Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.06 0 0 37
90 nyaran, balatoni strandon hallott beszelgetes: - Hallottad, X.Y Z orszagban nagykovet lesz. Igen, de te is rajta vagy valamilyen listan. Hat eleget dolgoztam nekik. ;-))) (X.Y tenyleg nagykovet lett Z orszagban)
eomer Creative Commons License 2005.12.06 0 0 35

80-as évek vége. Főiskolán (szocialista városban!) nem voltam KISZ-tag. Voltunk így néhányan. Jött a KISZ, hogy nézzük meg: Franciaországban a diákok az utcán tüntetnek az ottani oktatási törvény módosítása ellen. Mi meg - jó közösségi emberként (ez speciel igaz volt, minden buliban benne voltnuk, ha dolgozni kellett érte, megfogtuk a munka végét) - arra nem vagyunk képesek, hogy belépjünk a KISZ-be.

 

Válaszoltam: majd ha itthon is tüntethetek az utcán egy oktatási törvény ellen, akkor elsőként jelentkezem a KISZ-be.

 

'89 nyara. Orbán Viktor beszél a hősök terén. Megszálló szovjet csapatokról, forradalomról, miegyébről. Egy szocilista nagyvállalaltnál gyakornokoskodtam. Érezni lehetett a változás szelét, és látni lehetett a rémületet az elkötelezett emberek szemében.

 

'89 október 23. Kopjafát avattunk a temetőben '56 áldozatainak emlékére. Suttogó emberek könyörögtek: ne menjünk, mert a Munkásőrség (amit előtte már betiltottak) tagjai elővették fegyvereiket, és lőni fognak. Mégis elmentünk. Sokan voltunk és elegen. Úton vissza a városba sötét kapualjakból gyerek(!)hangok kiabáltak: Éljenek a kommunisták! Leszámolunk veletek! Döbbenetes volt...

Rézi néni Creative Commons License 2005.01.25 0 0 33

Úgy nem volt, hogy Demokratikus Ellenzék, csak úgy, hogy demokratikus ellenzék...

rézi

Előzmény: AliceCsodaországban (26)
beezer Creative Commons License 2005.01.25 0 0 32
Tempora mutantur...
Előzmény: Probatbicol (31)
Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 31

2ségtelen tény, hogy a MaNem volt a rendszerváltó napilap, és valamelyest a Magyar Hírlap. Jelentős szerepe volt a Reformnak is, és az akkor még egészen más hangvételű VAÚ-nak. Lám, hogy változnak a dolgok...

 

Előzmény: beezer (30)
beezer Creative Commons License 2005.01.25 0 0 30
De, gondolom, ma már nem olvasod a Magyar Nemzetet...:)))
Előzmény: AliceCsodaországban (26)
beezer Creative Commons License 2005.01.25 0 0 29
Még Szabolcska is magas neki, mint lónak a hokkedli.
Előzmény: Törölt nick (24)
Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 28

Az a kongresszus 85-ben volt, nagy lelkesedéssel ksézültek rá, úgy hívták, hogy a Gyorsítás Kongresszusa :)))

 

A nő pedig Kerékgyártó Ildikó volt, később jelentős szerepe volt a reformkörökben, de mára eltűnt.

 

A Pártértekezleten 88-ban leváltották gyakorlatilag az egész régi vezetőséget, a PB-t, de Kádár megmaradt pártelnöknek, Grósz főtitkár lett, és gyakorlatilag átvette a hatalmat. Olyanok kaptak teret, mint Pozsgay, Németh, Csehák.

 

De mivel pár héttel előtte volt a Négyek kizárása (Bihari, Lengyel, Király, Bíró) - ezzel gyakorlatilag megteremtették a párton belüli ellenzéket, és útjára indították a folyamatokat, amiket egyre kevésbé tudtak ellenőrizni.

 

 

Előzmény: AliceCsodaországban (26)
beezer Creative Commons License 2005.01.25 0 0 27
viszont a Margit híd mellett a dunapartra a budai oldalon nagy ló betűkkel fölírták: VELED VAGYUNK POZSGAY azóta sem volt olyan népszerű.
Előzmény: Probatbicol (12)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.01.25 0 0 26

Megvallom, én szinte teljesen vakon (mármint politikailag) nőttem fel a Kádár korszakban a politika mint olyan az nekem nem jelentett semmit, mindenki szidta a rohadt kommunistákat, no meg azt is tudtam, hogy általában mindenki hazudik mindent, aki hivatalosan beszél, nem is érdekelt, éltem a magam életét minden másra nagy ívben tojtam. Az ujságok közül a Ludast, a Fülest meg a Nők lapját olvastam, ha kezembe került egy napilap, akkor kizárólag az utolsó oldalt olvastam el ahol az apróhirdetések meg ilyesmik vannak.

 

Ez akkor változott meg, amikor valahogy neszét vettem, hogy valami nagyon jelentős változás lesz, volt valami kongresszus, ahol egy fiatal nő beszéde nagy vihart kavart, valami olyasmit mondott, hogy ő mint fiatal nem érzi jól magát... láttam a hiradóban.. aztán meg azt susogták a népek, hogy lehet, hogy leváltják Kádárt... no akkor kezdtem el olvasgatni azt a 3 napilapot ami volt, a Népszabadságot, a Népszavát meg a Magyar Nemzetet, természetesen a sorok közt olvasgatva, annyit már megtanultam akarva akaratlanul, hogy melyik szabványmondat mögött mi is lehet. És láss csudát, eljött az a pártkongresszus azt hiszem 88 volt??? Lehet hogy előbb? Ez már összefolyik... mikor tényleg leváltották Kádárt, és Grósz let a pártelnök. Addig én még életemben nem nyitottam ki a tévét ha éppen pártkongresszust közvetítetek, ezt meg már végigizgultam, és micsoda fura érzés volt, amikor felolvasták a neveket, és abban Kádár János csak per mint Kádár János elvtárs szerepelt...

 

Nálam valahol itt kezdődött a rendszerváltás, akkor eszméltem, hogy ezek is veszekednek, itt is van hatalmi harc ilyesmi... volt Grósznak ez a fehérterroros beszéde, nagyon fel let fujva... de én Grószt nem utáltam annyira, sőt a mai napig tisztességes embernek tartom, alatta vezették be a világútlevelet, ami nagyon nagy szó volt akkoriban!!! Hogy nemcsak 3 évenként, hanem (vízum birtokában) bárki bárhová elutazhat... akor már szabadabb szelek fújtak, aminek egyik torz ismérve volt az, amikor bejelentették a vámszabályok megváltoztatását 8 nappal előbb mire minden magyar kiment Ausztriába Gorenje hűtőt, meg videot stb venni - ki emlékszik erre?

(Mi is kimentünk, vettünk egy videót életem első vieóját...)

 

Aztán hogy úgy mondjam a hazai helyzet fokozódott... egyik barátnőm tagja volt a Demokraikus Ellenzéknek, adott nekem egy aláíróívet, amin elég kemény dolgok voltak, de semmi oylan amit eddig ne mindenki vágyott volna, mondtam adjon egyet, majd begyüjtöm a szomszédok aláírását... azt hittem azonnal mindenki aláírja, de a végén csak az én aláírásom volt rajta, még a férjem sem merte aláírni, azt mondta, nézd a lányunk gimnáziumi felvétel előtt áll, én nem merem... ugyanígy reagált az a szomszéd bácsi is, aki állandóan próbálta nekem elég értelmesen magyarázni az aktuális politikai helyzetet... akkor jöttem rá, hogy egyrészt az emberek még nagyon félnek, másrészt arra, hogy jé én viszont nem..

 

No szófosásból ennyi elég majd folytatom.

 

Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 25

82-ben nagy baj volt az adósságválsággal, az első alkalom volt, hogy az elvtársak láthatóan megrémültek. Ez már nem volt ugyanaz, mint hogy mit szólnak az oroszok ehhez vagy ahhoz, itt kemény tartozások álltak elő a Nyugattal szemben.

 

Kapkodtak fűhöz-fához, persze nem lehetett nyilvánosan kommunikálni, és ekkor volt az, hogy Marjai József miniszterelnökhelyettes kiment Ferihegyre, és mindenkit ellenőrzött, hogy indokoltan utazik-e Nyuagtra és mennyi deviza van nála.

 

Aztán valamelyik okos közgazdász kitalált egy optimista programot, azt megbeszélték a Politikai Bizottságban, és utána Lakatos Ernő eligazítást tartott, hogy nincs semmi baj, mert a gödör mélyéről csak felfelé lehet menni. Ekkor Lipovecz Iván közbeszólt: és ha ez még nem a mélye?

 

Nagy csönd támadt...

 

Előzmény: pancer1 (21)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.25 0 0 24
Hat nem vagy egy Pindarosz, az teny
Előzmény: originalqszi (23)
originalqszi Creative Commons License 2005.01.25 0 0 23

Fogd a tőkét, elvtárs,

Tiéd a gyár, ha nem vársz,

Hisz te voltál a nép,

A többi???? Várhat még:DDDDDDDDDD

pancer1 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 22

"nem kevessen akik ebben részt is vettek."

Ezt nem csak úgy értem hogy a kerekasztal tárgyalásokon meg ilyen kiemelt helyeken, hanem átlagember szinten is , már "értett" (18-on felül) fejjel.

Előzmény: pancer1 (21)
pancer1 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 21

Érdekel engem  a 82-től is a dolog. Nagy élvezettel olvastam a 73-as filiozófusperes topicot is !

Ez mind történelem nekem és sokaknak, ugyanakkor vannak itt az indexen nem kevessen akik ebben részt is vettek.

Néha elgondolkodom azon hogy ha korábban születek hogyan álltam volna én a dolgokhoz. Elsősorban az ellenzékiekre gondolok persze.

Mi motiválhatta a résztvevőket, hogyan alakították ki meggyőződésüket? Miért gondolták úgy ahogy?

Előzmény: Probatbicol (15)
dekóder Creative Commons License 2005.01.25 0 0 20
Nem, barátom, ők tesznek úgy, mintha elhinnék magukról, meg néhányan itt a fórumon.
Előzmény: Probatbicol (19)
Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 19

Most úgy csinálsz, mintha valaha is elhitted volna nekik, hogy azok.

 

Persze, érdekes volna felsorolni, hogy kik tekinthetők a rendszerváltás valóban őszinte híveinek. Nem lennének sokan...

 

Majdnem mindenkinél látható volt ilyen vagy olyan megalkuvás, számítás, reservatio mentalis.

 

 

Előzmény: dekóder (18)
dekóder Creative Commons License 2005.01.25 0 0 18

Nincs ebben semmi meglepő - legfeljebb azok számára okozhat meglepetést, akik ma a demokratikus átmenet legelkötelezettebb harcosaiként emlékeznek magukra.

;-)

Előzmény: Probatbicol (15)
Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 17
Bingó.
Előzmény: Törölt nick (16)
Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 15

Persze, hogy voltak információik, mi ebben a meglepő? A Büntetőjogi Tanszék be volt poloskázva, és persze ügynököket is küldtek. Aki másképp gondolta, az mafla.

 

Inkább az az érdekes, hogy Fejti milyen hülyeségeket beszél és mennyire nem értette a helyzetet, de ez még csak május eleje, és pár hét-hónap alatt rettenetesen felpörögtek az események.

 

 

Előzmény: dekóder (14)
dekóder Creative Commons License 2005.01.25 0 0 14

Az MSZMP tárgyalódelegációját vezető Fejti György kommentárja az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalási javaslatáról az állampárt politikai bizottságának ülésén : "[…] mihelyt el fognak indulni a tárgyalások, ki fog derülni, hogy az együttműköd… tehát, hogy a megállapodási készségük nulla. Tehát nem akarnak párttörvényt, nem akarnak elnöki rendszert, nem akarnak Alkotmánybíróságot. Tulajdonképpen néhány olyan dolgot akarnak, ami szigorúan a választásokkal függ össze, illetve korábbi elkötelezettségeikkel, tehát a választásokról hajlandók tárgyalni. Büntetőtörvénykönyv módosításáról, vagyon felosztásról és hát a sajtóról, sajtóhoz való hozzáférésről. Hát ezek a szűken vett érdekeltségeik. […] Tehát, erre a nyilatkozatra én nem gondolom, hogy válaszolni kellene. Nincs sok haszna, olyan egyébként a tartalma is, hogy nehéz erre válaszolni. Kontaktust kell felvenni. Egyébként az embereink kontaktusban vannak ma is a Tölgyessy úrral, Sólyommal, a mi két szakértőnk tárgyal. Hát, csak a puhatolózás kedvéért. Nehéz a szabad demokratákkal megbirkózni, mert őket semmi más nem érdekli, mint a reklám, ezt világosan látni kell, és a reklám miatt bármit feláldoznak. Bármit."

 

(Az MSZMP Politikai Bizottságának ülése. Hangfelvételről készült jegyzőkönyv, 1989. május 26.)

 

 

 

Tölgyessy Péter: "Valószínű, hogy az MSZMP lényeges információkkal rendelkezik az EKA belső viszonyait illetően." "...a kommunista tárgyalópartnerek előre ismerték az EKA minden szándékát; szinte bizonyos, hogy mindent tudnak, amit beszélünk."

 

(A 45-78/81./1989. 89 04 27 06 és a 45-78/113.sz./1989.89 06 13. számú operatív jelentés.)

Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 13

'89, Jurta Színház, kisgazda rendezvény. A folyosón Nagy Ferenc József és Boross Imre pártfőügyész (nem a későbbi PHARE-miniszter, hanem a raccsolós-csokornyakkendős) üvöltöznek egy köpcös emberkével: maga mit akar itt, maga sosem volt kisgazda?! Furakodjon be más pártba!

 

Vajon ki volt a köpcös?

Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 12
Emlékszem. Elég nagy felháborodást váltott ki ez a felvetése.
Előzmény: dekóder (9)
Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 11

Nálunk a párttagok nagyon izgatottak lettek, egy kisebb részük árulózta Pozsgayt, de a  szinte felszabadult és azt mondták, hogy ennek így kell lennie.

 

Akkor már évek óta elég sokat lehetett hallani és beszélni 56-ról, és ők is sok mindent másként kezdtek látni. No meg jó részük elég fiatal volt, és nem akarta bevállalni  a rezsim bűneit.

Előzmény: Aragorn (7)
dekóder Creative Commons License 2005.01.25 0 0 9

Horn Gyula, 1989-ben, a központi bizottság ülésén:

 

"Egy kérdésem lenne a Kulcsár elvtárhoz és egy megjegyzésem. Kérdésem az lenne, hogy arra hivatkozva, hogy ezek a tüntetések kezelhetetlenek, és ha valaki ki akarja fejezni az együttérzését Nagy Imréékkel, azt megteheti a temetőben. Lehet, hogy túl költői a kérdésem, de én nagyon lényegesnek tartom. Én nem tartanám elképzelhetetlennek, hogy az adott szituációban az eseményhez kapcsolódóan törvényes alapon ne engedélyezzük."

 

 

Előzmény: Probatbicol (-)
Probatbicol Creative Commons License 2005.01.25 0 0 8
A rendszerváltás természetesen egy folyamat, tehát akár 82-ig is érdemes visszamenni.
Előzmény: pancer1 (4)
Aragorn Creative Commons License 2005.01.25 0 0 7
Egyébként, ha már így belenyilvánultál ebbe a topikba, meséld már el: nálatok a pártbizottságon milyen volt a hangulat, amikor Pozsgay elmondta, hogy 56 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt? Nagyon be voltatok szarva?
Előzmény: NORMÁLIS (5)
Aragorn Creative Commons License 2005.01.25 0 0 6
Jellemző.
Előzmény: NORMÁLIS (5)
NORMÁLIS Creative Commons License 2005.01.25 0 0 5

Hát kérem, én perpillanat csak a jóléti-féléről tudnék mesélni...

 

 

Demivel ezt ugyanazok hazudták-lopták, mint 'azt a másikat, ezért idetartozik.

Miazhogy, nagyonis.

pancer1 Creative Commons License 2005.01.25 0 0 4

Érdemes lenne meghatározni egy kezdődátumot, mondjuk 1987-et. vagy 88-at.

 

Amire én vissza tudok emlékezni az a 89 október 23-a volt.

Egy általános iskolai barátomhoz mentem volna ki kertvárosba látogatóba meg videózni, de anyám nem engedett, mert attól tartott hogy "valami történik?.."

Fogalma sem volt róla hogy mitől tart, nekem sem, én csak mérges voltam mert nagyon akartam kimenni a haverhoz. 12 éves voltam...

Előzmény: Probatbicol (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!