Sziasztok, egy gyors, friss beszámoló a háromnapos utunkról Koppenhágába.
Még októberben vettem meg a 2 oda-vissza repjegyet 34000 ft-ért január 31- február 3 dátumokra. Megvásároltuk a Koppenhága kártyát is, appból, ebből a 72 órás 123 euróba kerül per fő és nagyon sok múzeumba ingyenes vele a belépés, illetve a tömegközlekedés is díjmentes Koppenhágában és annak környékén. A szállásért 311 eurót fizettem 3 éjszakára egy nagyon menő hostelben: Next House Copenhagen, a bookingon fent vannak. Igaz, hogy majdnem a folyósóról ugrottunk fejest az ágyba, de volt saját fürdőszobánk és ketten voltunk a szobában. Amúgy nagyon drágák a szállások, ez kifejezetten olcsónak számított.
A reptérről vonattal be lehet jutni a főváros központjába, kb. 20 perc alatt, ezt is tartalmazza a Koppenhága kártya, a szállás a Central Station-től pár percre van. A város nagyon pöpec, sajnos a rövid nappalok időszakában jártunk, de amit láttunk az nagyon tetszett. Széles biciklisávok, sok gyalogos, de komolyan: nagy létszámú dán csoportok mászkáltak borospoharakkal a kezükben a rakpartokon ahol megcsodáltak egy-egy műalkotást és mindenféléről beszélnek közben a saját nyelvükön. Egyik buszon ült mögöttünk egy fószer aki dohányzott, aztán felszállt két tökrészeg eszkimó nő kezükben 1-1 üveg vodkával. Leültek a padlóra, szelfiztek, ittak. Az volt az érzésünk, hogy megérkeztünk abba az országba, ahol mindenki azt csinál amit akar.
Gépünk délben landolt, így kb du 2-kor el tudtunk indulni felfedezni a várost. A Rosenborg kastély az 1830-as évektől áll nyitva a nagyközönség számára, az őt körülvevő parkba pedig kb. 1700-tól bemehet aki akar. A kastélyban az Oldenburgok használati tárgyai, kincsei és lakhelyei tekinthetőek meg, a királyi budit is beleértve. Nyugodtan fotózhatsz, nem tilos. Ne szőke, magas uralkodókat képzeljetek el az Oldenburg dinasztia kapcsán, néha felröhögtünk egy-egy kép láttán. A szobákban hatalmas kandallók álltak és nagyon sok értékes tárgy van kiállítva: megmunkált strucctojások, elefántcsont díszek, borostyán tárgyak. A trónteremben színezüst oroszlánok, a falakon értékes kárpitok. A kincsestárban a koronázási ékszerek: gyémánt, smaragd kollekciók és a koronák is. Nagyon ajánlom a megtekintését, a belépő 140 dán korona, Koppenhága kártyával ingyenes.
A koppenhágai Design Múzeum 18 óráig tart nyitva, így a kastélytól oda mentünk. A hely a dán és a nemzetközi tervezők és alkotók kézművesmunkáit mutatja be, érdemes meglátogatni. Koppenhága kártyával ingyenes, egyébként egyszázvalahány dán korona a belépő. A japán nyomdatechnikát bemutató részen pár illetlen kép is megtekinthető . Megtudtuk hogyan terjedt el a bögre használata Európában, kortárs dán iparművészek munkáit nézhettük át az agyagtól a textilig Nagy gyűjtemény!
Este még egy könyvtárkomplexumot látogattunk meg mely a Black Diamond nevet viseli, majd elmentünk egy Escobar envű helyre, melyet még itthon néztem ki. Ez egy apró, de nagyon jó metálkocsma ahol még Unikumot is kapni. A műfaj kedvelőinek nagyon ajánlott meglátogatni, 18 óra előtt akciós a csapolt sör és van egy eszkimónak tűnő pultos srác aki csak death metal zenei aláfestéssel hajlandó dolgozni, egyfajta "hallgassátok parasztok!" arckifejezéssel.
A második nap kezdete: Den lille Havfrue szobot meglátogatása hát nem éppen a hajnali ködben, de valamikor reggel 8 után. A kis hableány szobra közelében van a koppenhágai Kastellet, mely Észak-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye.Az erődnek saját temploma és szélmalma is van. Ezt is körbesétáltuk. Rengetegen futnak az erődöt övező töltéseken. A zöld pázsiton jókora ludak legelésznek. A belépés díjmentes.
Innen az Amalienborg palotához mentünk, mely a dán királyi család téli rezidenciája és tulajdonképpen négy palotából áll. egy nyolcszögű teret ölelve körül. Kb. 15 perc gyaloglásra van a kis hableánytól. A paloták egyike nyitva van a nagyközönség számára és a koppenhága kártya ide is ingyenes belépést biztosít. Érdemes a látogatást úgy időzíteni, hogy a déli 12 órai zenés őrségváltást is megnézd a téren. A palotában nagyon értékes gyűjtemények tekinthetőek meg, valamint a senyvedő királyi család lakosztályai, használati tárgyai. Van egy Fabergé szoba is ahol az 1860-1917 közötti időszakból származó orosz ékszerek láthatók, amelyek középpontjában a dán és az orosz monarchia közötti szoros kapcsolat áll. Korának nagy ékszerészei közül az orosz Peter Carl Fabergé különleges státuszt élvezett – nem utolsósorban a híres húsvéti tojások miatt, amelyeket cége az Orosz Császári Ház számára gyártott.
Skandinávia legnagyobb dómja a Frigyes templom, mely a Márványtemplom néven ismert. Pár lépésre van az Amalienborg kastélytól, szabadon látogatható.
Az Orvostörténeti Múzeum volt a következő állomásunk, itt komoly járványtörténeti ismereteket szerezhettünk pl. az évekig elhúzódó járványos gyermekbénulástól a koronavírus járványig bezárólag mindenféle járványról, illetve születési rendellenességek miatt meg nem született magzatok vannak kiállítva melyekről nem bírtam fotókat készíteni csak arra gondolni, hogy milyen szerencsés akinek két kézzel, lábbal, szemmel születik meg a gyermeke. Az utitárs még megnézett filmen egy felkar boncolást is, én inkább megvártam őt az első padon. Az auditóriumban részt vehettünk volna egy előadáson is, illetve filmvetítések is zajlanak. Kártyánkkal ingyenes volt a belépés, egyébként emlékeim szerint 80 korona. Aki szereti az emberi test működését tanulmányozni, annak nagyon ajánlom. Itt láttunk először olyant, hogy valaki készpénzzel fizetett a belépőért. A dánok amúgy nagy múzeumlátogatók, mindenhol hemzsegtek, néha elég sokat vártam egy fotó elkattintására.
A dán természettudományi múzeum volt a soron következő és számomra a napi top múzeum, nagyon nagy, kisgyerekekkel is nagyon ajánlott a látogatás. A bejáratnál egy 20 tonnás vas meteorit fogad, megtapogatható. Millió állatfajta, közöttük az a 2018ban kilőtt farkas, mely a vadon élő utolsó farkas lehetett Dániában. Ásványok, természetfotó kiállítás, foglalkozások a gyerekeknek, nagyon sok a látnivaló. A kártyával ingyenes a belépés.
Mellette van a botanikus kert egy pálmaházzal ahová majdnem nem jutottunk be, aztán kis szabálytalankodással kis időre mégis. Magába abotanikus kertbe ingyenes a belépés, a pálmaháznál viszont van pénztár, mely zárás előtt úgy 1 órával már zárva volt. Már megfordultunk volna, amikor két diáklány félretolta a bejárat elé tett akadályt és bementek a pálmaházba. Ezen felbuzdulva kb. 15-en követtük a példájukat amolyan aljanép hordaként, de tiszta lelkiismerettel, ugyanis a kártyánk ide is ingyenes belépést biztosított volna. Bent kicsit sétálgattunk aztán udvariasan kitessékeltek minket.
A következő napon elvonatoztunk Dánia korábbi fővárosába Roskildébe, mely egykoron a vikingek fő-fő települése volt, és Kékfogú Harald (fogadjunk nem tudtad, hogy a bluetooth róla kapta a nevét, és ez tényleg így van) ide építtetett magának királyi palotát. És itt tekinthető meg az az öt eredeti viking hajó, melyeket 1965ben tártak fel. Kettő hadihajó, kettő kereskedelmi hajó és egy partmenti közlekedésre alkalmas hajó rekonstruált mérete és az eredeti darabok helyhű elhelyezése látható itt. Nagy élmény volt. Egyik teremben be is öltözhetsz vikingnek, van barátságos gyerekfoglalkoztató, nagyon tetszett az egész. A vonatjegy és a belépő a Koppenhága kártyában benne foglaltatik. Láttunk fürdőző embereket is a vízparton nagykabátban sétálgatva. Sokan hódolnak a téli mártózásnak a hideg vízben, a parton sok az üvegfalú szauna is. Az utitárs lekagylózta egyik járműn utazva, hogy pl. a koppenhágai szaunás fürdőhelyek igénybevételéhez koppenhágai munkahellyel kell rendelkezni, csak ők vásárolhatnak oda bérletet.
Roskilde egy másik nevezetessége a világ első téglából épült gótikus székesegyháza, melynek hatására Észak-Európában elterjedt a téglagótika. A 15 század óta a dán uralkodók fő temetkezési helye is. Nagyon sok Frigyes és Keresztély díszes szarkofágja tekinthető meg az oldalkápolnákban, a templomban, az oltár mögött pedig I.Margit, Észak királynéja nyugszik. Elvikeg Kékfogú Harald is itt nyugszik, de ez nem biztos. A templomban a padok egymással szembe vannak fordítva, ilyent én még nem láttam máshol. Evangélikus felekezethez tartozik, Dánia államvallása evangélikus lutheránus, a királynak is annak kell lennie. Az egyházi adó meg nem fizetésével a dán állampolgárok elveszítik egyházi tagságukat. Belépő van, 70 korona, na de akinek van Koppenhága kártyája, az ne aggódjon, nem kell fizetnie.
Roskildéből visszavonatozva még meglátogattuk a Nemzeti Múzeumot, mely 17:00 óráig tart nyitva és hatalmas. Ide is lehet nyugodtan gyerekkel érkezni. Dánia legnagyobb kultúrtörténeti gyűjteménye van itt, nem csak a dán történelemből, hanem a világ minden pontjáról. Jelenleg fut egy multimédiás kiállítás is, Viking varázslónők néven, mely a viking mágiáról szól, nagyon profi bemutató egy mágikus nőalakról akit Völvának hívtak. A Völvák voltak Észak utazóboszorkányai, akiket válsághelyzetekben hívatott magához a viking elit. A múzeumban egy egész napot is el lehet tölteni A kopenhága kártya ide is érvényes, egyébként 140 korona a belépő Itt már a lábaim után a gyomrom is elkezdte felmondani a szolgálatot, úgyhogy elmentünk a piacra ahol egy halas standnál bevásároltunk.
Utolsó napunk délelőttjén ragyogó napsütésben és egy nagyon vicces túravezetővel hajókáztuk körbe Koppenhága csatornáit aki kiemelt helyszínként mutatta meg azt az ipari zónát ahol nyaranta megrendezésre kerül a Copenhell, Dánia legnagyobb rock és heavy metál fesztiválja. Rögtön a szívünkbe zártuk. Egy csomó dolgot megtudtunk tőle, például azt, hogy a múltban sok probléma volt az ivóvízzel, járványok törtek ki, stb. így kitalálták, hogy víz helyett sört kellene inni, aztán valamelyik királyuk megneszelte, hogy a katonák pénz helyett sörért is hajlandóak csatába vonulni, így sörrel fizetett és innentől Dániának csak elveszített csatái voltak, de legalább boldogan csatáztak a bakák. A Dán Háborús Múzeum épületét pedig úgy mutatta be, mint azt az épületet ahol négy szinten lehet nézegetni azt, hogy hogyan háborúztak a dánok a svédekkel. Nagyon jó bemutatót tartott és napsütésben történt az egész, ezt külön kiemelte, hogy nagy szerencsénk van. A kis hableány hátát is megtekinthettük, a partról fotogénebb a kis hölgy.
Összerakva a meglátogatott múzeumokat, a tömegközlekedést és a hajóutat, úgy gondolom, hogy nagyon megéri a kártyát megvenni, igazán turistabarát megoldás. Én elégedett vagyok a budapesti tömegközlekedéssel, de a koppenhágai tömegközlekedés az tényleg irigylésreméltó. Tudjátok mikor kell 20 percet várni a következő metróra? Éjszaka! Pár percenként járnak a buszok, metrók, a hét minden napján, éjjel-nappal, hihetetlenül jól működik az egész. Nem merültem bele a jegyárak kiderítésébe, azt láttam, hogy valamilyen kártyát használnak a járműveken. A Koppenhága kártya appjában a QR kódot olvassa le az ellenőr, vagy a kalauz a vonaton, mást nem kell vele tenni, csak megmutatni neki.
Ha meglátjátok valahol a Gasoline Grill feliratot Dániában, ott vegyetek burgert. Igaz ebből a reptéren 2 db. kb. 11000 forintba került, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy a városban kevesebb lett volna. Nagyon finom, világbajnok burgereik vannak. Capucino és presszókávé kb. 3500 ft, 2 csapolt sör közel 8000 ft, ezek az árak elég jól össze voltak hangolva mindenfele. A szállás, a repjegy és a koppenhága kártya kb. 120.000 ft. volt per fő. Reggeli, pl. sonka, kenyér, tonhalkrém, lazacpástétom, péksüti kijön 2 főnek 10000 ft-ból. Utitárs kisasolt egy olcsóbb halas büfét a piacon, ott pl. tintahalkarikát, sültkrumplit és friss, vékonyra szeletelt, nyers tonhalszeleteket kaptam nyakonöntve nagyon finom öntettel kb.8500 ft-ért. Szóval ha nagyon megnézed hova ülsz be, aránylag ép bőrrel megúszható egy ilyen hétvégi kirándulás a drága Dániába.