Keresés

Részletes keresés

yester Creative Commons License 2017.09.11 0 0 92

Samu egykori lakóhelyén, XI. kerület Lecke utca 4.  halálának 30 évfordulóján emléktábla avatásra kerül sor 2017.09.22. délelőtt 11h-kor.!

yester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 91

Előzmény: yester (90)
yester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 90

 

Bencsik Samu-Radics Béla-Barta Tamás emlékkoncert
2012. szeptember 30. vasárnap 19.00
Petőfi Csarnok nagyterem

 

 

Radics Béla, Bencsik Sándor, illetve Barta Tamás a magyar hard rock és a rhythm and blues meghatározó alakja volt. Gitározásuk iskolát teremetett, egyéniségük kiemelte őket a kor átlagos muzsikusai közül. Sorsuk annyiban közös, hogy mindhárom élet tragikus körülmények között ért véget. Míg Radics a meg nem értettség, a mellőzések okán a mértéktelen alkoholfogyasztásban kereste a menedéket, addig Bencsik a családi és zenekari problémák elől menekült előbb illegálisan külföldre, majd a biztos halálba. Barta sem a hazai boldogulást választotta – az akkori szóhasználattal élve – disszidált, majd egy elszámolási vita során egyszerűen lelőtték.
Radics Béla 1982. október 18-án, Barta Tamás 1982. február16-án, Bencsik Samu 1987. szeptember 23-án költözött az Égi Zenekarba. A P.Mobil, illetve a Pandora’s Box virtuóz gitárosa emellett 2012. szeptember 15-én töltötte volna be a hatvanat…
A három gitárhős zenéjén generációk nőttek fel, munkásságuk nyomán dalok tucatjai maradtak az utókorra. Van tehát mire emlékezni. Az emlékezésre – legalábbis nagyobb szabású koncert formájában - talán nem is lesz több alkalom, hiszen azok a gyerekek, akik bálványként imádták e fantasztikus zenészeket, ma már többnyire éltes korba léptek. A három gitáros neve, emléke viszont, akár az egybeeső évfordulók kapcsán is – talán utoljára – megmozgatja az egykori rajongókat..
Tekintettel a várható közönség átlag életkorára, valamint az esemény magasztos voltára, a PeCsa nagyterme ezúttal nem hagyományos értelemben vett koncert teremnek lenne berendezve, hanem székekkel, asztalokkal, rajta hangulatos gyertyákkal tenné kissé otthonosabbá, meghitté az Emlékezés Buliját.
A három gitáros neve, emléke, vélhetően eléri a magyar média ingerküszöbét is; kilátásba helyezzük az összevont közszolgálati televízióval való tárgyalást, a koncert rögzítéséről.
Radics Bélát a Csepeli Önkormányzat posztumusz díszpolgárrá avatja, az erről szóló okmányt a Radics Béla Emléktársaság veszi át 2012. július 18-án, ünnepélyes kertetek között. A gesztuson felbuzdulva, a XIII. kerületi Önkormányzatot is felkeressük támogatás céljából. A Terézvárosi Polgármesteri Hivatal 2010. szeptember 23-án (micsoda véletlen egybeesés Bencsik halálának évfordulójával!) emléktáblát avatott az Izabella utcai ház falán, ahol Barta Tamás ifjúkorát töltötte. A Hivataltól is számítunk némi segítségre.
Végül, de nem utolsó sorban, magukra a fellépő zenészekre is számítunk. Azokra a kortársakra, követőkre, akik valaha együtt zenéltek a három gitáros valamelyikével, vagy „csak” egyszerűen úgy érzik: tartoznak a fiatalon elhunyt mesterek emlékének annyival, hogy eljönnek a róluk szóló koncertre egy jót muzsikálni…


Schuster Lóránt - P.Mobil

yester Creative Commons License 2010.04.29 0 0 89
JOSEYT Creative Commons License 2009.12.11 0 0 88
P.BOX Karácsonyi koncertek:

P.BOX Karácsonyi koncert

P:OX Újvigadó

P.BOX Crazy Mama
Don Valentino Creative Commons License 2009.09.02 0 0 87

nem volt olyan rossz

meglátjuk

Előzmény: Gallico (86)
Gallico Creative Commons License 2009.08.31 0 0 86
Volt valaki ezen a koncerten?
Előzmény: bluesnick (85)
bluesnick Creative Commons License 2009.08.29 0 0 85

Ma este a Crazy Mama Music Pubban a Sáfár Öcsi és Szabó Pityu fémjelezte "Pandora´s Box" lép fel.

http://www.crazymama.hu

 

 

JOSEYT Creative Commons License 2009.08.13 0 0 84
"Kedves Barátaink!


Sajnos a napokban bekövetkezett az, amit a magunk részéről mindenképpen szerettünk volna elkerülni: felbukkant egy másik zenekar, amelyik magát Pandora's Box-nak nevezi és ezen a néven kíván tevékenykedni, hirdeti saját fellépéseit. Minthogy meglátásunk szerint ennek köszönhetően a jövőben a rajongók számára egyre nehezebben válik követhetővé hol, mikor, melyik formáció lép fel, és nem kérdéses számunkra az sem, hogy a név körül kialakult kötél-húzás és jogi eljárás sokakban teljes joggal visszatetszést, egyik vagy másik (esetleg mindket-tő) formációval szemben ellenérzést vált ki, ezért szükségesnek érezzük, hogy a magunk ál-láspontját ismertessük és bizonyos körülményeket tisztázzunk.

A magunk részéről továbbra is úgy véljük, hogy a Pandora's Box (P. Box) együttest Cserháti István és Bencsik Sándor alapították, akik a későbbiekben kerestek tagokat ehhez a formáció-hoz.

„[...] reménytelenségünkben Bencsik Samu és én elhagytuk a P.Mobilt. Néhány hónapig nem tudtuk mit csináljunk -beszálljunk valami más zenekarba együtt vagy külön-külön, de végül a barátságunk és a zené-ről alkotott hasonló gondolkodásunk arra késztetett bennünket, hogy alakítsunk egy új formációt. Így szü-letett meg a P. Box azaz Pandora's Box.” (Cserháti István) Forrás: www.rockgyemantok.hu

„[...] Bencsik és Pityi 1980-ban távozott a zenekarból. Annak ellenére, hogy nem közösen tervezték a jövő-jüket, végül az együtt alapított P.Boxban folytatták pályafutásukat, ahol zenekarvezetőként a szervezés és minden más gond az orgonista nyakába szakadt.” Forrás: Szakács Gábor: Maradsz, aki voltál (?), Bp., 2001, 128.

Három sikeres album és számos tagcsere után az 1980-as évek közepén Cserháti István kiszállt a zenekarból és vitte a nevet is magával, mégsem vitatta ekkor senki, hogy a Pandora's Box (P. Box) név az övé, hiszen a zenekar Mr. Basary énekes-billentyűssel kiegészülve Metal Company néven, majd Deák "Bill" Gyula csatlakozása után Bill és a Box néven folytatta mű-ködését. Megjegyzendő, hogy azok, akik most újból ezen a néven kívánnak szerepelni, már ekkor sem voltak a zenekar tagjai.

„[...] egyéb koncepcióbeli ellentétek köztem és a zenekar között arra késztetett, hogy megszüntessem a P.Boxot.” (Cserháti István) Forrás: www.rockgyemantok.hu

Ezt követően mintegy 15 év szünet következett be a zenekar működésében, azonban egyetlen korábbi zenésztárs sem formált igényt a név használatára. Cserháti István időközben megalapította a P. Box Hangstúdiót, üzemeltette a P. Box Pizzériát, vagyis folyamatosan használta az elnevezést. Mikor pedig 2001-ben újra életre hívta a Pandora's Box (P. Box) együttest, nem a híres zenekarok gyakorlatát követte, vagyis a biztos anyagi sikert jelentő eredeti felállás újra színpadra állítását (ami egyébiránt Bencsik Sándor tragikus halála miatt nem is lett volna lehetséges), hanem fiatal, új arcokat keresett. Az új formációról büszkén nyilatkozott:

„Miket tartasz zenei mérföldköveknek az életedben?
[...] No és a mostani P.Box, melynek terhei az én vállamon nyugszanak, de nagyon kiváló zenészek segíte-nek tartásában: Günter, Kori, Cézi és Bodó. Most ez a legfontosabb mérföldkő-, megmutatni azt, hogy van élet nagy sztárok nélkül is [...].” (Cserháti István) Forrás: www.rockgyemantok.hu

Az újkori Pandora's Box (P. Box) együttes a rockzene egyik legválságosabb időszakában is rendszeresen járta az országot, koncertezett nagy fesztiválokon és kisebb klubokban, valamint időközben kiadott 4 albumot és 1 DVD koncertfelvételt. Bár nagyon sok régi és új rajongó talált egymásra a zenekarral, tagadhatatlan és sohasem vitattuk, hogy néhányan ezt a formáci-ót már nem tartották azonosnak a korábbi "nagy" előddel, de erre mi, az "új" zenekar tagjai egyébként sem formáltunk soha igényt a híresztelésekkel ellentétben. Számunkra óriási meg-tiszteltetés volt és a mai napig is az a lehetőség, amivel Cserháti István megtisztelt bennünket, miszerint minket választott a zenekarába, és mi büszkék voltunk és vagyunk arra, hogy tovább öregbíthetjük a Pandora's Box (P. Box) nevet és hagyományait.

Mint az bizonyára mindenki előtt ismert, 2005. év elején a Pangea album felvételei közben Cserháti Pityinél súlyos betegséget diagnosztizáltak az orvosok. Egy vizsgálat során dagana-tokat találtak a szervezetében, és bár az első hírek némi derűlátásra adtak okot, ám az állapota sajnos egyre romlott. Ennek ellenére a kórházból kiszökdösve feljátszotta a lemez billentyűs részeit, hogy a felvételeket be tudjuk fejezni, és lekötött néhány koncertet Debrecen közelé-ben, ám ezek nagy részét sajnos le kellett mondanunk. Végül két koncerten fellépett a zene-kar, amelyeken Pityi ülve ugyan, de végig tudta játszani a bulikat, ám az állapota a betegség és az erős kezelések miatt egyre romlott.

Ezekben a vészterhes időkben nagyon sokszor beszéltünk Pityivel a zenekar további sorsáról, főleg amikor már számára és számunkra is egyértelművé vált, hogy az állapota visszafordítha-tatlanná vált és napról napra romlik. Ő mindvégig azt akarta, hogy a zenekar folytassa tovább a működését, és mindezt Pandora's Box (P. Box) néven tegye, noha már akkor felmerült a zenekar tagjaiban, hogy Cserháti István nélkül más nevet válasszanak.

Pityi azonban mindvégig szilárdan kitartott akarata mellett, és ez eldöntötte azt, hogy az iránta érzett tisztelet, megbecsülés és az együtt eltöltött évek munkájára tekintettel a zenekar Pandora's Box (P. Box) néven működik tovább, noha a zenekar tagjai tisztában voltak azzal, hogy a zenekar megtestesítője, a "régi" és az "új" formáció közötti egyetlen összekötő kapocs nélkül biztosan még több kétkedő hang jelenik majd meg az addigiak mellett. Pityi mindig megnyugtatott mindenkit, hogy a Pandora's Box (P. Box) név az övé, ezt régi zenésztársaival - "genteman's agreement" - ahogy ő mondta - keretében tisztázta, és az adott szó neki szent.

2005. augusztus 21-én hajnalban Cserháti István örökre lehunyta szemeit. Ekkor a zenekar éppen egy koncertről tartott hazafelé.

A zenekar tovább folytatta működését, majd tapasztalva a hazai rockzenei élet kilátástalansá-gát úgy döntöttünk, hogy a Pandora's Box (P. Box) névhez méltó körülmények hiányában nem akarjuk a legendás nevet megalázni és lejáratni azzal, hogy kis klubokba kényszerülve tartsuk életben a formációt, ezért 2006. év végén bejelentettük a zenekar működésének szüne-telését. Az akkori záróbulin fellépett velünk többek között Vikidál Gyula és Szabó István is, utóbbi nem vitatva, hogy a zenekar Pandora's Box (P. Box) nevet használja. Akik ott voltak arra is emlékezhetnek, hogy Vikidál Gyula ígéretet tett a zenekar működésének segítésére.

Bár a korábbiakhoz mérten kevésbé aktívan működtünk, 2007. és 2008. években Debrecenben sikeres koncertet adott "hazai pályán" a Pandora's Box (P. Box), és számos koncertfelkérést kaptunk ezen időszakban is.

Kilenc évi folyamatos működést követően, 2009. év elején szereztünk arról tudomást, hogy a zenekar két korábbi tagja, az első két lemezen szereplő Sáfár József és Szabó István mintegy 3 és fél évvel Pityi halála után a jövőben Pandora's Box (P. Box) néven kíván zenekart mű-ködtetni. Minthogy megítélésünk szerint a névhasználat joga erkölcsi és jogi kérdésnek is tekinthető egyszerre, megpróbáltuk a kialakult helyzetet tisztázni velük a színfalak mögött, ami sajnálatos módon eredménytelen maradt. Legfőbb indokuk az volt, hogy mivel a Pandora's Box (P. Box) nevet Cserháti István korábban nem védette le, ezért mint alapítók (?) azt ők jogosultak használni, mi pedig tartózkodjunk a jövőben ettől. Sajnálatosnak és egyben elgondolkodtatónak tartjuk, hogy ezt az igényüket nem Pityi életében jelentették be, hanem akkor formáltak erre jogot, amikor ő már nem tehetett ez ellen semmit. Való igaz, Cserháti István nem védette le a Pandora's Box (P. Box) nevet jogilag, mert bízott korábbi zenésztársai szavában, mint ahogy nem tervezte azt sem, hogy meghal.

A magunk részéről azonban úgy érezzük, hogy a Pityinek tett ígéretünkhöz híven és a Cserhá-ti-család kérésére és támogatásával minden eszközzel harcolnunk kell a Pandora's Box (P. Box) névért, hogy az utóbbi 9 év munkája ne tűnhessen el nyomtalanul a rockzene színpadá-ról. Ennek érdekében a szükséges jogi lépéseket megtettük és a jövőben is megtesszük. És a fentiek okán tesszük meg, nem más célból, hiszen a magánéletben szerencsére mindegyikünk sikeres pályafutással büszkélkedhet.

Amit rendkívül sajnálatosnak és elkeserítőnek tartunk, ami miatt mégis rosszul érezzük ma-gunkat a kialakult helyzetet illetően az nem más, minthogy a zenekar rajongói a kialakult helyzettől vélhetően nem tudják majd függetleníteni magukat, és egyik vagy másik, esetleg mindkét formációval szemben ellenérzéseik lesznek, azok tagjaiban csalódnak és merőben hasonló helyzet alakul ki, mint a P. Mobil és a Mobilmánia együttesek esetében. Mi ettől mindig is szerettük volna megóvni a Pandora's Box (P. Box) nevet, de úgy tűnik sikertelenül. Akik jelen helyzetben is kitartanak mellettünk, azoknak nagyon köszönjük a támogatásukat, ez ad erőt a további küzdelemhez és a folytatáshoz. Küzdeni mindig, feladni soha!

A jövőben meghirdetésre kerülő koncertekről a hivatalos honlapon (www.pbox.hu) mindenkit időben tájékoztatni fogunk, terveink szerint decemberben számos meglepetéssel szolgálunk majd a mellettünk kitartóknak. A hivatalos honlapon nem hirdetett koncerteken a debreceni Pandora's Box (P. Box) tagjai nem vesznek részt, azokon az "újkori" albumok dalai nem lesz-nek hallhatók.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik jelen helyzetben is kiálltak és kiállnak mellettünk, elsősorban a Cserháti családnak, Csiga Sándornak, Almár Ákosnak, Makunak és Joseynak a segítségükért és támogatásukért!

S bár nem Pandora's Box (P. Box) néven, de az immár kibékíthetetlen ellentétek ellenére is sok sikert kívánunk a "másik" formációnak és a hozzájuk csatlakozó rajongóknak!


Barátsággal:


Kori, Günter, Cézi, Bodó, Krisz
a debreceni Pandora's Box (P. Box)"
Dick Danussippi Creative Commons License 2009.08.11 0 0 83
Talán nem off:
JOSEY Creative Commons License 2009.08.03 0 0 82
Szia!
Igen volt.

Kori-Günter 40
Kori-Alien
Előzmény: kozakz (79)
JOSEY Creative Commons License 2009.08.03 0 0 81
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Pandora's BOX együttes 2009.08.07-én Tiszalökön, a Szabadstrandon 19 órai kapunyitással koncertet ad.
Vendég : a Radar zenekar.
Várunk Mindenkit Sok Szeretettel!

Üdv: JOSEY
P.BOX koncert 2009.08.07.
JOSEY Creative Commons License 2009.07.24 0 0 80
Szia!

Ime egy link <a href="http://www.passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=12331" target="_blank">Bencsik Sándor utca</a>

és egy másik: Bencsik Sándor utca2.
Előzmény: kérdezd az angol nyulat (61)
kozakz Creative Commons License 2009.05.30 0 0 79
volt P.Box koncert 2007,2008-ban?

JOSEY Creative Commons License 2009.05.30 0 0 78
Sziasztok MINDENKINEK!

Utólagos engedelmetekkel a P.BOX együttessel kapcsolatos információt szeretnék elhelyezni.
Üdv: JOSEY

A Pandora’s Box együttes hivatalos sajtóközleménye
A P.BOX OTT FOLYTATJA, AHOL ABBA (SEM) HAGYTA
A Cserháti „Pityi” István zenekar-alapító neve által fémjelzett P.BOX együttes az alapító halálát követő rövid, de nem eseménytelen pihenő után, Pityi akaratának megfelelően folytatja a zenélést. Bár a hazai zenei élet az elmúlt években nem kedvezett a P.BOX stílusának, és a körülmények továbbra sem javultak, a 2007-ben és 2008-ban adott koncertek visszajelzései és a folyamatos felkérések alapján a tagok úgy döntöttek, hogy az eddigieknél aktívabban szeretnének részt venni a zenei körforgásban.
A zenekar debreceni újjáalakulását követő dolgos és sikeres évek munkájára támaszkodva döntött úgy Koroknai „Kori” Árpád (ének), Sándor „Günter” József (gitár), Ferenczi „Cézi” Tibor (basz-szus), Bodó Tamás (dob) és Szabó Krisztián (billentyű), hogy Cserháti Pityi méltó emlékének és a magyar rockzenében elfoglalt helyének megőrzése érdekében rövid pihenő után tovább viszik a legendát. A banda már a nyáron szeretné egy igazi élő bulival meglepni a lelkes rajongókat, ahol felcsendülnek majd a P.BOX régi és új dalai. Emellett megkezdődtek a tárgyalások az utóbbi évek lemezeit megjelentető kiadóval is, remélve, hogy a munka gyümölcsét a rajongók egy új album formájában is learathatják majd.
A döntéshez Cserháti Pityi gyermekei és felesége adják azt a stabil lelki hátteret, ami nélkül a P.BOX név csupán egyszerű kereskedelmi árucikké válna. Noha az alapító életében senki sem vitatta, hogy a P.BOX név használatára kizárólag Pityi és az általa alakított mindenkori formáció jogosult, a halála után egyesek sajnos változtattak ezen a véleményükön. Mivel azonban a P.BOX és PANDORA'S BOX név használatának jogát a Cserháti család - a lemezkiadóval együtt - kizá-rólag a debreceni formációnak tartja fenn, reméljük, hogy az ezen a néven esetlegesen megjelenni szándékozó más zenekarok tevékenysége nem téveszti meg a P.BOX igazi rajongóit, akik az együttes hivatalos honlapján (www.pbox.hu) követhetik figyelemmel a koncertek helyét és idő-pontját.
További információk: http:// www.pbox.hu
Debrecen, 2009. május 27.
Kori, Günter, Cézi, Bodó, Krisz
és a Cserháti család
P.BOX logo
Gallico Creative Commons License 2007.12.30 0 0 77
A most kiadott Gastroblues Festival Anthology DVD VII-es lemezen van egy 1986-os gitárpárbaj felvétel: Samu a Third Stone From The Sun c. Hendrix darabot gitározza...
Gallico Creative Commons License 2007.11.07 0 0 76
20 ÉVE HUNYT EL BENCSIK SÁNDOR

"Tüneményes, de torokszorítóan rövid pályafutása alatt mindent megélt és mindent elért, bár soha nem gyűjtött címeket." Egy végtelenül szerény ember volt, és akárcsak Hendrix, ő is a színpadon, gitárján keresztül élte ki minden örömét, fájdalmát. Félelmetes technikás gitáros volt, de soha nem csak róla szólt a zene. Pont addig ment el, ameddig lehetett, sosem voltak öncélúak a szólók. Érzéssel játszott, igazi egyéniség volt.

Bencsik 1972-ben a Beatrice, 1973-tól a Gesarol, majd a P. Mobil tagja volt. 1980-ban alapítója a P. Box zenekarnak. Játszott a Bill és a Box együttesben is. 1987-ben Ausztriában hunyt el.

yester Creative Commons License 2007.10.24 0 0 75
yester Creative Commons License 2007.09.25 0 0 74
yester Creative Commons License 2007.09.25 0 0 73

 

  szeptemberben jött és szeptemberben ment el.. Samúúúúúúúúúúú

yester Creative Commons License 2007.09.25 0 0 72
kérdezd az angol nyulat Creative Commons License 2007.08.30 0 0 71
nem az volt a cél, hogy megijesszem, hanem hogy meggyőzzem, hogy csendben tolja el a biciglit (sic!)
Előzmény: t2jani (70)
t2jani Creative Commons License 2007.08.30 0 0 70
Szép levél, én egy rövidebbet, és kevésbé cizelláltat írtam volna, néhány programajánlóval megfűszerezve ;-)
Előzmény: kérdezd az angol nyulat (61)
kérdezd az angol nyulat Creative Commons License 2007.08.30 0 0 69
nem, de addig jó
Előzmény: yester (68)
yester Creative Commons License 2007.08.30 0 0 68

  Úgy legyen!

  A T. Honlapszerkesztő egyébiránt válaszolt Neked?

Előzmény: kérdezd az angol nyulat (67)
kérdezd az angol nyulat Creative Commons License 2007.08.29 0 0 67
2000 nyarán
nem hiszem, hogy bekavarhatna a figura
gondolj bele, egy csomó embernek az összes iratát át kellene iratni, nem olyan egyszerű ez
Előzmény: yester (63)
kozakz Creative Commons License 2007.08.26 0 0 66
Milyen érdekes a világ. Tegnap reggel olvastam ezt a "bohoc" hirt. Este meg Szentendrén fellépet egy P.Box, Dinamit, Mobil coverband. A nevűk Pandora.

Sok sok Bencsik szerzeményt játszottak.

Előzmény: kérdezd az angol nyulat (61)
yester Creative Commons License 2007.08.26 0 0 65

Ő róla van szó:

 

Előzmény: yester (64)
yester Creative Commons License 2007.08.26 0 0 64

....mármint ezt: :)))

 

Debrecen térkép - Bencsik Sándor Utca

 

Előzmény: yester (63)
yester Creative Commons License 2007.08.26 0 0 63

Tényleg, mikor is intézted ezt el?:

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!