Meg lehet hajtani a húsdarálót villanyfúrógéppel úgy, a daráló és a fúró közé lassító áttételnek be kell építeni egy régi amerikánert (kézifurdancs). Működik.
13684 hsz lehet a titok nyitja, vagy az, hogy nem áztattad ki rendesen a gyomrot. De szvsz ne idegenkedj a műbéltől, természetes bél darálva, és enyvvel ragasztva. Nekem pl.2 éve kiáztatott, és lekötözött szalámibél (természetesen kiszárítva) került elő. Kiáztattam, betöltöttem,és jó volt!
A só a csomagolásban hajlamos megenni a természetes beleket. Ha régebbit kapsz a boltban, előfordulhat, hogy kuka lesz mert annyira elgyengült már, hogy ha töltésnél nem is, abálásnál szétreped. A múltkor kuláréval jártam így, vettem tizet, kettő bírta ki a töltést. De legalább jó drága volt.
Az előírt sómennyiséget tettem bele, az abálólébe meg ugye semmit.
Nem is főtt, csak úgy 90 fok körül lehetett.
Ami érdekes, hogy nem nagyra nőtt és kidurrant, hanem a gyomor jelentősen kisebb lett és azért szakadt ki. Tehát ha megkötözöm vagy hálóba teszem, szerintem az sem segített volna rajta.
Megszurkálom alaposan, beteszem az abálólébe, szép óvatosban... 2 óra múlva nézem, hát a gyomor vagy negyed akkora mint eredetileg volt és szétpukkant. De telibe, teljesen....
Megfelelő káromkodás után elő a dobozból a másik gyomrot. Szépen átraktam bele.
Még az öklöm belefért volna, szóval nem volt koppra tömve. A varrást is lazán csináltam és meg is szurkáltam alaposan.
Betettem az abálólébe, egy fél óra múlva ez is szétcsattant. Ez a gyomor is vagy fele akkora volt mint eredetileg amikor töltöttem.
Januárban már csináltam két sajtot is. Mindkettő gyönyörű maradt. Most se tömtem jobban meg. Mi lehetett a baj?
fúrógépnél azzal kell számolni, hogy azt axiálisan csapágyazzák (remélem jól írom)
a lényeg, hogy a csapágy a fúrószár felől érkező erővel szemben tart, a tengellyel párhuzamosan, és nem a forgásra merőlegesen támaszt alá
ezt úgy 'tapasztaltam ki', hogy 3mm-es marószárral akartam kivágni a fürdőszobai mosdó helyét a munkapultból
egyrészt nem is vitte, másrészt egy idő után tűzforró lett a fúrógép, és nem a motor, hanem a fejénél a csapágyazás, a végén ki is kellett dobni azt a fúrógépet, zörgött
itt a marószár nem szemből, hanem a forgásirányra merőlegesen nyomta a fúrógép csapágyazását, ahogyan egy szíjhajtás is tenné, ha a szíjtárcsa van a fúrógépbe fogva
emellett a fúrógép nem folyamatos üzemre van tervezve, hanem kb 5%os terhelésre, az ember fúr vele, aztán matat a munkadarabbal, mire lehet újra fúrni, de az is kevesebb mint 1 perc
szerintem vaterán lehet venni használt/bontott motorokat olcsón, de persze kérdés hogy működni fog-e, sokszor az eladó sem tudja mit árul
Rengeteget tanultam ebből a fórumból és már látom mennyire sokat kell még tanulnom! A füstölőmet és a perzselő/bontó rácsomat is az itteni okosságok alapján építettem.
Megvolt az első disznótor a cimborákkal kb. 15-en voltunk a 220kg-osra (persze 2 dolgozott a többi ivott és okoskodott) :-). Ahhoz képest, hogy utoljára 30 éve a nagyszülők disznótorain voltam, egész jól sikerült. (Ha érdekel beszámolok róla).
Felhasználtam sok hozzászóló receptjét, de a legtöbbet ez a könyv segített. Szerintem fantasztikus, óriási munka:
Az az "orosz" inkább román. Egy ekkora villanymotor harmincezernél kezdődik de inkább negyven, dolgoznod nem kell vele mert már összerakták, Te tudod, megér-e neked annyit mint egy közepes hétvégi bevásárlás...
A fúrógép fordulata jóval nagyobb mint ami a darálónak kell. Ha meg csak "félig nyomod" a fúrógépen a gombot, le fog égni. A mezei húsdaráló villanyosítását hajtóművel szokták megoldani.
Régen voltak az alacsony fordulatú nagydarab ruszki fúrógépek, azokat egy darab gumicső és két avab bilincs segítségével hozták össze a darálóval.
Ha van mögötte teljesítmény, a 22-es daráló bőven elég.