Sziasztok! Tudtok valami információt arról, hogy még miért nincs kint sehol a fehérvári helyi új menetrendje és térképe? Se a MÁV nem közölt még a változásokról semmit, és Fehérvár weboldalán sincs semmi új infó. Máskor ilyenkor már rég kint szokott lenni minden, főleg úgy, hogy már jövőhéten érvényes lesz. Ráadásul elég sokan érdeklődnek már felőle Facebookon is pl.
Igaz, JSZP szerint motort cseréltek benne (gondolom ezért állt ennyi ideig). Szerintem IDZ-423 is valami nagyobb hiba miatt áll ennyi ideig. IDZ-477, és HIV-667 is hónapok óta áll vizsga nélkül (IDZ lassan egy éve) illetve KIC-427 sem ment az idén nagyon.
Htibi: köszönöm, tudtam hogy léteznie kellett és nem csak a gyerekszemem képzelhette anno oda! trambulin125: 07.07 kapott új műszakit, de egyelőre még nem volt kint. Azért is érdekes, mert a márciusban talpraállított IDZ-423 meg május eleje óta nem ment.
Kedves topiktársak! A régvolt, tán igaz sem volt albás időkből van-e valakinek esetleg olyan halovány emlékfoszlánya, hogy fehér tyúkitatós dísztárcsával látott vízszintes csíkos C56-ot? Krómozott fémet láttam anno néhányon (GSR-171 pl), de tyúkitatót csak a ferde csíkosakon.
Tehát a város fizeti a Volán valamennyi közvetlen és közvetett ráfordítását a helyi járatra.
---------------------------------
Ez így van rendjén.
így helyes.
Kiszámolhatja a város (lehet meg is tették ?) hogy ha elengedi a volán kezét és alapít egy saját kb. 60-70 buszos magán/városi céget helyi járatok végzésére akkor jobban vagy rosszabbul jár mint most így ?
Ahogy a szerződés fogalmaz: "Ellentételezés összege = a szolgáltatás költségéből kivonva a szolgáltatás teljesítése során keletkezett díjakból vagy bármely egyéb bevételből származó bevételt"
Tehát a város fizeti a Volán valamennyi közvetlen és közvetett ráfordítását a helyi járatra. Ebben értelemszerűen szerepet játszik az is, hogy van-e a buszokon hitel, van-e még könyv szerinti értékük, tehát öreg vagy fiatal buszokról beszélünk-e.
A 2023 első félévi beszámolóban egyébként számszerűsítve is szerepelt, hogy fél év alatt 80 millióval többe került állományban tartani őket, mint egy évvel korábban.
Köszönöm! Erre voltam kíváncsi. Elnézést kérek a tudatlanságomért, de ez felvet bennem még néhány kérdést, és nincs kedvem a közbeszerzéseket, közszolgáltatási szerződéseket elolvasni. A Volán ezek szerint nem fix kilóméterdíjért szolgáltat, hanem megkülönbözteti a járművek szolgáltatási díját állapot, életkor szerint? A volán tulajdonában levő teljes RVY széria lízingelt, amelyek egy részét a városok fizetik, ahol szolgáltatnak? A város kérésére történik a költségcsökkentés, ami miatt a rosszabb buszok közlekednek (ha igen, akkor elnézést kérek a Volántól az előző hsz-em miatt)
"Vannak olyan emlékeim, miszerint az RVY széria érkezése óta a város nagyobb összeget fizet a közösségi közlekedésért, a korszerűbb járművek miatt."
Illetve olyan hitelkonstrukcióban kerültek beszerzésre, amiben a kamat (felára?) a BUBOR értékéhez kötött. A buszok beszerzése idején ez 1% körüli érték volt, de 2022 végére már 18% körül járt, úgyhogy rettenetesen drágák lettek ezek a kocsik. Ez a helyközibe kirohanós megoldás is ezért született, hogy kevesebb költség jusson az önkormányzatra.
Nem írtam ilyet xdd. Ahogy írtam szimpla költségcsökkentés ként jár ki a városból az a pár darab conecto. Senki nem írt ilyet hogy átvette a helyközi és az SRD-ket a helyi üzem(mellesleg helyközis mercik, credok és ikarusok is járják a várost) mielőtt sületlenségeket írsz olvasd át még egyszer legközelebb;)
Épp a minap gondoltam rá, hogy azért az se fasza, hogy egy RVY-672 Gödöllő és Vác között pendlizik, miközben például Fehérváron jobb helyen lenne. Itt meg csak típusidegen. Azért a Conectóért cserébe egyébként egy gödöllői Econellt vittek el valahova nyugatra - hát, az se az évszázad cseréje volt.
Az, hogy beforog helyközibe az fordaszervezés miatt van. Biztos így költséghatékonyabb, de nem üzem szerint tartozik oda. Sopronban, Esztergomban, Békéscsabán is van tudtommal ilyen, ahol újszerű masina kinéz a szomszéd faluba.
Költségcsökkentés miatt járnak az ng conectok ki a városból és a helyközisek pedig be helyibe. Mert a helyi közlekedés már 20+ éve csak adósságot termel és ennek csökkentésére vette át a helyközi üzem azt a pár RVY-onos conectot... és a helyközisek azért járnak be helyizni mert egész egyszerűen nincs mi csinálja a helyit ha az oda való busz városon kívül van
Vannak olyan emlékeim, miszerint az RVY széria érkezése óta a város nagyobb összeget fizet a közösségi közlekedésért, a korszerűbb járművek miatt. Emiatt is érkezett ide a Szolnok számára szánt 8 busz. Ezek tükrében tisztességes a Volán részéről az, hogy ezeket a buszokat használja HÉV pótlásra, valamint helyközi járatokra, miközben a városban a 20 éves első generációs conectók, és az ide dobott Volvók cirkálnak?