Keresés

Részletes keresés

angyalhentes Creative Commons License 2005.01.14 0 0 40
Abba bele se merek gondolni, hogy Koka mire gondolt :)
Ami meg az AIDS-betegeket illeti, hat ize...majd valahonnan szerzunk. Fifikas nep a magyar, megoldjuk hazilag :)
Előzmény: elemes2 (39)
elemes2 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 39
igazad van, de Koka szerintem nem arra gondolt, hogy mekkora dicsoseg lesz kiserleti nyulnak lenni :-)))

de a klinikai tesztekhez is praktikusabb egy olyan kornyezet, ahol vannak AIDS-betegek....
Előzmény: angyalhentes (34)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.14 0 0 38
Gyogyszergyara valogatja. Raadasul ez a hol vegzik erosen relativ. Lehet, hogy az apolok es az orvosok mashol vannak, de a vizsgalatot itt tervezik meg, az eredmenyeket itt gyujtik ossze es itt elemzik. (Ez egyaltalan nem ritka, legalabbis annal a gyogyszercegnel, aminek a mukodeset van szerencsem behatobban ismerni.)
Előzmény: Bimbum (37)
Bimbum Creative Commons License 2005.01.14 0 0 37
Sőt magyar gyógyszergyárak is inkább külföldön végeztetik a klinikai teszteket. Ugyanis Magyarországon sokkal szigorúbbak az előírások mint Angliában.
Előzmény: angyalhentes (34)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.14 0 0 36
De pont errol van szo: ha ehhez infrastruktura is tarsul, aminek a kialakitasat el lehet adni egy nagy nevvel, akkor a dolgon lehet nyerni

Ezt egy picit bovebben: ha bejelenti a kormany, hogy high-tech orvosi kutatolabort akar epiteni (mivel kivalo szakembereink megvolnanak hozza), akkor az biztos politikai bukas. Amikor megtudjak az emberek, hogy hany milliardba kerul, jonne a lelegeztetogepezes meg hogy inkabb legyen ingyenes a magas szinvonalu korhazi ellatas. Az emberek mar csak ilyenek. A Fiodesz ebben szaz szazalekig partner lenne, hiszen ez remek lehetoseg, hogy szavazatokat szerezzenek, marpedig ellenzekkent nekik ez az egyik legfobb dolguk.

De ha ugyanerre azt mondjak, hogy komoly es a siker remenyevel kecsegteto AIDS-kutatasrol van szo (legalabbis sikerul ezt elhitetni az emberekkel), akkor maximum a snagyon szelsoseges politikai erok tudnak belole toket kovacsolni ("Minek segitsunk mi a buzikon es niggereken?"), az meg nem olyan veszelyes, hiszen ok barmibol ki tudjak hozni, hogy a komcsik mar megint veszejtik a nemzetet.
Előzmény: angyalhentes (35)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.14 0 0 35
Ronaldo szerintem meg a Realban se tud semmi ertekelhetot felmutatni, de ez off. :)

De pont errol van szo: ha ehhez infrastruktura is tarsul, aminek a kialakitasat el lehet adni egy nagy nevvel, akkor a dolgon lehet nyerni. Ha csak a nev kell, akkor nem. Ez ilyen egyszeru.

Jelenlegi allapotban semmi biztosat nem lehet tudni, hogy melyik verziora gondolt a kormany, de azert erosen gyanitom, hogy az utobbi. Elegszer csinaltak mar hasonlot Magyarorszagon ahhoz, hogy ne varjak toluk tobbet.
Előzmény: Wouldnotsayso (31)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.14 0 0 34
Ez mind igaz a preklinikai fazisra. A klinikai tesztekhez mar ilyesmire nincs szukseg.
Előzmény: elemes2 (28)
kábelbúvár Creative Commons License 2005.01.14 0 0 33

SZVSZ ez 1 fideszes beütés.

 

Merjünk Nagyot Álmodni!

 

De ne nekem legyen igazam!!

Előzmény: Nolf (-)
Wouldnotsayso Creative Commons License 2005.01.14 0 0 31

Szerintetek az segítene a magyar focin, ha Ronaldót idehoznák? Ne legyetek már naívak.

 

A kutatás-fejlesztésben sem csinál egy fecske nyarat. Az MTA reformjával kellene kezdeni, a felsőoktatás és kutatás totális felülvizsgálatával folytatni, és a kutatás-fejlesztési pénzek megtriplázásával befejezni. (Persze nem egy év alatt.)

 

A jelenlegi struktúrába kár pénzt ölni. Nagy valósszínűséggel az adott projekthez más, esetleg ugyancsak érdemes projektektől vonnának el pénzt, így pillanatok alatt szemben találhatná magát valaki a magyarországi tudóstársadalommal.

 

Mellesleg tucatnyi a dirrel-durral beharangozott, de a gyakorlatban felhasználhatatlannak bizonyult gyógyszerről és gyógyhatású készítményről szóló sztori még Mo-n is. 

 

WNS

elemes2 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 29
Raadaskent meg hozzatennem, hogy az idei evet megint a koltsegvetesi tetelek zarolasaval kezdjuk, a fejezeti eloiranyzatok 10%-at, az intezmenyek ktgvetesuk 1%-at kotelesek zarolni. A szabadalmi hivatal gazdasagi vezetoje is csak szontyolgott: sajat bevetelikbol elnek, ugy-ahogy (nem tul fenyesen), most ezekbol meg befizetniuk is kell a ktgvetesbe. Az atomenergia hivatal gazdasagi vezetoje is biztos abban, hogy amit most zarolnak, azt kesobb el is fogjak vonni, ahogy tavaly es tavalyelott.
Előzmény: Törölt nick (27)
elemes2 Creative Commons License 2005.01.14 0 0 28
Angyalom,

ennel sokkal tobbrol van szo. az amerikai gyogyszerkutatasi - biotechnologiai piac hasrautessel kb otezerszer akkora (dollarban), mint a magyar. egy ekkora piac eltartja azokat a cegeket is, amelyek rendkivul specialis anyagokat es segedeszkozoket gyartanak. meghozza a piacon tobb ilyen profilu ceg is van, tehat valogathatsz, minoseg, szallitasi pontossag stb alapjan. magyarorszagon nincsenek ilyen gyarto cegek NINCSENEK. ha valami speci dologra van szukseged, jo esetben utanajarassal talalsz olyan ceget, amely egyedi megrendelesre jo hosszu ido alatt es jo dragan legyartja neked, vagy helyetted megkeresi az amerikai gyartot es behozza, szinten hosszu ido alatt es dragan.
Előzmény: angyalhentes (13)
TaXiN Creative Commons License 2005.01.14 0 0 26

"miert lenne jobb itt kutatni, amikor minden muszert, vegyszert, egyeb szirszart amerikabol kellene hozni, tobb het csuszassal, haromszoros koltseggel...? a kutato biologus nagyon udvariasan valaszolt, amikor azt mondta, hogy a legmegfelelobb infrastrukturaju orszagban folytatjak.

 

Erről van szó."

 

Azért tegyük hozzá, hogy ez csak egy ROHADT marketingfogás.

Kóka szarik bele, milyen laborjaink vannak.

Nem is biztos, hogy az övé az ötlet, aminek EGYETLEN célja, hogy tematizálja a közbeszédet.

Előzmény: Old Man of Stoer (18)
dolphin Creative Commons License 2005.01.13 0 0 24
Hat ha Koka ezt megprobalja megjatszani, az hosszu tavon jol mutathat majd, de rovidtavon olyan torzsalkodas lesz kutato berkekben (miert pont O kap sok penzt, hogy juthatunk mi is penzhez az O farvizen, stb.) amit kivulallo el sem tud kepzelni..... Mindenesetre remelem, hogy az uj labort (ami valszleg baromi draga lesz, ha valoban a legjobb akar lenni) az OTKAn kvul oldjak meg, kulonben nehany EU-s penzbol mukodo labort leszamitva leall a magyar tudomanyos elet...
Előzmény: Nolf (-)
Athlay Creative Commons License 2005.01.13 0 0 23

Nem az egész amerikai gyógyszeripart és k+f-et kellene idetelepíteni, csak egy pici kis szeletét.

 

A dolog elméletileg megoldható, ha van kellő menedzsment kapacitás mögötte. Állami, egyetemi, gyógyszercéges + kockázati tőke együttműködéssel fel lehet építeni egy high tech labort, ami ugyan rohadt sokba kerülne, de szvsz meg lehet csinálni.

 

Lehet, hogy rohadt sokba kerül, de erre speciel nem sajnálom az adómat. Pont az itt a lényeg, hogy úgy általánosságban a K+F-ben soha nem fogunk tudni versenyezni az usával. Ki kell választani nagy speciális területeket, beleölni annyi pénzt, amennyit lehet, és ott nyomulni.

 

Szvsz ez egy jó lehetőség lenne kipróbálni egy ilyen stratégiát. Az egyetlen probléma a háttérben lévő döntéshozókkal van, akik abszolút alkalmatlanok egy ilyen akció levezénylése. A pénzt viszont össze lehetne rá szedni.

Előzmény: elemes2 (16)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.13 0 0 22
Egy szoval nem mondatm, hogy realisnak tartom. Csak azt, hogy elvileg nem lehetetlen es hogy nem irom le helybol csak azert, mert az javasolta, aki.
Előzmény: armagnac (20)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.13 0 0 21
De klinikai tesztek kornyeken igen. Ott ezek fontos szempontok. A preklinikai kutatasokrol valoban nem tudok sokat, de ahogy elneztem, azon mar tul lesznek, amikor ide akarnak hozni oket.
Előzmény: Old Man of Stoer (17)
armagnac Creative Commons License 2005.01.13 0 0 20
De most képzeld el, hogy mondjuk jobboldali kormány esetén ugyanezt hallanád Mikola, Pokorni, Orbán, Matolcsy vagy valamelyik másik főfideszes szájából... Szóval maradjunk annyiban, hogy "szimpatikus ötlet", aminek 0 esélye van.
Előzmény: angyalhentes (13)
Amart Creative Commons License 2005.01.13 0 0 19
Bizony! A magyar kutatók fokozottan hátrányos helyzetüek Magyarországon. Itt fokozottan érvényesül a "senki sem lehet próféta saját hazájában". De azért egy jó pont Kókának a próbálkozásért.
Előzmény: ágyús (14)
Old Man of Stoer Creative Commons License 2005.01.13 0 0 18

miert lenne jobb itt kutatni, amikor minden muszert, vegyszert, egyeb szirszart amerikabol kellene hozni, tobb het csuszassal, haromszoros koltseggel...? a kutato biologus nagyon udvariasan valaszolt, amikor azt mondta, hogy a legmegfelelobb infrastrukturaju orszagban folytatjak.

 

Erről van szó.

Előzmény: elemes2 (16)
Old Man of Stoer Creative Commons License 2005.01.13 0 0 17

Olcsobb munkaero es laboranyagok, jobb szabalyozas, jobb betegnyilvantartas, konnyebb es gyorsabb engedelyeztetesi eljarasok.

Ezek azok a korulmenyek, amik fontosak a kutatas szempontjabol, es amin lehetne javitani, ha tenyleg komolyan gondoljak.

 

Sokat nem forgolódtál orvosbiológiai kutatólaborok környékén, ugye?

Előzmény: angyalhentes (13)
elemes2 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 16
Wic,

Koka javaslatanak a realitasa kb ugyanaz, mint a szaudi olajbanyaszat idetelepitese. csak mig az olajbanyaszat eseten a megkerdezett lakossag 2/3 resze gyanakodva megkerdezne: "es olajunk van-e hozza", a HIV-kutatashoz szukseges infrastrukturarol elkepzelesuk sincs, ezert csak bologatnak.

miert lenne jobb itt kutatni, amikor minden muszert, vegyszert, egyeb szirszart amerikabol kellene hozni, tobb het csuszassal, haromszoros koltseggel...? a kutato biologus nagyon udvariasan valaszolt, amikor azt mondta, hogy a legmegfelelobb infrastrukturaju orszagban folytatjak.
Előzmény: Wic (5)
originalqszi Creative Commons License 2005.01.13 0 0 15
A Kóka ötlete nem eredeti és számos nagy magyar feltaláló élte meg ennek a kudarcát:(((((( A baj ott kezdődik, hogy itthon is vannak kutatók és nem is kevesen!!! Rosszul fizetettek és tele vannak sértődöttséggel:((((( Ráadásul  Julianna nem Juliánusz, sajna!!!! meg fogják enni itthon:(((((( A férfikutató gőgjénél nincs veszélyesebb dolog:((((((((DDDDDDDDD Az egyik gyógyszergyár piszkos nagyot fog kaszálni rajta és a kévékből persze jut a tenyeret tartóknak is!!!:(((((( Julianna csak kb. 10-15 év múlva fog Nobel-díjat kapni, ha beválik a kezelés! És végül talán van olyan csoport,  amely nem is nagyon örül annak, hogy gyógyítani lehet az aidst!!!!
Előzmény: angyalhentes (13)
ágyús Creative Commons License 2005.01.13 0 0 14

Már bocs, de hogy Kóka ötlete valóra válljon annak épp az itt tanúsított mentalitás az egyik legfQbb akadálya. Még nem hangzott el semmi konkrétum, de máris mindenki elkezdi szapulni az ötletet.

Legalább várjátok meg a fejleményeket, aztán lehet ítélkezni.

Előzmény: angyalhentes (13)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.13 0 0 13
Olcsobb munkaero es laboranyagok, jobb szabalyozas, jobb betegnyilvantartas, konnyebb es gyorsabb engedelyeztetesi eljarasok.

Ezek azok a korulmenyek, amik fontosak a kutatas szempontjabol, es amin lehetne javitani, ha tenyleg komolyan gondoljak.

Ha meg csak egy szlogen volt, akkor mar nyilvan megfogalmaztak a kincstari alibit is, hogy vegul miert nem jonnek majd ide ("Nem tudtunk versenyezni az amerikai penzekkel.", "Nincs eleg HIV-fertozottunk.", "Az allatvedok tiltakozasai miatt meghiusult a terv.", "A megbizhatatlan befekteto varatlanul elallt a szerzodestol.")
Előzmény: armagnac (12)
armagnac Creative Commons License 2005.01.13 0 0 12
Hát ez lenne az első példa a brain drain megfordítására, de van egy tippem a sikert illetően. Hacsak nem szentimentális okokból jönnének ide kutatni, akkor nehéz elképzelni, hogy miért.
Előzmény: Nolf (-)
angyalhentes Creative Commons License 2005.01.13 0 0 11
Most nagyot mondtal. Egy ilyen hatoanyag kifejlesztese es piacra dobasa szazmillio dollaros nagysagrendekben merheto. Ezt bizony a gyogyszercegek finanszirozzak, es cserebe joggal varjak el, hogy x evig szabadalmi oltalmat elvezhessenek. Az allam ugyan hozzajarulhat a kutatashoz, de valoszinuleg nem konkret penzugyi tamogatassal. (Elvegre egy gyogyszergyarnak tobb penze van, mint a magyar allamnak. :))

Az, hogy siker lesz-e vagy kudarc, csak evekkel a penz befektetese utan derul ki, tehat a felvetesed nyilvanvaloan nem fog teljesulni.
Előzmény: ex_lx (7)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.13 0 0 10

Ez most hogy jön ide? (te ugye Magyarországon élsz?) 

Előzmény: Nolf (4)
szarvasmarha Creative Commons License 2005.01.13 0 0 9

"ezekszerint hatalmas barom voltam hogy mostanság örökbefogattam egy sri lankai gyereket. "

 

nem ez egy szép gesztus volt.

 

barom csak akkor leszel ha kiderül,hogy nem ő kapta meg azt a pénzt amit neki szántál.

 

de ne legyen igazam.

Előzmény: Nolf (4)
Röné Creative Commons License 2005.01.13 0 0 8
Inzulintapasz... művér...

ex_lx Creative Commons License 2005.01.13 0 0 7
"Mennyibe f0g ez nekünk kerülni?"

A kérdés jó, a hangsúly azon van, hogy "NEKÜNK".
Borítékolom: ha kudarc, 100%-ig közpénz fedezi; ha siker, 5 perc alatt meglesz a jogdíj hiteles (mi az hogy, nagyon is!) magántulajdonosa.

(Amúgy az ötlet - vákuumban vizsgálva - dicséretes.)
Előzmény: Törölt nick (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!