Keresés

Részletes keresés

Professzor úr_ Creative Commons License 2006.09.21 0 0 28
HÁTTÉR. Levetítették a BBC leleplező riportját – súlyos vádak élvonalbeli edzőkre
Premier League: piszkos ügyek
Nemzeti Sport Napilap Csillag Péter - 2006-09-21 01:31 Utolsó módosítás: 2006-09-21 01:31

Bemutatták a BBC televízióban azt a régóta várt leleplező riportot, amelynek célja az angol labdarúgás piszkos ügyeinek felgöngyölítése volt. A műsorban súlyos vádakkal illettek több élvonalbeli menedzsert is, akik most tiltakoznak a kemény állítások ellen.


A BBC brit televíziócsatorna lerántotta a leplet az angol labdarúgás zűrös ügyeiről – vagy legalábbis azok egy részéről. A befektetőknek és játékosügynököknek öltöztetett riporterek (az adatgyűjtés központi figurája a német Knut auf dem Berge volt) titokban rögzített beszélgetéseiből kiderült, hogy az élvonalbeli edzők közül a Bolton-menedzser Sam Allardyce és a Portsmoutht irányító Harry Redknapp is tisztességtelen módon járt el csapata játékosvásárlásainál.

Előbbit két játékosügynök vádolta azzal, hogy csúszópénzt fogadott el tőlük az átigazolási tárgyalások megkönnyítése érdekében. Teni Yerima, az ügynökök egyike azt állítja, hogy korábban „megkente” a szakembert, míg a másik játékoskereskedő, Peter Harrison kijelentette, a Bolton-edző akkor még játékosügynökként tevékenykedő fiának, Craig Allardyce-nak fizetett azért, hogy ajánlja be az apjánál. „Ha ideadja a játékos adatait, besétálok a papa irodájába, és leülök vele megbeszélni a dolgot. Ez ilyen egyszerű” – mondja az edző fia a titkos felvételen.

Érdekesség, hogy Sam Allardyce-t korábban a válogatott távozó kapitányának, Sven-Göran Erikssonnak egyik lehetséges utódaként emlegették. A leleplező riport bemutatása után a Bolton hivatalos bizonyítékokat kér a brit médiatársaságtól a csapat edzőjét illető vádakkal kapcsolatban.

Bizonyítékokat vár a miniszter
A csúszópénzek ügyében egyébként – a BBC leleplező riportja mellett – hivatalos vizsgálat is folyik, amelyet Lord Stevens nyomozócége vezet. Az első eredményeket október 2-án hozzák nyilvánosságra egy klubtulajdonosok számára rendezendő öszszejövetelen. Az Angol Labdarúgó-szövetség és Richard Caborn angol sportminiszter is felszólította a BBC-t, hogy bizonyítékaik benyújtásával segítsék a nyomozást. „A sportág tisztaságát meg kell őrizni, ezt a célt szolgálják a menedzserekre és a játékosügynökökre vonatkozó szabályok – mondta a miniszter. – A műsorban tizennyolc menedzserről állítják, hogy csúszópénzt fogadott el; ezek után remélem, hogy mindent, amit ezzel kapcsolatban találtak, átadnak Lord Stevens nyomozónak.”A műsorban Harry Redknapp Portsmouth-menedzser neve is szóba került: az ő bűne, hogy a Blackburn megkerülésével tárgyalt Peter Harrison játékosügynökkel a csapat egyik védőjének, Andy Toddnak a megvásárlásáról. „Csípem Toddyt, nem? Na, hát akkor meg is venném. Kétségkívül megvenném” – íme az ominózus mondat, amelyről egyébként Harry Redknapp a BBC-műsor levetítése után határozottan állítja: nincs benne semmi illegális.

És ha már megemlítettük Peter Harrison játékosügynök nevét is, érdemes idéznünk a férfi brit futballkultúrával kapcsolatos – igen kiábrándító – véleményét: „Ha létre akarsz hozni egy új ügynökséget, először is a menedzsereket kell megnyerned magadnak. Ez azt jelenti, hogy fizetsz nekik körülbelül 100 ezer fontot (40.5 millió forint – a szerk.) évente, így magadnak termelhetsz, mondjuk, 500 ezer fontos (202.5 millió forint – a szerk.) profitot.”

A korrupció elterjedtségére utal, hogy a műsor állítása szerint tizennyolc, egykori és jelenlegi Premier League-ben dolgozó menedzserről tudnak, akik csúszópénzt tettek zsebre.

Igazán nagy nevek azonban egyelőre nem kerültek elő, és ha a klubokat nézzük, akkor is csak az utánpótlás területén érte pofon az elitcsapatokat. A Chelsea utánpótlás-igazgatóját, Frank Arnesent azzal vádolják, hogy a Middlesbrough 15 éves tehetségének, Nathan Porritnak 150 ezer fontot (mintegy 61 millió forint) ajánlott, hogy hagyja el klubját. Bonyolítja a helyzetet, hogy a játékost a Liverpool is megkereste, hasonló célból – és hasonló eszközökkel.

Bár a BBC ezúttal „csak” néhány kisebb halat emelt ki az angol labdarúgás zavaros vizéből, ezek után nem lenne meglepő, ha kiderülne: akad ott még egy-két cápa is.


A megvesztegethetőnek tartott menedzserek
Sam Allardyce
A Bolton 52 éves szakvezetője, az angol válogatott korábbi szövetségikapitány-jelöltje
VÁD: Csúszópénzek elfogadása játékosügynököktől
REAKCIÓ: „Soha nem kínáltam és nem is fogadtam el kenőpénzt. Nem nézem el senkinek, ha megszegi a szabályokat – még akkor sem, ha szeretett fiam az.”

Craig Allardyce
Nemrég visszavonult játékosügynök, a Bolton menedzserének fia
VÁD: Csúszópénzek elfogadása és fizetett „közbenjárás” apjánál
REAKCIÓ: „Az BBC riporterének eltúloztam a fontosságomat és a lehetőségeimet, hogy jó benyomást tegyek rá. Nem követtem el semmi törvénytelent, sem a Bolton játékosvásárlási ügyletei során, sem a klubbal szemben.”

Harry Redknapp
Korábbi játékos, a Portsmouth 59 éves menedzsere
VÁD: Szabálytalan tárgyalás egy Blackburn-játékost képviselő ügynökkel
REAKCIÓ: „Még nem láttam a műsort, de nagyon várom már. Hazamegyek, leülök egy csésze teával és egy pirítóssal a tévé elé, és tiszta lelkiismerettel végignézem az adást.”

motoman Creative Commons License 2006.08.09 0 0 27

Off

Rövid cerka, alacsony árak. Ebben bízol?

On

Előzmény: Professzor úr_ (26)
Professzor úr_ Creative Commons License 2006.08.09 0 0 26
OFF

Édesanyádnál még mindig egy 100-as a tarifa?

ON
Előzmény: horst_fuchs (25)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.08.08 0 0 25

áááá, szóval a széljobbos identitása miatt utálja a német rekordbajnokot. Hát igen anno  mi is nagyon megszenvedtük a H-érát...

 

Leeds, akkor 1975 május 28. Párizs (remélem nemirok rosszat)

 

Előzmény: Professzor úr_ (24)
Professzor úr_ Creative Commons License 2006.08.08 0 0 24
Vigyázz, mert tőle keményebb hangvételű kritikát kapsz majd a németekre vonatkozóan, mint tőlem. Igaz, büszkén vállalja sváb származását, de mégis utálja a németeket. Némi identitászavar. Amúgy már a Leeds a kedvenc csapata, mert ők árják.
Előzmény: horst_fuchs (23)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.08.08 0 0 23

akkor ő olyan, mint gyurcsisztán a polidiliben...

 

hát akkor én innen üzenek neki: szemét kis buzi, én is örömmel nézem vissza mindig, ahogyan a mu kiesik csoportutolsóként...(tavaly)

meg azt, hogy a hülye angolok azon kívűl, hogy hazai pályán elfújták maguknak a meccset, nem tudnak sehol sem döntőbe kerülni(ha az ilyen 1908-as olimpia nem számit ugyebár)

Előzmény: Professzor úr_ (22)
Professzor úr_ Creative Commons License 2006.08.08 0 0 22
Igen, ő az. Már 200 néven írt, de mindig kitiltják.
Előzmény: horst_fuchs (21)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.08.08 0 0 21
ez arról a bizonyos Hackettről szól? asszem Hackett1977...
Professzor úr_ Creative Commons License 2006.08.08 0 0 20
Nem tudom, de azt igen, hogy már megint beleélte magát az angolok világbajnoki címébe. Most újabb kezelésekre van szüksége, aztán megpróbál munkát vállalni Angliában egy pakisztáni mosodában.
Előzmény: Attilio (19)
Attilio Creative Commons License 2006.08.08 0 0 19
Vajon Beckham sírdogálása tetszett neki ? :D
Előzmény: Professzor úr_ (18)
Professzor úr_ Creative Commons License 2006.08.07 0 0 18
Hol vagy Tomi? Nem tudod, ki lett a világbajnok?
pityim palko Creative Commons License 2005.08.03 0 0 17

Az itt írogató Papptamás nem Hackett véletlenül?

http://www.omega.hu/forum/index.php?p=forum&cat=6&tid=251

 

Professzor úr_ Creative Commons License 2005.03.02 0 0 16
Feeling White válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.28 17:32:28 (16538)
na akkor (bocs szaracenagyúak),tudod én meg már 27 éve élek magyarországon a sötétség birodalmában, azon a helyen ahol a miről félálomban szendergő primitív skizofrén zsidók izraelben áradoznak,és tudtalanul leeurópaizzák.az itt élők ostobaságáról/igénytelenségéről nyugatabbra legendák szólnak, keleten gyűlölettel visltetenek irántuk, és legnagyobb örömömre írtják vagy ütik őket.az átlag magyaa olyan ápolatalan, koszsos és büdös, hogy a csatornai patkány az egytlen aki példképnek tekinti őket.a lehelletük olyan büdös amivel egy jobban felszerelt hadsereget lehetne eltrettenteni.kocsmák. hugyszagban pácolódó füstös alkoholisták és tolvaj csurárók, akik még a saját himnuszukat sem ismerik.gyekek: gyakorlatilag ugyanolyan ápoltalanok mint a tetü szüleik, annyi a különbség, hogy az ételt (azt a keveset) az őseik eszik meg előlük, a többség alultáplált csontos kis ványadék, az államnak kell eteni itatni őket mindenféle iskolatej programmal. hasisra nem jut a kis csóriknak, helyette mennek a bozótosba szüretelni a vadkendert, és fülig szarosan szívják mint a török.öltözködés: cigánynépként színes rongyok, a román-csájnéze hamisítvány exportból.sör: borsodi/kinizsi/ászok, ami kb olyan befele menet, mint a Foster's (ami amúgy ausztrál) a hugycstornán kifele jövet.táplálkozás: mérgezettpaprika, reggeli ital amiben a tejen kívül van mindenféle taknyos szmötyi.konyhkultúra: lecsó, fingatós babgulyás, nyakonöntve olyan cefrepálesszel amivel chopper-motorokat is lehet üzemelteteni.egészségügy: összecserélt betegek, agyműtét a gyomorbetegnek etc. a kórházak állapota olyan, hogy omlik a vakolat, nincsen megfelelő mennyiségű gyógy és kötszer.csecsmőgyilkosságok aránya itt a legmagasabb.infrastruktúra: az utakon még lánctalapasok is elakadnak, a vonatok mocskosak, de legalább lassúak és pontatlanok.tüntető prasztaok, utcáraszaró kéregető hajléktalanok, kutyszar hegyek és atöbbi.budapest = bucarest (romák száma)


Rig R Mortis Creative Commons License 2005.02.28 0 0 15
A legnagyobb gebasz nem a bírók képességeivel van, hanem azzal hogy a világszervezetek meg az országos szövetségek üzleti érdekei miatt el kell vezetniük a meccseket, és amíg ez így van, addig hiába változtatsz a szabályokon. Ez a gyakorlati véleményem.
Az elméleti persze más. Szerintem a tiszta játékidő a fociban hülyeség, de egy kézilabdás megoldás nem lenne rossz. Vagyis akkor álljon meg az óra, ha valami hosszabb pauza miatt (csere, ápolás) a játékvezető megállítja. Ez már csak azért is jó lenne, mert 45 perc után le lehetne fújni a félidőt, és nem addig hosszabítanának, amíg a hátrányban lévő kedvezményezett nagycsapat beprésel egy gólt... Ennyit szerintem lehetne változtatni a játékidő mérésén. A korlátlan videózást sem tartanám jónak, ugyanis valszeg az lenne a vége, hogy minden kézrátétel meg vonalközeli labda esetén menne a sírás a visszajátszásért. De bizonyos helyzetekben lehetne alkalmazni videó bírót. Egyrészt a gól vagy nem gól témakörben. Másrészt ha a partjelző lest lát, akkor beinti, de a bíró engedi tovább a játékot. Ha valóban les és a támadó csapat előnyt szerez ebből, akkor a videó bíró jelez, a játékvezető anullálja a történteket, szabadrúgás kifelé. Ha les volt és továbbengedték, de a védekező csapat megszerzi a labdát, akkor nyugodtan folytatódhatna a játék tovább. Harmadrészt ha valaki úgy köpköd, üt, rúg, hogy egyik játékvezető sem látja, a videó bíró bemondására lehetne az illetőt szankcionálni. És általánossá tenném az angliai gyakorlatot, miszerint a meccs után visszanézett szemétségekért is tiltsák el a vétkest, és ezen szemétségek között az én listámon első helyen állna az egyértelmű színészkedés (igaz a Diego Simeone féléket csak minden második meccsen láthatnánk eleinte, de miután a klubbok a felesleges hülyeségekért büntetik a játékosaikat szerintem javulna egy kicsit a morál).
Én a továbbiakban is azt a sportot szeretném látni, amit az elmúlt 15 évben néztem, és nem egy olyat ami hasonlít hozzá. Véleményem szerint a felsoroltak nem rontanának a labdarúgáson, sőt...
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.02.28 0 0 14
Feeling White válasz | megnéz | könyvjelző 2005.02.25 19:17:14 (17511)
szevasz öregem,be-benézek ide-oda-amoda, aztán látom hogy egész jó hetet zártál, különoskképpen az ANGOL v olasz párharcok tekintetében, amely láthatóan a szar semillyen életed örömének egyetlen forrását képezi.nekem renegát man u szurkolóként kötelességem lett volna a milány oldalára állnom, de te is tudod (és erre ráhibáztál) valóban nem visz rá a lélek arra, hogy bármilyen körülmények közt is a csuráróék oldalára álljak. de nem is viselt meg a vereség, lazán átsíklottam felette, különösképpen azért, mert a BL bohóckodást a divatdrukkerek privilégiumának tekintem j-man barátommal együtt, akivel várhatóan még az idén elhagyom ezt az országot és békésebb, kultúráltabb vizekre evezek, egy olyan helyre, ahol a te hőn szeretett kálcsódról mindenkinek a cheaters szóaszociáció ugrik be, és ahol - többek közt ezért is - az elad6atlan, selejtes termékek szemétdombjára van dobva, amire mindenki pupozvást szarik, vagy jobb esetben még ezt sem teszi meg.azon tűnődöm milyen furcsa az élet, egy esélytelen csapat talát gólja és győzelme mekkora erőt tud adni a magdfajta deviáns kis faszoknak, hogy aztán frusztrációtól vezérelve elmondhassák milyen lenne a világ, a képzeletük szüleménye, ahol a kálcsó az élvezetes, a szép és népszerű, holott még sajátmaguk a talján tetevek sem hitték, hogy egy szimpla döntetelennél jobb eredményt kihozhatnak a Manchester-i fellépésből, és ők maguk sem tagadják, hogy manc-októl fényévekre vannak és annyit kellet futniuk mint 5 másik SZARie A bohóckodáson. ezt a fényév távolságot amúgy a két klub globális helyzetére értem, és nem az általad fényezgetett taktikai fociöljükre, amiben tényleg mesterek SeGGcsenkóék.így végezetül csak azt kívánom neked, hogy kb. két hét múlva essél jól pofára, mert az az arc amivel te itt közlekedsz, még a legtoleránsabbak számára is bicskanyitogató, azért örülj paraszt a morzsának, és becsüld a véletlent, mert a szarháziak győzelme ennél semmivel nem volt több...
Törölt nick Creative Commons License 2005.01.07 0 0 13
Teljesen egyetértek a topiknyitó véleményével. Ha a játékidővel kapcsolatban kevésbé is, a videózásban mindenképpen. Több ízben, több fórumon is emlegettem már, mert szerintem egyszerűen nevetséges ami megy. Nevetséges, a szó szoros értelmében.
Ramos_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 12

"de azzal a dumával ne jöjjön nekem senki, hogy nem lehet szabályokat változtatni"

 

hogy a picsába ne lehetne már? én is örülnék neki

csak ettől még szerintem nem fognak, ennyit akartam mondani

Előzmény: Professzor úr_ (11)
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 11
Jó, ebben a témában nem én vagyok a mester, de azzal a dumával ne jöjjön nekem senki, hogy nem lehet szabályokat változtatni, mert a foci konzervatív sport. Az biztos, hogy változtatni kell, főleg a rengeteg téves bírói döntés miatt, de azt már a nagy bölcseknek (akik ezért kapják a pénzt) kell kitalálni, hogy mit és hogyan.

Egyébként a videóbírós cirkusznál egyáltalán nem állna órákig a mérkőzés. Az esetek 90 %-ban kapásból megállapítjuk mi is a TV képernyőjén keresztül, hogy les volt vagy sem. Egy lassabb csere ideje alatt meglenne a verdikt.

Az NFL rossz példa, mert ott az állandó szabálytalanságok miatt áll a játék. Mondialnak már említettem azt is, hogy én a taktikai szabálytalanságok kiírtása végett is módosítanék pár dolgot. (Pl. 10 perces kiállítás vagy ilyesmi.)

mondial Creative Commons License 2005.01.07 0 0 10
a jégkorong teljesen más sportág mint a labdarúgás, pl a pálya méretei ill körülményei

a tiszta játékidőre a szakma itt is sorcserékkel reagálna, teljesen szétesne egy egy meccs. de nézzél meg egy nfl meccset, megy a játék 10 másodpercig, aztán leáll 2 percre. ez lenne belőle
Előzmény: Professzor úr_ (4)
Ramos_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 9

ja és a kapuk legyenek kétszer akkorák és gólgazdagabb meccsek lennének

meg néha legyen triball mint a flipperben

 

ekkora változásokat soha nem fognak eszközölni a focival kapcsolatban, mivel próbálják őrizni a hagyományokat

a 2x45perces játékidőt soha nem fogják megváltoztatni

 

amire viszont látok esélyt az az amit háromttt írt

- kb még vagy 3 fejhallgatós bíró kell

- és az edzők kérhetnének bizonyos számű videós segítséget

Előzmény: Professzor úr_ (8)
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 8
Legyen tiszta játékidő, azaz 2x30 perc! A gyakorlatban most is ennyit fociznak egy jobb meccsen, míg egy fetrengős, időhúzós találkozó általában 50 perces.
Előzmény: haromttt (7)
haromttt Creative Commons License 2005.01.07 0 0 7
Ezt most nem értem hogy gondoltad
Előzmény: Professzor úr_ (6)
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 6
2x30 perc-most is ennyi egy mérkőzés.
Előzmény: haromttt (5)
haromttt Creative Commons License 2005.01.07 0 0 5
Soha nem fogják bevezetni a fociban a tiszta játékidőt.
Néhány meccs iszonyatos ideig tartana és ezt a média nem engedné.
Valóban kéne már valami szabálymódosítás az ilyen óriási bírói tévedések bevezetésére.
Én azt tartanám jónak, hogy úgy mint az NFL-ben az edzők ha valami olyat tapasztalnak ami szerintük bírói tévedés akkor kérhetnek videovisszajátszást, de csak felidőnként 1x. És ha a video őket igazolja akkor a bírók elismerik a tévedést.
Szvsz jó lenne még egy játék vezető mert annyira felgyorsult már a játék hogy a bírók többsége nem igazán tudja követni.
Előzmény: Professzor úr_ (4)
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 4
A fociban is tiszta játékidőre lenne szükség, én már évek óta ezt mondom.
Előzmény: thuram (3)
thuram Creative Commons License 2005.01.07 0 0 3
Jah bár ott is volt példa amikor nem látszott a korong.. Másrészt a jégkorong,nfl ben tiszta játékidő van..
Előzmény: Professzor úr_ (2)
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 2
Nem hagyom, hogy süllyedjünk!:-)

Én bevezetném ezt a videózást. A jégkorongban is látjuk, hogy gól volt-e, mert annyi kameraállás van.
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1
A cím alatt elolvashatod.
Előzmény: Ramos_ (0)
Ramos_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 0

ez nem a 0. Hekettes topikod!

 

csinálsz egy bibliográfiát?

 

ez pl miről fog szólni?

Előzmény: Professzor úr_ (-)
Professzor úr_ Creative Commons License 2005.01.07 0 0 topiknyitó
Érdekes...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!