'Wonderful' is a vigorous cultivar which was originally identified as a cutting in Florida in the late 1800s. It is noted for having exceptionally large fruit with a superb tangy flavor. This is the cultivar that is most commonly grown commercially for sale in grocery stores. Plants mature to 20' tall, but may easily be pruned shorter. Showy, trumpet-shaped, light red summer flowers give rise to red oblate fruit (5-6" diameter but often the size of a softball) with juicy, deep red pulp.
Species plants require dry, somewhat arid conditions with high temperatures (90°F+) in order to produce fruit. Species plants will not produce any fruit when grown in areas such as St. Louis (although some cultivars such as Nana may fruit). Deer tend to avoid this plant. Potential disease problems include leaf spots, fruit blotch and rots. Potential insect problems include scale, stem borers, caterpillars, whitefly and mealybugs.
Igen, az enyém már több mint tíz éves, körülbelül 4-5 méter magas, hatalmas bokor.
De a lényeg, írtad, hogy "Párszor visszafagyott szinte tövig". Akkor hiába 15 éves, ha évről évre visszafagy.
Én minden télire betakartam, soha nem kapta el a fagy. Minden évben termett, de most jóval nagyobb gyümölcsöket is nevelt. Jelenleg még fán van, napokban szedem le.
Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.
Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.
20 ezer ft körül van egy oltott avokádófa. Nem olcsó, de egyértelműen megéri. Ha jól van tartva és szépen fejlődik, akkor pár év alatt visszahozza az árát. Ha nincs rá pénzed, akkor esetleg megkérhetsz egy gyűjtőt, hogy oltson be neked egy-két magoncot. Az nyilván kisebb méretű lesz, de pár ezerért megkaphatod.
Érdekelne részletesen, mert én is tervezek mangó oltányokat venni, de fogalmam sincs melyik fajtának mi az előnye és hátránya. De gondolom rossz fajta nincs, csak hát ki mit preferál. Nekem legfontosabb a gyümölcs minősége. Az nem zavar, ha esetleg csak kicsit (1-2 évvel) később fordul termőre.
banánfa.hu-n előrendelhetsz, értesítenek. (egyébként fel is hívhatod, van-e valami elfekvőbe.. én jártam nála, még az is lehet, hogy esélyes)
Egyébként ne csodálkozz, szezon vége van. Minden kertészet kiárulta, amit ki tudott, nem éri meg nekik beteletetni a növényeket. Tavasszal hozatnak új készletet.
Kicsit későn ébredsz... :) Meg neked se lenne egyszerű egyből teleltetéssel indítani az új növénnyel.
Több helyen árulnak, pontosabban hirdetnek oltott mangófákat, több fajtát is, de sehol sincs készleten... Nem értem akkor miért hirdetik? Pedig szívesen vennék, mert bár aranyáron vannak, de ha teremni fog, akkor megéri.
Ó, de csodálatos! Irigykedve nézem hogy van helyed ilyen mennyei gyümölcsöket nevelni.
A Mangó is nagy helyet foglal igaz? Mindegy, úgyis tudom mit válaszolsz. Ami nem fér el ablakpárkányon, azt nem tarthatok. Egyszer ettem mangót, nagyon finom volt. 1-2 éve csak éretlent látok ha lehet kapni, pedig vennék még egyet biztos. Elültetném a magját is. :)
Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc". Ez mit jelent?
Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.
Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?