Keresés

Részletes keresés

LeX Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17281

Köszi, jól is esett! :)

Előzmény: charlie21 (17277)
LeX Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17280

Vagyogatok én itt, csakhát térképbúvárként már nem sokat tudok hozzászólni. ;)

Link az nincs sajna (csak mézes madzag: maps.apple.com). Ez egy program, ami csak Apple eszközökön fut, kell hozzá egy nem túl régi Macintosh / iPhone / iPad. Csak azért létezik, mert Apple egy sznob cég, nem akar a Google-tól függeni semmi szinten, ezért csinált magának saját térképet a saját appjaihoz. Amúgy a Google Maps / Earth a jobb, kivéve a 3D-t.

Tehetek fel még képeket, ha van rá igény.

Előzmény: Volt tüzér (17272)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17279

Ha tudsz erről valamit akkor szívesen hallgatom,megmondom őszintén semmit sem tudok a HÖR dolgairól .Most ősszel jártam először egy 3 napos túra keretében több környéki őrsön.

Előzmény: AmbulanceZoli (17278)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17278

Nem termékkapcsolásnak szántam a NUPot meg Muckot, csak most ez valahogy jött, de ha jól tudom voltak ott olyan műszerek Muckon, ami nem feltétlenül határőrizeti valamik voltak, ha jól tudom, de ez nem hundert prozentig!!!! :D

Előzmény: charlie21 (17276)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17277

Üdvözlet !!! De örülök neked ! A jubileumi köszöntőmben  pont rólad írtam hogy mindig a térképek és műhold képek nagy ismerője voltál ,erre itt a bizonyíték!!:-) Újra köztünk?

Előzmény: LeX (17271)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17276

Kb 3 hónapja egy estét töltöttem a Mucki őrsön ,bent aludtunk az egyik romos épületben,csináltam sok képet :-) Tudomásom szerint az MN nek és a HÖR nek semmi köze nem volt a Szovjet vonalakhoz ,a NUP pedig azok része volt .

Előzmény: AmbulanceZoli (17275)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17275

Igen, de lehet, hogy pont az ellen ilyen közelsége miatt lehetett könnyebben hallgatózni.....hallottál már biztosan a Soproni hegységben Muck-i őrsről is! Határőrség volt, csak az volt benne a furcsa, hogy kicsit sok volt ott a műszer+antenna! De erről hamarosan többet is megtudok!!

Előzmény: charlie21 (17270)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17274

....és a kettő ddr márkás kérdésem pedig ez!

AmbulanceZoli Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17273

Mai kettő rubeles kérdésem! Hol járunk?

Volt tüzér Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17272

Nicsak! Felébredtél? Hol a fenében tekeregtél jóember?
Valami linket azért idelökhetnél, ha már felmerült ez az ötlet! :)

Előzmény: LeX (17271)
LeX Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17271

Érdemes Apple Maps-ot is nézegetni, Budapest körül most épp többet mutat 3d-ben, mint Google. Piliscsaba - Nagymaros - Vác - Vácegres - Isaszeg - Gyömrő - Monor - Ócsa - Tököl - Érd - Biatorbágy körben minden volt TÁS és laktanya bejárható. Alább Urak-asztala és a szentendrei Kinizsi főiskola udvara.

Előzmény: Hpasp (17267)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17270

A fénykép sokat segít ! Nagyon klassz lenne találni még őket, bár szerintem is nagyon gyanús a határszélen azt kitudja .

Előzmény: AmbulanceZoli (17268)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17269

Ezek azért jók mert ha már annyira öreg leszek hogy csak otthon iszogatok a fotelban ,majd jól bejárom ezeket :-)

Előzmény: Hpasp (17267)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17268

Üdv!

Én úgy gondolom, hogy ilyen NUP lehet Nagycenk és Kópháza között is! Lehet, hogy tévedek, de kis négyzet alapú lapostetős tégla épület fém ajtóval, belül egy szerelőakna nyílik a padlón, kábelekkel, kapcsolószekrénnyel odalent! Tudom, hogy ez nagyon Nyugat Magyarország, de az épület az nagyon stimmel! Majd legközelebb lefényképezem! Habár az is lehet, hogy ez a valamikori műszaki határzár része volt!

Előzmény: charlie21 (17266)
Hpasp Creative Commons License 2015.01.10 0 0 17267

Google Earth-ön a Fóti TÁS már 3D-ben is bejárható...

charlie21 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 17266

A sorozat folytatódik .Már ez is elméletileg elérhetetlen.Csór-Baglyas hegy volt Szovjet KGB tropó állomás.Ezek a kis jelentéktelen bejáratok a képen egy elég nagy bunker rendszert rejtenek.Egy természetes kis völgyben van kiépítve a Baglyas hegy lábánál, a lőtér területén.Akinek nincs koordinátája annak fel van adva a lecke.A bevezető úton behaladva először az őrség kis épületének romjai és személyi fedezéke állít meg,majd utána 2 külön álló bunker is található ,meg némi raktár épület maradvány.Innen egy kanyarodó út visz fel a bunkerek feletti dombra ahol még nyomai vannak a technikáknak ,illetve a nagyobbik bunkerból vezet ide egy védett feljárat is.A bunkerek szabvány szovjet beton elemekből épültek ,a területen még hever is egy két fel nem használt elem.A nagyobbik Bunkerben jól látható a központi irányító terem kétszintes nyoma is.Komoly technika lehetett itt.Magyarországon ha jól emlékszem akkor 3 KGB tropó állomás volt,ez ,Pécel és valahol nyugat Magyarországon ,de javítsatok! Kizmus Szabolcs barátom ennek nagy tudója.Ami még ide tartozik hogy a fontosabb Szovjet vezetési ,rádió technikai objektumokat egy föld alatti védet kábel rendszer kötötte össze ,ezt egyszer végig követtük egy részen Nagytevel és a Hajagi BARS között ,nem nehéz mert szorgos kezek persze ki ásták.Erről tudtunk .Viszont nemrég találtunk egy ilyen vezeték NUP nak nevezett erősítő állomását Várpalota térségében ami irányban jó lehet a baglyasi objektumhoz.Ezek alapján lehetnek további vonalak Pécelre akár vagy Mátyásföldre,illetve Óbarokra.Nem tudjuk.A képtáramban van NUP kép,ami egy kis épület a felszínen ami egy földalatti acél tartályt rejt erősítő technikával ,szerelő aknával.Aki tud ilyet máshol jelezze.Érdekes lenne tudni merre voltak ezek a vezetékek.A volt NDK területéről pl. van ilyen térképünk.A területet pár éve a nagy lőtér természetvédelmi átalakítása során uniós pénzből lezárták,befalazták ,jelenleg denevér menedék.Elvileg a falazáson kívül egyben van.Egyszer a hírekben is szerepelt mert sajnos egy bűncselekmény áldozatát ide rejtették .
A többi kép itt: https://onedrive.live.com/?cid=92D81BA291AEC03A&id=92D81BA291AEC03A!4319

charlie21 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 17265

Szintén már csak a múltban létező hely : Etyek botpuszta Szovjet objektum.Erről sem sok infó került napvilágra amit én tudok az a következő .A volt etyeki légvédelmi bázissal (jelenleg filmgyár) majdnem szemben az út másik oldalán egy lössz falba vágott kanyonba helyezkedik el a volt objektum .Három szint látható elsőre rögtön,egy alacsonyabban levő U alakot formázó 2 bejáratos alagút amiből nyílnak a bejáratok (a képen ez látszik) ,e felett a falnak támaszkodó rakodó rámpás épület ,bejáratokkal (ez belül több szintes) és a katlan sarkából egy lift torony ( a kép jobb sarka) mellyel a bázis feletti hegy tetőre lehet feljutni ahol egy két kisebb épület és föld sáncok vannak,egy bejárati kapuval.Az objektum alsó részét állítólag még a második VH ban építették védett vezetési pontnak.Aztán a szovjetek hozzá építették a rámpás ,liftes részt (nagyon jól látszik a különböző építési technika) És egy darabig légierő anyag raktár ,lőszer raktár néven emlegetik.És innen jön a legrejtélyesebb elem itt volt a VSZÖTICS ,Varsói Szerződés Összekötő Tiszti Csoport védett vezetési pontja.Tehát itt nem csak Szovjet hanem Magyar NDK stb.. tisztek is voltak.És ezt egy az INDEX fórumon itt állomásozó Magyar katona erősítette meg.A dombtetőn komoly rádiós technika állomásozott amiből ő kezelte a MN részt.A hely nagyon egyedi ,nem tudom mihez hasonlítani.Körbe 3 szoros! szögesdrót kerítés vette körbe.Kétszer voltam ott ,először csak a dombtetőt tudtuk megnézni mert a katlanban dolgoztak az akkori bérlők.Másodjára pedig egy borfesztivál alatt tudtam bejutni ,mert akkor éppen Borkatlan néven bort mértek ott,ezért is van sok civil a képeimen.Régen aki még emlékszik rá Katlan néven Goa partikat rendeztek benne.Néhány éve eladták és valami űrkutatási labort építenek?Vagy mit,az biztos hogy egyik jó barátom járt arra 2-3 éve ,az egészet ledózerolták. A bejáratok betemetve.Ez is már csak történelem.Aki esetleg tud még valamit a helyről,vagy a mostani helyzetről kérem írja meg! A többi kép itt :          https://onedrive.live.com/?cid=92D81BA291AEC03A&id=92D81BA291AEC03A!6715

_nyunyuka Creative Commons License 2015.01.06 0 0 17264
Előzmény: charlie21 (17263)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 17263

Érdekes információ!! Lehet még jól jön! Köszi!

Előzmény: _nyunyuka (17260)
_nyunyuka Creative Commons License 2015.01.06 0 0 17262

Néha-néha felbukkanok itt, de jobbára csak olvasok. Meg jó volt felismerni és fentről nézni azt az antennatornyot, ahonnan zajza filmezett városi panorámát :-).

Előzmény: schlumbergerrrr (17261)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2015.01.06 0 0 17261

Szia nyunyuka, üdv ebben a topikban is!

Köszönjük!

Előzmény: _nyunyuka (17260)
_nyunyuka Creative Commons License 2015.01.06 0 0 17260

Üdv a csapatnak, boldog új évet!

http://ariadneegyesulet.hu/

Övéké a Királylaki-barlang kutatási engedélye, velük egyeztetve be lehet még jutni.

Előzmény: charlie21 (17255)
M62 265 Creative Commons License 2015.01.06 0 0 17259

Köszönöm szépen!

Előzmény: D-peti (17257)
D-peti Creative Commons License 2015.01.06 -1 0 17258

Igyekszem! :-)

Előzmény: charlie21 (17253)
D-peti Creative Commons License 2015.01.06 -1 0 17257

A története nagyjából ugyan az mint a Stromfeld laktanyáé, csak ezt másképp hívták és más alakulatok települtek itt (felderítők). A rendszerváltás után a máltai szeretetszolgálat kapta meg a laktanya egy részét (legs. és fő épületek). Úgy nagyjából a 2000-es évek elején kezdték el bontani a laktanya telephelyét és garázsait. Ott most egy szimpatikus lakópark van. A laktanyából a főépület és az egyik legs. épület maradt meg illetve pár rom. A főépületben még a szeretetszolgálatnak van valami raktára, sajnos nem lehet bejutni. A legs. épületbe viszont  csövesek és ki tudja milyen arcok szoktak mászkálni, úgyhogy ha van gyermeke a barátodnak, akkor este óvatosan (nappal egyébként nagyon barátságos környék).

Az emeletes házgyári épületek helyén gyakorló pálya volt. Aztán a 70-es vagy 80-as években szovjet tiszti lakóházak épültek, és gondolom a rendszerváltás után az önkormányzat vagy más testület adta bérbe/értékesítette a lakásokat. Szóval ha nincs még felújítva az ismerősöd lakása, akkor nézze meg a küszöb alatt, hogy nem hagytak-e ott valamit az elvtársak ;-)

Képek: http://www.panoramio.com/user/5471218/tags/XVIII.%20ker%C3%BClet

Előzmény: M62 265 (17254)
hadsz Creative Commons License 2015.01.05 -1 0 17256

Bizony, ez egy nagyon érdekes, és szerintem Magyarországon egyedi létesítmény. Örülök, hogy láthattam!

El kell mondani, hogy hihetetlenül el van "rejtve" a bejárata, ha annak idején Charlie nem mutatja az utat, igencsak nehéz dolgunk lett volna...

Emlékszem, amikor hónapokkal később a német barátainkat kísértük oda, és a közelében azt mondtam nekik: itt vagyunk a bejárattól 8-10 méterre és mégsem látható. :) Aztán amikor 2,5 éve az angol srácokkal mentünk, már kicserélték a rácsos kaput egy masszív fémajtóra, lakattal. A jelenlegi helyzetet pedig Charlie leírta.

Amikor először ott jártunk, tényleg nem volt egyértelmű számomra sem a félbehagyott gáztározó szerepe. Az a helyszín valahogy nem indokolná ott egy ilyen funkciójú építményt. Megközelítés, fekvés, infrastruktúra, stb. szempontjából, még akkor is, ha az ötvenes évekről beszélünk. Azóta viszont kaptam több olyan hitelesnek tűnő forrásból származó információt, miszerint tényleg a Fővárosi Gázművek tervezett gáztározójáról van szó.

Egy lézertávmérővel gyorsan - amennyire lehetett - felmértük a helyiségeket, alagutakat, folyosókat. Ugyan a két hatalmas acéltartálynak csak a vasbeton tartószerkezete, "ágya" van meg, azért megközelítőleg ki lehet számolni a térfogatot. ~2400m3 és ~1770m3 a két fő tartály, valamint az egyik alagút végében egy ~250m3 -es, még meglévő fémtartály (talán puffertartály). Nem értek a gáztározókhoz, nem tudom, hogy egy ilyen tartályban milyen nyomáson tárolták volna a gázt. Nem tudom, hogy ez a cirka 4200m3 soknak számít-e, hány háztartást lettek volna képesek ellátni adott ideig, ha a helyzet úgy hozza. Nem hozta úgy, mivel végül be sem fejezték.Egy gugli képre nagyjából arányosan rárajzoltam az elhelyezkedését. Korábban valaki (ha jól emlékszem, itt a fórumon) megjegyezte, hogy olyan, mintha terveztek volna egy harmadik tartályt is. Szerintem is úgy néz ki. 

Előzmény: charlie21 (17255)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.05 0 0 17255

Folytatom sorozatom a már nem elérhető helyek.Budapest III kerület Hármashatárhegy "gáztározó". Néhány éve az internetet bejárta egy érdekes hely képei ,pontos helymeghatározás nélkül .Csak budai hegyek megjelöléssel.Mivel nagyon közel lakom ezért nem volt nehéz behatárolni hol is lehet így neki is indultunk egy barátommal aki ráadásul sok éve még járt is ott . És elsőre nem találtuk meg a már erősen sötétedő időben.Újra gondoltuk,és végül egy lakópark végében ami elé épült meg is találtuk a nem túl nagy kb mint egy pince bejárat ajtaját,egy gödör alján.Bent aztán egy nem túl széles 2 szer is megtört tégla alagút fogadott ,ami belevitt egy kb 100 méteres további tégla falú folyosóba ( a képen) ami egy Y kereszteződésbe végződött ahonnan nyílt a kettő darab hatalmas metró alagútra emlékeztető járat.Méréseink szerint a zsaluzott vasbeton alagutak egyenként mintegy 100 méter hosszúak és kb 6 méter magasak.Az egyik alagút végében egy elfalazott még vagy 10 méteres vas tartály van ,a másik alagút befejezetlen, szikla falban végződik.Látszik a helyen hogy sose fejezték be,bár kezdetleges áram kiépítés ,és sínek nyoma felfedezhető ,de ez inkább az építkezés nyomai.És innen jönnek a legendák.Hivatalosan gáztározó néven fut ,az első magyarázat a hivatalos ez.Tehát a beton alagutakban acél tartályokban stratégiai gáz készletet tároltak volna? Kérdés mennyi fért volna oda? Szerintem nem igazán számot tevő,volt már aki kiszámolta.Az biztos hogy a terület,amin most a lakópark áll a Gázműveké volt.Ennyit tudunk ,nincs több infó,nincs tanú,nincs tervrajz semmi ,illetve nyilván valahol van valami de érdekes módon senki nem írt róla.A másik verzió amire utalnak jelek ,valamilyen vezetési pont,védett irányító hely,felső vezetés védelme.Ami erre utal hogy a Rákosi időkben épült ,hasonló technikával mint a metró ugyan ebben az időben,találtunk is 1953 as dátumot (lásd képtár). A bejárat személyi bejárat ,nem arra való hogy súlyos nehéz gázcsövek jöjjenek ki és be.Gáz mennyiség viszonylag csekély férne be.Az 50 es években több ilyen jellegű építkezés folyt vagy terv létezett.És nem utolsó sorban ha csak szimplán gáz tározó akkor már előkerült volna valami anyag.Én nem kötelezem el magam egyik mellet sem ,még akkor sem ha a szívemnek a vezetési pont lenne kedves.Azért is került bele a kis gyűjteményembe.A terület nagyon népszerű lett hirtelen sokan bejárták ,én is vagy 3 szor voltam ,a végén már egész kis letaposott ösvény vitt oda.Ezt a helyiek hamar megunták ,és közben belül egy barlangot is tálaltak,így a természet védelmi hatóság lezárta. Már nem megközelíthető.Engedéllyel barlangászok terepe.
A többi kép itt: https://onedrive.live.com/?cid=92D81BA291AEC03A&id=92D81BA291AEC03A!10391

M62 265 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 17254

Ne hagyd abba; egy cimborám most vett a volt Beloiannisz helyen lévő négyemeletes házakban lakást, szivesen mesélnék neki a hely előéletéről...

Előzmény: D-peti (17252)
charlie21 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 17253

Köszönöm Peti!! Ez nagyon informatív volt! Üdvözlet a Csapatban ! Remélem a továbbiakban is figyelsz ,és ha van anyagod felrakod,( tudom van :-) ) Folytatom itt is  a kis írásaimat ,lehet van amit láttál már ,de ne fogd vissza magad. A  Beloiannisz laktanya,na ott vicces de sose voltam ,egyszer elmentem mellette , ha van anyagod tedd fel ,mert nekem kimaradt! 

Előzmény: D-peti (17252)
D-peti Creative Commons License 2015.01.04 -1 0 17252

Charlie, Te vagy a szavak embere, szépen leírtad a gondolataidat!  :-) Kissé érdekes belegondolni, hogy amikor a fórum indult én még jócskán az általános iskola padjait koptattam, most pedig már ennyire elmélyültem (ha szabad így fogalmaznom) a laktanyás témában. Pedig még mindig padban ülök, csak már hallgatóként. :-)

A Stromfeld Aurél (Üllői úti) laktanyáról. A tipikus laktanyaépületeket nézvén elég valószínű, hogy az 1950-es évek eleji hadseregduzzasztással járó nagy laktanya építési hullám idején húzták fel, később pedig bővítették. 1956 után lett szovjet laktanya, ha minden igaz, 1991-ig. A rendszerváltás után kis részekben lett hasznosítva/bérbeadva, majd 2006-ban megkezdődött a bontás mely több részletben történt meg. Mára 2-3 eredeti épület áll, de azok használatban is vannak. (Egyébként az Üllői úti objektumtól egy köpésnyire van a szintén volt szovjet Beloiannisz laktanya, erről vannak is külső belső képeim, ha majd erről is írsz Charlie.)

A korábban belinkelt légifelvételes oldalon találhatóak a mostani Google Earthös műholdképeket megszégyenítő minőségű felvételek a laktanyáról, amelyeken még a futópályán futó, vagy a legénységi épület előtt álló katonák is kivehetőek. A szovjet gépkocsizó zászlóalj (amennyiben már a hatvanas években is itt állomásoztak) teherautóinak tucatjairól nem is beszélve. 1965 márciusában készült felvételek: 

Ami mára megmaradt: 

http://www.panoramio.com/photo/87748825

http://www.panoramio.com/photo/87748843

Előzmény: charlie21 (17246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!