Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 8 órája 0 0 141761

Nálam is előfordul, a konyhában pl. elvágom az ujjam, akkor elhangzik egy basszuskulcs, csak így magában. Most kicsit sok volt már nekünk, hogy a főapólónőnk, tényleg kötőszóként használja a b.m vagy a k.a. kifejezéseket. Eleinte kicsit rángatózott az arcizmunk, most már nem, de igazán megszokni nem tudtuk. 

Előzmény: mustármaggombolyító (141760)
mustármaggombolyító Creative Commons License 10 órája 0 0 141760

Egyáltalán nem arról van szó, hogy a cikk káromkodáspártivá próbálna tenni bárkit is, csupán arról, hogy az esetenkénti káromkodásnak funkciója van.

A cikk szerzője is írja: „... a káromkodás nem egyenlő a trágársággal. Vannak szavak, amikre azt mondjuk: durva, csúnya, obszcén – és trágár. Valójában azonban nem a szavak a csúnyák, hanem maga a beszéd, ami pedig nem a szavak miatt lesz csúnya, hanem a kontextus miatt. Nem mindegy ugyanis, hogy a szavak mikor és milyen szándékkal hangoznak el.”

Azt én fűzöm hozzá, hogy az embernek – ha már káromkodik – meg kell tudni válogatni annak stílusát a társaságtól, az alkalomtól függően. Erre kedvenc példám: „Az Equus caballus pénisze az ánuszodba”. Ugye mennyire másképp hangzik, mintha azt mondtam volna, hogy…, no ezt most itt nem írom le. De azért az is jelent valamit, hogy mindegyikőtök érti, hogy mit mondtam. -))))

A káromkodás egyik lehetséges funkciója az is, ha jobban el akarjuk viselni a fájdalmat: „A tudományos magyarázat szerint a káromkodás stresszreakciót vált ki, amely beindítja a szervezet védekező reflexét.[…] Ezzel párhuzamosan egy másik fiziológiai reakció, az úgynevezett fájdalomcsillapító válasz is fellép, ami a testet ellenállóbbá teszi a fájdalommal szemben.” Erre saját gyerekkori példám van. Gyerekkoromban gyakran dolgoztam együtt édesapámmal, aki asztalos volt, segítettem neki a szerszámokat a kezébe adni, a lécet odafogni, ahova kell stb. Előfordult, hogy valami nem sikerült neki, leesett valami, a szög elgörbült, vagy az ujjára ütött, ilyenkor káromkodott egyet. Mire én, ha lehet még mérgesebben megismételtem, mire apám elnevette magát, a mérge elpárolgott és a munka ment tovább.

 

Előzmény: Boszorka (141757)
gepesz Creative Commons License 12 órája 0 0 141759

Én nem olvastam el. Mit bánom  én, hogy ki hogyan és miért káromkodik?

És erről jut eszembe. Van egy hajós ismerősöm, aki sportot űz a ronda beszédből. Nem mérges, csak (szerintem) szórakoztatja magát és a környezetét.

Ha felhív és köszönés helyett csak mondja, mondja, akkor rászólok, hogy térjen a lényegre.

gepesz Creative Commons License 12 órája 0 0 141758

Ha jól emlékszem a fene a rák (betegség)volt.

Soha nem voltam káromkodós. Azt sem mondom, hogyha rávágtam az ujjamra, nem mondtam egy cifrát. De kötőszónak, tölteléknek nem használtam trágárságokat. A fatert nem is tudom, hogy hallottam-e káromkodni?

A nagyapámnál abban merült ki, hogy bassza meg az árok a gödröt. Vagy bassza meg a tirimókus.  Azt pedig én nem tudom, hogy mi lehet a tirimókus?

Előzmény: Boszorka (141757)
Boszorka Creative Commons License 14 órája 0 0 141757

Hát nem tudom. Ez amolyan igazolás azoknak aki csúnyán beszélnek. Nálunk otthon, mintha nem is ismerték volna ezeket a szavakat. Egyetlen amire emlékszem az a "fene vigye el". Hogy mi volt a Fene azt soha nem tudtam meg. Iskolában, még az államiban se hallottam soha ilyesmit. Aztán bekerültem a fatelepre, ahol a főnököm arról volt híres, hogy a kocsisok hozzá jártak tanulni. Jómagam aóta se hallottam olyan fordulatos és hosszú káromkodásokat, mint ott.

Utána már itthon, csak otthon dolgoztam, kint meg csúnya beszéd nem létezett. A scédek szerintem nem is tudnak. Direkt rákérdeztem időnként, hogy miket lehet mondani, de az ördög vigye el, volt a maximum. Az azóta olvasott svéd krimikben se találkoztam semmi csúnyával. A németek, vagy mondjuk a svájciak se jeleskedtek káromkodásban. Ott a Scheisse volt a csúcs, de ezt újságban vagy könyben leírva soha nem láttam.

Szóval engem nem tett káromkodás pártivá ez a cikk, de én ugye öreg vagyok. Az eljövendő generációk már szerintem ugyis csak jelekkel és röviditésekkel fognak beszélgetni, szóval mindegy, hogy most mit írnak az okosok.:-)

Előzmény: mustármaggombolyító (141754)
gepesz Creative Commons License 14 órája 0 0 141756

Nem tudnak ezek a gyerekek semmit?

Mi még 20 évig 60 évesek leszünk. Utána majd megbeszéljük. De menjen csak. Meg kell nézni az örökség állapotát. De, mintha valamikor mesélted volna, hogy olyan már nincs.

Boszinak sem, de neki örököse sem. (a féltestvér örökös?)

Előzmény: NagyonI (141753)
Boszorka Creative Commons License 14 órája 0 0 141755

Aztán majd jön a 80-ra meg a 90-re is! Nagyon okos, csak jöjjön!

Előzmény: NagyonI (141753)
mustármaggombolyító Creative Commons License 15 órája 0 0 141754

Tegnapelőtti friss cikk a káromkodásról: https://telex.hu/eletmod/2023/01/27/karomkodni-jo Van benne igazság.

Előzmény: Boszorka (141752)
NagyonI Creative Commons License 15 órája 0 0 141753

79 leszek. Talán aszsiszi , nem érem meg már a 80-at::))

Előzmény: Boszorka (141752)
Boszorka Creative Commons License 17 órája 0 0 141752

Feltételezem, hogy Kubában is olyan igazi szocialist volt a munkamorál mint nálunk plusz ott egészen természetes a szieszta. Spanyolok is így éltek, amit meg is értettünk. Olyan melegben mi se nagyon szerettünk volna délben 1-től 4. dolgozni. Gondolj csak bele, ezelőtt 30-40 évvel még egy kuriózum volt a légkondi. Engem nem is az bosszantott hogy nem dolgoznak, mert mikor jöttek, akkor tették a dolgukat rendesen, de a megbízhatatlanságuk és a pontatlanságuk az számomra elviselhetetlen.

Az, hogy a kubaiak milyen szavakat tanultak meg leghamarabb, az a környezetüket minősíti. Nyilván mást se hallottak mint ezt. Sajnos az ilyen és hasonló szavak használata, manapság már bevonult az irodalmi nyelvbe, már ha pl. az újságírást manapság irodalomnak lehet még tekinteni.

 

Messzilány miért jön most extra? Ha titok, akkor ne válaszolj.

Előzmény: NagyonI (141751)
NagyonI Creative Commons License 18 órája 0 0 141751

Valamikor a 80-as években egy csomó kubai jött dolgozni Magyarországra, s mi ott Dunaújban kaptunk belőlük vagy ötvenet. Férj tanította őket margyarra, s hát nem volt könnyű dolga. A számolásoz a rengeteg aprópénzét használta. Amit a szünettben is lazán a tanári asztalán hagyott. A szünetről visszatérve látta, hogy lába kélt a filláreknek::))Mivel már akkor :::))sem volt minden tanterem légkondival felszerelve, az ajtót tárva hagyták, amit a leleményes kubaiak a köpésükkel remekül megcéloztak, s ha köpésvilágbajnokságot rendeztek volna., tuti lett volna az övék  világkupa.

 

De a vasműs főnököknek nehezebb volt a dolguk. Dél körül ugyanis minden kubai eltűnt egy kis szunyókálásra, s csak annak végeztével jöttek elő. Még meg sem indult a nyelcvtanfolyan, a bassza meg és a picsa szavunkat teljes nértékben sikerült elsajátítaniuk.

 

De végül is az apja kedveltette meg Messivel a spanyol nyelvet. Ma is az a fő kenyere. Odakint elvégezte a spanyol- német szakot, de senki nem akar németül tanulni., A migráns gyerekek nagy része spanyol anyanyelvű, s ő (Messzi) a kapocs a szülők és a suli között.

 

De most haza készül jönni Messzi egy egész hétre!!!!Majd nyáron többre is Messzivejjel. Aki nyugdíja s lett, s az életét a festés    teszi kerekké.

 

Nem is ezeket akartam írni:)). De ez lett belőle:::))

 

Előzmény: Boszorka (141750)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 141750

Nos spanyol munkásoktól mentsen meg engem az Isten. A pontatlanság és megbízhatatlanság szobrát lehetne róluk megmintázni.

Most költözött Lényemnek egy nemrég fellelt nagyon távoli rokona a kanári szigetek valamelyikére. Kérdeztem, hogy hogy bírja a magnana mentalitást. Azt mondta, hogy ő pont azt szereti, hogy olyan lezserek, soha nem, kell pontosnak lenni stb. Pardon, mondtam erre én, ha azt szereted, akkor jó helyen leszel.:-)

Előzmény: gepesz (141748)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 141749

Mikor disszidáltam, akkor mondtam, hogy egyrészt soha nem fogok levest főzni, másrészt nem akarok családi házban lakni. Valószinű azért volt jó életem kint, mert nem akartam se házat se autót venni soha.

 

Gyerekkoromban csak Szegeden laktunk bérlakásban és az nagyon klassz volt. Lehet , hogy a pasaréti házunk, házmesterrel, is jó lett volna, ha nem lett volna, ha nem államosítják = veszik el. Aztuán családi házban laktunk, ahol a házzal semmi baj nem volt, csak a kezdeti 6 főnek kevés volt a hely, no meg rossz helyen volt.

Jelenleg a legjobban az zavar itt a házban, hogy "hallom" a csendet. Hárman lakunk állandóan itt, az átlagéletkor közelíti a kilencvenet. Szomszéd nincs, az emeleten egyedül lakom, szilveszter éjszaka pl. mostam, senkit nem zavar. Legszívesebben egy nagyon nagy és magas bérházban szeretnék lakni, lehetőleg bent a városban, az utolsó előtti emeleten. Ilyen Pesten nem is létezik, úgy, hogy ez csak oktalan álmodozás. Majd talán a következő életemben bejön az is.

Emberemnek Torontóban volt egy ilyen lakása. de ott kultúra nyet, nem akartam ott lakni.

Előzmény: mustármaggombolyító (141746)
gepesz Creative Commons License 2 napja 0 0 141748

Elfogadom, amit írsz. Többnyire mi is házban laktunk. Az utólsó kivételével nem is volt baj. Ott sem a házzal,   velem. Néha kicsit sajnálom is. Főleg a műhelyt. Még akkor is, ha már csak toporogtam benne, rendezkedtem. Valamikor autószerelések, autó festések mentek benne.

De!

Semmilyen munkára nem kaptam embert. Kert karbantartásra állítom, hogy hamarabb volt (van) vállalkozó nálatok, mint vidéken.

Azt láttam, hogy a teraszt fel kellett volna újítani. Kb. anyagban egymilla +munkabér. Ahogy elnézegettem 4, 5 év múlva teljes tetőcsere lett volna esedékes. Vagy toldozgatás.

De még mindíg nem ez zavart el. Nem részletezem. Rasszista lettem.

Nagyon elégedett vagyok a bérlakással. A múltkor elromlott a mikró. Telefon a tulajnak. Másnap csengettek, még a helyére is betették. Elég nekem a hajszárító javítás. :-))

Ma is itt volt az unokám a nejével. :-))

Vettek egy házat.

Téved!!

Ő fogja csinálni. Én elviszem ezt a forgós fotelt, amit az előbb javítottam meg. Abból fogok dirigálni. Mire végez, megtanulja a villanyszerelést, csőszerelést és a burkolást. :-))

Mondtam neki, hogy minden mesternek seggéig és a keze. Neked is. Láttam, hogy nem érti, de majd. Valami hagyatéki ügy miatt húzódik az átadás, átvétel. Márciusra tervezik a kezdést.

 

Előzmény: mustármaggombolyító (141746)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2 napja 0 0 141746

Hogy a jelen körülmények közt nem tudnál saját házban lakni, azt meg tudom érteni. De amúgy remek dolog saját házban lakni, ezt tesszük kb. 40 éve, immár a harmadik helyen. Mindhárom helyen jó méretes volt a lakótér, a szomszédoktól szeparált a ház, nagy terasz, kert fűvel, virágokkal, fákkal, ha kell árnyékban, ha kell napsütésben. Telente a madáretetőn szajkók, cinkék, rigók, verebek serege, vörösbegy, zöld küllő, őszapó. Ma már a fák, bokrok nyeséséhez, esetleges kivágásához kertészek jönnek, Ja, és nincs házmester, de nem is hiányzik. :-))

Előzmény: Boszorka (141745)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 141745

Viszont ott vannak a "barinők"!:-)))

 

Mindentől függetlenül nem tudnának nekem olyat ígérni, hogy jelen körülmények közt egy saját házban lakjak. Régi idők szerint igen, mert ott volt házmester!:-)

Előzmény: gepesz (141744)
gepesz Creative Commons License 2 napja 0 0 141744

Ott pedig a lépcsőzés miatt füstölögnél.

Meg hangosan szellent a szomszéd.

Előzmény: NagyonI (141742)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 141743

Ne agódjál már! Attól semmi se lesz jobb. Élj és élvezd az életet. A kellemetlenségek akkor is jönnek ha nem aggódód hónapokig tönkre magad.

Előzmény: NagyonI (141742)
NagyonI Creative Commons License 2 napja 0 0 141742

1000 a dolog itt. Nem vagyok képes kinyomozni (itt) , hogy melyik nick kit fed::)). Takart akartam írni, de a fed  2 betűvel rövdebb.

 

Kellemes hűvös van nálam, elég kellemetlenül érint:::((( Tetszettem volna a jó kis dújvi lakásban maradni, nem kellene a fa  meg a gáz miatt aggódnon furton furt.

De szerencsére nem kell aggódnom, rengeteg aggódni valót lelek.Legújabb aggodalmam a kávém duplára emelkedése :::((( . Már csak reggel kávézom, és nem is szándékozom abbahagyni ezt a remekséget. És miért van az, hogy (mindenkinél vagy csak nálam???)ugyanazt a márkát szeretjük. ,  azaz a megszokottat. Amikor cigiztem is csak ugyanazt akartam mindig. Vagy csupán hibásakna kávé/cigi génjeim??

 

Hát elindulok becepelni a fát....

 

Kellemes meleg otthont nektek!!!

Boszorka Creative Commons License 3 napja 0 0 141741

Majd fogok, remélhetőleg este.

Előzmény: gepesz (141740)
gepesz Creative Commons License 3 napja 0 0 141740

Ha már így jártunk, mesélj valamit  nekünk B. állapotáról. Gondolom a készültséged arról szólt. Vagy levélben vagy ahol szoktál.

Előzmény: Boszorka (141739)
Boszorka Creative Commons License 4 napja 0 0 141739

Pechetek van, sikerült!:-)))

Hexe777 Creative Commons License 4 napja 0 0 141738

Most kilépek ezzel a Hexév az indexből. Aztán megpróbálok a régivel belépni. Ha többet nem látsz itt, akkor megevett az index ördöge.:-)

Előzmény: gepesz (141737)
gepesz Creative Commons License 5 napja 0 0 141737

Kérdezd meg a macerátort.

Egy rendes kislány van, aki nekem még mindig segített.

Miben? Például, hogy a nem ide passzoló nickemmel, ne tudjak belépni.

Előzmény: Hexe777 (141735)
gepesz Creative Commons License 5 napja 0 0 141736

Azért, mert nem érdekel.

Előzmény: Hexe777 (141734)
Hexe777 Creative Commons License 5 napja 0 0 141735

Van néhány nyűgöm, hátha valakinek lesznek ötletei.

Első nyűg: Hogy tudnék belépni ismét a rége nevemmel.

Második nyűg: blogok kommenteléséhez eddig is ki kellett a komment előtt írtani az előzményeket. Most már hiába írtom, akkor se enged írni.:-(((

 

Olyan megoldásokat várok, amit egy értelmi fogyatékos is megért!:-))

Hexe777 Creative Commons License 5 napja 0 0 141734

Miért nem lesed meg egyszer mikor kijön. Biztos nem a tengerben alszik.

 

Mi sokat szórakoztunk a hobby halászon. Álltak benn az akkor hideg vízben, hónaljig érő vízhatlan nadrágban, órákig. Soha nem fogott semmit. A halak meg mögötte ugráltak ki a vízből.:-)

Előzmény: gepesz (141731)
füegy Creative Commons License 5 napja 0 0 141733

Nagyon szép látvány ! 😉

Előzmény: gepesz (141732)
gepesz Creative Commons License 5 napja 0 0 141732

  

Bocs! Az előbbi képen nincs Afrika.

Előzmény: füegy (141730)
gepesz Creative Commons License 5 napja 0 0 141731

Mióta itt lakunk ő is itt van. Vagy  ő előbb.

Nem sikerült még megfejteni, hogy mit gyűjtöget. Vödör csak mostanában van nála. Eddig csak a zsebébe rakta a zsákmányt. Kotorászik a fenéken. Távcsővel is nézegettem, fényképezővel is rázoomoltam. :-(( Semmit nem tudok kitalálni. Ha kagylót szedne a fotón azt is látnám.

Nem tengert látsz, hanem az Atlanti óceán és a Földközi tenger között lévő Gibraltári öblöt, La Linea De La Concepcionnál. Szemben Afrikát.

Előzmény: füegy (141730)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!