Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.12.17 0 0 22

..Amúgy meg 30 db hidrogénbombával szívesen megoldom neked ezt a kérdést,...

 

Te pedig feltaláltad a probléma megoldását.

Szerintem, osztozkodás vagy kiegyenlítődés nem lesz, az ember természeténél fogva csökkenti majd a saját létszámát. Nyilvánvaló, hogy az egyenlőbbek fogják túlélni. Olyan új barbárok jönnek, és lesz új népvándorlás is. Ha NY és Amszterdam eltűnik a tenger alatt, akkor ott tenger lesz és nem szárazföld.

 

El nem tudom képzelni, hogy a föld jelenlegi lakossága és növekedési üteme mellett, legyen valamiféle "kiegyezés," Észak és Dél közt. Inkább ölik egymást, ahogy szokták, vagy inkább szoktuk.

:-(

 

 

Előzmény: Törölt nick (21)
Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 20

Az lesz a nyerő, aki olcsó technológiát talál fel, és a tömeges bevezetésből nyeri a hasznát.

 

De persze itt nem csak az energiáról van szó, bár az döntő szempont. Oktatási, egészségügyi, kulturális felzárkóztatásra is gondoltam, ami még bonyolultabb és összetettebb, no meg messzehatóbb, mint az energiakérdés.

Előzmény: ex_lx (18)
gyengus Creative Commons License 2004.12.17 0 0 19

Nézd, probatbicol is lelkiismeretfurdalással akar kereskedni.

ex_lx Creative Commons License 2004.12.17 0 0 18
Csak rengeteg induló pénz kell hozzá, az meg pont annak nem szok lenni, akinek az áram a nagyobb érvágást jelenti. Ezért nincs nekem sem, pedig a helye megvolna, és az ELMŰ-vel sem szívesen üzletelek.
Előzmény: Probatbicol (13)
freesleep Creative Commons License 2004.12.17 0 0 17
azért az egyenlítő körüli országokban több, mint alaszkában, de akár lengyelországban is.
Előzmény: Probatbicol (13)
incidens Creative Commons License 2004.12.17 0 0 16

 

Amikor a kritikus ponton átbillen a jólakottak és az éhezők aránya, akkor a "jólbevált" háború/k helyre billentik az egyensúlyt. Addig meg marad a maszatolás (segélyprogramok, szociálisháló, humanitárius segítség, blabla...).

 

A glóbális adózás előbb-utóbb komonisztikus elvekhez vezethet, fábol vaskarika.

 

Mindenesetre a széndékod és törekvésed méltánylandó és mindenképpen megér egy misét.

 

incidens

 

Előzmény: Probatbicol (-)
Uránusz Creative Commons License 2004.12.17 0 0 15

Az ötlet nem rossz... most már "csak" a kivitelezésén kéne gondolkodni... Természetesen és kizárolag morális megoldás jöhet számításba, hiszen óriási összegről és ennek megfelelően óriási felelősségről is van szó...

Talán még nincs késő...

Előzmény: Probatbicol (-)
iratmegsemmisítő Creative Commons License 2004.12.17 0 0 14

Természetesen ellenérveket is lehetne felhozni. Pl. a nemzetközi vállalatoknak köszönhetően egyre több olyan terméket fogyasztanak el a fejlett országokban, amelyet a fejlődőkben termeltek meg. Tulajdonképpen ez is egyfajta jövedelem-átcsoportosításként fogható fel. Ha további adókat vezetnének be a fejlődők segélyezésére, akkor mégtöbb termék gyártását telepítik majd a fejlődőkhöz, ez a folyamat hosszabb távon szintén nem fenntartható.

A másik gond a jövedelemtranszfer technikájával kapcsolatos. Ma is van ilyen, pl. az IMF-en, ill. a Világbankon keresztül, és ezt folyamatosan támadják, mert állítólag nem a fejlődők érdekeit szolgálja.

Előzmény: Probatbicol (11)
Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 13
Napenergia esetében ez szinte kizárt, mert annak befogása és felhasználása "demokratikus", nem függ nagy konszernek kitermelési kvótáitól és egyéb randa politikai körülményektől.
Előzmény: ex_lx (12)
ex_lx Creative Commons License 2004.12.17 0 0 12
Abban biztos vagyok, hogy más energiaforrásokkal fogunk operálni (a legrosszabb forgatókönyv szerint összedörzsöljük a tenyerünket), de abban is, hogy az energiaforrás tulajdonosa pont úgy fog eljárni, mint most az annyira utált OPEC.
Előzmény: Probatbicol (5)
Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 11

Ez a vicc sajnos tragikusan komoly. Éppen ezért is kellene új rendszereket felállítani.

 

Lehetetlen fenntartani azt, hogy a Föld politikai és gazdasági értelemben zsugorodik, de működőképességének fenntartásából nem veszik ki részüket az előnyöket húzók.

Előzmény: iratmegsemmisítő (8)
Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 10

De hogy megnyugodjék a kicsi lelked: nyilván fel lehetne álíltani egy olyan katasztert, ami megállapítaná a globális jövedelmi arányokat, és csak egy adott jövedelemszint felett kerülne sor ilyen elvonásra.

 

Az ügy technikai lebonyolítása nyilván az érintett államok dolga lenne, akik a pénzt egy nemzetközi ügynökségbe fizetnék be, amely döntene a fejlesztések irányáról.

Előzmény: originalqszi (6)
dez1 Creative Commons License 2004.12.17 0 0 9

A kérdés tényleg az, hogy a jelenlegi politikiai/pénzügyi rendszer mennyire tud alkalmazkodni a várható éghajlati változásokhoz. Szerintem az iszlám kihívásban nem a keletről jövő fenyegetés a kihívás, hanem az nyugat-európai iszlám lakosság....

 

Szerintem egymás után bekövetkező súlyos csapásokat nem biztos hgoy elbír a rendszer.  Szvsz első körben viszont inkább a már meglévő globális rendszere széthullására az országok bezárkózással válaszolnának... 

iratmegsemmisítő Creative Commons License 2004.12.17 0 0 8

Van erre egy remek vicc.

 

- Mi a nemzetközi segélyezés definíciója?
- ???
- Egy olyan folyamat, amelynek során a gazdag országok szegény állampolgárai
pénzt juttatnak el szegény országok gazdag állampolgárainak.

Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 7

Isten őrizz, hogy korlátozni próbáljam megnyilvánulásaidat, jogom sincs hozzá, csupán csak emlékeztetnélek arra, hogy ez speciel nem az a téma, ahol az a cél, hogy mielőbb jussunk el a népszavazáson NEM-et mondók gyalázásáig.

 

Ez talán még a te szellemi nívódon is belátható, bár vannak kételyeim ezzel kapcsolatban, úgyhogy mindegy, nem szóltam.

Előzmény: originalqszi (6)
originalqszi Creative Commons License 2004.12.17 0 0 6
Újabb 1-2%, amivel a maffiózók, beleértve a gazdagok zömét, megcsapolhatják a kevés bérért dolgozók, kis jövedelmét!!!:(((((( Ezért kell a kórházakat privatizálni, ezért kell a korrupció és ezért kellenek az adók!!!:(((((((((((
Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 5

Nem hinném, hogy a jelenlegi energetikai rendszer lesz akár csak 20 év múlva is uralkodó. A technológia egész biztosan előáll új megoldásokkal, elsősorban a napenergia koncentrálása, tárolása és továbbítása terén.

 

Ennek felgyorsításához például nemzetközi erőforrások kellenek, mert ezt még Amerika se tudja egyedül megvalósítani (és részben talán nem is nagyon akarja).

Előzmény: ex_lx (3)
ex_lx Creative Commons License 2004.12.17 0 0 4
Lesz, akinek az is üzlet, hogy NY és Amszterdam eltűnik; a piac, a gazdaság pedig szent, ugye, a politika ne szóljon bele.
Előzmény: Probatbicol (2)
ex_lx Creative Commons License 2004.12.17 0 0 3
"Ha a világ végre kellően megismeri a fenyegető veszélyeket, akkor nyilván nem zárkózik el jövedelme 1-2 százalékának felajánlásától, amivel megkezdődhetne a környezet hatékonyabb védelme és a leszakadottak felzárkóztatása."

A fenyegető veszélyek lényeges eleme, hogy a leszakadók felzárkóznak, és egy Földből 2.5 földnyi nyersanyagot és energiát kell előteremteni.
Előzmény: Probatbicol (-)
Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 2
Akkor is 0 esélye lesz, ha Európa és Amerika a fundamentalisták ostroma alá kerül és akár csak 5 fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, amihez már nem is kell olyan sok idő? És amikor ezért eltűnik new York, London, Amszterdam a Föld színéről?
Előzmény: Törölt nick (0)
ex_lx Creative Commons License 2004.12.17 0 0 1
Az elvonó-kiosztó rendszer felállításának elméleti alapjaihoz felhasználhatjuk a Lenin-összest, illetve a rendszer békés elfogadtatásához Huxley Szép új világát.
Előzmény: Probatbicol (-)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.17 0 0 0

0 esélye van.

 

Előzmény: Probatbicol (-)
Probatbicol Creative Commons License 2004.12.17 0 0 topiknyitó

A mohó fogyasztók milliárdjai azon az áron laknak jól, hogy a másik részt alultápláltságra vagy egyenesen éhezésre ítélik - írta László Ervin ökofilozófus, a Bölcsek Világtanácsának alapítója.


Szerintem senki nem ítélt ilyesmire senkit, csak éppen nem működnek kellő globális újraelosztó rendszerek, hogy a fejlettebb országokban keletkező jövedelmek egy része visszaáramoljon a kevésbé szerencsés területekre. Ehhez valamiféle központosított (globális) elvonó-kiosztó rendszer lenne szükséges, mert a segélyek és adományok nyilván nem tölthetik be a globális fejlesztés finanszírozásának szerepét. AZ ENSZ és más szervezetek erre alkalmatlanok, de vajon felállítható és működtethető-e egy ilyen hiper-organizáció?

 

Ha a világ végre kellően megismeri a fenyegető veszélyeket, akkor nyilván nem zárkózik el jövedelme 1-2 százalékának felajánlásától, amivel megkezdődhetne a környezet hatékonyabb védelme és a leszakadottak felzárkóztatása.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!