Keresés

Részletes keresés

parsifal hendrix Creative Commons License 2021.01.23 0 0 5

Interjú: 1966. november 26.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ebW_USO8thw&t=304s

 

 

TV riport: 1970. október 2.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=E-iTALV-uSE&t=280s

ThomasFowler Creative Commons License 2004.12.17 0 0 4

Sziasztok

 

Szerintem is fontos dolog lenne a Lukács-életmű vizsgálata. Azt hiszem, hogy erre nem sok esély van mostanság, mert kevés kutató, filozófiatörténész vállaja fel azt a támadási felületett, amit egy ilyen problémás téma magával hoz. A rendszerváltás után voltak még olyan irányú kisérletek, amik Lukács ideológiamentes, vagy más ideológiák menti olvasására irányultak (pl. a "Miért Lukács?" konferencia Szegeden), de ezek mára teljesen megszüntek. (Legjobb tudomásom szerint.)

SZVSZ Lukács megkerülhetetlen az esztétika történetében, emellett talán ő írta a legjobb könyvet a fiatal Hegelről. Az ideológiai célzatosság és a csúsztatásai sajnos az életműve nagyobbik részét viszont elértékteleníti. A filozófiai művei mellett Lukácsot mint embert vizsgálva nehéz felmentő ítéletet hozni. (Persze nem vagyok feltétlenül meggyőződve, hogy jogosult vagyok ilyen kijelentéseket tenni...) Tudni kellett, hogy mi történik, és mihez adja a nevét.

 

Fowler

Agyas Bubu Creative Commons License 2004.12.09 0 0 3
Ja tényleg. El is felejtettem..., de azért nem kell feltétlenül a főiskolára menni. Elég felütni egy ma elfogadott filozófia-tankönyvet: Dörönbözi János: A filozófia alapjai. (Egyébként minden tiszteletem az íróé, mert jó könyvet írt.) Mint magyar megemlékszik Lukácsról egy félmondat erejéig: "Lukács György szerteágazó esztétikai tanulmányait erősen áthatotta a marxizmus ideológiája" (209. old.). Nyílván nem akarta komolyabban feszegetni a témát...
Előzmény: Wolfhauser Ottokár (1)
la_koma Creative Commons License 2004.12.08 0 0 2
Kedves Bubu, szívemből szólsz! Az imént értem haza egy un. fehér asztal mellől (magyarul kocsmázásból), ahol szó szerint ugyanezt pedzettem.
Tomboldának kézcsókkal köszönöm, hogy nem sajnálta az időt s fáradságot értékes hozzászólására, Farkasházinak csak annyit, hogy ez mind valóban szép, de Lukácsunk a "kecskeméti hóhértól" a nagy filozófuson át az énekes halottig sok mindennek neveztetett már, tényleg van róla mit beszélni.
Visszatérek!
Előzmény: Agyas Bubu (-)
Wolfhauser Ottokár Creative Commons License 2004.12.08 0 0 1
Mi az, hogy "index jellegű, elsősorban a múlja miatt"? A főiskolán két tétel is foglalkozott vele művelődéselméletileg, meg egy általános esztétikailag.
Tombolda Creative Commons License 2004.12.08 0 0 0
0 véleményem van.
Előzmény: Agyas Bubu (-)
Agyas Bubu Creative Commons License 2004.12.08 0 0 topiknyitó
Remélem érdekel pár embert a téma és nem fog 1 hét után behalni a rovat. Aki erre vetődne és érdekli a téma, attól megkérdezem: mi a véleménye Lukács munkásságáról és elsősorban esztétikai-etikai nézeteiről, szépírói tevékenységéről.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!