Köszönöm, hogy elolvastad írásomat. Megint csak azt mondhatom, hogy nincs vita közöttünk. Körülbelül ugyanúgy gondolkodunk a világ sok dolgáról.
Ami az anonimitást illeti, nem tartom mások számára követleménynek. Már többször - különböző fórumokon - igykeztem megmagyarázni, hogy magam számára miért ragaszkodm hozzá.
Kaptam olyan véleményt, hogy a nevemet kiírom a gyávaság jele. Hogy az illető hogyan értette, ez ma is rejtély számomra.
Volt olyan vélemény, hogy szeretem, ha mindenütt ott van a nevem. Az illetők hiúságot vagy kérkedést gyanítottak. Erre már nehezebb mit mondani, legfeljebb annyit, hogy akinek egész élete úgy telt, hogy meg kellett felelnie, annak öreg korára a megfelelés vágya általában kiveszik. Ez nem jelenti, hogy nem szeretnék használni. Ha nagy szavakat mondanék, azt mondhatnám, hogy a hazámnak, a népemnek, valamikori pedagógus lévén az ifjúságnak és természetesen hét szép unokámnak. De tulajdonképpen örülök, hogy van feladatom. Talán több is, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne ahhoz, hogy ne érezzem feleslegesnek magamat.
Többször hivatkoztam rá, hogy a magam számára miért határoztam el, hogy kiírom a nevemet. A Mijo bajai klubja Muszáj-e rettegésben élni Baján téma alatt a 32. bejegyzésben rejlik a magyarázat. A bejegyzéssel kapcsolatban - pedig tulajdonképpen nem is magamért emeltem szót - három évig jártam a bíróságot. Baján, Kecskeméten és Kalocsán voltak a tárgyalások. Bár kiderült az ártatlanságom, azért bizony voltak költségeim. Jóllehet ügyvédre soha nem volt pénzem, mindig magam védtem magamat.
Újság alapítással többször próbálkoztam. Egy közölük maradandó - a Bajai Honpolgár -, melynél megvárták, míg kikaparom a sült gesztenyét. Tovább, és ma sincs szükség rám. Schmidt Antal - akinek most avattuk az emléktábláját - a Bartók évforduló keretében 1995-ben a tábla avatáskor felvetette, hogy talán a Bajai Honpolgárban megjelenhetne erről szóló írásaimból valami, ha már a tábla létrejöttében volt valami részem. De ugyanezt mondhatom a Rózsavölgyi udvarról. Úgy látszik, még várni kell, amíg én is elmúlok, hogy írásaimat felhasználhassák. Addig el lesz a Bajai Honpolgár Bartók és Rózsavölgyi nélkül.nélkül. A bajai Liszt Ferenc Kör története már megjelent másutt tavaly. Én még 1982-ben megírtam, nem az íróasztalomnak, országos folyóiratban, mint a Honismeret is megjelent.
Megjegyzem, volt, és van, remélem, lesz is . Az más kérdés, hogy bizonyos oldalak elenyésző (?) olvasottsága okán a közéletre gyakorolt hatása is akkora, amekkora (szerintem most éppen semmilyen).
Ezen a fórumon (szvsz) garantálni tudjuk a normális hangnemet. Nekem, ha normális hangnem, belefér az, hogy anonim egy hozzászólás. Mert hát ugye van példa arra is, hogy parázs vita alakult ki anonim, és van példa arra is, hogy valaki saját névvel becsörtetett ide, mint elefánt a porcelánboltba. Őszintén megvallva, élvezettel olvasnék olyan anonim hozzászólásokat, melyek a mai bajai közélet valós állapotáról szólnának.
Írod még, hogy:"az internet már kevésbé alkalmas erre..."! De alkalmas! És egyre alkalmasabb lesz.
És nem kell kétségbe esni az miatt, hogy magaddal beszélgetsz, attól még a hír, az írás értéke megmarad.
Az újság készítésről, illetve a gyártás anyagi hátterének megteremtéséről nekem is savanyú tapasztalataim vannak. De mint anno egy kedves ismerősöm megfogalmazta: "Egy újság életképességének egyik fokmérője a benne megjelent cikkek ütőképességében rejlik." (Vagy valami ilyesmi:-)) Ha az ütőképes hangvétel nem találkozik az olvasó elképzeléseivel, máris okafogyottá válik egy jónak vélt elképzelés.
Nincs vita közöttünk. Egy előadáson hallottam, hogy az nehezíti a bajai utcák rendbehozását, hogy csak gyűjtőutakra szólnak a pályázatok. Baján pedig éppen a mellékutcákat kellene rendbehozni. A gyújtőutak általában jó vagy legalább megfelelő állapotban vannak.
Ami a lyukakat illeti. mint bősz kerékpáros, gyakran találkozom magam is velük. Én általában úgy tapasztaltam, hogyha a területi képviselőnknek szólunk, akkor elintéződik az ügy.
Sokszor szóltak, hogy az újságban tegyek szóvá valamit. Mivel a cél elérése volt igazán fontos, nagyon sokszor kikerültem a dolgot egy telefonnal. Élek vele most is, ha például megforgatott közlekedési táblát, veszélyes csatornfedelet, villanyoszlopokról levett biztosítékfedelet stb. látok. A múltkor például nem égtek a lámpák a vasúti felüljárón. Egy telefon, és azonnal kicserélték az égőket.
Űgy tapasztalom, hogy az internet már kevésbé alkalmas erre. Talán az lehet az oka, hogy az információk végtelen bősége miatt már nem olvassák annyira, mint régebben. Vagy "leültek" a bajai témák. Néhányszor előfordult, hogy saját magammal levelezgettem.
Javasoltam is már, most megismétlem: jó lenne egy olyan fórum, melyen szóvá lehet tenni, ha valami javaslatunk, észrevételünk van. Szerintem lesz is, amint megszűnik e tekintetben az anonimítás vagy legalább is általánossá válik a kulturált hangnem. Én derűlátó vagyok az utóbbi tekintetében, hiszen a Bajai régióban már szinte csak ilyennel találkozom.
Még 1984-ban javasoltam, hogy legyen Bajának egy hetilapja. Kalocsának például van, és évtizedek óta megél. A Sugó Hangjával tettünk egy kísérletet, pénteken lesz az utolsó száma. Majdnem egy évet megélt, úgy, hogy ingyen dolgoztunk. De nem adjuk fel a reményt!
Azt értem én, hogy csak gyűjtőutakra lehet pályázni. És persze zsákutcákra.
Viszont amint írtam, mi, az utca lakói nem kérjük az utca rendbetételét, hanem csak pár talicska földet.
Sőt! Kimondottan szeretjük, ha a száraz évszakban rally-bajnok téved az utcánkba reggel 6-tól este 10-ig úgy óránként, és gyönyörűen felveri a port, a házaikat szellőztető polgárok megelégedett csettintéssel nyugtázzák, hogy másnap sem kell takarítás helyett seggvakarással tölteni a drága időt.
Egyébként a Rigó utcáról lenne szó, amely kábé 4 perc gyaloglásra van a béketértől.
Arról hallottam, hogy az útépítéseknél nehézséget jelent, hogy általában csak gyűjtőutakra lehet pályázni.
Nem tudom, hogy melyik utcára gondolsz, kíváncsi vagyok, hogy melyik a történelmi belváros egyetlen földes utcája.
Ami a Katonavárost illeti, itt még vannak, igaz fogyó számban, földes utcák. A felújításkor probléma, hogy vajon a nagyon súlyos járművekre kell-e méretezni az épülő utat vagí ekegendő a könnyebbekre. (A méretezés kérdése egy nagyon sok szempontból mérlegelendő kérdés. A Japánban levő atomerőművel kapcsolatban éppen most került szóba, hogy mekkora földrengésre és cunamira kellett volna méretezni. Elvileg a Baja melletti dunai gátakat is lehetett volna 1 méter helyett 10 méterrel emelni. (Egy ilyen vízszint emelkedésnek lehet akár 10 ezer év is a gyakorisága, viszont ezen belül bekövetkezhet két egymást követő esztendőben is.).
Nem tartom ellenérvnek, csak megemlítem, hogy ilyen nézet is van. Én például komolyan aggódom, hogy a katonavárosi szánkódombnál megcsinálják majd az átvezető kis földes szakaszt. Mint alkalmi autóvezető, rendszeres kerékpáros azt mondom, hogy csinálják meg. De mint több kisgyermek nagyapja, de a játszótérre gyermekeikkel menő szülők nevében is azt mondom, hogy soha! Így is előfordul, hogy néhány eszement autós valósággal száguldozik itt. Mi lesz a gyerekekkel, ha a jó út miatt többen lesznek a száguldozók?
Baja város önkormányzata egy tavaly megnyert pályázata alapján 899,75 millió forint összegű uniós támogatást kapott történelmi városközpontjának megújításához. A program − amelynek munkálatai idén őszre befejeződnek − összesen 11 projektet tartalmaz, köztük a Csermák tér, valamint a történelmi városközpont utcaburkolatainak, járdáinak, közműhálózatainak a fejlesztését, új utcabútorzattal való ellátását, minőségi zöldfelületek kialakítását s nem utolsósorban a városközpont hagyományos építési stílusú, műemléki védettséget élvező épületeinek külső felújítását. Az összesen 1 milliárd 212 millió forintot felemésztő fejlesztések a helyi közösségi élet mellett a város gazdasági funkcióinak megerősítését szolgálják − tájékoztatták lapunkat.
Jó hír, hogy Baja történelmi városközpont utcaburkolatait, stb fejlesztik.
Ezúton kérném a Tisztelt Városvezetést, hogy utcánkba, amely a történelmi belváros egyetlen földes utcája, fejlesztésképpen az esővíz által kimosott gödrökbe pár talicska homokot ha lenne szíves küldetni.
http://www.imps4ever.info/specials/centaur/probe/probe16.html
Egy autó, amiből összesen három darabot gyártottak, ez az egyetlen példány maradt meg belőle.
Azért bevállalnám... Érdekes lenne munkába járni egy ilyennel. :-)))
Új vagyok itt, egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet erre a fórumra. Egyelőre csak olvasgatok, majd ha már megismertelek benneteket, akkor biztos én is aktívan részt veszek a hozzászólásokban?)
"A tegnapi zavargások folytatói, előidézői, a békés polgárok személy- és vagyonbiztonságának megtámadói ellen bűnvádi vizsgálat és bírói eljárás rendeltetett... Akiket.....bűnösnek találand, azok az okozott károkért s költségekért is felelőssé tétetnek.
"A közönség felszólíttatik, hogy zavarokra vezethető céltalan csoportozásoktól óvakodjék. Meghagyatik,...hogy ha... a csoportozat az illető polgári hatóság ...háromszori felszólítására sem oszolnék el ...minden ily esetben fegyveres erővel fog eszközöltetni...
Népgyűlést senki össze nem hívhat, ha csak annak idejét, helyét s világosan kifejezett célját a városi törvényhatóság elnökének 24 órával előbb be nem jelenti s ha ily előleges bejelentés nélkül valaki népgyűlést hívna össze, a hatóságnak kötelessége leend a népgyűlést meggátolni, vagy ha már összejött, elszéleszteni. Az összehívó pedig rendőrileg feleletre vonatik."
Na most ezt gondoljuk el. Nem szakértők garmadával, nem az internet segítségével, hanem az eszükre hallgatva, nem hónapokat tökölve, írtak egy törvényt, amit be lehetett tartani. És nem trükköztek, meg forgatták ki a szavakat. Tették azt, amit (de jó helyén kezelni a szót!) államférfiként tenniük kellett.
Aláírók: Gróf Batthyány Lajos, Deák Ferenc, báró Eötvös József, Klauzál Gábor, Kossuth Lajos, gróf Széchenyi István, Szemere Bertalan."
Na fiúk! Rájuk emlékezünk. Meg 48-ra.
Búcsúzásképpen még egy mondat az idézetből.
"A felelős kormány szent kötelességének tartja minden kérelmet meghallgatni, minden jogszerű kívánatot törvényes hatalmának teljes erejével támogatni és teljesíteni, de a törvényszegésre irányzott csoportozásokat eltűrnie nem szabad s ily csoportozások erőszakos követelésének engedni soha nem fog."
Ha aludt már el kezedben gyermek, S láttad, hogy múlik homlokán a felleg, Ha nem indított el semmit benned, Valahol máshol kellene lenned.
Ha láttál már folyó tükrén éjjel tüzet, S nem értetted, a meleg a fénnyel mit üzent, Ha nem indított el semmit benned, Valahol máshol kellene lenned.
Ha vártál már hideg esőben lányra, S nem bántad, hogy hideg a pára, Ha nem indított el semmit benned, Valahol máshol kellene lenned.
Ha láttál már elesni öreget, Kit felemelsz, s utána szorítja kezedet, Ha nem indított el semmit benned, Valahol máshol kellene lenned.
Ha láttál már árvát, ki nem kellett anyának, Megszülték nyűgnek e világnak, Ha nem indított el semmit benned, Valahol máshol kellene lenned.
Ha adtál már pénzt szegénynek kenyérre, S átvillant agyadon, testvér, ő és te, Ha nem indított el semmit benned, Valahol máshol kellene lenned.
Ha rázott hideg roncsautó markában, Hol meleg vér folyt a halál sarkában, Ha nem indított el semmit benned, Valahol máshol kellene lenned.
Ha nem ütköztél még a világgal, Nem találkoztál tüskével csak virággal, Tartogat még valamit az élet, Folyjon bár könny, de majd érzed, Itt a helyed, itt kell élned, Itt kell hálát adj az égnek!
Márton Zsolt
Kedves Zsolti!
Nem csak barátságunk okán, hanem ( egyben megragadva az alkalmat,) könyved megjelenése alkalmából is gratulálok verseidhez.
Nem vagyunk egyformák, nagyon nem.
2006. december 24-e, Szenteste, 18 óra 49 perc.
Miközben én Leányfalun a karácsonyfa alatt játszok a négy éves keresztfiammal, vagy talán épp az ünnepre terített asztalt üljük körbe (együtt a család, ritka pillanat, három generáció), valaki (tőlünk szerencsére biztonságos távolságban) a számítógépe előtt gubbaszt: netpatkányokra vadászik, IP-címeket jegyzetel.
Adj neki is lelki békét Uram, legalább az ünnepekre.