Keresés

Részletes keresés

charlie21 Creative Commons License 2019.02.08 -1 4 20327

A Falkenhagen utáni nap délelőtt. Gosen a Stasi városka. Hadsz barátom nagyon részletesen leírta az egészet. Nem ismétlem és egy csomó újdonságot pont az írásából tudtam meg. Tényleg úgy vagyok sokszor hogy már mikor voltam valahol és láttam ,utána kezdek jobban utána  nézni. Visszanézve képeim, emlékeim néha egészen döbbenetes tényekre jutok. Na Gosen is ilyen. Ott voltam , megnéztem , egy már sokat látott stasi bunker. Jó néhányat itt is megosztottam. Egy szokásos semmit mondó barak épület , persze a körítés azért jelezte azért hogy nem egyszerű a hely. Ez egy iskola volt , itt képezték a külföldi hírszerzés embereit, az elit kémeket. Tényleg egy kis csoda, nyaraló szerűségek, tó meg ami kell. De a terület egyik végében egy harcálláspont, és 2 hatalmas felszíni bunker garázs. Tükör bunker amit az NDK ban nagyon jellemző. Szóval mindenből 2 van ,jobbra -balra, közepén egy összekötő folyosóval. Tehát két fő kijárat, 2 szűrő szoba, 2 mellékhelyiség, stb. A képeket Hadsz barátom szépen végig vette. De most jön a csavar. Hazajöttem és nemrég kaptam egy könyvet Markus Wolf emlék iratai. Na ugye ő volt a külföldi hírszerzés Stasi-NDK vezetője. Ő szó szerint megemlíti Gosent, a hideg háború kiéleződésénél 80 as évek eleje, rengeteg védett objektum épült az NDK ban ( Markus Wolf) Így ez is, bár ő személy szerint nem hitt benne, sőt  utálta. De teljesen más így nézni a helyet , hisz ez az ő HÁP ja volt. Na így már vissza nézve érdekes . A többi jó pár helyhez nézve teljesen máshogy látom. Személyes lett. 

hadsz Creative Commons License 2019.02.08 -1 4 20326

Lengyelország északi részéből délre, Alsó-Szilézia felé vettük az irányt, hiszen a szállásunk Legnicában volt. A város a II. világháborút követően került Lengyelországhoz, előtte a Német Birodalomhoz tartozott. A hidegháború évtizedei alatt Legnica adott helyet az Északi Hadseregcsoport (Северная Группа Войск - SzGV) parancsnoki törzsének és számos alakulatnak. 1984-től a Nyugati Stratégiai Irány (Главное Командование Войск Западного Направления - Nyugati Hadszíntér) parancsnoksága is ebben a városban települt. A szervezet természetesen már előtte is létezett, de ”hivatalosan” csak 1984. szeptember 5-én alakult meg Nyikolaj Ogarkov marsall irányítása alatt. Nem túlzás azt állítani, hogy a ’70-es, ’80-as években a százezres város lakosságának mintegy fele szovjet állampolgár volt… Lengyelország területét 1993. szeptember 17-án hagyta el az utolsó szovjet katona.

 

Legnicában alakították ki az SzGV központi kórházát is egy már meglévő épületegyüttesben. A kórház komplexumot a németek építették 1929-ben, később a Wehrmacht katonáit látták el, kezelték benne, így tulajdonképpen - funkcióját megtartva - ”csak” gazdát cserélt a világháború után.

 

A 7-8 hektáros, betonfallal körülvett erdős és manapság már nagyon elhanyagolt területet jelenleg is őrzik, de sikerült megegyeznünk az őrökkel, és bemehettünk, szabadon szétnézhettünk. A főkapu kívülről, belülről:

 

 

Egy ekkora kórház, nem meglepő módon, számos épületből állt, ezek ma már meglehetősen rossz állapotban vannak, gyakorlatilag teljesen üresek, szinte csak a falak maradtak, és sok helyen a tetőszerkezet is rogyadozik. A jobb oldali fotón az egykori fertőző osztály épülete látható, a középsőben pedig a konyha és étkező működött.

  

  

A 230 m hosszú, kívülről még mindig nagyon impozáns központi épület. Benne végeláthatatlan folyosók, lépcsőházak, szobák, termek, kezelők, műtők, elkülönítők, raktárak, stb.

  

   

  

  

A pincéjéből induló folyosókon keresztül is meg lehet közelíteni a szomszédos épületeket, a jobb szélső képen az egyik alagút bejárata felett olvasható felirat még ma is árulkodik a német eredetről.

  

  

A kultúrház benne a mozival/színházzal.

  

  

Megnéztük a területen található uszodát is. Jól látható, hogy már jóval később (valószínűleg a ’80-as években), a szovjetek által épült. Abban az időben minden bizonnyal korszerűnek számított.

   

   

A proszektúra épületében járva:

 

A kórház gépjármű flottájának külön, kerítéssel elválasztott telephelye volt, garázssorral, javító műhellyel.

 

 

charlie21 Creative Commons License 2019.02.06 -1 2 20325

az erő persze erdő :-) 

Előzmény: charlie21 (20324)
charlie21 Creative Commons License 2019.02.06 -1 2 20324

 

Falkenhagen 3 csapás. Kimentünk a területről de még nem fejeztük be a napot. A főkapun kimenve bementünk az erőbe és az objektum hátába kerültünk, vezetőnk kedves német barátunk Herman után menve elértük a terület úgymond üzemeltetési részét. Ez a rész ha jó tudom csak a német időkben volt az objektum része, ezt a szovjet időkben nem használták. Az egész objektum energia ellátó része , gyakorlatilag egy szén erőmű. Ennek romjai jelenleg is az őrzött területien kívül van. Hatalmas sok szintes üzemi épületek, eddig ilyet csak egy lengyelországi DAG ban láttam . Csodás és lenyűgöző. Egy nagy beton rengeteg. Ha nem tudja az ember hogy laktanya rejtőzik az erdőben akkor lehetne bárhol egy ipari épület . 

charlie21 Creative Commons License 2019.02.05 -1 2 20323

 

Na szóval kijöttünk a falkenhageni 4 szintes bunkerból több óra után. Először is megmásztuk a bunker komplexum tetejét. Itt található a bunker méreteihez igazán méltó ,nagyságában, magasságában igazodó szellőző tornyok, vészkijáratok, klíma tornyok. Hatalmas méretek, nem ám csak kis csövek . Megnéztük az átmenő volt vasút nyomait, a sínek maradványait. Ezután a kevés időnkben megpróbáltuk megnézni a laktanya részét. Itt már a szovjet idők nyomai látszódtak. Raktárak , telephelyek, a jól ismert torna csarnok, és  színház terem. Itt már voltak a szokásos szovjet festmények, díszítések. Sajnos rohanás volt, remélem vissza tudunk még menni. Az utolsó képeken ahol az IFA is parkol volt egy hangár, amolyan pihenő hely, itt tudtunk szerezni egy jól megérdemelt hideg sört, és még némi meleg étel is volt, nagyszerű a hely. 

charlie21 Creative Commons License 2019.02.03 -1 1 20322

ott ám ,  nagy szükség volt az öregre :-) ( aki persze nem tudja , a legnagyobb teljesítményű lámpánkat hívjuk így ) 

Előzmény: schlumberger (20321)
schlumberger Creative Commons License 2019.02.03 -1 1 20321

Látom, nagypapa is ott volt :-)

Előzmény: charlie21 (20320)
charlie21 Creative Commons License 2019.02.03 -1 2 20320

 

És a második napunk. Tulajdon képen ezen hely, Falkenhagen köré épült a túránk. Sok éve szeretnénk ide eljutni , talán a legérdekesebb NDK területén levő objektumba de eddig a tulajdonosokon elvéreztünk. Hadsz kolléga volt már itt , de akkor vezetett túra volt, bizonyos idő tervel , szabályokkal. Na most nem, és ezeket imádom, kinyitják, bemész ,és nem zavarog senki, nincsenek turisták, szabályok ,semmi. Csak te és az objektum.   Itt leírták mi volt, a volt német Seewerk a legtitkosabb, leginkább vegyi fegyver gyár titkos objektuma, 4! szint a föld alatt ,saját vasúti bekötéssel, ami átment a legfelső szinten. Ha sikerül befejezni akkor lett volna itt szarin és tabun gyártás is, de ez nem valósult meg. "csak " az úgynevezett "N" anyag és  rakéta hajtóanyag készült de ez is csekély mértékben. Szóval az építmény meglett de már sokat nem tudott üzemelni. Jól eldugták mert bomba támadás nem érte. Aztán jöttek a szovjetek és vagy 20 évig nem sokat csináltak. Pl. kórház volt. Sőt gyakorlatilag az erdei részen simán átjárhattak civilek, gombásztak. Aztán rájöttek hogy ölükbe hullt egy csoda, egy rakás átalakítás után a legfontosabb VSZ-Szovjet HÁP ként élt tovább, egészen a rendszerváltásig. Ezen képeken a 4 szintes bunker van, hatalmas, többször eltévedtem, illetve ugyan ott lukadtam ki ismét és ismét. Lépcsőházak, 4 emelet, mivel már nem vegyi fegyver gyár volt ezért rengeteg iroda és szobák rendszere. Az elején levő két kép kicsit magyarázatra szorul, a helyi templom a temetővel. Itt van egy kis kiállítás az egészről, és egy szemléletes makett. Itt találkoztunk német "bunker barátainkkal" akik elintézték hogy be tudjunk menni,köszönet érte. Ezzel a bunkerral egy igen régi vágyam teljesült, ekkora bunkert nem láttam még. A többit olvassátok el Hadsz kollégánál ott van minden fontos adat. 

charlie21 Creative Commons License 2019.02.01 -2 2 20319

 

Folytatnám a tavalyi évet. De egy kicsit zavarba vagyok. Tavaly ősszel több mint egy hetes túrát sikerült csinálnunk barátaimmal a volt NDK területén ,de többet Lengyelországban. Nagyon sok helyet sikerült megnézni. Csupa unikum,és régen vágyott helyek is. A szervező Sweethome barátom mellet Hadsz kolléga volt.  mindkettőjüknek köszönöm! Persze még több barátom is ott volt, de ők nem nagyon írnak ide. Szóval erről a csodás hétről már Hadsz kolléga indított így egy sorozatot, nem akarom ismételni, ő nagyon pontosan leírja mi az, mit látsz, mit kell tudni. Egyrészt én nem tudom olyan jól mint ő, másrészt csak ismételném. Ezért bocsánat de csak inkább néhány saját vélemény, történet a helyről. Ja és lehet nem is időrendben megyek, de ezt majd mondom. Tehát első napunk útközben , Drezda , a hadtörténeti múzeum. Röviden, a múzeum épülete egy régi épület újra gondolása, egy modern üveg-acél penge fallal gyakorlatilag ketté vágták. Sokat olvastam régen róla, nagyon megosztó lett a kivitel. Sose gondoltam látni is fogom. Láttam, nem tetszett, igen az udvaron egymással szemben a VSZ-Nato technika, az épület szinte üres, hatalmas termek, nagy bell tér , kevés anyag, berendezett installációk, olyan semmilyen. Végig jártuk, persze a III birodalom lehetőleg kerülése, ez alapvetően minden német múzeumra igaz, talán kivéve Munster. Nagyon sok anyag a szovjet időkről és az NDK -Nato ellentétről. Egyszer láttam elég is volt. Sokkal jobb hadtörténeti múzeumot is láttam már. Talán a legjobbak amit eddig láttam a csehek. 

Ridley4Lev Creative Commons License 2019.01.31 -1 1 20318

Tervezetten május végén lesz a nyílt nap.

 

állítólag talán utoljára lesz KUB!

Nem biztos még. 

Előzmény: charlie21 (20317)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.30 -1 2 20317

 

2018 tavasza. Szintén egy régi "hagyomány" Győr nyílt nap a légvédelmi dandárnál. Szerencsére ezt az eseményt eddig mindig megtartották. Nem is a programok miatt megyek talán már ,hanem hogy találkozzak győri barátaimmal, mindig jó összejönni velük, beszélgetni, és mivel tavasz, ezért sokszor az egész évi programokra hatással van a rendezvény utáni már már rituális ebéd Győrben a több 100 éves Matróz csárdában. Halászlé , házi pogácsa. Visszatérve a légvédelmi napra, ami újdonság volt , Zsámbékról átvitt szépen felújított technika, és a laktanya hátsó részében végre láttam mozogni a Kubokat . Nemsokára megint megrendezik, remélem tudok menni , és találkozhatok a téli szünet után barátaimmal. ( állítólag talán utoljára lesz KUB! ) 

Ridley4Lev Creative Commons License 2019.01.30 0 1 20316

Ha valamit segít az alant a témában tárgyalt jármű egy: MRAP NAVISTAR MAXXPRO

2013-ban érkeztek, bár előtte már Afganisztánban használva voltak magyar részről: 

"International MaxxPro MRAP típusú amerikai katonai páncélozott harci járművek érkeztek a Magyar Honvédség hajmáskéri harckiképző bázisára  szeptember 26-án. A honvédség tizenkét darab MRAP harci járművet kapott az amerikai hadsereg európai parancsnokságától (EUCOM) kiképzési célra."

Előzmény: Tomsz85 (20314)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.30 0 0 20315

köszönöm! Nem tudtam. Azt tudom hogy régen az első eresztés ilyen jellegű járművek  fegyver torony nélkül jött, azt itt gyártottak hozzá , mivel szovjet fegyver került bele.

Előzmény: Tomsz85 (20314)
Tomsz85 Creative Commons License 2019.01.30 0 0 20314

Értem. Egy másik fórumbeszélgetésbe beleolvasva láttam ezt. A lényeg, hogy az USA hadsereg terepjáró járműveinek egy jó része magyar futóműveken gördül. Kívülről is látszana, csak sok exportos futómű deknijébe nem RÁBA logot öntenek bele, hanem a megrendelőét, hiába teljesen saját fejlesztés, a vevő kívánsága szent. 

Előzmény: charlie21 (20313)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.30 -1 1 20313

Sajnos ezt nem tudom, több helyen is találkoztam már vele, a tűzszerészek használják missziókban, de kiképzési céllal van itt Magyarországon is. Mindig zárva van mert a belseje "titkos" :-(

Előzmény: Tomsz85 (20312)
Tomsz85 Creative Commons License 2019.01.30 0 0 20312

Az első képen lévő járműben vajon Rába futómű lehet? Mert az USA hadsereg valamelyik járműcsaládjában Rába futóművek vannak első-hátsó. 

Előzmény: charlie21 (20310)
hadsz Creative Commons License 2019.01.29 -1 2 20311

A Lengyelországban épült volt szovjet atomfegyver raktárak közül kétségkívül a 3001-es az, amit ha valaki az országban jár, és érdekli a téma, mindenképpen érdemes megnézni! Az objektum 2015. december végétől múzeumként működik, megadott időpontokban vagy előzetes egyeztetés után látogatható.

A tavalyi kirándulásunkat már úgy terveztük, hogy ez a helyszín sem maradhatott ki belőle. Az egykori laktanya a Balti-tenger partjától nem messze fekvő Bialogard közelében, egy sűrű fenyőerdőben található. A közútról lekanyarodva egy jellegzetes katonai bekötőúton haladva 3 km után értünk a bázishoz. A laktanyát is sikerült hasznosítani, jelenleg büntetés végrehajtási intézet.

 

A 7-es típusú atomfegyver tárolók előzménye egy 1965 februárjában megtartott hadgyakorlat, amelynek célja éles rakéta fejrészek és atombombák szállítása szárazföldi-, légi-, és vízi úton a Szovjetunióból közvetlenül az azokat célja juttató alakulatokhoz (ilyen hadgyakorlatot a VSz többi országában, így nálunk is tartottak). A gyakorlat messze nem a várt eredményt hozta, és mivel egy esetlegesen kirobbanó háborúban az idő az egyik legfontosabb tényező, elkerülhetetlennek látták, hogy a folyamatot, amennyire lehetséges, felgyorsítsák. Kézenfekvőnek tűnt a baráti (valójában ütköző) országokban az atomfegyverek raktározása a megfelelően felépített és üzemeltetett objektumokban - természetesen szigorúan csak szovjet alakulatok által felügyelve.

1967. február 25-én Moszkvában a lengyel és szovjet honvédelmi miniszter aláírta azt a szerződést, mely szerint az országban három speciális tároló épül 1969 novemberéig. A programnak a Wisla (Visztula) nevet adták, és a három bázist 3001, 3002 és 3003-al számozták. Az építkezés teljes költsége 180 millió Zlotyira rúgott, melyet - talán mondani sem kell - a lengyel állam finanszírozott. A munkát a lengyel hadsereg műszaki alakulatai végezték (ők úgy tudták, híradó egységek létesítményeit építik), amellyel végül 1970. január 30-án készültek el, és adták át ezeket a szovjet RTB (Ремонтно-Техническая База - javító technikai bázis) alakulatoknak. A objektumok kiszolgáló laktanyáiban települt zászlóalj nagyságú szervezetek közvetlenül a szovjet Honvédelmi Minisztérium 12. Főigazgatóságának/Főcsoportfőnökségnek alárendeltségébe tartoztak.

 

A volt laktanyától több szakaszos védelmi rendszerrel elválasztott zárt területből mára csak a tárolók maradtak. A rakodórész feletti tetőnek és a légi felderítés ellen póznákra feszített álcahálóknak már nyoma sincs. Ellenben ahogy kinyílt a hatalmas páncélajtó és beléptünk a bunkerbe, egy időutazás vette kezdetét, vissza a ’70-es, ’80-as évekig.

 

 

A fotókon a kétszintes központi terem, ahol a rakodás, daruzás mellett a fejrészek időszakos ellenőrzését, összeszerelését is végezték. Az alsó szint egyik oldalán a négy tároló helyiség, velük szemben pedig a bunker üzemeltetését biztosító műszaki, technikai kiszolgáló részleg került kialakításra. A ”gyártmány” mozgatásakor, emelésekor mindennek és mindenkinek megvolt a pontos helye, amelyet a padlóra festett fehér, többnyire számozott jelzések határoztak meg. Mindenki tudta, hogy egy adott feladat elvégzésekor pontosan hol kell állnia, legyen szó a fegyverek szállításáról, ki-, berakodásáról, karbantartásáról, ellenőrzéséről, stb. A jobb szélső fotón falra szerelve látható a világítás, valamit a sűrített levegő, vákuum és a hélium szabályozó doboza, és azok csővezetékei.

   

   

Mindegyik tároló terem 21 m hosszú, kb 120 m2 alapterületű, melyekben szigorúan szabályozták a beállított hőmérsékletet, páratartalmat. A padlón látható hornyokba kampókkal rögzítették a fejszállító kiskocsikat. Maguk a fejrészek egy kb. 3 m hosszú hengeres, hermetikusan lezárt és semleges gázzal (hélium) töltött konténerbe voltak elhelyezve. Egy ilyen kiskocsit kiállítottak az egyik teremben, igaz a rajta fekvő ”rakétafej” házi gyártmány, csak a szemléltetés végett készült. Ezen kívül több, a harcászati, hadműveleti rakétákhoz és az alakulathoz kapcsolódó tárgy, eszköz, műszer, dokumentum, stb. is megszemlélhető. Külön érdekesség a teljes laktanya nagyon részletes és ügyesen kidolgozott látványos makettje.

  

 

 

A felső sor fotóin a létesítmény szükséghelyzeti energiaellátást biztosító 6 hengeres dízel aggregátor látható, mellette a falra rögzítve a gázolaj (napi fogyasztás) és a motorolaj tartályai. Mögötte a kék ajtós szekrényben kaptak helyet az akkumulátorok. A jobb szélső képen a szellőztető rendszer helyisége, ahol aktívszén-, és durvapor szűrők végezték a ventilátorok által beszívott külső levegő tisztítását, és a belső használt levegő regenerálását. Az alsó sorban az objektum agya, a központi vezérlő szoba kapcsolószekrényei. Minden működik, ezt kísérőnk be is mutatta. A jobb alsó fotón a légkompresszorok és a sűrített levegő tartályai láthatók, sajnos a hélium palackok már nincsenek a helyükön (sárga pántos konzolok).

  

  

  

Ebben a plexidobozban végezték az atomtöltetek neutron-generátorainak időszakos cseréjét, ellenőrzését. A labornak és a doboznak is külön elszívó rendszere volt, megakadályozandó, hogy veszélyes anyag kerüljön a belső, zárt térbe. Szintén itt, pontosabban az ebből nyíló kis helyiségben, polcokon tartották a gyújtószerkezeteket (a bal oldali képen az ajtó mögött látható). Minden, ami itt kiállításra került, eredeti, és ezekben a szobákban használták.

 

 

A bunker dombjának tetején található a személyzeti bejárat és annak teljesen hétköznapi, jellegtelen álcázó házikója. Innen meredek lépcsőn keresztül lehetett lejutni a páncélajtókkal védett bejárati zsiliprendszerhez. Természetesen ide csak a különleges engedéllyel rendelkezőknek volt lehetősége belépni. Az RTB-nél szolgáló katonák legnagyobb része még a technikai területre sem jutott be soha, nemhogy a bunkerbe.

   

   

Nagyon komolyan vették az őrzést és a biztonsági rendszabályokat. A többsoros szögesdrót és elektromos kerítés, lépésjelzők, kutyás járőrök, reflektorok mellett géppuskafészkekben posztoló őrök is vigyáztak a területre. Sőt, közvetlenül a bunker mindkét rakodóbejárata felett is elhelyeztek egy-egy állást.

 

 

Az előző, 3002-es objektumnál már említettem, hogy a lengyelországi RTB-k területén - kivételes módon - megtalálhatók (leszámítva a 3003-ast, ahol ezt már elbontották) a Gránit típusú építmények, melyek feladata az újabb generációs, különleges tüzérségi fegyverek tárolása volt. Ezeket a mindkét irányból megközelíthető és hozzáférhető, megerősített, vasbeton szerkezetű, 33 m hosszú tárolókat a ’80-as évek első felében építették. Mivel előregyártott elemekből állnak, viszonylag gyorsan össze lehetett ”rakni” őket. A ’70-es évek végétől a szovjetek rendszeresítették a nukleáris töltetű 152 és 203 mm-es tüzérségi lövedékeket, amelyekkel ’80-’82-től már elláthatták a kelet-európai országokban állomásozó csapataikat. A Lengyel Néphadseregben pedig 1985-től álltak hadrendben a taktikai atomlövedékekkel is bevethető 2Sz7 Pion jelzésű önjáró ágyúk.

 

 

Az atomfegyvereket 1990-ben kivonták Lengyelországból, a 3001-es bázis - immár kiürítve - még az év szeptemberében visszakerült a lengyel alakulatok őrzése alá.

 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.29 -1 1 20310

 

Egy kicsit más ,pihenés képen ( nekem is kevesebb képet kell átnéznem) Sok éve rendeznek ,rendeztek nyílt napokat az Újpesti hadikikötőben .Elég közel lakom hozzá így mindig szívesen mentem el rá. Sajnos az elmúlt talán 2-3 évben nem rendezték meg. De 2018 ban ismét! Így el is mentem mert elég jó és családias szokott lenni. Mindig csodáltam az annyira egyedi flottillát , a hajók , a technika. Most sem csalódtam, és mint mindig kivittek más , nem az alakulathoz tartozó technikát. Voltak színvonalas bemutatók, koncertek. Régebben évente megtartották az eseményt , jó lenne ha ez megint így lenne. Egy igazi nyári kikapcsolódás volt. Ahogy azt már magamnak hagyománnyá tettem a végén csak ültem a Duna partján , egy hideg sörrel és csak néztem a hajókat ahogy ki be jártak az öbölből. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.28 -1 2 20309

 

A tavalyi Galiciai utunk utolsó összefoglalója. Az erődök mellet az emlékvonat fő célja a hadszíntéren elesett magyar katonák emlékeit végig járni. Így én is ezzel zárom ezen utam kis bemutatóját. Az első pár képen egy K.Und.K temető , sok magyar felirattal. De lehet látni egy hatalmas fal festményt ahol Bem tábornok látszik, tőle pár méterre pedig szobra. Ezek még az első világháború elöttre utalnak. A további képek az úgynevezett tatár dombon levő hősi temetőben készültek. Itt voltak először velünk a Lengyel hadsereg dísz egységei , akik aztán a magyar hagyományőrzőkkel együtt végig kísérték utunkat. Felemelő volt és tele érzelemmel. Sajnos az idő nem volt kegyes velünk, gyakorlatilag ekkor elkezdett esni és nem is hagyta abba úgy még két napig. De nem esett hanem ömlött , lezártak utakat ,elakadtak a buszok, ezért kimaradt egy igen nagy hősi temető ami gyakorlatilag a hegyekben megközelíthetetlenné vált. Ekkor készültek a templomos képek, ott tartottunk egy megemlékezést. A végén Limanova ahol az utolsó nagy magyar huszár roham vezetett győzelemhez. Itt esett el Ottmar ezredes, sírja jelenleg a körbe vevő temetővel emlék és zarándok hely.  Folytatom egy teljesen más helyszínnel , más élményekkel. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.23 -1 2 20308

 

A változatosság kedvéért egy ujjabb erőd. Werner névre hallgat. Ez leginkább egy igazi laktanya. Alapvetően csapatok állomásoztatására szolgált. A berendezése is kaszárnya szerű. Sok háló és kiszolgáló helyiség. Erős védelemmel. Ha jól tudom egészen a rendszerváltásig katonai célokra használták, valami raktár volt. Bent színvonalas kiállítás várja az érdeklődőket. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.23 -1 1 20307

"Mivel a komplexumokhoz köthető iratok jelentős részét megsemmisítették, a kutatóknak újraminősített CIA-s műholdas képeket és modern távérzékelési technikát kellett használniuk a megtalálásukhoz."

 

A franc , mi meg csak úgy oda mentünk azt ott voltak :-) 

Előzmény: hadsz (20304)
schlumberger Creative Commons License 2019.01.22 -1 0 20306

Azért bátorkodtam idelőni :-)

Előzmény: hadsz (20304)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.22 -1 2 20305

Egy ujjabb erőd. Dunko-Winkovci. Olyasmi mint a kettővel ezelőtti  Borek. Nem túl nagy és ez is leginkább egy ágyú állás volt, és a kiszolgáló személyzet részére kaszárnya. Ez látványosabb mert viszonylag nyílt helyen van. A laktanya része szépen felujjítva, a két nagyobb ágyú állás leginkább rom. Rövid látogatás volt csak végig rohantuk.Szintén a szokásos 19 század végi tájba simuló erőd építészet. 

hadsz Creative Commons License 2019.01.22 -1 1 20304

Micsoda cikk... :D  Mintha leleplezték volna a legújabb, legfejlettebb módszerekkel, technológiával, hogy - teszem azt - Kunmadarason valaha szovjet katonai repülőtér volt, és most fény derült a nagy titokra... Ennek az írásnak az eredetije tavaly októberben jelent meg egy lengyel honlapon, amit aztán szépen átvett az angol és a magyar nyelvű "szakújságírás".

 

"legfrissebb kutatások szerint", meg "szakértők egy csoportja elkezdte felderíteni ezeket a komplexumokat"  - hát, jobb későn, mint soha. :D

 

"gondosan álcáztak" - Tény, volt álcázás. De ez csak annyira sikerült, hogy a CIA és szinte a teljes nyugati hírszerzés végig követte ezeknek a bázisoknak az építését. Nyilvánvaló, hogy a civil társadalom nem tudhatott róluk, de a rendszerváltást követően hamar fény derült a szerepükre, és rengeteg részletre is velük kapcsolatban.

 

Épp a cikkben említett objektumokat jártuk tavaly be, amelyekről aztán írogatok is itt.   

Előzmény: schlumberger (20303)
schlumberger Creative Commons License 2019.01.21 -2 0 20303
Előzmény: hadsz (20298)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.20 -1 1 20302

 

Egy másik erőd Premysl környékén. Ez az úgynevezett Salis-Soglió. Mondhatjuk központi erődnek, ez alapvetően az adott térség legnagyobb erődje, kevesebb fegyverzet, inkább egy hatalmas laktanya. Olyan mint nálunk a monostori erőd Komáromban. Egy kaszárnya a föld alatt. El lehet bóklászni egy ideig, az alsó részek emberek és lovak szállása, körbe a magaslatokon ágyú állások, nagyon zegzugos. Annyira bele simul a környezetébe hogy szinte csak akkor látja az ember mikor már szinte bele esik a mélységbe. 

charlie21 Creative Commons License 2019.01.20 -1 0 20301

Hol elő nem kerülök :-) Köszönöm az információt 

Előzmény: Volt tüzér (20300)
Volt tüzér Creative Commons License 2019.01.19 0 0 20300

Erről az eseményről láttam egy csomó képet, ugyanis az újdonsült egyesületem (Magyar Fegyverbarátok és Fegyvergyűjtők Országos Egyesülete) elnöke és titkára (Jénei Sándor és Farkas Zoltán) ott voltak, és a HIM-ben tartottak egy előadást. Téged is láttalak több képen.

 

Előzmény: charlie21 (20299)
charlie21 Creative Commons License 2019.01.18 0 2 20299

 

Csernobilt most kicsit hanyagoljuk, van még egy nagy anyagom a többi látnivalókról de ez több mint 700 kép, és nem is igazán laktanyás. Válogatok de meguntam, inkább egy másik tavalyi emlék. Röviden az előzményekről. A MÁV évek óta indít "emlék vonatot" az első világháborús helyszínekre ,ezek eddig Isonzó expressz néven futottak, ezek főleg Szlovénia és Olaszország területén a Szotsa( Isonzó folyó ) területén levő leginkább hegyi első világháborús helyszíneken voltak. Voltam ilyenen , csodás, de már voltam.Fel is tettem ide.  Tavaly más volt. A neve Galicia expressz . Ez most Lengyel ország. Az úgynevezett Galíciai front, az ellenség a cári orosz ország. A képek a Lengyel-Ukrán határon készültek. Talán mindenki hallót már Premysl erődjéről, emlékműve jelenleg Magyarországon a Margit híd budai hídfőjénél levő oroszlán.   Itt termettek a magyar hősök. Az első célpontunk a Premysl várostól az Ukrán határ felé mutató Borek erőd, sokan nem tudják ( én sem eddig ) hogy Premysl nem egy erőd ,hanem vagy 40, olyan kicsit mint Komárom. A képekre vissza, ez csak az egyik , a Borek, ez leginkább egy löveg állás, pár nagyobb löveg és  személyzete. A hagyományőrzőknek tisztelettel élettel bearanyozva. Az interaktív bemutatók után bementünk Premysl városába ,Svejk szobor hideg sör, és éppen talán a fő téren valamilyen katonai- rendőri avatási ünnepség. 

hadsz Creative Commons License 2019.01.18 0 2 20298

A 3002-es tárolót autóval is könnyen meg lehet közelíteni, sikerült a bunkerek közelében parkolnunk. A rekultiváció itt is eredményesen sikerült, a valamikori laktanyáról csak az erdei utak melletti tisztások árulkodtak. Az egyik elágazás mellett egy információs tábla jelzi, hogy milyen terület volt ez régebben.

Az első jelentősebb különbség az egy nappal korábban látott 3003-hoz képeset, hogy itt még megvan a Gránit típusú tároló. A 3003-nál ezt 2009-ben lebontották, csak a helyét találtuk… A Gránitok építése az ilyen objektumok területére teljesen egyedülálló megoldás a Varsó Szerződés országai között, ez csak Lengyelországra volt jellemző. A következő, azaz a 3001-et bemutató írásomban majd bővebben is írok ennek miértjéről.

   

   

A békés, csendes erdőt járva szinte senki nem gondolná, hogy valaha milyen fontos és titkos katonai objektum működött a fák között. Néhány helyen, elsősorban a tárolók környékén, megmaradt géppuska-állások utalnak az egykori bázis jelentőségére. Olyan pozíciókba telepítették őket, ahonnan könnyen és hatékonyan védhették a technikai területet, szükség esetén belőhették, fedezhették volna azokat a szektorokat, ahonnan a nem kívánt „vendégek” közelednek. Igaz, egy ilyen incidensre vajmi kevés esély volt.

  

  

A természet maga is gondoskodik róla, hogy visszavegye azt, ami egykor az övé volt… A fejszállító teherautók rakodórámpái jelenleg ilyen állapotban vannak.

 

 

Mindkét bunkert igencsak lerobbant állapotban találtuk - igaz, ezen nem lepődtünk meg. A teherbejáratok az előző helyszínhez hasonlóan itt is betonlapokkal vannak elbarikádozva, ennek ellenére ezúttal lényegesen könnyebben sikerült bemásznunk a földalatti létesítményekbe. Az elénk táruló látvány nem volt túlságosan felemelő…

   

  

 

A másik tárolónak a javára írhattuk, hogy legalább nem gyújtogattak benne…

  

 

  

 

folyt. köv. a 3001-es objektummal.

 

 

 

Előzmény: hadsz (20281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!