Tapasztalt fotós vagyok, de csak a hagyományos gépek világában ismerem
ki magam.
Milyen digitális gépet érdemes venni, ha családi fotókat akarok készíteni, és a nyaralásokat akarom megörökíteni?
Mondjuk egy nyaralás alkalmával kb. 150 képet készítenék, átlagos fényviszonyok között,
és ezeket a képeket 10x15 cm-es méretben, élvezhető minőségben kidolgoztatnám, levilágíttatnám, otthon kinyomtatnám…?
Ehhez mennyi memória szükséges?
Elég hozzá 16 MB belső memória?
Milyen bővítési lehetőségeim vannak?
Ezek szabványosak, vagy tipusfüggőek?
Mennyibe kerül?
Mit várhatok 20-30
Mit várhatok 30-50
Mit várhatok 50-80
Mit várhatok 80-100 ezer forint között?
Az áreltérések, arányosak a minőségi és tudásbeli különbségekkel?
Az elkészített képeket otthon ki tudom nyomtatni tintasugarassal?
Drága gyári speciális papírt kell használnom,
vagy hasonló eredményt tudok elérni olcsóbb papírral is?
Bármelyik fotómasina alkalmas arra, hogy otthon kinyomtassam
a rajta készült képeimet?
Kapok szoftvert a nyomtatáshoz minden gép mellé?
Bármilyen nyomtatót használhatok?
Hogyan kapcsolódik a fotómasina a számítógépemhez?
Van olyan digigép amin kukucskálni, kell?
Minden gépen van LCD kijelző? Azok azonos minőségűek?
Napfényben is jól láthatóak? Állítható a fényerejük?
Milyen akkumulátorral rendelkező gépet érdemes venni?
Mindig kapok hozzá töltőt?
Mikor kell tartalékakkumulátor?
Mekkora MP felbontású gépet érdemes venni?
Igaz az, hogy nem csak a megapixel számít, hanem az is, hogy jó minőségű
legyen az objektívünk, mert gyenge minőségű lencsével készült képet, a legjobb felbontások sem tudnak helyrehozni…?
Milyenek a jó objektívek?
Mit jelentenek a digitális gépeken használt objektívek feliratai?
Igaz az, hogy a hagyományos fényképezőgépeket gyártó cégekben jobban meg
lehet bízni a digi esetében is?
Itt is az öt nagy (Nikon, Canon, Pentax, Olimpus, Minolta), a legjobb?
Van márka-sorrend?
ZEISS?
Szükség van a program-automatikákra?
Mit használunk közülük?
Minden gépen van önkioldó?
Mekkora zoom-unk legyen?
Ebből mennyi optikai- és digitális?
Tudom használni a hagyományos gépem külső vakuját?
Mit jelent a Compact Flash kártya?
Videókábelt mindig kapok?
Több memóriára van szükségem gyenge fényviszonyok esetén?
Szükségem van sorozatfelvételre?
Legyen acéltokja gépnek?
Mit jelent a beépített lítium polimer?
Szükség van mozgóképrögzítésre?
Használjátok webkameraként?
Mennyire kell másképpen fényképezni, mint a hagyományos gépekkel?
Hasznos tanácsokat is jó szívvel látok!
Ki az aki megbánta digitálist?
Történetek a fotózásokkal kapcsolatban.
A vásárlással kapcsolatban?
Szeretitek a gépeteket? Előnye-hátránya? Jól vásároltatok?
Hát ennyi…
Tudnátok segíteni?
Ha csak egy-egy témával kapcsolatban megosztanátok a tapasztalaitokat, a többieknek is segítenétek…
„Ott álltam a nyáron szakadékban, a jó kis hagyományos zoomos gépemmel, benne a 100 ASÁ-s filmmel, és kevés volt a fény. Nyolcadokat kellet kézből exponálnom.
A fele bemozdult. Sokan voltunk. A többiek a digitális gépekkel, vidáman készítették a jobbnál – jobb felvételeket.” (Én idén nyáron…)
Mekkora a legnagyobb kapacitású CF-kártya, amit a Fujui FinePix S9500-as gép még felismer? Mármint úgy értem, hogy amit tele is tud fotózni és nem kisebbnek látja, mint amekkora.
Hozzátok szeretnék fordulni, mint más (valószínüleg tapasztaltabb) fotósokhoz egy kérdéssel: Van egy Panasonic-Lumix DMC FZ20-asom, és végre úgy tűnik lesz elég pénzem, hogy tudjak venni egy széleslátószögű konvertert (előtétet). Azt akarom megkérdezni, hogy ti milyet ajánlotok. Én eddig egy DMW-LWZ10-est néztem. Van róla tapasztalatotok esetleg? A válaszokat előre is köszi! Minden jót! Jó fotózást!
Olympus C-765-ös gépemet egy osztrák MediaMarkt-ban vettem pont egy éve. Sajnos a töltő beadta a kulcsot. Az itteni szervizben azonnal szó nélkül kicserélték volna, ám a dobozból előszedett halom papír között NEM volt garancialevél, anélkül pedig nem kaptam meg az új töltőt.
Nem lenne valakinek ilyen (vagy hasonló gép amihez ugyanilyen (LI-C10 talán?) töltő való) gépe?
Memory Stick Pro Card 256 v. 512 kártyát szeretnék venni. A gépem sony p73-as. Van amire oda kell figyelnem vásárláskor? Illetve milyen márkát vegyek vagy csak az árát figyeljem? Ja és valami jó boltcím!
Azt a gyengére sikeredett esős képet a Szlovák Paradicsomban készítettem.
A kedvenc kiránduló helyünk, az a fotó csak jelzi, hogy mennyire jó hely.
Sokkal jobb, mint amit az a kép mutat...
Aggtelek és Poprád között találod meg. A legnagyobb átmérője 22 km.
Nyolc kiépített, beépített segédeszközökkel (létrákkal, létrahídakkal, doronglétrahídakkal, doronghídakkal, stb...) járható-mászható kanyonnal találkozhatsz ott, és a Hernád-áttörés nyolc kilométeres túraútvonalával.
Kicsit belebonyolódtam, de két rövidzárlat következtében, most harmadszor
futok neki a válasznak.
Na ezt most elküdöm, hogy megmentsem az esetleges áramszünettől, s azután folytatom...
Először is azt szeretném kérdezni, hogy pontosan hol is csináltad azt az esős képet, hogy lehet oda eljutni, milyenek a szálláslehetsőégek stb-stb:)
Másodsorban megpróbálom pár tapasztalatomat megosztani Veled:
Bármilyen gépet veszel, legalább 128, de inkább 256 v. 512 MB-os memóriakártyát vegyél hozzá, mert sokszorosát fogod lőni a képeknek, mint korábban, ráadásul a legnagyobb felbontásban, mert úgy érdemes. Így ugyanis egyes jól sikerült fotókat jó minőségben a/4-esben is nyomtathatod, illetve ha csak a kép egy részét akarod, akkor ha levágod a nem kívánt részeket, még mindig normális felbontású képed marad.
Célszerű olyan gépet venni, ami CF vagy még inkább SD kártyát használ, mert ezek olcsóbbak, és nagy valószínűséggel az SD lesz a jövő egyik megmaradó memóriakártya-szabványa.
Nem biztos, hogy érdemes nyomtatni, fajlagosan drágább, mintha fotólaborban vagy akár a MediaMarkt-os kioszknál csinálnád. Bár talán egy Epson PictureMate már meggondolandó lehet (kenyérpirító formájú nyomtató max 10x15 cm méretig, 55.000 Ft, és kb 100 ft-ra jön ki egy kép ára - ez fajlagosan a legolcsóbb a piacon)
Szerintem olyan gépet vegyél, aminek minél jobb a nagylátószöge, mert azt többet használod utazásokon, mint a telét. 38 mm már nagyon sok egy épületen belül, pl egy templomban.
Szerintem jók azok a gépek, amelyekhez külön akkut adnak, mert általában sokáig bírják, ráadásul nem neked kell beruháznod plusz ezresekért ceruzaaksira meg töltőre.
Minolta Z2 szerintem jó választás, az áráért valószínűleg a legjobb.
Ha fontos a cseppállóság, szakadó esőben is használni akarod, akkor nézz meg egy Pentaxot, asszem Optio 43 WR a típusa, az korlátozottan vízálló.
extremedigital online-ra ne varj, nekem kb 1 honap utan valaszoltak, hogy nincs raktaron meg hogy iden mar ne is varjam, es hogy torlik a megrendelesem. Kozben a sajat uzletukben mar megvettem.
Viszont ha mar igy alakult, nezz utana a Canon PowerShot S1 IS gepnek is. Nekem nagyon tecccc. :o))
Nem tudom, igazán nekem még soha nem támadt olyan ötletem, hogy esőben előkapjam a gépet. És ha netán támadna, majd jól elfojtom. Különben akár vízhatlan tokot is lehet kapni amivel még merülhetsz is - bár az úgy emlékszem közel egy fél gépbe kerül.
Jó eséllyel igen. Köszi, majd böngészek (bár mostanában nem tervezek nagy költekezést).
Igen, nekem is sötétben vagy speciális esetben (valamit ki szeretnék emelni, stb.) lenne szükségem a manuális fókuszra, igazából ez az egy funkció aminek tényleg hiányát érzem néha a gépemnél.
Nem lehet, hogy egy jó digitgépre fáj a fogad? ;) Különben részvétem, sajnos saját tapasztalatból tudom, hogy a fogszobrásznál nem csak az alkotásban való részvétel a horror, hanem a számla végösszege is.
A memóriák között (azt hiszem) az áreltérés inkább attól függ, hogy hol veszed. Én SanDisk-et ajánlok, az megbízható (szvsz nem érdemes pár forintot spórolni noname vétellel). Úgy rémlik hogy pl. a 128MB-ot 7eFt, a 256MB-ot 10eFt, az 512MB-ot pedig 18eFt körüli áron mérik.