Keresés

Részletes keresés

sierra Creative Commons License 2004.12.08 0 0 9

"5.) Ez aligha fog menni, a pályázatoknál nem részesítheted előnyben azt az önkormányzatot, vagy régiót, ahol sok a magyar (nemzetiségi diszkrimináció tilalma) de nincs is rá szükség. Elég, ha ösztönözzük és támogatjuk a magyar vállalkozók határon túli tőkebefektetését, nagy részük úgyis magyarlakta területren fog befektetni, hisz ott könnyebben érteti meg magát."

 

-- :-D

Az Europai Unió területén az államok által kiírt nemzeti diszkriminációt természetesen a legteljesebb mértékben mellőző állami tendereknek mindössze 12-13%-át nem hazai vállalatok nyerik. Ennyit a diszkriminációmentességről.

De ezt önök tudják a legjobban, hiszen pl. az autópályaépítések ürügyén olyan szemérmetlenül játszanak át pénzeket a "tendernyertes" cégekhez, melyek visszafolyatják a politika köreibe azok egy részét, hogy tendernyerés előtt a benfenntes autópályás cégek már mind tudják, ki lesz a "nyertes". Sőt, önök szólnak nekik, hogy melyiken kell benyújtaniuk valami pályázatra emlékeztető papírfecnit, melynek a tartalma lényegében véve mellékes, hisz az egész korrupciós ügylet során előre eldöntött tény, mikor melyik céget hozzák ki győztesnek.

Előzmény: Szabó G. Zoltán (7)
zorki Creative Commons License 2004.12.08 0 0 8

Van egy érzésem, hogy mindenki fodítva ül a lóra!

Ez éppen azt bizonyítja számomra, hogy a határon inneni többség még mindig nem ébredt fel.

Félreértés ne essék támogatok minden olyan lehetőséget, hogy itt tanuljanak, és különböző kedvezményeket kapjanak a határon túli magyarok, de amíg nem változik jelentősen a gazdasági különbség addig ez mindenkor magában hordozza  a lehetőséget, hogy itt is maradnak. Ez persze nem bánt, az bánt, ha ott nem marad senki. Nem szabad hagyni, hogy tovább növekedjen az elvándorlás. Így hát azt kellene segíteni, támogatni, hogy ott minél többen tanulhassanak magyar nyelven felsőfokon. Akár itteni magyar tanároktól.

Miért van az, hogy míg Európában szinte mindenhol van egyetemeken magyar vendég tanár, addig pont a magyar lakta területeken nincs? Nyahh, ezt kellene támogatni, akár többlet jövedelemmel is.

 

Nos, szóval legelőször is talán nekünk kellene változni. Mint korábban írtam többször, míg a határon innen nem változik a helyzet a határon túliakkal kapcsolatban, addig minden hiába.

A legfontosabb az lenne, hogy mi menjünk oda többet! Ha oktatásban valami fontos lenne, hogy az itteni magyar felsőoktatásban -legalább a bölcsészeknél és a tanároknál- sokkal nagyobb szerepet kapjon a határon túli magyar történelem, kúltúra, irodalom stb. Már írtam, magyar intézeteket kellene alapítani -mondjuk legelőször Székelyföldön, ahol hosszabb-rövidebb ideig magyar bölcsészek ismerkedhetnek a helyi magyar kuultúrával, történelemmel. Arról nem beszélve, hogy ezek az intézetek segíthetnék a helyi értelmiséget is, stb.

 

Ami még ennél is fontosabb, az Európai Uniótól komoly összegű támogatások nyerhetők az interreg, határon átnyuló kapcsolatokra. Miért van az, hogy sokkal szívesebben szervezünk ilyet Olaszországba vagy akárhova, mint Erdélybe pl!

 

Nem véletlen írtam sokszor, nem egy népszavazáson odafirkantott iksszel tudunk segíteni! A mi szemléletünkön kell változtatni, és ez elsősorban nem is a poltika dolga! A poltika érdekeket közcvetít, ha bennünk nem jelentkezik ilyen irányú igény, és érdek, akkor a poltika nem is fogja érvényesíteni. Legfeljebb öncélúan felhasználja.

Mondtam már, míg bennünk nincs meg az igény, hogy megismerjük a határon túli magyar embereket és kultúrát, addig minden lelki egyesítési kísérlet kudarcba fog fulladni. Lehet azon siránkozni, hogy ez így van, de semmire sem vezet.

Szabó G. Zoltán Creative Commons License 2004.12.08 0 0 7

No, akkor:

1.) Ebben föltétlenül igazad van, sőt, asse lenne baj, ha a hivatalok a határon inneni magyarokkal sem packáznának. A htm-ok esetében az állampolgárság megadásához szvsz szükséges a letelepedés és a munkahely. Fölösleges viszont egy magyart levizsgáztatni magyar nyelvből és az állampolgári ismeretek vizsga is nélkülözhetőnek látszik. Azt, hogy lopni meg ölni nem szabad, úgyis tudja, azt meg, hogy ki a magyar miniszterelnök, előbb-utóbb majd megtanulja. Vagy legföljebb mégsem. Na, bumm.

2.) Ez lenne a tartalma annak a bizonyos " nemzetpolgárságnak", amit a maszop javasol. Állampolgári jogokkal nem járna, de magyar útlevéllel igen. Azzal utazhatnának Magyarországra is, meg az EU más országaiba is. Örökvízum nem játsz, legalábbis attól a pillanattól kezdve, hogy részesei leszünk a schengeni egyezménynek (kb. 2006)

3.) Ez fölösleges, a román állampolgároknak, nemzetiségtől függetlenül, már ma sem kell vízum.

4.) Igen, meg a kultúrát. Ösztöndíj a magyar nyelven tanulóknak (nemzetiségtől függetlenül - úgysem valószínű, hogy a román gyereket az ösztöndíj kedvéért magyar iskolába írassák, ha meg mégis, annál jobb), magyar nyelvű tankönyvek, magyarországi pedagógusképzés és -továbbképzés, a magyarországi pedagógusoknak járó kedvezmények kiterjesztése a határon túl, magyar nyelven tanító pedagógusokra. Támogatás magyar nyelvű színielőadásokhoz, a magyar színházak határon túli produkcióihoz. Könyvtárak támogatása magyar nyelvű könyvekkel, lapokkal, folyóiratokkal.

5.) Ez aligha fog menni, a pályázatoknál nem részesítheted előnyben azt az önkormányzatot, vagy régiót, ahol sok a magyar (nemzetiségi diszkrimináció tilalma) de nincs is rá szükség. Elég, ha ösztönözzük és támogatjuk a magyar vállalkozók határon túli tőkebefektetését, nagy részük úgyis magyarlakta területren fog befektetni, hisz ott könnyebben érteti meg magát.

6.) a.) Egyetértek. Ezenkívül tényleg meg kell építeni az autópályákat a határig, az EU-nál meg lobbizni, hogy a szomszédos országokon áthaladó közlekedési folyosók érintsék a magyarlakta területeket.

b.) Ezt viszont szvsz jobban tesszük, ha rábízzuk az ottani magyar pártokra. Ha mi ebben az ügyben megszólalunk, az rendszerint kontraproduktív.

7. Yessss!

Előzmény: Seki Waker (5)
sashimi Creative Commons License 2004.12.08 0 0 6
Ma reggel M1-en Ader kifejtette - persze mas szavakkal - hogy a fidesznek a leghalvanyabb elkepzelese sincs arrol, hogy mit is kellene tenni az ugyben.

Utana az igazsagugy minisztertol megtudhattuk, hogy a kormany - ahogy sejtettem is - a honositas tovabbi megkonnyiteset tervezi a hazankban letelepedni kivano magyar nemzetiseguek szamara. Semmi allampolgarsag, se kettos se sima a hataron kivul maradok szamara.

sashimi
Seki Waker Creative Commons License 2004.12.07 0 0 5

Nincsenek kész receptjeim, de amire feltétlenül korrekt megoldást kellen találni az eléggé világos:

1. antibürokrácia. Nem kéne a politikának szótlanul tűrnie a hivatalok packázásait. A legtöbb sérelem ugyanis a hivatalokban éri a határon túli magyarokat Magyarországon.

2. Ki kellene valamit taláni arra, hogy a vajdasági és a kárpátaljai magyarrok ne szívjanak amiatt, hogy Szerbia és Ukrajna nem lesz belátható időn belül EU tag. Szerbia esetében akár még a kettős állampolgárság is járható út lehetne, Ukrajna vonatkozásában meg tán a minden különösebb faxni nélkül megadott örökvizum lehetne a megoldás.

3. Románia csatlakozásáig meg kellene oldani valahogy a vizummentességet vagy a valóban könnyített vizumot ebben a relációban is, és én itt nem félnék attól, ha ez a nem magyar nemzetiségű román állampolgárokra is vonatkozna.

4. Az eddigieknél nagyvonalúbban kellene támogatni a határon túli magyarnyelvű oktatást.

5. A területfejlesztési források osztogatását valamiképpen ki kellene terjeszteni azokra a határon túli területekre is, ahol sok magyar él.

6. Szoros együtműködésre kellene törekedni a szomszédos országok politiusaival annak érdekében, hogy a: járuljanak hozzá a határokon átívelő fejlesztésekhez (pl. az utak építéséhez és az egyéb infrastruktura fejlesztésekhez), b: támogassák a kulturális, és ahol ennek értelme van akár a területi autonomia törekvéseket.

7. Tegyünk meg mindent a régiók európája felé való elmozdulás érdekében.

Előzmény: karma police (-)
sashimi Creative Commons License 2004.12.07 0 0 4
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.07 0 0 3
Ez valahonnan ismerős stratégia. De nem bírok rájönni, melyik ország csinálja.
Előzmény: sierra (2)
sierra Creative Commons License 2004.12.06 0 0 2

Elvont üzemmód on:

Megmondom mit kéne csinálni: szaporodni idehaza, mint a nyulak és kitelepülni a népfelesleggel a Trianon előtti határokig, közölni, hogy ez mindenki antimagyar, aki ezzel nem ért egyet és biztonsági falat építeni a Kárpátok gerincén. Ez szemlátomást működő stratégia.

 

Na, megyek hideg borogatásért.

:o)

karma police Creative Commons License 2004.12.06 0 0 1

Bocsánat. A címből sosem jöttem volna rá. Úgy látszik megelőztek :-)

Nos - nekem minden megoldás megfelel. Valahogy egyesíteni kellene a kettőt, bár a téma nem teljesen egyezik.

 

Ha valamely moderátor meg tudja oldani a dolgot (tudom, hogy elvileg ez itten nem moderált), én nem fogok tiltakozni.

bugyetzsity Creative Commons License 2004.12.06 0 0 0
Az Ingyán hajnalban nyitott egy ilyen topikot, itt, a Klubban.
Előzmény: karma police (-)
karma police Creative Commons License 2004.12.06 0 0 topiknyitó
Sziasztok! Egy kicsit - vagy talán inkább nagyon - úgy érzem, megint nem arról beszélünk, amiről kellene. Nagyon nem értettem egyet a népszavazással, a kérdéssel meg pláne nem. Ennek ellenére elmentem és szavaztam - méghozzá nemmel. Nem azért, mert nem érzek felelősséget, nem érzem úgy, hogy segítenem kellene ezeket az embereket, hanem azért, mert az igen válasz kész helyzetet teremtene, belekerülnénk valamibe, ami igencsak nincs ínyemre. Ez egyfelől bizonytalan lenne (nem igazán tudjuk felmérni, mi lett volna ha), másfelől pedig túl bizonyos: a parlamentnek nincs mozgástere a kérdésben. Továbbá az egész állampolgárság-dolgot elhibázottnak látom. Hanem valamire jó lehetne az egész. Végre itt van a téma napirenden. Most kellene ezt honatyáinknak felelősen megvitatni és a 14 éves gyakorlattól eltérően tényleg csinálni valamit. Nem egymást kellene anyázni, sebeket nyalogatni, nemzethalált emlegetni és elmondani, hogy szegény htm-ok most vajon mit éreznek majd (nyilván egy részük sértve lehet, joggal vagy anélkül), hanem értelmesen megbeszélni. Naív vagyok? A topik tehát azért nyílt, hogy meginduljon egy ilyen irányú eszmecsere. Előre bocsájtom, hogy én nem vagyok egy nagy szakértő a témában. Kellenének: --htm-ok, akik elmesélik, mivel lehetne rajtuk segíteni. --fórumlakók, akik ezt megvitatják -- fórumlakók, akik elmesélik, hogy jogilag mit lehet tenni ez ügyben -- fórumlakók, akik végiggondolják, ki mit szól majd ehhez -- végül politikusok, akik nem stratégiai győzelemről és eredménytelenségről beszélnek A népszavazás még mindig lehet eredményes. Bár az lenne!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!