Keresés

Részletes keresés

fish12 Creative Commons License 2006.05.24 0 0 98

Olyant  is  láttam már, hogy a gyülekezeti kontroll vetett véget barátságoknak.

Soxor a barátságot a hazugság veri szét.  ( Az azért elég  döbbenetes, hogy egyes emberek inkább hisznek másoknak ...még magának az ördögnek is jobban (!), mint a "barátjuknak".) 

Előzmény: Walkmann (97)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.08 0 0 97
Bár én már abbahagytam az indexezést, neked azért válaszolok, biztos azért félnek, mert van valami szégyellnivalójuk, és ha jóindulatúak lennének, az kiderülne. Szerintem ha nem foglalkoznának annyit mások véleményével, akkor félniük se kéne, elég lenne őszintének lenniük.
Előzmény: fish12 (95)
fish12 Creative Commons License 2006.05.08 0 0 96

Na, pont erre gondoltam  én is..:-)

--a mosoly csak a közös gondolatnak szól, nem a tartalomnak.

Előzmény: souspersona (90)
fish12 Creative Commons License 2006.05.08 0 0 95
Azt hiszem, hogy az emberek azért bizalmatlanok, (rosszhiszeműek), mert félnek. De mitől? Szerinted jogosan?
Előzmény: Walkmann (87)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.07 0 0 94
Így van.
Előzmény: souspersona (93)
souspersona Creative Commons License 2006.05.07 0 0 93
Nagyjából. Nekem. Aztán persze percről percre változnak a dolgok, és van, hogy vissza kell fogni magunkat vagy a jóhiszeműségünket. Bizonyos esetekben. De azok az esetek, bár mindenképp tanulságosak, nem általánosíthatók az utána jövőkre. Szerintem. :o)
Előzmény: Walkmann (91)
souspersona Creative Commons License 2006.05.07 0 0 92
Sejtettem.:o)
Előzmény: Walkmann (89)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.07 0 0 91
Tehát az a legjobb, ha nem gyanakszunk, hanem jóhiszeműek vagyunk.
Előzmény: souspersona (90)
souspersona Creative Commons License 2006.05.07 0 0 90
Az embernek vannak ilyen-olyan tapasztalatai és ott bent kicsit vagy nagyon, de fél. Aggódik. Aztán ez kisugárzik. És kockázatmentesebbnek tűnik eleve gyanakvónak, távolságtartónak, mint nyitottnak, jóhiszeműnek lenni.
De ez ördögi kör. Mert a gyanakvás kiütközik és azt is messzebb taszíthatja, aki alapból bizalommal indítana. Aztán mindjárt kiderül, hogy lám-lám, volt ok a gyanakvásra, hiszen nem is adta magát az a másik.
Előzmény: fish12 (85)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.07 0 0 89
Hja, evvel egyetértek.
Előzmény: souspersona (88)
souspersona Creative Commons License 2006.05.07 0 0 88
Barátom az, akivel meg tudom osztani az álmaimat is és a hétköznapjaimat is. És aki szintúgy meg tudja velem osztani az álmait és a hétköznapjait.
Előzmény: Walkmann (72)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.07 0 0 87
Szerintem azért, mert azt hiszik, hogy ha rosszindulatúak, könnyebben elérik a céljukat. Közbe ez nem föltétlenül igaz.
Előzmény: fish12 (85)
fish12 Creative Commons License 2006.05.07 0 0 86

Ezekkel szinte  minden pontban 1etértek én is.

 

 

:)

Előzmény: Törölt nick (83)
fish12 Creative Commons License 2006.05.07 0 0 85

Sajnos ez is igaznak tűnik.--az első mondatodra értem a sajnát...a mondat többi részre a többire is  vonatkozik. Érdekes megállapításaid vannak. Szerinted  a jóindulat miért  olyan nagy ritkaság? Máshogy teszem fel a kérdést:  Miért rosszindulatúak "alapjáratban" az emberek ..pontosabban mondjuk úgy, hogy némelyek (sokan)?

 

 

Előzmény: Walkmann (82)
fish12 Creative Commons License 2006.05.07 0 0 84
Igen, ez szerintem is így van.
Előzmény: CSerfa (81)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.04 0 0 83

Szia Fish12!

 

"Szerintem azért is nincs sokaknak  jó ( életreszóló) barátjuk, mert  a barátságot sokan úgy tekintik, mint ami  vagy van, vagy nincs, nem  pedig úgy, mint amiért tenni  is  kell valamit."

 

Nagyon igaz. Mindket felnek tudnia kell ezt, es apolni a kapcsolatot. Szerintem, mar irtam, nem ebben a topicban, de az egyutt toltott ido is sokat szamit. Nem tudok elkepzelni tartos baratsagot mondjuk nagy tavolsaggal es ritka talalkozasokkal. Az lehet egy lelki rokonsag, de nem baratsag, mert abban (bar.-ban) benne kell legyenek a mindennapok.

A fontos beszelgetsek mellet neha el kell rohogni magunkat mindenfele marhasagon is, erre ad alkalmat a gyakori talalkozas.

Az oszinteseghez meg hozzatartozik, hogy ha megbant a masik, akkor azonnal megmondom neki, nem varok vele fel evet. Akkor megbeszeljuk, es tulleszunk rajta. de tartozunk a masiknak annyival, hogy megmondjuk mi a helyzet. Masik meg, hogy feltetelezzuk, hogy nem fog megsertodni, hisz o is baratunknak tekint, ha meg megsertodik egy eletre, elfordul, akkor annyit is er az egesz.

Ja, es meg valami. Ne szegyelljunk segitseget kerni. Olyan marha buszke az ember, de sajna nagyon sok olyan tetova pillanat van, amikor szukseg van a masikra, amikor nem erdemes nem felhivni a baratot.

 

A megertest meg ugy lehet elmelyiteni, hogy az evek alatt megprobalom teljesen megismerni az egyent, a csaladját, a gyerekkorat, a szerelmi torteneteit; hogy milyenek a szulei, akkor rajovok, hogy honnan indult az elete, es hogyan alakult, es honnan hozta az almait, a gondolatait.es miert olyan a termeszete, amilyenne formalodott. Es utana talan konnyebb lesz abban segiteni, hogy onmagaban megerosodjon.

udv: embim.

 

Előzmény: fish12 (78)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.04 0 0 82
Sok barát = sok potenciális ellenség szerintem. A megértés föltétele a jóindulat, az, hogy nem föltételezünk rosszat a másikról, persze ehhez mindkét fél jóindulata szükséges. A meg nem értés oka pl. lehet a hazugság.
Előzmény: fish12 (75)
CSerfa Creative Commons License 2006.05.04 0 0 81

Igen, kölcsönös. Megtalálni azt, az embernek csak rész szerint adottak a dolgok, egyiknek ez, másiknak az. Így szükségük van egymásra, egymással közölhetik, közössé tehetik a közösség számára, amijük van.

Ez a testvérek között is így van, a barátok között még inkább.

Egyébként látok különbséget látok a barát és a testvér között, pl. lásd előbbi szólásomat, barátom nem kell, hogy testvér lehet. De nem kívánom fejtegetni.

 

CSerfa

Előzmény: fish12 (76)
elterito Creative Commons License 2006.05.04 0 0 80
Aha, értem. Felfogtam. Talán túl hamar ítéltem.
Előzmény: CSerfa (79)
CSerfa Creative Commons License 2006.05.04 0 0 79

Nem, elterito, nincs igazad. Nem a kegyelem jár annak, aki már megismerte az igazságot. Tévedsz. Jézus sem azt mondta, akit szeret, annak mindig mindig kegyelmet ad, nem az jár annak. Hanem Isten egyik neve, hogy bűnöst nem hagy büntetés nélkül, és mondom, akit szeret...

 

De tudom, a kegyelem is jó, és kezdőnek a kegyelem való, kicsinynek, aki nem tudja, mit tesz, a kegyelem. De nem kezdőről, hanem barátomról írok. Én meg barátomról írok, barátom, pedig nem kezdő hitben. Kezdő nincs. Van hit nélküli, az igaz. De az meg lelkiismeretes, az ítéli magát, annak inkább vigasztalás jár.

 

Sehogy sincs igazad. Igaz, én pukkasztom a mindig kegyelemre áhítozó híg alakokat, és esélyt sem adok, hogy elfogadnám felebarátnak őket. Ez nem a szív keménysége, hanem tartózkodás, elválasztottság. Akikkel meg közösségben vagyok, azoknak eszébe sem jut, hogy kemény szívű lennék. Bizony! És mert tartozom közösségbe, nem is zavar ez a vádad, inkább neked kéne elgondolkodnod azon, amit én mondok, mert egyrészt igazat mondok, másrészt te elég lötyögős embernek tűnsz, afféle HAVER :)-nak, de nem többnek. Nem most találtam ezt ki, hanem olykor elgondolkodtam rajtad. Jó esély van, hogy köztünk nagy különbség van, ez csak rajtad múlik, meg az Úron, ha urad, mert én maradok, aki vagyok, sőt, ebben jutok tovább.

 

CSerfa

Előzmény: elterito (77)
fish12 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 78

Kedves emberimádó,

 

Nagyon  érdekes  és  értékes az, amit  leírtál.  Szerintem is  szüksége van az embernek  valakire, akivel teljesen őszinte lehet, aki mindig megérti, és akitől nem  fél..Nem  fél elmondani az esetlegesen  nem egyező véleményét sem, mert a barát  az egy  olyan személy, aki , ha kell ( mint ahogy ezt Cserfa is  jól mondta) néha "élesíti" ("jobbítja") a másikat és  őszintén, de szeretettel  rámutat az ember hibáira vagy hiányosságaira is, nemcsak bólogatójános..

 

Azt  hiszem a barátság  olyan dolog, ami nem "csak úgy" :-) terem,  henem  mindkét  félnek  komolyan "meg kell dolgoznia" érte.

 

Szerintem azért is nincs sokaknak  jó ( életreszóló) barátjuk, mert  a barátságot sokan úgy tekintik, mint ami  vagy van, vagy nincs, nem  pedig úgy, mint amiért tenni  is  kell valamit.  Ez alatt azt értem, hogy a kapcsolatot "ápolni" kell, mert minden, amit magára hagynak, az előbb utóbb elhal(hat)...

 

Az emberi erények közül a hűség és talán az  őszinteség az, ami a sava-borsa a barátságnak. (de ezt már lehet, hogy írtam  1x. :)

 

Előzmény: Törölt nick (74)
elterito Creative Commons License 2006.05.04 0 0 77

Övéit, akit szeret, meg nem hagyja büntetés nélkül, rábizonyítja vétkeit az Úr, és megfenyíti.

 

De nem csak ilyet tesz velük, sőt nem is ez a fő tevékenysége az irányukba. Án meg azt fedeztem fel, hol a te kis betegséged, és mi annak a neve. Szív keménysége az.

Előzmény: CSerfa (73)
fish12 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 76

Cserfa,

köszönöm, hogy te is hozzászóltál ehhez a témához. 

 

Én  nem  térnék most ki a kettőnk  közötti  különbözőségre, hanem kizárólag csak a témánál maradnék,...ha megengeded. :-) 

 

Szóval szerintem is sok igaz ság van abban, amit írtál a baráttal kapcsolatban. Azt  írtad, hogy a barátodat  különbnek tartod magadnál. ..és ezért nevezed barátodnak.  (ha  jól értettem)

 

A barátomat különbnek tartom magamnál, sok dologban az is. Ha nem különb nálam sok dologban, nem lehet barátom.

 

 Szerintem  barátságról akkor beszélhetünk, ha a tisztelet  kölcsönös, mert, ha csak te tiszteled a barátodat, akkor lehet, hogy te barátodnak véled az illetőt, de, ha  ő nem tisztel téged, akkor  ő valószínű, hogy még  véletlenül sem tekint barátjának  téged. (Itt most persze személy szerint nem  rólad van szó,  hanem  egyáltalán  két emberről, akik  vagy barátok, vagy nem)

 

Előzmény: CSerfa (73)
fish12 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 75

Kedves Walkmann,

 

A túl sok barát olykor azt is jelenti, hogy egy sincs.  Szerintem nagyon boldog  lehetsz, ha van 1 (2)  jó barátod. :)

 

Szerinted a megértést hogyan  lehet finomítani vagy fejleszteni magunkban? Vagyis  egyszerűbben  fogalmazva:  hogyan  tudunk megértőbbek lenni  egymás felé?  Mi a  feltétele annak, hogy jól  mergértsük egymást? Mik lehetnek a legfőbb okai a meg-nem-értésnek vagy  mik az akadályai a megértésnek??

Előzmény: Walkmann (71)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.04 0 0 74

Kedves Fish12!

 

Remelem, meg masok is fognak irni ide. A baratsag definiciojat nem tolem fogod megtudni, de valamit talan hozzateszek. Nem tudom, nektek, mennyire fontos, mennyire nem, de nekem nem nagyon volt meg mas tarsadalmi retegbol jobaratom. Jo baratom. Ez azt jelenti, hogy sokkal gazdagabbal meg nem kerultem kozeli kapcsolatba. Sok dologban nem ertenenk egyet. De nem direkt alakult igy, hanem igy adodott.

A barat-azt hiszem-az, akinek a legjobbat kivanom.  

Rengetegszer eszembe jut, hogy o most az en helyemben mit csinalna. 

A baratomra felnezek, erot meritek belole, ha talalkozunk. Tehat barati segitsegen  a jelenletet ertem, nem a konkret segitseget!

Hozzam a legkozelebb egy olyan ember all, aki nem felvidit, ha szomoru vagyok, hanem egyutt szomorkodunk, es meg lejjebb sullyedunk, es mélyen aterezzuk azt, ami van.

Tovabba, nem azt mondja, amit hallani szeretnek, hanem azt, ahogy o latja.

A barat, akivel el tudod kepzelni, hogy egyutt lakj.

Na, most hirtelen ennyi jutott eszembe, de majd meg kipotolom.

embim.

CSerfa Creative Commons License 2006.05.04 0 0 73

Benéztem e topicba, és meglátni vélem, mi ez a hatalmas különbség köztünk, és Istenünk között, fish12.

 

Én nem vagyok lojális barátaimmal. Éppen nem. Tőlük többet várok el, mint az idegentől. Nem is engedem magam elé a sorba, csak, ha nagy szüksége legyen rá, de akkor idegent is, sőt, azt kisebb szükség esetén is. Nem is kedvezek tisztességtelenül barátomnak más, idegen hátrányára. Aki ilyesmiket szeretne tőlem, nem is lehet a barátom.

A barátomat különbnek tartom magamnál, sok dologban az is. Ha nem különb nálam sok dologban, nem lehet barátom.

 

Nem határoztam ezeket meg, csak így alakult, csak így vettem észre.

Istenről is azt vélem, idegentől kevesebbet vár el. Övéitől meg tökéletességet.

Idegent nem is fenyít, a bűnösre is felhozza napját.

Övéit, akit szeret, meg nem hagyja büntetés nélkül, rábizonyítja vétkeit az Úr, és megfenyíti.

A lojalitás meg a fogyatékosoknak való, akik kevesebbek. Nem testiről beszélek, hanem erkölcsiről, sőt, szellemiről.

 

Nekem kevés barátom van, és kevés testvérem (hitben). Nem is bemondásra mindenféle ismeretlen ember a testvérem, és barátom, hanem akit ismerek (közösségben vagyok vele).

A barát sokkal több a testvérnél, és lehetne még fejtegetni, de, gondolom, a köztünk levő különbséget így is meg tudtam mutatni.

 

CSerfa

Előzmény: fish12 (3)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.04 0 0 72
A barátság az, amikor beszélni se kell egymással, mert kitaláljuk egymás gondolatait.
Előzmény: fish12 (1)
Walkmann Creative Commons License 2006.05.04 0 0 71
Szia, hát nekem nincs sok barátom, de gondolom, igaz, amit írsz, megértés kell hozzá meg ilyenek.
Előzmény: fish12 (70)
fish12 Creative Commons License 2005.11.12 0 0 70
Nyílt egy új topik a  megértésről. Gondolom, hogy a barátsághoz az is kell:) Esetleg  nézzen bele az , akit  érdekel.
fish12 Creative Commons License 2005.11.12 0 0 69

Akit  érdekel ez a téma, az esetleg a MEGÉRTÉS c  topikba is  bekukkanthat...

 

(a barátság témakörének perifériára kerülése miatt kicsit kezd rossz véleményem  kialakulnia  mai állapotokról.. cáfoljatok meg,  ha rossz a következtetésem.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!