Keresés

Részletes keresés

Qqberci Creative Commons License 2004.11.24 0 0 1
Előzmény: Probatbicol (-)
wainnalahulahafizun Creative Commons License 2004.11.24 0 0 0
Ha már a székely sem tudja, h0l a határ, akkor tényleg jöhet a bulld0zer!
Előzmény: Probatbicol (-)
Probatbicol Creative Commons License 2004.11.24 0 0 topiknyitó


USA2004 | Terror | Külföld | Irak | Európai Unió | Kisebbségben | Szomszédság | Külföldi lapszemle | Lovas István sajtószemléje | Az iraki háború képei | EU-szószedet
Székelyföldi incidens
Buldózerral a háttérben léptek fel a magyarok ellen a rendőrök
2004. november 24. 15:07


MNO
A román rendőrség durván beavatkozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási kampányába Kovászna megyében, amikor eltávolították a megyehatáron felállított Székelyföld határát jelző táblát. Az RMDSZ megyei képviselő-és szenátorjelöltjeit buldózer várta, Puskás Bálint szenátor beszédét pedig félbeszakította a rendőrség.

Az RMDSZ Kovászna megyei képviselő- és szenátorjelöltjei kedden a kökösi megyehatárnál felállították a Székelyföld határát jelző táblát. Antal Árpád képviselőjelölt szerint ezáltal is üzenni szeretnék, hogy az RMDSZ határozottan harcolni fog Székelyföld autonómiájáért, és nemcsak kampányszlogenként használja az autonómia kifejezést.

A Kovászna megyei RMDSZ képviselőit azonban rendőrök várták a helyszínen, ahol egy buldózer állt a megyehatárt jelző székelykapu előtt. A szövetség megyei szervezetének honatyái, vezetői és jelöltjei megkérték a buldózer sofőrjét, hogy vigye odébb a járművet, de a vezető azt válaszolta, nem teheti, mert a buldózer meghibásodott – írja mai számában a Szabadság című lap. Az RMDSZ képviselői a buldózer és a székelykapu közti néhány centiméteres távolságot kihasználva elhelyezték a háromnyelvű Székelyföld-névtáblát, amelyet a rendőrség néhány perc múlva eltávolított.

Nichita Teodor főfelügyelő, a Kovászna Megyei Rendőrfelügyelőség vezetője félbeszakította Puskás Bálint RMDSZ-szenátor, a felsőház alelnökének beszédét, arra hivatkozva, hogy illegális az RMDSZ kezdeményezése. – Meglepett a főfelügyelő közbelépése. Nyolcéves tevékenységem alatt egyszer sem szakított félbe sem a rendőrség, sem az államfő – mondta a szenátor, hozzátéve: a Székelyföld-névtábla elhelyezése nem törvénytelen. A rendőrség azután érkezett a helyszínre, hogy a sajtóból értesült az RMDSZ illegális kezdeményezéséről – mondta a főfelügyelő. Mint kifejtette, kormányrendelet tiltja a táblák elhelyezését a közutakon az útügyi igazgatóság és a rendőrség engedélye nélkül.

Tamás Sándor parlamenti képviselő úgy nyilatkozott a Mediafaxnak, hogy a névtábla elhelyezése az első lépés az autonómia felé, a következő években pedig törvénytervezetet dolgoznak ki a fejlesztési régiók átszervezéséről, Székelyföld pedig önálló régióként szerepel majd a tervezetben. Antal Árpád képviselőjelölt korábban azt mondta: a Kökös határában felállítandó első Székelyföld-táblát követően hasonló táblák jelzik majd Székelyföld határát Sepsiillyefalván és Ojtozban is.

Horia Grama, Kovászna megyei prefektus ugyanakkor törvénytelennek nevezte a Székelyföld feliratú névtáblák elhelyezését, és meglepetésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ilyen névtáblák felállítását tervező RMDSZ elvonatkoztat a törvényes előírásoktól. (Szabadság)

------------------------------------

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!