Keresés

Részletes keresés

Djokovic--GOAT Creative Commons License 15 órája -1 0 18547

"akkor a győzelme esetén a torna megy a wimbledoni tornája után az értéktelenek polcára."

vagy az ilyen poszttolók mennek az értéktelenek polcára... nézőpont kérdése   8-X

Opistho Creative Commons License 6 napja 0 0 18546

ATP Los Cabos: Medvedev.

WTA Washington: Samsonova.

WTA San Jose: Kasatkina.

 

Ez a válasz az oroszok részéről a wimbledoni kitiltásra. :)

twohandedtweener_ Creative Commons License 2022.08.02 0 2 18545

lételemeletek a felesleges vitázás,nem a teniszért vagytok oda.

 

tűpontos telitalálat.

alphst Creative Commons License 2022.07.12 0 1 18544

Magát a sportágat dehogy teszi tönkre. Azt az olyan "újítások" teszik tönkre, mint a coaching a férfiaknál, de ebbe most ne is menjünk bele.
Ezzel a jelenséggel amúgy nem tudsz mit kezdeni, mert a társadalom egészében zajló folyamatok eredménye. És mert vannak olyan témák, amelyektől nem is tudod elzárni a sportágat. A covidtól nem lehet elzárni nyilván, a háborús eseményektől  jelen állapotában meg ugyan el lehetett volna, de hát a wimbledoni szervezők ekkora tökkelütöttek. Ha elmennek az USA-ba, ahol egy gyakorló elmebeteg Trump az elnök, és ennek következtében szembesülnek egy marhasággal, attól megint nem tudod elzárni őket. Ha a WTA az egész világgal egyetemben látja, hogy mit csinálnak Kínában Peng Suaj nyilatkozata után, akkor mégis hogyan lehet elvárni a sportág depolitizáltságát?

Fed alapítványi tevékenysége nem csak humanista megnyilvánulás (egyébként simán tehetné azt is, hogy nem foglalkozik ilyen dolgokkal, viszont mégiscsak fontosnak tartja). Üzenet is egyben minden jómódú ember felé, hogy erejének megfelelően segítsen, és üzenet az extragazdagok felé is, hogy a temérdek pénz önmagunkra elkölthetetlen, hacsak nem az arab sejkek aranyból vert wc-jének értelmetlensége felé fordul az ember (valójában ezért nem mindegy, és ezért nem véletlen a jó viszony Gates-el, akinek nem chipbeültetési, hanem ilyen globális problémamegoldási víziói vannak). Üzenet egyúttal, hogy az oktatásba mennyire érdemes befektetni, hogy ennek a sokára termőre forduló fának a gondozása milyen fontos. Szóval marha nagy jelentősége van ennek a projektnek, amit Fed a tenisz mellett, és lassan a tenisz után visz.

Van egy ismerősöm, a kezdetektől tolta az oltásellenes mantrát. Teniszről annyit tud, hogy van ilyen sport, erre hétfő reggel reposztolja valamelyik covidfakenews-oldal triumfálását Djoko wimbledoni győzelme kapcsán, meg még valami szöveget is fűz hozzá, hogy győzött az igazság... Hülye? Persze hogy hülye, és itt már nem is a covid-álláspontja kapcsán az, hanem ahogy elegyíti magában a kettőt, ahogy nem választja szét őket, szóval amit fejtegettünk is. De Djoko ki se kerülhette ezt a szerepet az oltáshoz való viszonya miatt, maximum nem vált volna ekkora "hőssé" az antivaxerek szemében, ha az AO faszkodásba nem megy bele.

Ha azt mondod, hogy jobb lenne a tenisz szakmai részéről többet beszélni, hogy jobb lenne, ha politikai témák helyett inkább azt boncolgatnák a cikkek, hogy mittomén lassították-e a pályákat (örök témánk :D), igazad van. Csak hát sohasem csak erről szólt a tenisz körüli felhajtás, hanem Kyrgios székdobálása vagy Becker adóügyei ugyanúgy a részei voltak korábban. Amíg van benne showbiznisz, addig nem fognak csak a szervasebességek statisztikájára hagyatkozni.
Azért viszont könyörgök, hogy a netflix ne kezdjen el dokufictiont gyártani róla, mert amit az f1-el is csináltak...

Előzmény: Opistho (18540)
alphst Creative Commons License 2022.07.12 0 0 18543

Ákossal zeneileg én úgy vagyok, hogy nem vagyok vele sehogysem. Sosem volt az én világom, de nem is irritált, mindig csak elmentem mellette. Szóval így nagyon megítélni sem tudom.

Ez a megosztó/kiegyensúlyozott kérdés azért nem olyan egyszerű, mert rajongótábort valamire lehet és kell építeni. Ha valakinek nem kiemelkedő a játéka, és egyben unalmas a személyisége, azzal a szponzorok sem tudnak túl sokat kezdeni. De itt van mondjuk egy Kyrgios, akiről pár hónapja írtam, hogy eredmények alapján középszer (amit ő kihívásnak tekint, hogy a nagyokat verje, hát pl. a Big3-ból senkit se ruházott el jó ideje, de nemrég ugye a rokkant Murray is legyőzte), és azt a virtuóz játékot Fognini is hozza, mégis ő folyik a csapból, és nem az olasz. Tahónak lenni is szín, eladhatóság, és nem csak úgy ippeg, mint Fognini csinálja, hanem úgy, ahogy Kyrgios belemászik a világ arcába.

Előzmény: ohlulu2 (18541)
alphst Creative Commons License 2022.07.12 0 0 18542

Oké, hát tényleg nem volt jó példa az általad írt ok miatt. Írom akkor inkább Egerszegit, vagy mondjuk Reviczkyt meg Szarvast, hátha nem csak értelmiségi fintorgás jelentkezik ma már egyeseknél az Üvegtigris szó hallatán, hanem az említett színészek politikai kiállásai miatt már másfajta undor is.

Előzmény: Lacanist (18539)
ohlulu2 Creative Commons License 2022.07.10 0 0 18541

...azért nem hallgatja meg Ákos zenéjét, mert a zenész politikai véleményt nyilvánított....

 

ilyenekből kevesen vannak.

még én sem azért tartózkodom az ákosfélék produktumaitól, mert hányok az ideológiájuktól, hanem mert halovány a termék. Ákos zenéje maximális jóindulattal is csak unalmas középszer, a dalszövegei pedig kifejezetten giccsesek és gyakran röhejesen botladozóak, kínmagyarul fogantak.

az, hogy erős a korreláció a fejben uralkodó illib-nemzeti katyvasz és a művészi silányság között -- más kérdés, de a válasz nem nehéz... 

Ami pedig az élsportolók politikai meg(nem)nyilvánulását illeti, megjegyzendő, hogy leginkább a sportbiznisznek jó a pofabe -- ha a hallgatag sztárnak 100 millió rajongója van, abban jobb üzlet van (persze neki magának is) , mint ha politizál és megoszt, így a tábora pedig csak 70 milliós.

Csapatsportra is igaz.

Előzmény: alphst (18538)
Opistho Creative Commons License 2022.07.10 0 0 18540

Nézd, nincs abban vita köztünk, hogy normális esetben nem így kellene lennie. De nem abban a világban élünk, amiben szeretnénk, amiben én is meg te is szeretnénk, hanem ebben, a valós világban. És itt bizony ezek a kérdések olyan szinten vannak jelenleg polarizálva és a kulturharcban oldalakra osztva, hogy ha egy teniszező ezekről aktívan véleményt nyilvánít, azzal olyan lavinát indít el, amivel tönkre teszi magát a sportágat.

 

Federer adakozása megint csak nem jó példa. Mert szegény gyerekek oktatását pénzelni nem egy politikai téma, hanem egy olyan alapvető dolog, amivel mindenki egyetért. Biztos van egy kis szélsőség persze, aki szerint dögöljenek meg a dél-afrikai gyerekek, ne kapjanak oktatást, de azért alapvetően ez mindenki számára elfogadott közös humanista álláspont. Egyike az utolsóknak talán. Adakozni adakozhat Jeff Bezos is, de adakozhat Elon Musk is. Ez a különbség.

 

És ahogyan Lacanist is írta, más az, ha valaki konkrétan a tevékenységében, mondjuk a dalszövegeiben és minden létező nyilatkozatában fog aktívan aktuálpolitizálni és megint más az, amikor az általános elvárás miatt próbálnak nyomás helyezni hírességekre, hogy álljanak végre nyilvánosan ide vagy oda. Nézd meg pl. hogy Nadal mennyi gyűlölködő kommentet kapott, amiért nem állt bele teljes mellszélességgel az oroszok kitiltásába, sokan már háború bűnnek tekintették ezt és mocskolódtak. Nézd meg, hogy Federer mit kapott tavaly, amiért annyit merészelt mondani, miután bármi áron véleményt akartak kihúzni belőle Zverev ügye kapcsán, hogy szerinte ez egy privát dolog és nem az ATP-nek kéne kinyomozni, hogy mi történt. Végig sem lehetett olvasni a gyűlölködő kommentek számát. Vagy nézd meg, hogy milyen politikai ügy lett Djokovic oltás-ügyéből. És ezek csak apró példák a legismertebb 3 játékosra! Ilyen világban szeretnél élni? Ilyen teniszt szeretnél nézni, ahol folyamatosan erről olvasol és nem arról, hogy hogyan megy a tenisz. Valójában a GOAT-téma is valami ilyesmivé alakult. Nem elemzésekről vagy vitáról van már szó, hanem mindhárom játékos hívei úgy viselkednek, mint politikai törzsek és fel van osztva, hogy melyik játékoshoz milyen "érv" és milyen mocskolódás tartozik. És másról már nincs is szó a teniszben soha a legtöbb cikk alatt a hozzászólásoknál. Politizálás vagy törzsi GOAT adok-kapok. Ennyi, kész. Én meg ebből már nem kérek, az utóbbi 3 év lépésenként kiölte a tenisz-szeretetet belőlem. Kezdve a 2019-es wimbledoni döntővel és befejezve az orosz-ukrán témával kész, számomra meghalt a tenisz.

Előzmény: alphst (18538)
Lacanist Creative Commons License 2022.07.10 0 0 18539

Mondjuk én megkülönböztetném azt, hogy Ákos pl. nyíltan beleáll-e egy narratívába és politikai oldalba és azt nyomatja magától is kérdés nélkül, orrvérzésig, nota bene, a művészetébe is beviszi, mert a szövegei mondjuk részben erről szólnak, vagy azt, hogy egy riporter kiráncigált belőle egy állásfoglalást valamikor valahol.

Az előbbi esetben azért könnyebb elfordulni a művész úr teljes produktumától is.

Előzmény: alphst (18538)
alphst Creative Commons License 2022.07.10 0 0 18538

(Válasz Ophistonak az ATP 412326-ra).

Azzal nekem is bajom van, amikor valaki azért szólja le a U2-t, mert Bono beszólt a magyar kormánynak, vagy azért nem hallgatja meg Ákos zenéjét, mert a zenész politikai véleményt nyilvánított. Tehát magát a művészi (vagy sportemberi) teljesítményt nem ismeri el, taszítja el magától, és csak ennek okán.
Meg azzal is bajom van, hogy fontos kérdésekre rátenyerelt egy-egy ideológia, kisajátította a politika, és valaki a saját választott ideológiája mentén gondolkodik minden kérdésben, nem fogalmaz meg alkalmasint különvéleményeket.
Ez a fenti kettő politikai működés, és túlságosan is jellemzővé vált az utóbbi egy-két évtizedben. Valójában ez a tendencia a gond.

Mert önmagában azzal semmi gond nem lenne, ha mondjuk akár rasszizmus, akár abortusz, akár másmilyen fajsúlyos kérdés mentén megnyilvánulnak sportolók, művészek, zenészek, etc. Gondolkodó emberek vagyunk, mindenkinek van valamilyen véleménye ezekről, és ha valaki annyira fontosnak tartja, hogy ezt artikulálja, hadd szóljon. Meg ha valaki azt választja, hogy ezeket a gondolatait magában tartja, az is legitim álláspont.
Az egész ott romlik el, hogy az előző bekezdésemben említett átpolitizáltság és polarizáció miatt ha valaki véleményt fogalmaz meg, vagy épp távol tartja magát a vélemény hangoztatásától, adott ideológia nevében nekiesnek. De ez nem a véleménynyilvánítás intézményét kérdőjelezi meg, csupán a politika rossz működésének hozadéka. A politika hergel és mindenbe belemászik, de ettől még ne mondjuk már egy sportolónak, hogy bármilyen közügyben kuss a neve, ő csak üsse/rúgja/paskolja a labdát vagy fussa a nyolcszáz méterét (már csak azért sem, mert lehetnek értékes gondolatai, és lehet a neve akkora erő, ami adott ügynek kifejezetten jót tud tenni).

A sportoló személyiségébe beletartozhat a sportolói stílusa, a gondolatai, a viselkedése, vagy a tükörtojáshoz való viszonya is (Nem használtam pontosan a hozzászólásomban ezt a szót - Fed esetében az emlegetett gentleman-style nem csupán a játékára, hanem az off-court magatartására is vonatkozik, és bizony ez is része annak az elegynek, ami által valaki a szurkolójává válik). Márpedig ezt a személyiséget nívósabb megítélni valami közéleti-gondolatiság/tevékenység (pl. Fed és a dél-afrikai oktatássegítés) mentén, mint a tükörtojás-szeretete vagy a csillagjegye, tehát valami bulváros szirup kapcsán.

irreverzibilis Creative Commons License 2022.07.05 -1 0 18537

mire gondolsz?

 

Előzmény: Cold Heart (18536)
Cold Heart Creative Commons License 2022.07.05 0 2 18536

komolyan kérdezem, neked egész pontosan mi bajod?

Előzmény: irreverzibilis (18535)
irreverzibilis Creative Commons License 2022.07.05 -1 0 18535

csak mert úgyis divat a köreinkben az agykúrkászás: előbújt a Djokó miatt bekummantott kollega, már csak a másik lelki defektes,Nole miatt befordult hiányzik

Cold Heart Creative Commons License 2022.07.05 0 0 18534

melldöngető rajongói merre?

Előzmény: irreverzibilis (18533)
irreverzibilis Creative Commons License 2022.07.05 -1 0 18533

na a gatyahúzgáló imádói átvették a hatalmat

Lacanist Creative Commons License 2022.06.01 0 0 18532

Már vártam a felbukkanását... :D

Előzmény: twohandedtweener_ (18531)
twohandedtweener_ Creative Commons License 2022.06.01 0 0 18531

.... éééés kicsi fitonak is sikerült újra elmennie.

Clarkson Creative Commons License 2022.06.01 -1 1 18530

Iskola, patent, tanár, diák. Mester.

Opistho Creative Commons License 2022.05.27 -1 0 18529

Pedig hát ha valaki, akkor ő biztosan ért hozzá. Ki más magyarázhatná el, hogy az orosz egy gonosz és elnyomó népfaj, akikbe bele van kódolva hogy rosszak. Láttál már hollywood-i filmet? Ott is az oroszok a gonoszok mindig. Na ugye. Lássuk be, hogy Medvedev, Rublev, Pavlyuchenkova veszélyt jelent ránk árjá.. bocsánat, európaiakra amíg itt vannak köztünk nyugaton, ki tudja mikor csapják agyon teniszütővel az ukrán teniszezőket az öltözőben?! Szerencsére itt van nekik Kéri Laci bácsi elmagyarázni, ahogy mindig, a bölcs tanácsai taktikáról meg mindenről mindig is annyit használtak, látjuk az eredményét már kb. 30 éve. Szerintem még Lengyel Laci bácsit, Kuncze Gabi bácsit és Kálmán Olgit kellene meghallgatni, hogy melyik nép a jó és melyik nem. Ha ezek a géniuszok, összeülnek, biztosan tudni fogod, hogy kit honnan tiltsunk ki.

Persze látom kaptál egy CEU-s videót is, remélem abban pedig elmagyarázzák, hogy valójában az orosz-ukrán háború nem is orosz-ukrán, ez csak társadalmi konstrukció, valójában ez a férfi nem elnyomó háborúja a női nem ellen. Hiszen az oroszok társadalmi neme valójában férfi, a női orosz katonáké is (hiszen elnyomnak) és az ukránok t. neme pedig nő, a férfiaknak is (hiszen áldozatok) és hát tudjuk, hogy a támadó mindig csak férfi, az áldozat mindig nő. További részletek a "CEUréna Williams" címszó alatt.

De szerintem inkább csak hagyd meg Kéri Laci bácsinak a gondolkodást helyetted.

Vagy, hogy egy igazi klasszikust idézzek: "üljön a helyedre a Kérilacibácsi és mondja el helyetted, hogy loopnaaaaak!" (https://www.youtube.com/watch?v=C42LzWFv0bg)

Előzmény: Tonio 2.0 (18526)
munin Creative Commons License 2022.05.27 -1 0 18528
Előzmény: Tonio 2.0 (18526)
22egon Creative Commons License 2022.05.27 -1 0 18527

spirót se?

Előzmény: Tonio 2.0 (18526)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.05.27 0 1 18526

Köszi, de Kéri Laci bácsit nem fogom meghallgatni...

Előzmény: 22egon (18525)
22egon Creative Commons License 2022.05.27 0 1 18525

aktuális téma: Az orosz birodalmi öntudat és az orosz társadalom

 

https://www.klubradio.hu/archivum/harom-az-igazsag-2022-majus-23-hetfo-1500-25226

 

a gyengébbek kedvéért közlöm, hogy bár a három vitapartner azonos buborékba ( az ún. liberális kultúrbrancsba) tartozik, de a buborék legalább két különböző sarkába:)

Előzmény: Tonio 2.0 (18524)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2022.05.26 0 0 18524

Na, Opistho szinte minden utóbbi hozzászólásával egyetértek, ilyenre se nagyon volt példa a tenisz topikokban, mert anno inkább idegesített (no offense), de ezt most kiválóan összefoglalta.

Lacanist Creative Commons License 2022.05.26 0 0 18523

Ki akarja a Fedal összeborulást? Lassal leállhatnál a konfabulálással.

Előzmény: Opistho (18522)
Opistho Creative Commons License 2022.05.26 0 0 18522

Nos, egy valami nagyon szélsőséges nézetű valakivel valószínűleg én sem, de ha a simán más véleményét nem állandó gyűlölködéssel és személyes támadásokkal fejezi ki, akkor attól még, hogy más a világnézete vagy máshogy szavazott, mint én, még tudnék, igen. Ha mást gondol arról, hogy az orosz teniszezőket ki kell-e tiltani vagy nem, akkor meg pláne. Egy vita mindkét oldalának megvannak a maga igazságai és aki ezt elfogadja, annak csak jobb rálátása lesz a világra, az állandó bináris, táborokban, törzsekben való gondolkodás helyett, hogy "jók" vs "rosszak". Legalább a teniszfórumozás sokkal érdekesebb világ azért, mint a politika, mert ott 3 oldal van, Fed, Nadal, Djoko. És én ezt a táborozós énemet itt éltem ki, a Federer-fanatizmusban, mivel politikai témában nem vagyok egyik oldalnak sem kritikátlan, dogmás híve, nem tartozom táborokba. Pont ezért vagyok ellene, amikor ezt a "Fedal" összeborulást akarjátok Djokoviccal szembe állítani és létrehozni az unalmas bináris rendszert, amiből eleve elmenekültem. Épp azért nézek teniszt, hogy ott NE ugyanaz menjen, mint más témában.

Előzmény: Lacanist (18521)
Lacanist Creative Commons License 2022.05.25 0 0 18521

"Amikor egy foci, tenisz, vízilabda vagy bármilyen más meccsen együtt szurkolunk, akkor engem nem érdekel, hogy kire szavazott a mellettem ülő, hogy mit gondol az iraki háborúról, az abortuszról vagy a fegyvertartásról."

 

Engem sem, egészen addig, amíg semmit nem tudok az illetőről, tabula rasa számomra.

De ha tudnám róla, hogy pl. zsebnáci, már egyáltalán nem árulnék vele szívesen egy gyékényen, ha érted, mit akarok mondani.

Engem komolyan zavarna és nem tudnék önfeledten együtt örömködni vele a közös kedvencnek. Ha te tudnál, akkor ebben nagyon különbözünk.

Előzmény: Opistho (18513)
22egon Creative Commons License 2022.05.25 0 0 18520

ucsítysza, ucsitysza, ucsitysza.

 

de ha nem akarod, akkor nem erőltetem.

Opistho Creative Commons License 2022.05.25 0 0 18519

Reagálj azzal, hogy nem reagálsz. De reagálj. És írd meg, hogy te most épp NEM reagálsz. De közben erre, hogy én reagálok rád, ne reagálj.

Előzmény: 22egon (18518)
22egon Creative Commons License 2022.05.25 0 0 18518

döntsd el: reagáljak (erre) vagy inkább ne.

Előzmény: Opistho (18517)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!