Keresés

Részletes keresés

atp Creative Commons License 2024.03.19 0 0 13693

Végül nem vacakoltam vele. Vettem egy ilyet, 2200W, 45eFt. Véleményetek? Van valakinek tapasztalata ilyennel?
https://www.kepfeltoltes.eu/images/2024/03/19/134daralo.png

Boarhunter Creative Commons License 2024.03.03 0 0 13690

Próbáltuk. Rommá tört.

Előzmény: nyikj (13689)
nyikj Creative Commons License 2024.03.03 0 0 13689

Meg lehet hajtani a húsdarálót villanyfúrógéppel úgy, a daráló és a fúró közé lassító áttételnek be kell építeni egy régi amerikánert (kézifurdancs). Működik.

Előzmény: atp (13664)
nyuggerfarhat88 Creative Commons License 2024.03.01 0 0 13688

Szerintem a belet hentesnél/vágóhídról kell venni/beszerezni.

Persze ehhez nem árt egy kis információ a lakóhelyén az embernek hová érdemes menni.

Nálunk mindig bejött a sózott bél évtizedek óta.

Mondjuk jó sokat kell vele foglalkozni.

Langyos vízben a sótól megszabadítani.

Többször / órákon át foglalkozni vele. Széthúzni a belet hogy víz kerüljön bele és végig járatni a másik végén kiengedve.

Órákon át ez nem azt jelenti hogy folyamatos.

Akkor jó a bél ha puha/selymes fényű.

Most várjuk hogy legyen egy kicsit hidegebb és egy fél sertést feldolgozunk.

Májast is szoktunk csinálni amit abálni kell.

Nem lobogó vízbe kell beletenni. 

A 2 végét belógatva hogy összekapja és utána lassan beleengedni.

A mennyiségtől lemegy a hőfoka és 25 perc után szoktuk kiszedni a véres hurkát/májast is.

 

 

Előzmény: Boarhunter (13684)
Gzsm Creative Commons License 2024.02.20 0 0 13686

13684 hsz lehet a titok nyitja, vagy az, hogy nem áztattad ki rendesen a gyomrot. De szvsz ne idegenkedj a műbéltől, természetes bél darálva, és enyvvel ragasztva. Nekem pl.2 éve kiáztatott, és lekötözött szalámibél (természetesen kiszárítva) került elő. Kiáztattam, betöltöttem,és jó volt!

Előzmény: atp (13678)
Boarhunter Creative Commons License 2024.02.20 0 0 13685

Ha harisnyába teszed, az arra jó, hogy ha szétdurran, a belevalókat nem úgy kell összehalászni az abaléből hanem egyben lesznek.

Előzmény: atp (13682)
Boarhunter Creative Commons License 2024.02.20 0 0 13684

A só a csomagolásban hajlamos megenni a természetes beleket. Ha régebbit kapsz a boltban, előfordulhat, hogy kuka lesz mert annyira elgyengült már, hogy ha töltésnél nem is, abálásnál szétreped. A múltkor kuláréval jártam így, vettem tizet, kettő bírta ki a töltést. De legalább jó drága volt.

Előzmény: atp (13682)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.20 0 0 13683

Az előírt sómennyiséget tettem bele, az abálólébe meg ugye semmit.

A gyomrot sóban tartósítják, használat előtt ki kell áztatni.

Én 120-as műbelet (sajtbél) használok, soha nem volt vele gond.

Előzmény: atp (13682)
atp Creative Commons License 2024.02.20 0 0 13682

Az előírt sómennyiséget tettem bele, az abálólébe meg ugye semmit.

Nem is főtt, csak úgy 90 fok körül lehetett.

 

Ami érdekes, hogy nem nagyra nőtt és kidurrant, hanem a gyomor jelentősen kisebb lett és azért szakadt ki. Tehát ha megkötözöm vagy hálóba teszem, szerintem az sem segített volna rajta.

 

badubadu Creative Commons License 2024.02.20 0 0 13681

Nem forrt nagyon a víz? Az se baj ha harisnyába csomagolod a sajtot mielőtt beteszed a gyöngyöző vízbe.

Előzmény: atp (13678)
Boarhunter Creative Commons License 2024.02.19 0 0 13679

Vagy nagy lángon főzted  vagy szétmarta a só a gyomrot.

Épp csak gyöngyöző lében kell abálni.

 

Előzmény: atp (13678)
atp Creative Commons License 2024.02.19 0 0 13678

A hétvégén töltöttem disznósajtot.

Két fél fej, 4 nyelv, 1 szív = 1 gyomorba.

 

Megszurkálom alaposan, beteszem az abálólébe, szép óvatosban... 2 óra múlva nézem, hát a gyomor vagy negyed akkora mint eredetileg volt és szétpukkant. De telibe, teljesen....

 

Megfelelő káromkodás után elő a dobozból a másik gyomrot. Szépen átraktam bele.

Még az öklöm belefért volna, szóval nem volt koppra tömve. A varrást is lazán csináltam és meg is szurkáltam alaposan.

Betettem az abálólébe, egy fél óra múlva ez is szétcsattant. Ez a gyomor is vagy fele akkora volt mint eredetileg amikor töltöttem.

 

 

Januárban már csináltam két sajtot is. Mindkettő gyönyörű maradt. Most se tömtem jobban meg. Mi lehetett a baj?

 

 

atp Creative Commons License 2024.02.09 0 1 13677

Köszi. Gondoltam, hogy nem a legjobb megoldás.

Beruháztam az "Orosz 2,2 kW ipari darálóra" 50eFt és készen van. Csak nem lehet olyan rossz.

https://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/Orosz_Ipari_32_es_husdaralo_2200W_hus_daralo_hus_135424906.htm

 

Előzmény: padisah (13676)
padisah Creative Commons License 2024.02.09 0 2 13676

fúrógépnél azzal kell számolni, hogy azt axiálisan csapágyazzák (remélem jól írom)

a lényeg, hogy a csapágy a fúrószár felől érkező erővel szemben tart, a tengellyel párhuzamosan, és nem a forgásra merőlegesen támaszt alá

 

ezt úgy 'tapasztaltam ki', hogy 3mm-es marószárral akartam kivágni a fürdőszobai mosdó helyét a munkapultból

egyrészt nem is vitte, másrészt egy idő után tűzforró lett a fúrógép, és nem a motor, hanem a fejénél a csapágyazás, a végén ki is kellett dobni azt a fúrógépet, zörgött

 

itt a marószár nem szemből, hanem a forgásirányra merőlegesen nyomta a fúrógép csapágyazását, ahogyan egy szíjhajtás is tenné, ha a szíjtárcsa van a fúrógépbe fogva

emellett a fúrógép nem folyamatos üzemre van tervezve, hanem kb 5%os terhelésre, az ember fúr vele, aztán matat a munkadarabbal, mire lehet újra fúrni, de az is kevesebb mint 1 perc

 

szerintem vaterán lehet venni használt/bontott motorokat olcsón, de persze kérdés hogy működni fog-e, sokszor az eladó sem tudja mit árul

Előzmény: atp (13664)
atp Creative Commons License 2024.02.09 0 1 13675

Köszönöm mindenkinek a sok értékes hozzászólást!

Rengeteget tanultam ebből a fórumból és már látom mennyire sokat kell még tanulnom! A füstölőmet és a perzselő/bontó rácsomat is az itteni okosságok alapján építettem.

 

Megvolt az első disznótor a cimborákkal kb. 15-en voltunk a 220kg-osra (persze 2 dolgozott a többi ivott és okoskodott) :-). Ahhoz képest, hogy utoljára 30 éve a nagyszülők disznótorain voltam, egész jól sikerült. (Ha érdekel beszámolok róla).

Felhasználtam sok hozzászóló receptjét, de a legtöbbet ez a könyv segített. Szerintem fantasztikus, óriási munka:

 

https://mek.oszk.hu/15900/15912/15912.pdf

 

Most már nem bírok magammal. Rengeteg finomságot akarok készíteni, megtanulni. Ezért kérdezném:

 

Májkrém / májas (nem hurka) receptet tudna valaki írni? Füstöljem? Nálunk nem volt szokás, így csodálkoztam hogy van ilyen házilag is.

Boarhunter Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13674

Illetve küldtem egy mailt, arra tudsz válaszolni.

Előzmény: Boarhunter (13673)
Boarhunter Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13673

De tudsz... :-)

Előzmény: atp (13672)
atp Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13672

Nem tudok neked emilt küldeni... Ne offoljunk itt. :-)

Előzmény: Boarhunter (13671)
Boarhunter Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13671

Megszüntetett vadászfórum?

Melyikről beszélsz? Amelyik az "enyém" papíron, az-bár nem pörög-működik jelenleg is. Az azonosítód nem "ATG" volt nálunk?

A covid korlátozások elmúltával újra tartottunk fórumtalit is, '22-ben Püspökladányban, '23-ban a Balaton mellett... Szóval nem szüntettük meg.

Előzmény: atp (13670)
atp Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13670

Értem. nem is az árát sokallom, hanem hogy valaki használt-e már ilyet? Jó vagy semmirevaló?

(Boarhunter, te nem vadászol véletlenül? A réges régi - szomorú sorú, megszüntetett vadász fórumban nem voltál ott ?)

Előzmény: Boarhunter (13668)
LAR-533 Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13669

Felesleges 9x27 tempo patronok! 12.000/doboz. E-mailem publikus! 

Boarhunter Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13668

Az az "orosz" inkább román. Egy ekkora villanymotor harmincezernél kezdődik de inkább negyven, dolgoznod nem kell vele mert már összerakták, Te tudod, megér-e neked annyit mint egy közepes hétvégi bevásárlás...

Előzmény: atp (13666)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.02.06 0 0 13667

Nincs az az ipar, ahol ilyen házi barkács "ipari" darálót használnának.
A burkolatlan ékszíj nagyon balesetveszélyes!

Előzmény: atp (13666)
atp Creative Commons License 2024.02.05 0 0 13666
Boarhunter Creative Commons License 2024.02.05 0 0 13665

Hogy akarod "ráapplikálni"?

A fúrógép fordulata jóval nagyobb mint ami a darálónak kell. Ha meg csak "félig nyomod" a fúrógépen a gombot, le fog égni. A mezei húsdaráló villanyosítását hajtóművel szokták megoldani.

Régen voltak az alacsony fordulatú nagydarab ruszki fúrógépek, azokat egy darab gumicső és két avab bilincs segítségével hozták össze  a darálóval.

Ha van mögötte teljesítmény, a 22-es daráló bőven elég.

A méretezésről itt találsz leírást:

https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__haztartasi-gepek__9717014-mit-jelent-a-husdaraloknal-hogy-10-es22-es32-es

Előzmény: atp (13664)
atp Creative Commons License 2024.02.05 0 0 13664

Meg tudná mondani valaki, hogy mit jelent az, hogy pl. 22-es egy daráló?

Illetve mekkora kell egy évente egyszeri, családi, 200 kg-os malac feldolgozásához?

 

(ha megvettem majd a darálót, villanymotort (csavarozó / fúró gépet) fogok ráapplikálni.)

 

Mooni Creative Commons License 2024.01.26 0 0 13663

A múlt hétvégi töltés, füst előtti szikkasztás.

 

padisah Creative Commons License 2024.01.26 0 0 13662

 

első saját keverés és töltés

piacról vett darált húsból, emiatt nem is került bele szalonna vagy zsír

 

sütni fogjuk

LAR-533 Creative Commons License 2024.01.26 0 0 13661

Sziasztok! Lenne eladó 5doboz fekete 9x27 tempo patron ès 2 doboz piros. 13000/ doboz áron.

Gzsm Creative Commons License 2024.01.21 0 0 13660

Kezdődik a füstölés utáni szikkasztás...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!