Keresés

Részletes keresés

-=Zsoca=- Creative Commons License 2005.06.01 0 0 43

Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánlak egy nemrég indult roma lapot.

A neve Roma.hu....igen, jól látjátok, a www.roma.hu címen érhető el. :)

Romákról nem csak romáknak.

Hírek, információk, tudósítások, pályázatok, fotógaléria, videók, linkek,
letöltések, fórum, vendégkönyv, cigány viccek.

Minden kedves látogatót sok szeretettel vár a szerkesztőség!

kobaltselyem Creative Commons License 2005.02.15 0 0 42

Nagyon jó ez a könyv.

Elsősorban hallatlan truváj az, hogy a szerzők (két fiatal srác) úgy használnak fel egy közkedvelt formát, hogy kilépnek annak, ti. a kalandjátéknak a műfaji keretei közül, és az újszerű, pörgős stílussal az összefonódó, több szálon futó történetet letehetetlenné mixelik.

Konzekvens igényesség - ez a második jó pont. Ne tévesszen meg bennünket a könnyed forma; látszik a szálak kidolgozottságán, hogy alapos munka előzte meg a jelenetek megírását. A történet gyakran torz bakugrásokkal halad a végkifejlet felé; de ezek az ugrások végülis logikusak, és csak annyira különböznek egymástól, amennyire a természeti formák szoktak; messzebbról szemlélve egy tökéletes rendbe komponált gondolatfüzért alkotnak.

Csakhogy ennek a füzérnek a szemeit - és ez a könyv harmadik nagy érdeme - könny és kín, szerelem és szadizás, vér és napfény, madárcsicsergés és megkövesedett kosz alkotja. Megmutat mindent: láttató erővel, pontosan, ám sohase szájbarágós módon, sőt sokszor - a műfaj által szűkreszabott kereteken belülmaradva - egészen eszköztelenül.

Csak gratulálni lehet ahhoz, hogy az alkotók elkerülték a giccsesség csapdáját. Mindig kellő távolságra állnak a könyv cselekményétől, de az az ember érzése, hogy ott vannak és figyelnek. És ahogy lapozunk ide-oda, hirtelen megértjük, milyen is lenne, ha ez, brrrr,  velünk történne meg. És hogy milyen is lenne, ha nem reménykedhetnénk abban, hogy reggel, amikor felébredünk, nyoma sem lesz a lidércnyomásnak.

Jó szolgálatot tesz ez a könyv - iskolai könyvtárakban a kedvelt és ronggyáolvasott, állandóan kézbenlévő példányai didaktikaszagú erőszaktevés nélkül vezetik majd rá a nyájas olvasót, hogy a cigány te vagy.  Vagy az lehetnél. És hogy látensen az vagy - akkor is, ha most azt, amiben különbözöl, éppen tolerálja a társadalom. De mi van, vazze, ha holnap arra ébredsz, hogy hirtelen minden megváltozott??

Végül még egy: lenyűgözők az illusztrációk*. Csak semmi finomkodás, bele egyenesen az arcunkba. Szuggesztív rajzok; halljuk a szappanos, rekedt hangokat, érezzük a füst, a pia és az izzadság szagát; kint csikorogva fordul a kanyarban a villamos, és a sarokban bömbölő tévé és a mulatós kazetta egybemosódó hangkulisszája festi alá az esti, menetrendszerű rikácsolást. Egyetlen százas körte lóg egy szál dróton; és összehúzzuk magunkon a vékony bőrkabátot...

Ha úgy döntünk, hogy becsukjuk a könyvet, megtehetjük; de felébresztett lelkiismeretünk miatt soha többé nem nézünk végig olyan szórakozott-közönyösen egy brazilgép arcán, mint azelőtt...

---------------------*

Leírnám a grafikus nevét, megérdemli: de nincs nálam a könyv, kölcsönadtam. Negyedszer :-)) mint valami szamizdatot; nem lehet kapni ugyanis, mind egy szálig elfogyott.

dekóder Creative Commons License 2005.02.15 0 0 40

Több mint négyezren látogatták meg azt az internetes játékot, amelynek célja a cigányok kiirtása Magyarországon. A kifogásokat követően az oldalt keddre a szolgáltató levette a világhálóról.

Cigányirtó játék az interneten

összecsórt fontok Creative Commons License 2004.12.15 0 0 38
Demszky isztriai nyaralójában, hány hajléktalan telel? Vagy ne adja isten, ő is inkább kiadja pénzért? Rejtett kamerával lebuktatják, hogy diszkriminál? Egy minisztériumban, bárki tud esélyenlőségi kampányfilmeket rendelni. Azoknak pénzén, akik évek óta nem tudják eladni a házukat; pl a szomszédságuk miatt. Ne tévesszük össze a népnevelést, a valósággal.
Előzmény: mamicska (35)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.12.15 0 0 37
"Diszkriminációt követünk el, amennyiben egy egyénről nem valós cselekedetei, hanem egy bizonyos, feltételezett tulajdonsággal rendelkező csoporthoz való tartozása alapján formálunk véleményt."

De hová is tartoznak a cigányok? Ki a cigány? Hányféle cigány van? (Természetesen azon túl, hogy minden ember önálló egyéniség)

Egy érdekes írás található itt

Vajon a cigányokat „csípőből megvetők” közül hány olyan ember van, akinek legalább alapvető ismerete van ezekről?
mamicska Creative Commons License 2004.12.15 0 0 36
ebben igazad van...
Előzmény: Catman (31)
mamicska Creative Commons License 2004.12.15 0 0 35
nagyon járatlan vagy a dolgokban.
A zuglói,kispesti cigányokról hallottál már?Budafok,Lőrinc?
Rózsadombon is laknak.

Jártam több helyen náluk,iszonyatos pénzeket ölnek a lakásaikba,az más kérdés,hogy az izlés nem jár együtt a gazdagságal,de ez a magyarok között is így van.
Nincs ebben semmi csoda,baromi jó keresledők és kész...a génjeikben van,a valahai lókupecek utódai,ezt ne feledd:-)))

Mi Budán laktunk és kényszer nélkül költöztünk a nyóckerbe:-)))
Soha nem bántam meg:-))
Nagyon sok barátra leltem...amit a II.kerületről nem mondhattam el...ott hidegek szívűek az emberek.

ennyi.mam.
Előzmény: összecsórt fontok (32)
összecsórt fontok Creative Commons License 2004.12.15 0 0 34

Nem az, mert szeretünk a cigányok felé nagyvonalúak lenni; de máshol lakni, mint ahol ők laknak. Magyar villa, Juhász villa, Horn villa, Göncz villa. Ezek nyócker, vagy borsodi településeken vannak? Jobboldali villákat azért nem sorolok, mert a jobboldal nem játszik jogvédőt.

Előzmény: dekóder (33)
dekóder Creative Commons License 2004.12.15 0 0 33
Hát ez jó nagy butaság.
Előzmény: összecsórt fontok (32)
összecsórt fontok Creative Commons License 2004.12.15 0 0 32
De ha van itt valaki, akinek van 50-100 milliója és kijelenti; már annyira előitélet mentes, hogy nem Budán, hanem egy cigány környéken vesz házat, azzal majd lesz miről beszélni. Addig csak kampány, és mese.
Catman Creative Commons License 2004.12.15 0 0 31

Bennem elegge kettos erzest valt ki a ciganysag kerdese. Ott vannak eloszor a normalis ciganyok, akik igyekeznek beilleszkedni, megprobalnak olyan normak szerint elni, ami elfogadhato a kornyezetuknek. Es ott van egy masik csoport, akik alapjan az altalanositas tortenik. Ok azok, akik hangoskodnak, beszolnak, akik miatt inkabb atmegy masik kocsiba a vonaton, mert felned kell toluk... Amikor ciganyokrol van szo, mindenkinek a masodik csoport jut az eszebe, es nekem is osszeszorul az oklom, amikor ezek veszik fel a segelyeket.

Igazabol nekem a cigany nem egy borszin, hanem egy embertipus. Lehet barna boru, feher boru, mindket csoportban vannak ilyen emberek...

Azt mondjuk nem tudom, miert irtam ezt most ide, de kikivankozott. :)

összecsórt fontok Creative Commons License 2004.12.15 0 0 30

Előitélet. Ez csak egy kampányszólam. Legyünk mi is cigányok, öljük meg Kennedyt és hogyan legyünk gazdagok.

Előzmény: dekóder (29)
dekóder Creative Commons License 2004.12.15 0 0 29
A kétféle történet szembeállítása valóban csak arra jó, hogy megkérdőjelezze az agyament előítéleteket. De arra jó.
Előzmény: összecsórt fontok (28)
összecsórt fontok Creative Commons License 2004.12.15 0 0 28
Szerintem a pozitív előitélet, kb addig a számig viszi fel a romákat, amit írtam. Ez is valami. Annak nincs sok értelme, hogy leírod; volt egy rendes cigány szomszédod, és a nem rendes nem cigány kiutálta. Más elmesélim az ellenkezőjét. Egészben kéne nézni, és gondolkozni ezen.
Előzmény: dekóder (23)
pindiy Creative Commons License 2004.12.15 0 0 27

"Ez a könyv - bár még nem vettem meg, de Tóta W. írása alapján - az év ötlete. Irigylem érte a szerzőket."

Asszem nagyon igazad van.

Előzmény: dekóder (5)
dekóder Creative Commons License 2004.12.15 0 0 26
Amit a hazai média művel ebben a kérdésben - tisztelet a kivételnek - az botrány.
Előzmény: összecsórt fontok (25)
összecsórt fontok Creative Commons License 2004.12.15 0 0 25

Nem vagyok indulatos ember, de Jerry Springert és a Mónikát bármikor lefejelném. Az első a feketéket alázza rendszeresen, ez a ribanc a cigányokat. Ha megkérdeznétek őket, azt válaszolnák; csak teret adunk nekik, bemutatjuk hogy élnek. Szerepelni akarnak. on. De ha az RTL-t megkérdeznétek, visszakérdeznének; nem adunk le elég társadalmi célú reklámot?

dekóder Creative Commons License 2004.12.15 0 0 24
A minimum.
Előzmény: kerdojel (20)
dekóder Creative Commons License 2004.12.15 0 0 23

Ilyen romák is vannak. És vannak másmilyenek is. Abban a házban, ahol korábban laktam, élt egy család - ugyanúgy, mint mások. Nem volt "hangoskodás", nem volt "pereputty". Egy "gázmester" típusú lakó addig zaklatta őket, amíg elköltöztek. Nyilván "célcsoportban" gondolkodott.

Előzmény: összecsórt fontok (17)
originalqszi Creative Commons License 2004.12.15 0 0 22
Hát igen!!:)))) Bezzeg régen a korcsmákba bementek a kakastollasok, vagy a sisakosok és senkinek sem volt kedve verekedni:)))) Aztán kimentek és a kocsma előtt áldogáló cigányokat verték:DDDDDDDDDD Mindig rend volt!!! Én mondom, ennek a népnek nem való a liberalizmus, pláne a baloldali nem!!!!:((((((
Előzmény: dekóder (12)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.12.15 0 0 21
Bocs! A rendőrtől csak egy mondatot idéztem. A többi az én véleményem.
Előzmény: www.arvai.hu (19)
kerdojel Creative Commons License 2004.12.15 0 0 20
Ez jó hír, nem?
Előzmény: dekóder (16)
www.arvai.hu Creative Commons License 2004.12.15 0 0 19
Két-három évvel ezelőtt voltak itt amerikai rendőrök.
Lementek Borsodba a cigánykérdést tanulmányozni. Kezdetben nagy volt a mellényük. Ők tudják, hogyan kell kezelni a társadalom perifériáján élők ügyeit. Hiszen ott van nekik a sok puertoricói, kubai menekült, a gettók, stb., stb. Majd ők körülnéznek, és kiokosítják a magyarokat. Mi lett a vége?
A parancsnokuk nyilatkozta:
- Ha valaki nem akarja, hogy segítsenek rajta, azon nem lehet segíteni.
Most, amikor mi „fehér emberek” egymás torkának esünk a legkisebb dolog ért is, nem érünk rá emberi módon közeledni a cigányokhoz.
Az ő öntörvényű, belső világuk sok tekintetben emberibb, mint az úgymond civilizált (Brrrrrrr!) emberek közösségei.
Előzmény: összecsórt fontok (11)
pancer1 Creative Commons License 2004.12.15 0 0 18

OFF

Én meg eladtam, egy rossz korszakomban..

Sajnálom most már, de egyéb szerepjáték még bejátszik.

ON

Előzmény: Donky (15)
összecsórt fontok Creative Commons License 2004.12.15 0 0 17

'Soroljam az ebből "joggal" fakadható sztereotípiákat?'

Ez a káros hozzáállás. Vakvágány. Sztereotípiának minősíteni, ami egy-egy csoport; természetes jellemzője. A kampányoknak arról kellene szólniuk, hogy ne tagadjuk le azt ami nyilvánvaló; és fogadtassuk el a célcsoportot olyannak, amilyen. A cigányember félember, ha nincs vele a pereputtya. Ez tény. Ne hazudjuk azt, hogy ennek a kimondása is előitélet. A kérdést mindig úgy kell feltenni: az életmódjával együtt is kell, vagy nem kell?  Menj el egyszer fekete gettóba, indián rezervátumba; pozítiv, negatív előitéletek nélkül.

dekóder Creative Commons License 2004.12.15 0 0 16
Ezek igazi kocsmák, késdobálók, nincs diszkrimináció.
Előzmény: kerdojel (14)
Donky Creative Commons License 2004.12.15 0 0 15

off

Nekem még most is megvan az összes. Korszakemlék. :o)

On

Előzmény: pancer1 (13)
kerdojel Creative Commons License 2004.12.15 0 0 14
Háát....

Úgy egyáltalán, azokra az úri helyekre beengedik őket?
pancer1 Creative Commons License 2004.12.15 0 0 13

Régen megvolt az összes Kalad-Játék-Kockázat könyv, gyerekként nagyon tetszett, még én is irtam egy két zsengét.

Azt hiszem ezt megveszem, kiváncsi vagyok rá.

dekóder Creative Commons License 2004.12.15 0 0 12

"A romák közösségben szeretnek élni, zajosan, rokonokkal, egy másik kultúra"

Ja. Én a VII. kerületben lakom, három kocsma mértani középpontjában, verekedés hetente, késelés kb. havonta egy.

Soha nem romák.

Ez az én tapaszatalatom. Soroljam az ebből "joggal" fakadható sztereotípiákat?

Előzmény: összecsórt fontok (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!