Keresés

Részletes keresés

NoSzeged2020 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 588

Berek Kati már 2017-ben meghalt, helyére Csomós Marit választották

Előzmény: Alcantara (584)
NoSzeged2020 Creative Commons License 2020.03.14 0 0 587

Én meg Kern Andrásra számítottam. Egyébként Jordán Tamás is a jelöltek között volt.

Előzmény: kannibál Kovács (579)
ShaeLynn Creative Commons License 2020.03.04 0 0 586

Nem értem ezt a hsz-t. Berek Kati 2017-ben hunyt el, őt követte a Nemzet Színészei között Csomós Mari. Ha jól emlékszem.

Előzmény: Alcantara (584)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.28 0 0 585

Egy bizonyos szint alá nem kéne lemenni, pl hogy ki hogy néz ki egy előnytelen fotón, közel 80 évesen.

De ha megnézzük, kik jöhettek volna szóba még, és milyen alakításai voltak pl Huszti Péternek, vagy akár Gálffi Lászlónak, vagy a fiatalabbak közül Bán Jánosnak, Gáspár Sándornak, de még Kernnek vagy Eperjesnek is (még ha esetükben voltak kevésbé jól sikerült produkciók is), és velük (lehetne még néhány nevet mondani) összevetjük Jordán Tamást mint színészt... (Még egyszer: nem vitatva a színházvezetői, közösségteremtő, kultúráért tett erőfeszítéseit!)

Ha végigvesszük a Nemzet Színészeit, és a szóba jöhetőket: Hamlet, Othello, Lear király, Willy Loman, stb. Én nem tudok róla, hogy Jordán ilyen, vagy ehhez hasonló karaktereket formált volna meg (ha volt is ilyen, én bevallom, nem hallottam róla), és akkor a filmszerepekről még nem is szóltunk.

Mindegy, ez a döntés született.

Jordán már elmondta, hogy ő egy baráti koccintáson már elmondta az illetőnek, kit szeretne majd utódjának (én Trokán barátjára tippelek, lehet, hogy sikerrel belobbizza). Őt meg vélhetően Törőcsik (bár ő nem volt jelen), Bodrogi és főleg Molnár Piroska lobbizta be, akik a Nemzetiben a társulata tagjai voltak. El is mondta, hogy beszélt már velük, és gratuláltak neki.

 

Alcantara Creative Commons License 2020.02.28 0 0 584

Berek Kati helyére Halász Judit lenne méltó színházi. filmes és énekesi tevékenységéért. Sok nagyszülő, szülő és gyerek boldog lenne.

orrrion Creative Commons License 2020.02.27 0 0 583

Jordán nagyszerű színházi ember, valódi közösség alkotó. Műegyetemet végzett, színészi végzettsége nincs, ettől függetlenül pályafutása kezdetétől elismerték tehetségét . ( Papíron mint Latinovits... )

Volt ő jobbképű is , egy súlyos baleset hatásai láthatóak az arcán.

Az biztos, hogy még az átlagnál egy kicsit tájékozottabb ember is gondban lenne, ha felszólítanák, hogy 3 emlékezetes színházi szerepét sorolja fel, v. 3 emlékezetes filmszerepét a " Hány az óra Vekker úr ? " kivételével. De ez van. Tudomásul kell venni, hogy a kiválasztás szabályai alapján a mindenkori élők fognak dönteni. ahogy változik a felállás, úgy lesznek  új irányvonalak . Aztán házon belül  biztos van cicaharc, " erős ember " , érdekérvényesítés, de végül olyan kapja, akire mindenki rábólint. Leírtam már, de leírom mégegyszer: Ha nem tetszik valakinek a döntés, lehet szidni a jogszabály megalkotóját, meg az aktuálisan élő tagokat, mást nem. (  Szerintem  pl. Huszti Péter és Koncz Gábor érdemelnék meg a legjobban, ha valamennyire is objektíven lehetne nézni egy pálya súlyát, a letett eredményeket, de ez ugye nem különösebben befolyásoló tényező a döntésnél )

 

 

kiswakond Creative Commons License 2020.02.26 -1 1 582

 

Én látni se birom. Nekem mindegy, hogy mit tett a versmondáshoz, nekem ne is mondjon verset, mert taszít, taszit a külseje, a lefittyedő szája, az arcán is megjelenő rossz ember, aki előre kiköveteli magának a dijazást. Nem is láttam hála istennek sehol verset mondani. Most is azt mondom,inkább lőjenek le. De hallottam Huszti Péter  előadásában :Üzenet egykori iskolámba c. Ady verset és minden soránál magamra ismrertem, bármikor el tudom hallgatni, annyira közel áll hozzám. Én ezt a most dijazott szinészt soha sehol sem láttam még, de mivel face tag vagyok, tudom, hogy ott sem ismeri, szereti senki. Mert egy senki. Én már ugy vagyok, hogy nem elég, ha egy szinész tehetséges, legyen elfogadható a külseje. Ha lehet legyen szép, de ha karakteres az sem baj, ha jól néz ki. Dehogy mindenhonnan előrángatott szinészek a szinésztársadalom királyai legyenek az nonszensz. És ha már láttam nem tudok elvonatkoztatni, mert akkor is látom, ha csak hallom.  Hát akkor most mit dijazzák egymást ezek a szerencsétlenek, a kutya nem kiváncsi rájuk. És visszamenőleg is csak rossz érzést keltenek a zsüri tagjai is, nekem eddig Bodrogi a Hattyudal volt, a kedvencem,  most egy barna kalapban idétlenkedő öreg ripacs, aki hitéhez mérten megint csak számolgatja, hogy lehetne pénzre váltani ezt az egész kócerájt, mint a velencei kalmár. Az lenne a legigazságosabb, ha betiltanák ezt a másodosztályu zs kategóriás sziénszek a szinészekért dijazást, , mert igy mindig a selejt fog előnyhöz jutni, mert "mi ugye szegény szerencsétlen, nem szeretett szinészek csak egymást tudjuk behuzni a Noé bárkájába, hogy többen legyünk", és szégyellheti magát Almási is , aki annyit játszott Husztival, szinte büvölte a tekintetével, valamiképp mindig  ráakaszkodott, ott sompolygott körülötte, és most rászavazott erre a senkiházira. A nyeretlenek bátorságával irom, mert általában ki szokták törölni, ha a nagybecsü libsi szerkesztőnek nem tetszik a poszt. Mindegy leírtam, ugyis rossz kedvem volt, különben hagytam volna a fenébe az egész bolhacirkuszt, mert az ez, vihar egy biliben

Magdi60 Creative Commons License 2020.02.26 -1 0 581

Én szeretem. Nagyon sokat tett a versmondáshoz, verstanuláshoz, terjesztéshez.

Mi bajod az arcával, pont egy színésznél, akinek ezer arca lehet?

Sosem felejtem el, és mondom másoknak is amit mondott, hogy egy verset akkor tudunk biztosan, ha százszor elmondtuk.

Előzmény: kiswakond (580)
kiswakond Creative Commons License 2020.02.25 0 0 580

A nemzetünk legjobbika. Az arcán is látszik a jóság.Már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy neki ez jár

kannibál Kovács Creative Commons License 2020.02.25 0 0 579

Elfogadható Jordán, de szerintem sem a színészi teljesítményével tűnt ki eddig.

 

Én Lukács Sándort vártam befutónak.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 578

Valóban van egy kör, aminek az egyik hangadója vélhetően Molnár Piroska (akiből kb 65 évesen Nemzet Színésznője lett...) - ez a Kaposvár-Katona vonulat, úgy tűnik, lassan minden Nemzet Színésze közülük fog kikerülni. Nem vitatva az érdemeiket, azért más minőségi műhelyek is léteztek...

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.25 0 0 577

Nem vitatom Jordán érdemeit, de azért színészi teljesítménye alapján szerintem sincs benn ebben a körben. 

Pár éve többször is lenyilatkozta, hogy neki már rég a nemzet színészének kellene lennie, mert hogy ez a dolog már kb szociális hálóként funkcionál és ez baj. Gondolja ezt, nem baj (fő a szerénység ugye...), de ne mondja ki. Nekem ez nagyon antipatikus volt. Rajta kívül még 5, talán nagyobb színész gondolhatja, hogy ott a helye. 

Nálam előbb van itt a helye Harkányi Endrének, Bálint Andrásnak, Gálfi Lászlónak, Koncz Gábornak, Benedek Miklósnak, Lukács Sándornak, Szilágyi Tibornak.

 

Úgy tűnik most öregedett bele ebbe a korba a "kaposvár jelenség". Várhatóan pár éven belül a nemzet színészei is mind néhai kaposváriak lesznek. 

Magdi60 Creative Commons License 2020.02.25 -1 0 576

Még ott van. Érdekes.

Előzmény: Tonio 2.0 (575)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 575

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de a Nemzeti fb oldalán van egy hozzászólás a hírhez (ki tudja, meddig lesz még ott...), a Jordánt illető résszel kb egyetértek, még ha finomabban is fogalmaznék.

Jó embernek tartom, de én sem tartom kiemelkedő színésznek - nem vitatva a színházcsináló, közösségteremtő munkáját (Merlin, POSZT, Szombathely), amiért elismerés illeti. De ha jól tudom, ez nem a Nemzet igazgatója, hanem a Nemzet Színésze cím.

Sokat számítanak a személyes kapcsolatok...

Azért gratulálok a díjazottnak!

_Colin_ Creative Commons License 2020.02.25 0 0 574

Jordán Tamás lett a Nemzet Színésze.
Gratulálok neki, viselje e címet jó kedvvel, bőséggel még hosszú éveken át.

kannibál Kovács Creative Commons License 2020.02.13 0 0 564

Néhány tippem lenne:

 

1. Eperjes Károly: az életművének a 2000-es évek elejéig tartó szakasza alapján járna neki, de a politikai szerepvállalása miatt alighanem hatalmas vihart kavarna a megválasztása. Remélem, ezt a jelölők is így gondolják. Még várjunk vele.

2. Blaskó Péter: őszintén szólva soha nem éreztem igazán nagy színészegyéniségnek, de összességében sok mindent letett az asztalra.

3. Reviczky Gábor: szerintem is sokat ripacskodott (persze fele annyit se, mint Szamóca), de azért egy karizmatikus színészegyéniség sok-sok nagy alakítással.

4. Gáspár Sándor: annyira múlik az idő, hogy már neki is megvan a 40 éve. Megérdemelné, bár azért szerintem ő még "fiatal" ehhez a díjhoz.

5. Kern András: nincs gyenge pontja (maximum annyit, hogy nem rajong a NER-ért).

6. Lukács Sándor: őt mindenki kedveli, és nála jó helye lenne a díjnak.

7. Dózsa László: remélem, hogy még csak gondolatként sem merül fel a neve, mert szénné égetné a díjat. Persze ebben a Kásler-korszakban bármi előfordulhat.

8. Lukáts Andor: keveset szerepelt a neve a topikban, pedig ő is simán lehet befutó.

9. Ujlaki Dénes: politikailag ugyanaz, mint Dózsa László, csak éppen ezerszer hitelesebb és tehetségesebb. Szerintem senki nem kifogásolná.

10. Koltai Róbert: hogy lehet, hogy Szabó bakter még nem tagja a "klubnak"?

11. Koncz Gábor: ha a jelölőknél számít a férfiasság és az erő (ami tehetséggel is párosul), akkor Oszinak most meg kell csípnie a díjat.

12. Gálvölgyi János: a politikai szerepvállalásától függetlenül egy óriási egyéniség, aki nagyon megérdemelné az elismerést.

13. Benedek Miklós: ugyanaz a véleményem róla, mint Lukács Sándorról.

14. Szilágyi István: nekem minden egyes szerepében nagyon tetszett, tényleg simán megkaphatná a színészi teljesítménye alapján és nála akár életmentő is lehetne.

15. Harkányi Endre: aki így tudta szinkronizálni Mézga Gézát, annak jár a jutalom.

16. Gálffi László: szerintem sokan még mindig fiatalnak vélik, pedig már majdnem hetvenéves. És mennyi mindent letett az asztalra.

17. Huszti Péter: nem tiltakoznék ellene sem.

 

kiswakond Creative Commons License 2020.02.11 0 0 563

"Létezik ez a felosztás!" És persze ez neked nem tetszik, hogy 'vezetőnk' vagy valamelyik embere  átlátta a svihákságot. Igen ám, de én azt szeretném, ha a nemzet szinésze is lehetne Huszti Péter. Mert megérdemli, mert hogy nézne ki egy későbbi lexikon, amiben nem szerepelne Jágó és Bodrnárné, Németh László  és még sok jó szerep megformálója. Ha még lenne ezer éve nem is szólnék semmit, de nincs

Előzmény: _Colin_ (549)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.10 0 0 562

A nők tovább élnek... Ezzel nehéz mit tenni. :)

Egyfelől több férfi kaphatja meg a címet, viszont a nők közül aki megkapja, az eddigiek alapján jellemzően tovább élvezheti.

Pettikk2020 Creative Commons License 2020.02.07 0 0 561

Ráadásul a 4 színésznőből 2 egy öröklési vonalról. A cím mostani 11 birtokosa közül két színésznő pedig az alapítása óta a cím kitüntetettje

Előzmény: barrix (560)
barrix Creative Commons License 2020.02.07 0 0 560

De valószínűleg ez az arány az évek múlásával változni fog, főleg, hogy a nők tovább élnek. /Eddig 15 férfi és 4 nő halt meg közülük./

Előzmény: Tonio 2.0 (559)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.06 0 0 559

Sokkal több férfi színészünk van, lásd hsz #414.

Előzmény: ShaeLynn (558)
ShaeLynn Creative Commons License 2020.02.06 0 1 558

Kár. 6-6 lenne a helyes arány.

 

Előzmény: Tonio 2.0 (557)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.06 0 0 557

Férfi lesz...

ShaeLynn Creative Commons License 2020.02.06 0 0 556

Ennek én is örülnék.

Venczel Vera, Béres Ilona vagy Moór Marianna lenne a jelöltem. Ebben az esetben.

Előzmény: barrix (554)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 555

Blikk színvonal Gálvölgyivel meg Balázs Péterrel. Reviczky határeset, elég sokat ripacskodott nézhetetlen magyar "vígjáték"-okban, de jó színésznek tartom. Újlaki jó színész, rá nem is mondtam, hogy adott esetben ne érdemelné meg.

 

Előzmény: Pettikk2020 (553)
barrix Creative Commons License 2020.02.05 0 0 554

Én pedig örülnék, ha egy huszárvágással egy színésznőt választanának, és akkor 6 férfi és 6 nő lenne a csapatban. Akár egy vidéki színésznőt. Én vagyok az, aki maximálisan támogatom, hogy ne csak a tv-ből ismert, illetve budapesti művészek kerüljenek be a tagok közé. Én ugyanis évente kb. 40-50 előadást nézek mindenfelé, és tudom, hogy nagyszerű művészek vannak vidéken is. Pl: én láttam Király Leventét színpadon, és véleményem szerint maximálisan megérdemli a tagságot. 

Pettikk2020 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 553

Ezek szerint Gálvólgyi, Reviczky vagy éppen Újlaky Dénes is megérdemelné

Előzmény: Tonio 2.0 (552)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2020.02.05 0 0 552
Pettikk2020 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 551

Életkora miatt most már Seregi Zoltán is megérdemelné

orrrion Creative Commons License 2020.02.04 0 0 550

Pont erről szoktam írni. A Nemzet Sportolója címet pl. úgy lehet megkapni, hogy az élő tagok javasolnak egy, v. több jelöltet, az ill. miniszter egyeztet a MOB-bal, meg több szervezettel ( a jogszabály szerint, ), majd a kormány dönt az új tagról.  Ezért röppen fel néha a politika szerepe egy-egy új tagnál.( pl. S.Pál) Minden állami kitüntetést, a Nemzet Művésze címet kijelölt grémiumok terjesztenek elő döntésre ,ezért mindig felmerülhet valakinél, hogy az aktuális hatalom nyomta be. ( Néha ki is lóg a lóláb ) Egyedül a Nemzet Színésze díjat kaphatja meg valaki úgy, hogy csakis az élő tagok döntésén múlik az új tag kiléte. A kiírásban szereplő objektív és szubjektív feltételeknek meg kell felelnie a jelöltnek, (  ezek meglétének hiánya még soha nem okozottt problémát ) azonkívül egy a feltétel, hogy egyhangú legyen a döntés. Az új tag nevét a döntés után megmondják a Nemzeti Színház aktuális vezetőjének, akinek annyi dolga van, hogy gratulál és kihirdeti. Teljesen demokratikus, csak az élő tagok döntenek. Éppen ezért irritál. amikor már összeesküvés elméleteket kell olvasnom itt, ezért írtam, hogy ha nem tetszik valakinek egy új tag, csak az élő tagokat szidhatja, meg azt, aki ezt a  választási rendszert kitalálta, fenntartja.

Arra jó ez a fórum és addig, amíg arról szól, hogy mindenki a saját ismeretei, értékrendje szerint  "javasol " új tagot a döntésre jogosultaknak. 

 

Előzmény: ujbubo (548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!