktam főzni sok mazsolával és erős paprikával, úgy pl. mustár helyett jó, néha magában eszegetem.

A növénynek nagy előnye, hogy ha egyszer már volt a kertben, és maradtak kint lepotyogott termések, nem kell többet vetni. Magától kikel egy csomó, és akkor még pont időben van még a mi hideg kertünkben is, ahol pl. paradicsomot nem érdemes helybe vetve termeszteni. Hamar terem.

Előzmény: AmazingGecko (8811)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.04 -1 0 8811

Te a Tomatillót is szereted?

Előzmény: CBNora (8810)
CBNora Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8810

Az alsó kép hasonlít rá. Alacsonyabb, sűrűbb ágrendszerű, mint a perui, szélesen szétterülő. A termése sokkal apróbb, de sokkal több van rajta, mint a peruin. Ez egynyári, a perui évelő, csak nem télálló.

Előzmény: AmazingGecko (8809)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8809

https://hu.wikipedia.org/wiki/Közönséges_földicseresznye#/media/Fájl:Physalis_pruinosa1SHSU.jpg

Erről még nem is hallottam. Azt írják az íze hasonlít a Tomatillóhoz, csak ananászosabb, vagy olyan, mint a paradicsom és az ananász keveréke. Valszeg ez se lenne a kedvencem. Viszont szépnek szép.

Előzmény: CBNora (8808)
CBNora Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8808

Nem, akkor nem ízlene. A perui földicseresznyének van aromája.

Nem tudom máshoz hasonlítani, nem jutott eszembe róla semmi.

Van egy másik Physalis faj, a Ph. pruinosa, annak más íze van, az viszont emlékeztetett valamire, de sokáig nem jöttem rá, mire. Az kissé narancsszerű.

Előzmény: AmazingGecko (8807)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8807

Cukros víz egy kis Olympos citromlével?:)

Előzmény: CBNora (8805)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8806

Te mihez hasonlítanád az ízét?

Előzmény: CBNora (8805)
CBNora Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8805

Se nem eper, se nem ananász, de nekem például ízlik a földicseresznye, minden évben szoktam nevelni pár tövet. 

Előzmény: AmazingGecko (8804)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8804

A földicseresznyére gondoltam. Annak dícsérik az ízét, főleg, akik el akarják adni a magját vagy a palántáját jó áron.

https://gyogyszernelkul.com/egy-szuper-antioxidans-gyumolcs-perui-foldicseresznye/

Előzmény: csoer (8803)
csoer Creative Commons License 2025.02.04 0 0 8803

Ha a mangó ízére gondolsz, az nem ananász és eper ízű, legalábbis a saját hazai mangóm nem az. A mangónak mangó íze van.

Ez olyan, mint a kérdés,l hogy milyen íze van a cseresznyének?

Nekem kis kertem van, nincs cseresznye és egyéb hazai gyümölcsfám, se szőlőm. És nem is akartam volna.

Előzmény: AmazingGecko (8802)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.03 0 0 8802

Olyan leírások vannak a neten, hogy ananász és eper íze van. Hááát.... Édes, kellemes, de nem nagy durranás. Százszor többre értékelek egy Germersdorfi cseresznyét, szőlőt vagy bármilyen rendesen megérett hazai gyümölcsöt.

Előzmény: csoer (8801)
csoer Creative Commons License 2025.02.03 0 0 8801

Évekig volt Perui Földicseresznyém, nagyra nőt és sokat termett. Nekem sem a kedvencem közé tatozott, mint a Szurinámi cseresznye sem.

Én is először vettem tavaly kora tavasszal Mangó fát és nagyon nem bántam meg.

Igaz nem olcsó, de a citrusoknál is többet ér. Mutatós, látványos és szépen terem.

Nem gondoltam ilyen gyors termésre.

Előzmény: AmazingGecko (8800)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.02 0 0 8800

Nincs mangófám, de tervbe van véve, hogy veszek. Úgy értettem, hogy ha a trópusokon élnék és tele lenne a piac friss mangóval és hasonlókkal, akkor rá se néznék az ilyen földicseresznye félékre. Gondolom a Perui a legfinomabb, de nekem az se ízlik nagyon. A Tomatillótól meg rosszul leszek.

A belinkelt földicseresznye faj pedig Afrikában gyomnövényként van számontartva. Apró lehet a termése és ki tudja milyen ízű.

Előzmény: csoer (8799)
csoer Creative Commons License 2025.02.02 0 0 8799

Nálad a mangó miért nem terem meg?

Tavalyi évben vettem kettőt, mindkettő termett, az egyiken több is és az íze szuper volt.

Jelenleg (február hó) csodásan elvan, nagy lombozattal várja a tavaszt. Valószínű többet fog teremni.

Előzmény: AmazingGecko (8797)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.30 0 0 8798

Sokféle Physalis van, de a többségük valszeg nem nagy szám, ezért is nem terjedtek el sokfelé.

A Tomatillo a második legismertebb a Perui után, egyszer kósoltam, de rosszul lettem tőle... Nekem nagyon nem ízlett.

Én még a Peruiért se vagyok oda. Jónak jó, de inkább eszem cseresznyét, barackot vagy szőlőt.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.30 0 0 8797

"Physalis micrantha L., a Weed Host of Pepper Veinal Mottle Virus"

https://www.semanticscholar.org/paper/Physalis-micrantha-L.%2C-a-Weed-Host-of-Pepper-Veinal-Alegbejo/423538319306e7f9dedc99775b0ce6ac799aed8d

Itt gyomnövényként említik, tehát az apró mérete és/vagy kevésbé jó íze miatt ott gyomnak számít. Mondjuk ha nálam megteremne a mangó, cherimoya, banán és mindenféle trópusi gyümölcs, akkor én se foglalkoznék ilyen gazokkal. :)

Csak azért figyeltem fel rá, mert még nem hallottam róla és jól néz ki a fotón, de valszeg mikro-móddal csinálták a képet, nagyon pici lehet a gyümölcs.

Előzmény: CBNora (8796)
CBNora Creative Commons License 2025.01.30 0 0 8796

Érdekes.

Physalis micrantha névre nem nagyon ad ki a Google normális találatot, és a Plant For A Future listájában se szerepel.

https://pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=physalis

Itt le kell görgetni egy darabig, alul van egy táblázat a Physalisokról.

Előzmény: AmazingGecko (8795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!