Keresés

Részletes keresés

originalqszi Creative Commons License 2006.04.05 0 0 85
Szvsz Orbán már meoldotta egyszer ezt a kérdést, gondolom, hogy reménykedhetsz egy hahthatós fordulatban és nem kell a kérdésedre adandó válaszra több, mint 1 évet várni:)))))))) 
Előzmény: forianl (83)
viki33 Creative Commons License 2005.03.08 0 0 84
2004-12-17
Új elnök

Borsi László lett december 11-től az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke - közölte a hivatal hétfőn. A korábbi elnök, Fegyverneky Sándor építésügyi elnökhelyettesként dolgozik tovább.


Új elnök irányítja az októberi kormányátalakítással a Belügyminisztériumtól a regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alá átkerült Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt (OLÉH). A szervezet élére a közgazdász végzettségű, ingatlanszakmai médiavállalkozásokkal foglalkozó Borsi László került december 11-i hatállyal - közölte az OLÉH hétfőn.
 Borsi László elődje, Fegyverneky Sándor - korábbi XIII. kerületi főépítész - volt, aki 2003 szeptember elseje, a hivatal megalakulása óta töltötte be az OLÉH elnöki posztját. A volt elnök nem távozik a hivataltól, hanem építésügyi elnökhelyettesként dolgozik. A hivatal lakásügyi elnökhelyettese Leitner József lett. 
forianl Creative Commons License 2005.02.23 0 0 83

Tisztelt elnök úr! Fórián László vagyok. 37 éves. Feleségem 28 és 3 gyermekünk van. Lakással nem rendelkezünk. Szeretném megkérdezni, hogy az új szocpol lehetőségekben (mivel annyi a kósza és ellentétes vagy fél hír) van-e módunk szocpolhoz jutni, akár új, akár használt lakás esetén.

Válaszát várva. Tisztelettel és köszönettel: Fórián László

tyrana Creative Commons License 2004.12.22 0 0 82

Sajnálatos módon Fegyverneky úrnak nem sikerült az a bizonyos 1 héten belül válaszolok minden kérdésre...ezen nem is csodálkozom, nagyon nem állnak a helyzet magaslatán, mint ebből a cikkből is kiderül:

http://index.hu/gazdasag/magyar/fesz041222/

 

Ez az igazi "magyar módi" :-(, van valaki közöttünk aki ezen még csodálkozik?????

Miki69 Creative Commons License 2004.12.21 0 0 81

 

Üdv a sorstársaknak.

 

Magánerős építkezésbe fogtunk a feleségmmel. Egy hónapja járom a bankokat, a tapasztalataimat szeretném közreadni, mert Fegyverneky úr azt írta a fórumban, hogy a bankok jól ellátják a hitelkihelyezéseket.

 

Na akkor leírnám: az, hogy káosz van a hitelügyintézők fejében, az nagyon enyhe fogalom. Több bankot megjárva nagyon el vagyunk keseredve, mert egész egyszerűen lehetetlen korrekt információhoz jutni. Egy konkrét kérdésre annyi féle választ kaptunk, ahány bankfiókban jártunk. Ahogy belekérdeztünk a részletekbe, egyre inkább látszik az a totális kuszaság ami a hitel és szocpolfeltételek terén van.

Azt  már majdhogynem "normális" dolognak vesszük, hogy az Magyar Államkincstár által felállított, és minden banknál azonosan továbbadott feltételeket minden bank másképpen értelmezi.

Azt is majdhogynem normálisnak kezdjük tartani, hogy KONKRÉT kérdésekre azonos bank más-más fiókjában egészen eltérő válaszokat kapunk.

De az végképp betett, amikor egy konkrét bank konkrét fiókjában két ügyintéző más választ adott egy óra eltéréssel telefonon feltett ugyan arra a KONKRÉT kérdésre!

 

Mindenkinek azt ajánlom, hogy mielőtt eldönti hogy támogatott hitelt és/vagy szocpolt vesz fel, minden létező papírjával menjen be egy bankba és mutassa be egy ügyintézőnek még mielőtt aláírja a szerződést. Teljes magabiztossággal állítom, hogy valami nem lesz rendben. Nem kell megijedni, több helyen kell próbálkozni, mert minden bakfiókban lesz valami kifogás. Azt is aláírom, hogy ami a második bankban probléma, az az elsőben nem, és viszont. Ahol a legegyszerűbben megoldható a kifogás, ott kell próbálkozni.

Nagyon észnél kell lenni, mert nagyon könnyű kicsúszni a szerződésekben vállalt fizetési határidőkből, és akkor milliókat lehet bukni. Mi is a bankokat járjuk, mert mindenhol más és más kifogást közölnek, és nem mindegyiket tudjuk teljesíteni.

 

Sok szerencsét!

kasza-blanca Creative Commons License 2004.12.17 0 0 80

Voltam bankban

ÁFA visszatérítés kérdése.

Bemegyek, felteszem a kerdest. A kis no azt mondja, hogy fenymasol nekem vmi papirt, mert a kollegaja (aki illetekes a dologban), nem er ra foglalkozni velem. Kb 10 percet varok, mire a fenymasolo begerjed, es megkapom a papirt. Kerem az a munkatars telefonszamat, h idopontot tudjak egyeztetni.

Hogy ne legyen teljesen felesleges az, h bementem a bankba, megkerdezem a not, hogy tud-e vmit az AFA visszaterites megszunteteserol. Felcsillant a szeme, es megkezdodott a mellebeszeles, amit mar annyiszor hallottam..

Miert van az az erzesem, hogy vmit mar lehet tuni/ sejteni, de senki nem akar mondani A-t vagy B-t. Valasz: "nem tud rola". majdnem hogy azt mondja, soha nem is hallott meg errol a felvetesrol.

Telefonon egyeztettem idopontot, bementem. A 400.000 forintnak en csak integethetek, mert a szerzodeskotesemtol mar letelt a 120 nap. Lehet, hogy az en hulyesegem (is), de en mint 1.lakas vasarlo naivan azt gondoltam, hogy azok az emberek akik a lakas ertekesiteseben kozvetve/kozvetlenul erintettek segitik az embert az informacio nyujtasaban. az ertekesito ingatlanirodaban mindenki rohadtul kedves es segitokesz volt minden ertelemben es mindent erintve, mig a szerzodest alairtam. Onnantol kezdve megy a mutogatas, hogy kihez forduljak problema eseten. Egy ido utan bezarul a kor, ez a problema vele.

Az erdekes az egeszben, hogy a szerzodes alairasa utan beballagtam a bankba, hogy intezzem a hitelt stb. Mivel a hitel folyositasara 9 honap mulva volt szuksegem, azt a valaszt kaptam, hogy raerek ezzel addig varni (2004. vege, 2005. eleje). Erre most bementem ujra, kozoltek velem, hogy kifutottam az idobol.

Egyetlen kovetkeztetest kell levonni: mindenki sajat maga jarjon utana a dolgoknak, mert segitseget nem szabad varni sem a banktol, sem mastol...

Meg 1 dolog:

AFA visszaterites igenylesekor 40.000 forintot le kell perkalni a banknak un. igenylesi dijkent + helyszini szemle dija 13500 forint / alkalom. Na most ezt minek is nevezzem???? a 400.000 hufbol  346500 forintnal 1 fillerrel sem tobbet lehet megszerezni. aztan ez meg csokken annak fuggvenyeben, hogy hanyszor kell a helyszini szemlet megtenni.

 

A masik dolog, ami mozgatja a fantaziam: miert erdeke minden banknak, hogy devizahitelt vegyek fel???

az "allamilag tamogatott" hiteleket szinte nem is emlitik.. azt a "szar" kategoriaba soroljak, azt nem erdemes felvenni... mondjak ok...

Lehet, hogy most ez van... de 5 ev mulva, nem bizti, hogy a deviza hitel kedvezobbnek fog szamitani. nah mindegy.

en most eljutottam odaig, hogy kezd tele lenni a pohar..

ahhoz, hogy a hitelt folyositsak kb. 150.000 huf-ot le kell perkalnom "egyeb" adminisztracios ktgkent. Mi ez, torvenyes rablas...

talan ez lehet a megfelelo szo..

 

 

nagyonkiváncsi Creative Commons License 2004.12.17 0 0 79
Szeretném kérni, hogy itt is szerepeljenek a válaszok az összes kérdésre, amit utólag megválaszoltak. Jellemzően van egy csoport kérdés amire nem „akartak” válaszolni L

THX

gúd tu bi kúl Creative Commons License 2004.12.14 0 0 78

minden bizonnyal ő próbálta begépelni a válaszokat 2 újjal...

más oka nem lehet a szűkszavúságának :))))

Előzmény: bp57 (76)
laci12 Creative Commons License 2004.12.14 0 0 77
Tisztelt Fegyverneky Úr!

 

Egy lakás megvásárlása az emberek életében az egyik legnagyobb beruházás.  Ön szerint miért van az, hogy az emberek többsége úgy érzi, hogy az állam nem tudd olyan körülményeket teremteni, hogy az emberek egyszerű ügyintézéssel és jól átgondolt nemzet stratégiával lakáshoz, első lakáshoz juthatnának.

 

Nem tudom, de én úgy érzem a sorstársaimhoz hasonlóan magam a tervezett elolvasása után, mintha kaptam volna egy semmit .

 

Nem látom miért nem jó üzlet az államnak és bankoknak az, ha valaki a megszerzett jövedelmét családépítésre és adófizetésre használná. A megszerzett jövedelem felét alapból leadózzuk+a vásárolt lakás után illetékeket+ telek után további illetékeket fizetünk+ vállalkozók TB -jét és adóját+ építőanyagok adóját+ hitel elbirálat +ingatlan közvetítés díját is szintén mi fizetjük. Mindezt természetesen heroitikus ügyintézés mellett.

 

Konkrét kérdéseim:

 

1.      Kinyitotta valaki már a jelenlegi express és egyéb ingatlan közvetítők ajánlatait? Nézem és nézem az új lakás árak 13mFt kezdődnek (34 m2) konyha nélkül (Budapesten), a használtak pedig 1-2 millióval vannak csak alatta. Ön szerint, a hirdetménybe szereplő összegekért lehet-e venni BP új lakást (13mFt) vagy használt lakást 8mFT környékén, olyan helyen ahol ön szerint is szívesen élne (10% önrész mellett).  Van tippje, hol lehet ilyet találni? (Ez is hasznos lenne) Pl Veresegyházán néztem sorházi lakásokat (100-120m2) és 23-24 mFt kínálják, ez reális? Mivel kisebbeket nem építenek, mert nekik nem éri meg… Veresegyházán az építési telkekért 7.2 - 9.9 Mft kérnek ön szerint ez reális?

2.      Véleménye szerint a jelenlegi lakás piacon az árak magasak vagy a támogatott hitelek alacsonyak? Ön mit tartana reálisnak? Milyen módszerrel állapítják meg az árakat? Milyen gyakorisággal szeretnék frissíteni?

3.      Véleménye szerint, aki 0 –ról indul és mondjuk 32-35 évesen jut el oda ,hogy egy szerényebb otthon megvehessen azt csak használtban gondolkodhat?

4.      Mi a véleménye a Kanadai modellről?

5.      Véleménye szerint ez a támogatási módszer segít-e az embereken vagy csak egy jó reklámszöveg?

6.      Kiszámolták már mennyibe, kerül egy új v. használt lakás megvétele minden illetékkel? Véleménye szerint reálisak –e az illetékek?

7.      Véleménye szerint a telek áfa elősegíti-e az új lakáshoz jutást, ha nem lehet visszaigényelni?

8.      Véleménye szerint miért vállalnak az emberek kevesebb gyereket? Lehet-e összefüggés a között ,hogy aki saját maga nem tudja körülményeinél fogva megoldani a lakás gondját az kevesebb gyereket vállal?

9.      Véleménye szerint mennyibe kerül, mondjuk BP –ten egy 65 nm2 lakás (új építésű, használt) és ezt mondjuk 20% önrésszel+ felújításra kölcsönnel és minden illetékkel kifizetve?

10.  Miért nem az első lakáshoz jutást támogatják évkortól és összegtől függetlenül? (Természetesen nagyobb felvételnél nagyobb illetékfizetéssel…)

11.  Mi a helyzet az egyedül állókkal? Miért nincsenek támogatva?  Várjanak addig, míg lesz férj vagy feleség + gyerekek?

12.  Miért nem lehet építési telekre banki kölcsönt felvenni? Miért nem számít az önrészbe? Látott már valaki kertes házat kert nélkül?

13.  Véleménye szerint reális és életszerű, dolog-e ha az új építésű lakás kölcsönnél minkét félnek 30 év alattinak kell leni?

14.  Véleménye szerint, egy 20mFT használt kertes családi ház (70m2) 3 éves építésű után mennyi illetéket kell fizetni? (2% ügyvéd, 5-6% átirás+stb.)

 

Előre is köszönöm válaszát,

 

Egy nem lakástulajdonos idős (33 éves) elkeseredett állampolgár

 

 

bp57 Creative Commons License 2004.12.14 0 0 76

Mindannyian jobban jártunk volna, ha az elmúlt másfél órában Fegyverneky úr fizetés nélküli szabadságon lett volna.

De itt volt és SEMMIT mondott!!!

( Tervezd a jövődet, fiam!)

B.P.

gúd tu bi kúl Creative Commons License 2004.12.14 0 0 75

mindenfeleképpen

holnap jelentkezem

Előzmény: dohonyiz (74)
dohonyiz Creative Commons License 2004.12.14 0 0 74

kasza-blanca,

 

Ha megtudsz véletlenül holnap valamit, leírod ide nekem/nekünk?

 

Köszi!

Előzmény: kasza-blanca (72)
wzindbad Creative Commons License 2004.12.14 0 0 73

Nem vagyok érintett az ügyben, de ahogy elnézem... mégiscsak jobban kellene a kormánynak a bérlakásépítéssel foglalkoznia.

 

Valószínű, hogy sokaknak ez a hitelfelvételes ügy vállalhatatlan terheket okoz - abban az esetben, ha mondjuk majdnem egy teljes lakást kell hitelből kifizetni... Illetve új építésű lakásból csak olyan kicsit tud venni, ami hosszú távon horror...

Szóval az is lehet, hogy az államnak piaci ár alatt át kellene adnia telkeket lakásépítésre. Nem parcellázásra gondolok, hanem komoly társasházakra....

kasza-blanca Creative Commons License 2004.12.14 0 0 72

Engem is ez a tema erdekelt volna..

mivel "tartalmas" választ kaptunk,

holnap reggel beballagok a bankba..

az a probléma, hogy telefonon érdeklődtem mar tobbszor is, de konkrét valaszt meg nem kaptam

nem ertem, miert probal meg mindenki kiterni a kerdesem elol..

attol tartok, holnap sem leszek okosabb, de proba szerencse

egyebkent, 1 ismerosom erdeklodott apehes ismerosenel

o azt valaszolta, hogy nem hallottak meg semmit a temat erintoen..

Előzmény: afa (53)
mtoma73 Creative Commons License 2004.12.14 0 0 71
Felveszel még mellé devizahitelt, és akkor több hitelt tudsz felvenni. Mi is igy vettük most a lakást államilag támogatott+devizahitel. Igy 7,5 milliót fel tudtunk venni.
Előzmény: enikocske (66)
zgyv Creative Commons License 2004.12.14 0 0 70
Azért ciki lenne, ha mondjuk úgy szólna a törvény, hogy ketten együtt ne legyünk mondjuk 60 felett. (nekünk 85 kellett volna, de nem 60/25 arányban)
Előzmény: se7en (68)
mtoma73 Creative Commons License 2004.12.14 0 0 69
Kössz, hogy legalább te reagáltál az általam beirtakra, a cimzett viszont úgy tűnik a könnyebb és kevésbé kényes témákat részesiti előnyben. :-(( Úgy tűnik, hogy az "úgy teszünk mintha nem lene ilyen probléma, és akor nem is lez" stilus még mindig divik.
Előzmény: bp57 (51)
se7en Creative Commons License 2004.12.14 0 0 68
Azt irja: ' a 30 év alatti fiataloknak nyújtható hitelgarancia új és használt lakás vásárláshoz.'

Elég ha az 1ikünk 30 alatti? Vagy mindkettőnknek 30 alatt kell lennie?
30 év betöltése előtt kell a szerződést megkötni, vagy még abban az évben?

Üdv,
Se7en
berlo Creative Commons License 2004.12.14 0 0 67

Tisztelt Elnökhelyettes Úr!

 

Még egy kérdésem van: az illetékek változása pontosan milyen jellegű lesz a jövő évben?

 

Előre is köszönöm a választ: T.N.

Előzmény: Fegyverneky Sándor (64)
enikocske Creative Commons License 2004.12.14 0 0 66
akkor ha Bpen használt lakást vennék, a fészekrakó programmal, és nincs önerőnk, akkor max 5 millió áll a rendelkezésemre? A határozat pedig 12 milliós keretet szab a használt lakásra?
Fegyverneky Sándor Creative Commons License 2004.12.14 0 0 65

Fél négy, a Törzsasztal véget ért. Fegyverneky Sándor azokra a kérdésekre, melyekre nem jutott idő, egy héten belül válaszol. Fegyverneky Sándor megköszönte az érdeklődést és távozott a szerkesztőségből.

Előzmény: Fegyverneky Sándor (64)
Fegyverneky Sándor Creative Commons License 2004.12.14 0 0 64
A használt lakásra felvehető államilag támogatott hitel 5 milliós plafonjának megemelésére jelenleg források nem állnak rendelkezésre. Ilyen változás január elsejétől sem várható.
Előzmény: oktober (61)
enikocske Creative Commons License 2004.12.14 0 0 63
Ha jól értem, akkor a fészekrakó programban gyermektelen 30-on aluli pár használt lakásra nem veheti igénybe 2 gyerekre a megelőlegező szocpol felét??
berlo Creative Commons License 2004.12.14 0 0 62
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egész programról, annak minden részletéről az önkormányzatok döntenek majd?
Előzmény: Fegyverneky Sándor (60)
oktober Creative Commons License 2004.12.14 0 0 61

Tisztelt Fegyverneky Úr!


Szeretném mégegyszer megkérdezni Öntől, hogy emelkedik-e jövőre a használt lakásra felvehető államilag támogatott hitel 5 milliós plafonja 7 millióra? Ha igen, ez a változás január 1-től érvényben lesz?

 

Válaszát előre is köszönöm.

Fegyverneky Sándor Creative Commons License 2004.12.14 0 0 60
A lakbértámogatási program 2005 első negyedévében az önkormányzatok számára kiírt pályázatokkal indul. Az önkormányzatok lakbértámogatásra pályázati úton elnyert állami támogatáshoz (ami lakásonként és havonta maximum 7 ezer forint) még ugyanennyit hozzátesznek, így maximum 14 ezer forint adható támogatásként azoknak a bérklőknek, akiket az önkormányzat szociális alapon kijelöl. Azok az önkormányzatok pályázhatnak állami lakbértámogatás összegre, akiknek van saját lakbérrendeletük.
Előzmény: berlo (58)
Fegyverneky Sándor Creative Commons License 2004.12.14 0 0 59

A hitelgaranciarendszer bevezetését az állam a 30 év alatti házaspárokra, élettársi kapcsolatban élők és gyermeküket egyedül nevelők esetében indítja be. A tapasztalatok beérkezésével kb. a rendszer működésének megkezdése után fél-háromnegyed évvel a korhatár kérdését a döntéshozó újratárgyalja. 

Az állam a támogatások, illetve garanciák nyújtásánál korlátokat, illetve szempontokat kénytelen érvényesíteni. Nem minden támogatási formára alkalmazható az alanyi jogon juttatás (mint pl. a szocpol-támogatásnál). Az állami hitelgarancia intézménye új, ennek minden lakosra való azonnali kiterjesztésére sem elegendő közpénz, sem kormányzati szándék nincs.

Előzmény: ege (9)
berlo Creative Commons License 2004.12.14 0 0 58

Titszlet Elnökhelyettes Úr!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy a lakbértámogatási programban kik vehetnek majd részt, és mikor indul be a program.

 

Üdvözlettel: T.N.

juno Creative Commons License 2004.12.14 0 0 57

Legyszi,legyszi, tessek szives lenni tanacsot adni :)

 

"Tisztelt Elnok ur!

 

1 eve vettem egy kis panel lakast. 25 evre fel vettem kolcsont. Most kell fizetnem ~400.000.-Ft-ot az illetekhivatalnak, mert hasznalt lakast vettem. Tovabb szeretnenk lenpi egy uj epitesu lakasba/hazba amire ugye nem kell illeteket fizetni.

1-2 evet lakunk a panelban es ezert 400.000.- Ft-ot kell fizetnem?

En ugy gondolom ez igy nem helyes. Tudna valami tanacsot adni ezugyben?

 

Koszonettel,

Juno"

node Creative Commons License 2004.12.14 0 0 56
Tisztelt Elnök Úr!

 

Röviden:

párom és én 38, ill. 35 évesek vagyonk, három gyereket nevelünk albérletben – ebbôl adódóan még nem sikerült azt a pár milliós önrészt félretennünk, ami egy lakáshitelhez szükséges, a nagyszülôk pedig nem tudnak segíteni – van-e esélyünk egyáltalán saját lakáshoz jutnunk, tehát a kérdés: van-e esély arra, hogy a Fészekrakó program felsô korhatára mondjuk  40-re változzon vagy egyáltalán ne legyen?

 

Válaszát elôre is köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!