A transzcendencia természetétől teljesen idegen, hogy "eltűrje", hogy tudjanak róla, persze ha nem tudhatok róla, hogyan találhattam ezt ki, akkor mégis van, de ha van, akkor nem kéne eltűrnie hogy tudjak róla, akkor most mi van?
Az eddig megszokott határokon, észleléseken, tapasztalatokon való átlépést jelenti. Az idézett Barker-regény talán a lehető legjobban adja át a transzcendencia lényegét.
A transzcendencia "természete", hogy nem a földi síkon található, ezért senki, életében nem tudja "meglátni".A halál a kapu a belépéshez a transzcendenciába. Valószínűleg azért, mert amíg él valaki, addig a test és lélek egy egység.A halálkor a lélek elhagyja a testet és visszatér arra a transzcendens síkra, ahonnan származik.
"A transzcendencia természetétől teljesen idegen, hogy "eltűrje", hogy tudjanak róla, persze ha nem tudhatok róla, hogyan találhattam ezt ki, akkor mégis van, de ha van, akkor nem kéne eltűrnie hogy tudjak róla, akkor most mi van?"
A transzcendencia nem személy, hogy eltűrjön valamit vagy sem. :) Akinek volt már transzcendens élménye, az tudja, hogy azt semmi máshoz nem lehet hasonlítani, csak egy másik transzcendens élményhez. Beleég az ember emlékezetébe.
"Memory, prophecy and fantasy the past, the future and the dreaming moment between are all in one country, living one immortal day. To know that is Wisdom. To use it is the Art."
Az információról szerezhetsz információt, mindenféle meta-leírások is léteznek ( meta-nyelv).
A transzcendensről mint forrásról csak egyféle információ létezik, kivetített. Ráadásul a kivetítés az időn kivülre történik, tehát egy szingularitáson át.
Amikor az transzcendens az anyagnak forrása ( hívhatjuk Nagy Bumm-nak vagy sok kicsinek), akkor is egy szingularitáson nem tud a tudomány áthatolni, vagyis t<= 0 elérhetetlen a t>0 - ból. Csak utalni tudunk rá, (mi volt az idő kezdete előtt ), ez a nyelvi leírásunk rugalmassága, mindenre utalhatunk, és mindennek az ellenkezőjére is.
Ám érdekes módon a transzcendencia megtapasztalható. És aki valóban megtapasztalja, az az üresség szóval mutat rá a legszavahihetőben.
ja, de komolyan vetted. az egészre eléggé rányomta a bélyegét a keletkezés szituációja, nem foglakoztam olyasmikkel, hogy logika...
egyébként transzcendencia [ezt egyébként én úgy értettem, hogy a transzcendencia nem oylan valami, amiből lehet, egy, vagy kettő, legfeljebb A) szerintem sincs (ne kérdezd mire alapozom, mert semmire), és pont ezzel akartam meggyőzni a hitgyülis csávót, hgoy rossz emberrel kezd. heh.
1) te osszeferhetetlenseget, azaz logikai osszefuggest irtal. elvarhato, hogy akkor prezentald ezt a logikai osszefuggest. az ilyet bizonyitani kell, nem cafolni
2) mivel egyetlen transzcendencia letezeserols em tudok, igy a dolognak sem pozitiv, se negativ eseteirol nem tudok, igy se igazolni, se cafolni nem lehet az allitasodat. csak az 1)-es ut lehet, ha volt barmi ertelme allitasodnak.
ha 1)-et nem tudod prezentalni, akor ertelmetlen volt az allitasod.
azért tettem fel, mert valamivel el kellett hajtani a térítőt, mint azt már írtam. egyébként nekem nem okoz nehézséget...
továbbá... cáfold meg. csak azért vetettem fe, hátha tudja valaki, hogy esetleg valami hülye eszmeáramlat unalmában ezt is kitalálta már. CSAK erre voltam kíváncsi. egyébként meg azért jutott így eszembe, mert valami ilyesmi istenkép alakult ki bennem, hogy ugye nagy, bölcs, minenható csávó, akinek semmilyen gyarlósága nincsen, köztük az a baromság sem, amit egyes buta vallások hisznek, hogy a világot meg az embert azért csinálta, hogy őt szolgálják. de nem győzöm elégszer mondani, h én nem vagyok szokva az efféle szellemi maszturbációhoz, ezért könnyű engem belevinni a málnásba.
" transzcendencia természetétől teljesen idegen, hogy "eltűrje", hogy tudjanak róla,"
mint mas is utalt ra, ezt te honnan tudod? miert volna ez igaz?
van egy legbol kapott premisszad, amit felteszel, es nehezsegekbe utkozol vele. minek tetted akkor fel? semmi alapod nincs ra, es csak nehezseget okoz.
"Ha semmiféle információt nem szerezhetsz a transzcendesről, akkor hogyan beszélhetsz "természetéről"? "
Ez az! Igen! Erre akartam kilyukadni! NEM TUDOM! De más se. Valahogy megpróbálja az ember elképzelni, de arra jut, hogy ennek a valaminek olyannak kellene lennie, hogy neki ne álljon hatalmában elképzelni... vagy nem?
Ez nem valami nagy megfejtés, csak villámgyorsan ki kellett találnom múltkor valamit, amivel egy hitgyülis térítőt lerázhattam, de gondoltam megkérdezem, hogy kik fejtették ezt meg rajtam kívül eddig, mert ugye nyilvánvaló hogy nem én először, szóval tudja-e valaki, én nem nagyon szoktam ilyen okosságokon gondolkozni, ert szellemi rest vagyok.
De én ha isten lennék, nem tűrném hogy egyáltalán tudjanak rólam. Egy isten ne legyen ilyen nagypofájú, ne várjon imádatot, vagy köszönetet, vagy egyáltalán bármit. Már ennyi is sokat rombol ugyanis a megközelítetetlen, mindenekfeletti képen, azt pedig szar ügy, ugye. Na jó, elég ennyi, fejtse meg valaki olyan, aki ért is hozzá.