Keresés

Részletes keresés

Molaf Creative Commons License 2005.01.22 0 0 40
Az, hogy a Tokay név kezd elterjedni mint adott szőlőfajtából előálított bor, sajnos.

Előzmény: Hy (39)
Hy Creative Commons License 2005.01.22 0 0 39

"Magyar vélemények szerint az ausztrál Tokay nem eredetnevet (szőlőfajtát) jelöl, hanem borelőállítási technikát, márkanevet, így nem élvezhet földrajzi védettséget. Az ausztrál márkanév azt takarja, hogy a borhoz mesterséges alkotóelemeket adagolnak, s így édes italt nyernek. Canberra viszont a többi között a Világkereskedelmi Szervezet idevonatkozó – a földrajzi eredetnevek védelmét is ellátó – szellemi tulajdonvédelmi TRIPS-egyezményére hivatkozik. Ám Budapest szerint borelőállítási technológiára, márkanévre nem vonatkoznak a TRIPS-felmentések."

Ez a zagyvaság mi a franc?

Előzmény: Molaf (-)
Molaf Creative Commons License 2005.01.22 0 0 38
Magyar lobbizás az ausztrál Tokay ellen

Magyarországnak a szakmai érvek mellett a politikai érdekérvényesítés eszközeit is latba kell vetnie azért, hogy Ausztrália ne használhassa a tokay bormegnevezést. Mindezt Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő (Fidesz) jelentette ki tegnapi sátoraljaújhelyi sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében folyó EU-ausztrál borkereskedelmi tárgyalások során az utóbbiak képviselői bejelentették: igényt tartanak a tokay bornévre. Ausztráliában 1995 óta használhatják fajtamegjelölésként a tokajit. Glattfelder Béla elmondta, képviselőtársával, az MSZP-s Tabajdi Csabával együtt levelet küldtek az ügyben illetékes uniós bizottságok elnökeinek. Ebben felhívták a figyelmet a megnevezés kiterjesztésével járó veszélyekre, így arra, hogy ezzel a precedenssel más földrészek hasonló tartalmú igényeit sem lehet majd elutasítani a jövőbeni tárgyalások során, ráadásul újra fellángolhatnak az Európában többségében lezárt névviták. A képviselő elítélte és diszkriminatívnak nevezte, hogy a kérdésben tárgyaló EU-bizottság a régi tagországok eredetvédelmének biztosítása érdekében feláldozzák a frissen csatlakozott nemzetek érdekeit. A magyar kezdeményezést egyelőre nyolc tagország támogatja a huszonötből. Kiss László, a még állami kézben lévő Tokaj Kereskedőház Rt. vezérigazgatója elmondta, az ügyben kemény fellépést várnak el a magyar kormánytól.

(Bódisz Attila - NOL)

Molaf Creative Commons License 2005.01.11 0 0 37
Értem. De hogyan keletkezett eme eredetnév? Nyilván valamilyen módon mégis Tokaj-hegyhez van köze, nem? Ha igen, akkor milyen múltra tekint vissza a Tokay-féle nedű? Sekély történelmi múlttal még talán megakadályozható a név mint szőlőfajta elterjedése?

Beütöttem a Google-ba a Tokay-t, és kiadott például egy elzászi különlegességet, a Tokay Pinot Gris-t. Nem tudod véletlenül, hogy hogyan is néz ez ki?
Előzmény: Jo Tunder (36)
Jo Tunder Creative Commons License 2005.01.11 0 0 36

ez nem aszúbor. az aszúbor a bothrytises bor. ez tokay bor. két különböző dolog. de én nem hiszem, hogy egy hatvandolláros bort a kedvünkért át fognak nevezni.

Előzmény: Molaf (34)
kruder Creative Commons License 2005.01.11 0 0 35
...és korlátod záloga.
Előzmény: toloba (31)
Molaf Creative Commons License 2005.01.11 0 0 34
Köszönöm.

És ez a "fermentációt" megakadályozó művelet mennyire egyeztethető össze az aszúbor-készítési eljárással?
Előzmény: Jo Tunder (32)
Jo Tunder Creative Commons License 2005.01.11 0 0 33

ja, és Ausztráliában is készül desszertbor bothrytis technikával. de még mennyire.

Előzmény: Molaf (19)
Jo Tunder Creative Commons License 2005.01.11 0 0 32

dear Molaf,

Az ausztrál borok jók. Namost ez nem pancsolás, hanem a legklasszikusabb borászati eljárás, a portóit is így csinálják. A borhoz borpárlatot adnak, és az megállítja a fermentációt. Teljesen félreérted a helyzetet. Ezek kurva drága borok.

Előzmény: Molaf (18)
toloba Creative Commons License 2005.01.11 0 0 31
A sokoldalúság átka...
Előzmény: Röné (30)
Röné Creative Commons License 2005.01.11 0 0 30
Há' mondtam én ilyet?! :-)

Orbán minden topikba illik!!!
Előzmény: toloba (29)
toloba Creative Commons License 2005.01.11 0 0 29
El kell ismerd, kihagyhatatlan...
Előzmény: Röné (28)
Röné Creative Commons License 2005.01.11 0 0 28
Orbán nélkül nem is lett volna igazi ez a topik... ;-)

Előzmény: toloba (26)
ágyús Creative Commons License 2005.01.11 0 0 27

Azért a rossz minQségü bornak általában oka van. Az elQírás kiterjedhetne a teljes "gyártási" folyamatra, pomtasabban az ott támasztott követelményekre. Cukrozás, hígítás stb. kizárva, az ezzel próbálkozóknak pedig retorziók kilátásba helyezve.

Tudom sajnos, hogy mindig vannak akik pancsolják az aszút, de még szomorúbb hogy ennek a fajta minQségnek most lett egy nagybani terítQje.

Előzmény: Molaf (25)
toloba Creative Commons License 2005.01.11 0 0 26
ELADÓ TOKAJI SZŐLŐBIRTOK, ASZFALTOS ÚTTAL, JELENTŐS ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL!

ANIKÓ JELIGÉRE A KIADÓBA
Molaf Creative Commons License 2005.01.11 0 0 25
De ettől még lesznek finom Tokaji aszúk és kevésbé finomak. Megkockáztatom, ohgy objektív eszközökkel nem is megoldható az, ha a kevésbé sikerült terméket - amelyik azonban megfelel az aszúbor követelményeinek - megpróbálod eladhatatlanná tenni adminisztratív eszközökkel, mert nem tudod mire fogni. Az nem igazán lehet érv, hogy pocsék az íze. :)
Előzmény: ágyús (22)
Röné Creative Commons License 2005.01.11 0 0 23
Barom.
Előzmény: Törölt nick (10)
ágyús Creative Commons License 2005.01.11 0 0 22

Nem vagyok szakértQ a témában de ha lehet azt szabályozni, hogy földrajzilag mely területen termett szQlQbQl lehet "Tokaji" elnevezésq bort gyártani, akkor a palackozást is lehetne szigorú elQírásokhoz kötni.

Előzmény: Molaf (21)
Molaf Creative Commons License 2005.01.11 0 0 21
Nem tudom, hogy mi a termékmegjelölés használatának hivatalos kritériuma, de szerintem annak megfelelt a Tesco Tokaji. A minőségnek nem. Ezt viszont hogyan tudod szabályozni?
Előzmény: ágyús (20)
ágyús Creative Commons License 2005.01.11 0 0 20

Ez viszont nagy baj!

Én még nem láttam ezt a remek terméket, de ha a szemem elé kerül biztos hogy felborítom az egész polcot.

Így tényleg nincs jogalapunk pofázni, ha itthon sem tudjuk betartatni a névhasználat elQírásait.

Előzmény: Molaf (19)
Molaf Creative Commons License 2005.01.11 0 0 19
"és nem is árulják tokaji néven"

Rosszul tudod. Nemrég vettem egyet megkóstolni. Inkább ne próbáld ki. ;)

Tesco termékek
Tokaji aszú 3 puttonyos 0,75 l
(www.tesco.hu)
Előzmény: peaso25 (17)
Molaf Creative Commons License 2005.01.11 0 0 18
"Egerben sem lehet bordóit palackozni."

Pontosan. Ausztráliában se akarjanak Tokay szeszt pancsolni.
Előzmény: ágyús (15)
peaso25 Creative Commons License 2005.01.11 0 0 17

a tesco, ha jól tom megvette a termelőktől az az aszubort, ami nem éri el a kívánt szintet. kb egyputtonyosnak felel meg. és nem is árulják tokaji néven.

Előzmény: Törölt nick (14)
nyman Creative Commons License 2005.01.11 0 0 16
es mi van a del-afrikai Tokai borokkal? (http://www.safarinow.com/destinations/Southern-Suburbs/map.aspx)
ágyús Creative Commons License 2005.01.11 0 0 15

ElképzelhetQ hogy igazad van, de nem is ezen a területen lévQ termelQk akartak névjegybitorlást elkövetni.

Egerben sem lehet bordóit palackozni.

Előzmény: topik (13)
topik Creative Commons License 2005.01.11 0 0 13

Ezt az teszi lehetQvé, hogy az egydül Tokaj-Hegylja mikroklímáján megélQ penészgomba ún. aszúsodást okoz. Ez a penészgomba nem él meg sehol a világon, úgyhogy ellponi sem tudják.

Ez tevedes. A Botritiys Cinerea nevu penesz okozza az aszusodast, ugyancsak botrityses aszudodas van pl. Sauternes-ben vagy az osztrak/nemet desszertboros videkekekn. Nem ez kulonbozteti meg a Tokajit a tobbitol.

Előzmény: ágyús (7)
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.11 0 0 12

Nemrégiben épp azt a hírt olvastam valahol, hogy kedvezően alakul számunkra ez a kérdés. Most akkor mi az igaz?

A vásárlókra én amúgy nem hagyatkoznék... ha olcsóbb egy forinttal is, akkor megveszik az ausztrált, mert hát édes, na jó, és óóócccsóóóóó :(((

ágyús Creative Commons License 2005.01.11 0 0 11

"Nem kell boldog-boldogtalannak Tokaji aszút termelnie csak mert manapság a tokaji szőlőbirtok a trendi nászajándék...."

Ja igazad van...

Termelje az aki ért is hozzá, pl. ne egy ausztrál vegyimüvek.

Előzmény: Törölt nick (10)
elemes2 Creative Commons License 2005.01.11 0 0 9
Alfahim,

figyi, ha sikeresen radumalod a franciakat, hogy a bordoi vorosborokkal egyenerteku, sot finomabb itokat gyart a fuzfoi nitrokemia, megfontoljuk a javaslatodat. de a csaladod biztonsaga erdekeben koss eletbiztositast, a franciak eleg heves veru nepek.
Előzmény: Törölt nick (5)
elemes2 Creative Commons License 2005.01.11 0 0 8
egy remlik japanok is probalkoztak mar ezzel, tokai markaneven hoztak forgalomba egy pancsolt aszu-szeru edes bort, azzal hogy naluk ezer eve igy hivjak a termoteruletet. aztan a japan tokai mura borvidek kozvetlen szomszedsagaban levo nuklearis futoelem-reprocesszaloban tortent nehany baleset miatt miatt a videk negativ hirnevre tett szert, mostanaban mintha mar nem nyomatnak annyira.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!