kedves Jobbszem54! az "egy szalonnapörcös, tepsiben átsütött, tejfölös túróscsusza" maga a költészet! ez lesz nálunk hamarosan köszönve az ötletért Neked. én balatoni vagyok és teszek mindig fokhagymát a halászlébe, mert azt tanultam az öregektől, hogy kell bele, ugyanis a pontynak az iszapos ízét az veszi el, meg az őrölt bors na meg a cseresznyepaprika. namost az én hallevem úgy van, hogy a tisztított, nem agyonmosott! pontyokat kifilézem, a filéket beirdalom, kétújjnyi csíkokra vágom, besózom és félrerakom a tejjel és ikrával együtt. a gerincből, méregfogtalanított fejből, levágott hasúszókból és esetleges apró keszegekből felrakom az alapot annyi vízzel, hogy ellepje + bele mindent, tehát finomra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, 1 paradicsomot, 1 zöldpaprikát, sót, borsot, cseresznyepaprikát, első forrásnál a habra bepaprikázok, majd negyven percig lassú tűzön, éppenhogy csak forrjon főzöm. paradicsompasszírozoval átkergetem egy másik edénybe, vigyázva a zsírjára, újra fölteszem, újrapaprikázom beleeresztem a filéket a sózott ikrát és a nem sózott haltejet, összerottyantom, aztán kész is. namost ez egy levétől és betétjeitől elég sűrű, szinte egytálétel valami, + még a fehér kenyér is ott van ugye, tehát szerintem akár közben akár utána jöhet mellé a vörösbor. vagy ha másként nem, akkor előtte kell bevenni azt a háromszor egy deci zavaroldót ami aztán minden további kétséget elűz.
Már megbocsáss, de Te milyen bort ajánlanál hozzá? Csak nem egy Varga-féle édes vörösbort? ;-)
Megjegyzem, hogy ha már balatoni témánál járunk, akkor a kéknyelűnél és az olaszrizlingnél helyénvalóbb borfajtát nem igazán tudnék még elképzelni sem...
Gasztronomiailag kissé zavarban vagyok az ügyben, illik-e, érdemes-e léhez, "levet" inni.
Ha a halászlé után, egy szalonnapörcös, tepsiben átsütött, tejfölös túrós csusza következne, nem lennének kételyeim, az általad kínált borokkal kapcsolatban.
Volt egy kis időm, úgyhogy végigfutottam a topikot.
Bor ügyben: ha módotokban áll, akkor szerezzetek be egy palack Szászi Endre féle Szigligeti Kéknyelűt, ennek hiányában olaszrizlinget, hihetetlenül harmonizál a halászléval.
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de egy kis zúzott fokhagymát nem szoktatok az ételbe tenni?
Régen ettél ? Hát karácsonykor nem volt halászlé???? Szabálytalan. Bár, most, hogy belegondolok, karácsony is rég volt már. :-)
Az én karácsonyi halászlém isteni lett, mindenki oda volt tőle. Van még egy adag a fagyiban belőle, arra tartogatom, amikor rájövök egy hétköznap este, hogy majd megveszek egy kis halászléért !
Olyan régen ettem már egy jó kis halászlét, hogy lehet ráveszem a családot egy kis halszag elviselésére és csinálok egyet én is hétvégén... Matula szerint is télen az igazi a forró tüzes halászlé :)
Ha azt mondom, hogy finom akkor az öndicséretnek látszik. Ennél többet mond az, hogy a meghivottak 2x-3x is repetáltak. De Isteni volt! Beleadtam apait, anyait igaz. :)) Már halászléfőző versenyen töröm a fejemet. Igaz, könnyű lesz megnyernem (hehe) ugyanis mifelénk nem szokás halászlét főzni. BUÉK!
Volt 3 db afrikai harcsám , kettőnek a fejét belefőztem az alaplébe , meg a pontyfejet is , igazából nagyon finom lett csak a vendégeknek nem mertem megmutatni mi rotyog az alaplébe , mert azért a harcsafejek nem túl szépek :xD Amikor túl voltam a paszirozáson akkor már sűrűn emelgettem a bogrács tetejét onnantól bárki bátran belenézhetett :xDD .
Az a lényeg, hogy jól sikerült. A képeket majd a következőnél. Ma én is halat fogok enni, de sajnos balatoni létemre, csak valami tescós fagyasztottat. Ez az idei év nekem nagyon szegényesre sikeredett balatoni hal ügyében.
így látatlanban is klasz lehetett:) Főleg, hogy volt eleje, meg vége ! :)) Már hetek óta készülök én is egy bográcsra valót összeeszkábálni, de mindig mást találok ki ilyen jó időben.
Nah elkészült a finom halászlé , tegnap gyönyörü napsütésben bográcsban. Sajnos képeket nem tudtam csinálni mert vendégek is voltak , és elfelejtettem de nagyon jól sikerült. 3 kisebb afrikai harcsa 2 dévérkeszeg , 4-5 kárász , és természetesen 1 szép nagy ponty. Most újításként tettem bele egy deci vörösbort is és nagyon jó lett. Utánna egy kis sültgesztenyével és jóféle házi ágyaspálinkával lefojtottuk :xD Legközelebb már csak karácsonykor főzök de akkor is szigorúan kinn a szabadban ,bográcsban , akkor 100% készítek fényképeket . Aki teheti még a jó időt használja ki mert már nem tart sokáig.
Szerintem sem. Igazi bográcsolós idő van. Legalább nem kap hőgutát a tűz mellett. Irígylem. Rám is rám férne egy jó kis bográcsolós, pálinkázós, borozós halászlé !
Kérem szépen a beszámolót, milyenre sikerült, hova került a halacska feje....stb.
Pénteken ha az idő is engedi akkor kinn bográcsban összehozok egy halászlevet , a kérdésem , az afrikai harcsa fejét belefőzzem az alaplébe vagy az kuka ?
Ismét neki futottunk a Hatlépcsős féle halászlének, és most valami isteni finom volt amit kihoztak. Megközelítette a Balaton étteremben evett isteni finom levest. Lehet, hogy szakács váltás volt? Vagy csak egyszerűen a múltkori nem sikerült annyira. Ennek nem volt iszap íze, az állaga is kitűnő volt (annyi belsőség volt benne, hogy szinte "meg állt benne a kanál" ! )