Keresés

Részletes keresés

Vix_ Creative Commons License 2004.12.12 0 0 13
Köszi az infót, megpróbálom akkor így összerugdosni.
Előzmény: N.G.J. (12)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.07 0 0 12
Nekem UHU alá sikerült felraknom a GRASS 5.7-et.
A fordítás előtt, a configure futtatásakor lehet (sőt gyakorlatilag kell) használni a --without-csomagnév opciókat azokra a dolgokra, melyekre nem lesz szükséged. Néhány csomagot azért nem érdemes kihagyni.
Ezek:
-néhány tcl-es csomag a grafikus felülethez. Ezek nincsenek bennt az egy CD-s UHU-ban, de a csomagkezelővel könnyedén telepíthetőek. (ha van internet kapcsolat)
-PROJ: a vetületi átszámításokhoz.
-GDAL/OGR: sokféle térinformatikában használatos adatcsere formátum kezeléséhez.
Az utóbbi kettőt forrásból kell feltenni. A GDAL-nál szintén lehet használni a --without opciót, a fontosabb dolgok (formátumok) úgyis eleve benne vannak. A PROJ-nak nincs különösebb igénye.
Ennyivel elvileg már lehet egy jól használható GRASS-t fordítani. Persze nem tudom, hogy neked pontosan milyen jellegű munkára kellene a dolog, mert az még változtathat az igényeken.
Előzmény: Vix_ (11)
Vix_ Creative Commons License 2004.12.04 0 0 11
Linket köszi, megnézem!
De igazából nem csak kipróbálni akartam, hanem a diplomamunkámhoz terveztem volna felhasználni. Mindegy, leszedek egy ilyen livecd-s cuccot, aztán meglesem, hogy érdemes-e vele szenvedni.
Előzmény: N.G.J. (10)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.03 0 0 10
http://grass.itc.it/demo.html

Nem is egy van, hanem hét!!!
Ezek némelyikén a GRASS-on túl más Open Source térinformatikai programok is vannak (QGIS, UMN MapServer, stb.).
Előzmény: N.G.J. (9)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.03 0 0 9
Ha csak a kipróbálás a cél, létezik olyan Knoppix változat, amiben benne van a GRASS is. Ehhez még Linuxot sem kell telepíteni. Linket sajnos kapásból nem tudok mondani, de majd utánanézek.
Előzmény: Vix_ (7)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.03 0 0 8
Annak idején én is megszenvedtem vele. Még az volt a szerencsém, hogy a hiányolt csomagok nagy része csak a feltelepített rendszerből hiányzott, a disztróból (SuSE) nem, így könnyedén fel tudtam dobni. Itt sajnos előjönnek a viszonylag kevés csomagot tartalmazó disztribúciók hátrányai.
Előzmény: Vix_ (7)
Vix_ Creative Commons License 2004.12.03 0 0 7
Hát nem. Amikor a huszadik függőség hiánya miatt kezdett pampogni, akkor feladtam. Valami hihetetlenül utálom ezért a linuxot.
Előzmény: Giftzwerg (6)
Giftzwerg Creative Commons License 2004.12.02 0 0 6
(Nyavajás index. Vix vagyok egyébként, csak tegnap este megpróbáltam emilcímet változtatni, és azóta is küldik az új jelszavamat...)

Köszi az infót, akkor megnyugodtam, hogy nem én bénáztam el valamit. :)
Megkisérlem felrakni forrásból, hátha úgy megy.
Előzmény: N.G.J. (5)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.02 0 0 5
Nekem is hasonló hibát produkál...
Előzmény: N.G.J. (4)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.02 0 0 4
Én forrásból raktam fel SuSE alá. Most pont fennt van a gépemen egy UHU 1.1, úgyhogy meg tudom nézni, hogyan működik az 5.4 bináris csomagjaival.
Előzmény: Vix_ (3)
Vix_ Creative Commons License 2004.12.01 0 0 3
N.G.J.!

Köszönöm a választ, őszíntén szólva nem nagyon reméltem, hogy valaki is majd hozzá tud szólni...:)

Szóval: nem kapom meg a Grass promptját az a gondom. A grafikus felület sem indul el. Ugye megvan a beállítások után az ESC+ENTER, utána kiírja az alaprizsát, meg hogy mivel tudok manualt, meg grafikus felületet kérni, aztán a szöveg alatt csak simán, mindenféle promptszerűség nélkül villog a kurzor, és akármit írok be, nem reagál. Gyanítom, nem ezt kéne csinálnia...)

Gondoltam rá, hogy esetleg az UHU-val lehet a baj, mert nem szeretik egymást, de miután nem nagyon értek a linuxhoz, fogalmam sincs, hogy mi lehet a gond.

A felhasználóbarátság egyébként nem feltétel, láttam én már közelről az ős ArcInfo-t, egy sun unix-on, az is parancssoros volt, de ha valaki egyszer beletanult, akkor jól tudta használni. Kiváncsi lennék rá, hogy a GRASS mit tud ahhoz képest, csak előtte működésre kéne bírnom...:)
Előzmény: N.G.J. (2)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.01 0 0 2
Bocs, nem olvastam át figyelmesen az előbb a hozzászólásodat.
Ha a GRASS promptját már megkaptad, akkor a tcltkgrass parancsot kell beírnod a grafikus felület elindításához. Na persze itt sem kell attól tartanod, hogy a program túlzottan felhasználóbarát lesz, de az 5.0-ás verzióhoz képest több előrelépés is történt.
Előzmény: Vix_ (-)
N.G.J. Creative Commons License 2004.12.01 0 0 1
Egyből egy TclTk-s felület indul el, vagy a karakteres?
Karakteres felület esetében a kezdő kérdéseknél (ahol a mapstetet meg a locationt kell beállítani) miután minden mezőt kitöltöttél, nyomj egy ESC-et, majd utána az ENTERT.
Előzmény: Vix_ (-)
huzat Creative Commons License 2004.12.01 0 0 0
b0csesz
Vix_ Creative Commons License 2004.12.01 0 0 topiknyitó
Aki esetleg használja ezt a nyilvány nagyszerű térinformatikai programot, az gyüjjön ide.

Konkrétan én csak szeretném használni, de leginkább csak szenvedek vele, mert még normálisan elindítani se sikerül. Örülnék, ha valaki profi kisegítene.

Van egy UHU 1.1 linuxom, erre pakoltam fel az 5.4-es GRASS-t, binárisból persze, fel is települt, meg minden. Elindulni elindul, odáig, hogy beállítom a Location-t meg a Mapset-et, aztán még kiírja, hogy ezt meg azt így tudom csinálni, de prompt helyett nem jön semmi. Beírhatok amit akarok, semmi reakció, kivéve, hogy egy Ctrl+C-re kapok egy rendes bash promptot, ahol ha ütök egy exitet, akkor elköszön a GRASS. Feltételeztem, hogy esetleg itt kell beütni a parancsokat, de nem eszi be őket, még akkor se, ha a bashrc-ben beírom a GRASS bin pathját.

Valaki esetleg tudja egyáltalán, miről beszélek? :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!