Keresés

Részletes keresés

Lk35 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 430

Jó napot! Mivel hosszú ideje nem találok munkát, szeretnék az udemi oldalon keresztül oktatási anyagokat felölteni, és ezeket értékesíteni (nemzetközi oktatási platform, idegen nyelven, tehát külföldről származó jövedelemnek számít). Három kérdésem van:

1. ehhez kell-e valamilyen engedélyt kiváltanom, vagy ha minden jól megy, külföldről származó jövedelem alapján adózok majd érte a jövő évben?

Valamint:

2. ha fizetem magam után a havi egészségbiztosítási járulékot, akkor minden egészségügyi szolgáltatásra jogosult vagyok-e?

3. Azt hallottam, hogy hiába fizetem, az nem vonatkozik a kórházi ellátásra: s ebben az esetben mi a teendőm, mit tegyek, hogy érvényes is legyen?

Igaz, hogy így nyugdíjjárulékot még mindig nem fogok magam után tudni fizetni, de legalább már ez is valamilyen munka lesz. Nagyon szeretném elkezdeni. Köszönöm a választ.

moby83 Creative Commons License 2014.08.01 0 0 428

Hello. Nemrég lettem magyar állampolgár és augusztustól lenne bejelentett munkám, viszont szeptemberben meg műtétre vagyok kiírva, szóval azt mondták nekem, hogy a tb ilyen esetben nem fizet mert hogy legalább egy évet le kell dolgozni, hogy  tb fizessen ilyen helyzetben. Ez mennyire igaz? És ilyenkor mi a teendő?

sogormail Creative Commons License 2014.05.06 0 0 427

Mindenesetre koszonom! Meglatjuk, be nem fizetem elore az biztos:)

Előzmény: zsanna (426)
zsanna Creative Commons License 2014.05.05 0 0 426

Én innentől passzolom a témát :-)))  Max drukkolni tudok Neked, hogy találj okos kíbúvót, mert ez az EHO nekem is böki a csőrömet rendesen..

sogormail Creative Commons License 2014.05.05 0 0 425

EZT talaltam a NAV oldalan az EHO-rol.

 

"A közösségen belül mozgó munkavállalók és önálló vállalkozók, valamint családtagjaik szociális biztonságáról szóló 1408/71. (EGK) sz. Tanácsi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy (az EGT–tagállamai mellett a Svájcban biztosított is) jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással igazolja."

Jol ertelmezem, hogy akkor a NAV szerint sem kell EHO-t fizetni? Jovedelem az adougyi szempontbol barmilyen bevetel, igy az onkentes nyugdijpenztarbol szarmazo penz is.

Előzmény: sogormail (424)
sogormail Creative Commons License 2014.05.05 0 0 424

Az EHO torveny szerint ITT az egeszsegugyi hozzajarulas celja:

"Az egészségügyi szolgáltatásokra szolidaritási elv alapján jogosultak ellátásai pénzügyi fedezetének biztosítása"

 

Nem vagyok jogasz es nem is kotekedes, de e szerint a torveny szerint az EHO az egeszsegugyi ellatasra jogosultta tesz, jogviszonyt alapit. Ellenben az EU-ban TILOS egyszerre 2 helyre egeszsegugyi hozzajarulast fizetni es 2 helyrol eü jogviszonyt letesiteni!

A kamatado EHO-ja alol mentes vagyok, az fix, azt mar korbejartam. Banknal bejelentve (igazolva), nem vonnak tolem se kamatadot, se EHO-t! EHO fizetes alol mentes vagyok, kamatadot meg adott orszaggal ervenyes kettos adoztatast elkerulo egyezmeny alapjan ott fizetem ahol.. (Jelenleg nem Mo.-on)

Egy pelda erre ITT.: 

 

"

Az eho fizetési kötelezettség alól kivett jövedelmek

Minden kamatjövedelem, amely eleve a kamatadó alól mentesített, így többek között:

  • külföldi illetőségű magánszemély kamatjövedelme,"

 

A kulfoldi illetoseg itt adoilletoseget jelent.

 

CSak kivancsi vagyok ki mit gondol igy errol, hogy "felkeszuljek" a NAV-os ervelesekre:) Nem fogom befizetni, majd meglatjuk mit reagalnak ra. Egyebkent mar be kellett volna csengetni tavaly Aug-Szeptember kornyeken. 

Előzmény: zsanna (423)
zsanna Creative Commons License 2014.05.05 0 0 423

Az EHO az sajnos nem TB-jogviszonyhoz kötődik :-((( Pont azért találták ki anno, hogy az szja mellett még egy bőrt le lehessen húzni, "csak úgy", - hogy cserébe semmit ne kelljen adni :-(((

Úgyhogy szerintem sajnos az szja mellett ezt is be kell nyelned :-(((

Vagy: nem fizetsz, aztán hajtsák be, ahogy tudják....  De a kötelezettséged az sajnos szerintem fennáll...

Előzmény: sogormail (422)
sogormail Creative Commons License 2014.05.05 0 0 422

Sziasztok,

EHO fizetessel kapcsolatban lenne egy kerdesem. Evek ota kulfoldon elek, EU-n beluli EÜ biztositasi jogviszony. Magyar TB rendszerbol kijelentkeztem mar 2012-ben.

2013-as adoevben nem volt semilyen magyar munkaviszonyom vagy bevetelem. Kiveve egy onkentes nyugdijjpenztart, amin lejart a 10eves megkotes. Igy abbol a penzt kivettem, adot a penztar atutalta NAV-nak.

Jelenleg az adobevallason ugykodok es kerdesem az EHO lenne. Elvileg van 27% EHO fizetesi kotelezettseg, elvileg, mert ugye nem rendelkezem magyar TB jogviszonnyal! Ez esetben a jogszabaly eleg nyilvanvalonak tunik, nem kell EHO-t fizetnem. Kerdeztem tobb konyvelot ugyanezt mondtak, de kozben megkerdeztuk a NAV-ot. Jott a szokasos mellebeszeles es a valasz, hogy „szerintuk“ (ugyintezo) fizetni kell EHO-t.

Eleg nagy a katyvasz, szerintetek mi a helyes megoldas?

(Az en megoldasom, hogy nem kell fizetni)

zsanna Creative Commons License 2014.04.20 0 0 421

Nem igaz.

Előzmény: ocsi_67 (420)
ocsi_67 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 420

Azt hallottam, hogy a saját tb körömbe be lehet vonni a családtagomat is? Magyarul, mivel a nejem munkanélküli és semmilyen ellátást nem kap saját maga után fizeti a tb-t. Ez nem muszáj, mivel ha az én tb-m elér egy bizonyos összeget az ő tb-jét is fedezhetem? Igaz ez? Ha igen, hogyan és hol kell ezt rendezni?

A válaszokat előre is köszönöm! Gábor

zsanna Creative Commons License 2014.03.23 0 0 419

Nem tudom, mennyire sürgős a dolog.

Teljesen korrekt választ kapni időbe telik. Ugyanis ha írásban kérdezel, tértivevényes ajánlott levélben, akkor a kérdésed biztosan eljut a megfelelő tudással rendelkező emberhez, aki biztosan a jó választ fogja adni.

Az ügyfélszolgálatos ügyinézőktől pedig szerintem nem várható el, hogy minden aprócska részletre kiterjedő ismeretük legyen. Ezért jobb írásban kérdezni, csak a válasz időbe telik, azt hiszem 30 nap alatt kell válaszolniuk.

Előzmény: gurabli (418)
gurabli Creative Commons License 2014.03.23 0 0 418

Igen, az lesz, bemegyek az OEP-hez és letudom. Mivel állampolgárok, bejelentett állandó magyarországi lakcímmel, ezért semmi különbség nincs, elvileg, a státuszukban, vagyis minden úgy érvényes rájuk, mint bármely itteni állampolgárra. Ha jól tudom, Szerbiával van egy egyezményünk, amely alapján magyarországi állandó lakcímmel rendelkező, de külföldi nyugdíjban részesülő állampolgár jogosult a teljes körű egészségügyi ellátásra. De majd remélem az OEP erre tud valamit mondani, persze kérdés, hogy mennyire tájékozódott ügyintézőt sikerül "kifognom". No, majd kitartó leszek.

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: zsanna (417)
zsanna Creative Commons License 2014.03.23 0 0 417

Én azt tudom tanácsolni, hogy keresd fel a helyi egészségbiztosítót, vagy egy kormány-ablakot. Ott biztosan el tudják mondani, hogy mi a teendőd, és mennyit kell majd fizetni.

Mert én úgy gondolom, hogy a havi 6810 Ft az csak az "itthoni" magyarokra vonatkozik - a szüleidre nem biztos, hogy érvényes.

Előzmény: gurabli (416)
gurabli Creative Commons License 2014.03.22 0 0 416

Sziasztok!

 

Segítségeteket kérném, viszonylag sürgős lenne és nagyon fontos.

 

Szüleim magyar állampolgárok, de külföldön élnek (Vajdaságban). Nyugdíjasok mind a ketten. Be vannak hozzám jelentve, van személyi igazolványuk és lakcímkártyájuk is. Magyarországi nyugdíjuk, biztosításuk nincs, mivel az Vajdaságban van. Viszont most úgy alakul, hogy lehet hozzánk költöznek egy időre, de előtte gyorsan el kellene intéznem, hogy jogosultak legyenek teljes körű egészségügyi ellátásra (legyen érvényes TAJ-számuk), mert idősen nem lehetnek biztosítás nélkül (nem idősen is kockázatos). Arra lehet, hogy van lehetőség, hogy a külföldi biztosításuk alapján megkapják az ittenit, de egyszerre két helyen, ha jól tudom, akkor nem lehetnek biztosítottak, ezért ez nem járható út, mert a külföldinek mindenképpen meg kell maradnia, hiszen ott élnek, és vissza is mennek majd az nem szűnhet meg.

 

Így gondolom a TB fizetés lenne a megoldás számukra, vagyis amíg szükség van a magyarországi érvényes TAJ-ra, addig befizetném nekik (pár hónap, fél év, egy év, még nem tudjuk pontosan). Ez működne így? A NAV-nál kell kérnünk, ha jól tudom, és havonta én befizetem csekken? Ha ez be van fizetve, akkor jogosultak minden ellátásra, úgy, mint pl. én, aki után a munkáltatóm fizeti?

 

Mivel édesapám szívbeteg, ezért sajnos bármikor előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulnia, de havonta egyszer akkor is orvosságot kell íratnia, stb. Az nem lenne megoldás, hogy hazautazzanak ilyenkor, így itt kell, hogy mind ezt megkapják. És ne adj Isten, ha véletlenül kórházba kerülne valamelyikőjük, akkor minden ellátást megkapjanak térítésmentesen.

 

Remélem tudtok ebben segíteni, nagyon fontos lenne, mert amíg ez nincs lerendezve, érthető módon nem mernek átjönni hozzánk.

Azt még meg tudnátok írni, hogy most mennyit kell egy személynek fizetnie egy hónapra?

 

Köszönöm!

Attibk Creative Commons License 2014.02.10 0 0 415

Sziasztok!

 Egy olyan kérdésem volna,h jelenleg nem rendelkezem munka viszonnyal és TB-támogatásom. Bőrgyógyászhoz szerettem volna el menni de a doktor nő beteg és csak hetek múlva kapnék időpontot. felvettem a kapcsolatot egy magán bőrgyógyásszal holnap mehetek is hozzá. Az volna  a kérdésem,h számít nála,h van TB vagy nincs?

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.13 0 0 414
Előzmény: Lesliesmith90 (413)
Lesliesmith90 Creative Commons License 2014.01.11 0 0 413

Sziasztok!
Egy nagyon fontos kérdésem lenne.Én és a párom egy bő éve Skóciában dolgozunk ,fizetjük az NI-t (ottani tb),stb. de Mo-ra semmit.Mielőtt kijöttünk volna,kb 2-3hónapot munka/suli nélkül töltöttünk,nem volt jövedelmünk,tehát nem kaptunk csak úgy orvosi ellátást.Mikor elhagytuk az országot nem jeleztük az OEP-nek,hogy szeretnénk lemondani/szüneteltetni a tb-nket(nem is tudjuk,hogy ez szükséges e).Ebből származhat akármilyen büntetés,birság,illetve visszamenőleg lehet igazolni,hogy X ideje külföldön dolgozunk?Valamint azt az elmaradt 2-3hónapot ki kell fizetnünk? Nem vagyunk túl jártasak ebben a témában;remélem nem irtam túl nagy butaságokat.A válasz(oka)t előre is nagyon szépen köszönöm!

zsanna Creative Commons License 2013.12.23 0 0 412

Ha 2009-ben a NAV-val (vagy APEH) kötött megállapodást, akkor az csak a havi - akkor még - 4500 Ft lehetett, ami az ingyenes orvosi ellátásra, tehát a természetbeni ellátásra vonatkozott, és vonatkozik még ma is. Pénzbeli ellátásra nem jogosít: se táppénzre, se gyedre, se rokkantsági ellátásra, se nyugdijra. 

Tehát csak és kizárólag arra, hogy az esetleges orvosi kezeléseket ne piaci áron kelljen megvennie, hanem ugyanúgy jogosult legyen rá, mint az, aki mondjuk havi félmillió után járulékol. 

(És ne kezdj el háborogni, lásd be: ez igencsak soványka összeg. Ezért ennyi jár. És ez nem "tb járulék", ez csupán a természetbeni ellátásra jogosító összeg.)

 

Előzmény: wolfpunk1 (411)
wolfpunk1 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 411

Sziasztok!

Lenne egy fontos kérdésem: anyósom 2009-ben TB megállapodást kötött az akkor még APEH-kal, fizette is havonta 2011-ig,amikor is el tudott helyezkedni 4 órában. Most betegségei miatt igényelte e a rehabilitációs ellátást, azonban elutasították, mondva, hogy nincs meg az elmúlt öt évben az 1095 biztosított nap. Nem számít biztosított napnak az az időszak,mikor az ember járulékot fizet az APEH-nak? 
Tudom, hogy van olyan megállapodás, ami a biztosított időhöz és szolgálati időhöz számít be, azonban a rehabilitációs ellátás pont arról szól, hogy az ember egészsége romlik meg tehát logikus lenne, hogy aki fizet tb járulékot, azt figyelembe vegyék.

Amennyiben van valami információtok eeről nagyon köszönöm ha megosztjátok velem! 

CérnaSzáll Creative Commons License 2013.12.19 0 0 410

Igen, azt folyamatosan lehet kérni.

Előzmény: user.56 (405)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.19 0 0 409

Nem a befizetéstől, hanem a navos adatlap beküldésétől lesz zöld a taj-számod. Röhej, de a papír beszél. Az más kérdés, hogy gyűlik a tartozásod.

Előzmény: Rencsi Matisz (408)
Rencsi Matisz Creative Commons License 2013.12.19 0 0 408

sziasztok! én azt  szeretném hogy menyit kell havonta fizetni tb re? és h befizettm akkor egyböl meglàtszik ha orvoshoz megyek? köszi elöre a vàlaszokat! :)

zsanna Creative Commons License 2013.12.16 0 0 407

kisspetyának igaza van. 

Mert az ügyfélkapus intézéshez le kell töltened a NAV honlapjáról az ABEV-es keretprogramot, utána meg bele kell töltened a szükséges nyomtatványt. Csekket meg nem tudsz nyomtatni, ha azt akarsz kérni, azt is lehet, de azt megint külön nyomtatványon kell kérni.

Ha a fentiek mennek, akkor sínen vagy. De ha nem, akkor szerintem nemigazán lesz itt ember, aki segít kibogozni, hogy éppen hol akadtál el :-(((

 

Előzmény: kacik (404)
kisspetya Creative Commons License 2013.12.16 0 0 406

Egyszerűbb ha személyesen felkeresed a helyileg illetékes NAV-ot. Nem esznek meg. Csekket is kapsz rögtön, és a tartozásod pontos összegét is kiszámolják.

Előzmény: kacik (404)
user.56 Creative Commons License 2013.12.09 0 0 405

Sziasztok!

Ha az önkormányzat egy évig fizette a TB-t helyettem, mert rá szoruló vagyok és munkanélküli, akkor lehet kérvényezni azt, hogy újabb egy évig fizesse?

kacik Creative Commons License 2013.12.09 0 0 404

Jó napot!

 

Az a helyzetem, hogy lejárt a tanulói jogviszonyom és ugye ezzel együtt a tb-m is, illetve lassan lejár a +45 napos passzív időszak, szóval már többhelyen is utána néztem ezt a fórumot is olvasgattam hogy mi a teendő ilyenkor, hogyan fizethetném a tb-m. Én tudom, hogy szociális támogatás nekem nem járna, és most nem dolgozom és valószínűleg mostanában nem is fogok, mert tanulok, csak szakképzésen és ők nem támogatják a tb-m. Szóval én olvastam, hogyha csinálok ügyfélkaput azonkeresztül ezt eltudom intézni, így regisztráltam is, azonban nem tudok kiigazodni a honlapon és szeretném a segítségüket kérni ebben, hogy hogyan kell bejelenteni azt, hogy szeretném fizetni a tb-m és hol lehet letölteni a csekket... nagyon megköszönném, hogyha részletesen letudnák nekem írni!

Előre is köszönöm a válaszukat! 

CérnaSzáll Creative Commons License 2013.10.07 0 0 403

Önkormányzathoz kell fordulni, kérelmezni kell az egészségügyi hozzájárulás támogatását, maguktól nem fizetnek (és még így is ezermillió papírt kérnek be, egy főre jutó jövedelmet, egyébb kutyafülét néznek, önmagában az, hogy valaki munkanélküli, még nem jelenti azt, hogy az önkormányzat átvállalja ennek a kifizetését).

Testvéred meg próbáljon alkudozni a NAV-val, méltányossági kérelem, részletfizetés, ilyenek.

Előzmény: kykyke01 (401)
zsanna Creative Commons License 2013.10.07 0 0 402

.

kykyke01 Creative Commons License 2013.10.07 0 0 401

Sziasztok! 

 

Olyan kérdésem lenne, hogy páromnak kiküldtek a NAV-tól egy több mint 200.000 Ft-os TB tartozást, amit be kéne fizetnie. A helyzet az, hogy eddig munkanélküli volt évekig, nem tudta miből fizetni, most viszont újra van munkája, és persze meg is találták. Mi a teendő ilyenkor, tud valaki kis útmutatást nyújtani? Az egészet neki kell befizetnie, semmi segítségre nem számíthat? 

Nagyon megnehezíti ez most az életünket, örülnék, ha tudnátok segíteni.

Több emberrel beszéltem a környezetemben, éa azt a választ kaptam, hogy nem biztos, hogy be kell fizetni, hiszen ha nem volt munkája, mégis miből fizetett volna? Láttam itt olyan hozzászólásokat, hogy munkanélkülinek az önkormányzata fizetett, amíg nem volt munkája... Erről én nem tudtam, hogy is van ez? (Mivel öcsém is munkanélküli...) Nagyon hálás lennék a felvilágosításért, mert most eléggé elkeseredtünk.

 

Üdv!

K

zsanna Creative Commons License 2013.09.16 0 0 400

A táppénz akkor jár, ha a betegséged miatt nem tudod ellátni a munkavégzési kötelezettségedet. És a kieső béredet hivatott pótolni a táppénz. 

Mivel Neked per pillanat a fizetés nélküli szabadság miatt nincs munkavégzési kötelezettséged, ezért nincs munkabéred sem, ergó nincs mit pótolni.... 

Tehát nem jár. 

További rossz hír, hogy a fizetési nélküli szabadság alatt nem vagy biztosított.  Hacsak nem részesülsz ápolási segélyben. Ha ez utóbbi nem áll fenn, nem is vagy jogosult az ingyenes orvosi ellátásra, csak havi 6.660 Ft eü. szolg járulék megfizetése ellenében. Ha ez utóbbit tudtad, akkor bocs.

Előzmény: serendipity85 (399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!