Keresés

Részletes keresés

Erdő-mező vándora Creative Commons License 2022.01.08 0 0 548

Szia!

A Valkói erdészet területén komoly vadgazdálkodási tevékenység folyik. Ez az oka a sok kerítésnek. Az más kérdés hogy biztosítani kellene az átjutás normális feltételeit a gyalogos turistáknak.

Előzmény: Fertotam (544)
pirosalmabumm Creative Commons License 2021.11.16 0 0 547

elvileg a vadakat próbálják távoltartani a nem tudom  honnan.

 

A bikatónál az egyetlen vízvételi lehetőség még megközelíthető, vagy már oda se juthat be halandó?

Előzmény: Fertotam (544)
Fertotam Creative Commons License 2021.11.15 0 0 544

2021. november 13-án a Bika-tó felső végénél sajnálattal megállapítottam, hogy oda már nem mehetek szalonnát sütni. Magánterület lett, a kocsma bezárt, tüzet rakni tilos. Csak a lebetonozott kőasztalok maradtak meg. Továbbmentünk a függőleges part melletti keskeny csúszós kék kereszttel jelölt ösvényen.
Utána a kék csík jelzés egy hosszú unalmas szántóföld mellett vezetett, aminek a sarkán elkanyarodott, majd bevezetett a kerítésekkel szétszabdalt erdőbe. Elértünk egy kerítés pecálul lelakatolt kapujához. Mellette nem a szokásos A, hanem П alakú létra volt, a tetején való átfordulást segítő kapaszkodó nélkül. Három létrafok után felfogtam, hogy nem jutok át rajta.  Visszafordultam, otthagytam a csoportot. Áttértem a zöld csíkra. Hol tőle jobbra volt kerítés, hol tőle balra, hol mindkét oldalán. A jel összefutott a sárgával. A vasúti átjáró előtt 50 méterre megint volt egy kerítés, rajta A alakú létrával ugyan, de annak tetején is alig volt mibe kapaszkodni átfordulás közben. Ráadásul a nyirkos időben az a felület is csúszós volt.

Nem értem miért kell az erdőbe ennyi kerítést tenni, és a négyszögletes bekerített területeke plusz szakasszal összekapcsolni, szemüvegkeret formájában.

 

Nem értem, miért kell a kerítéseket ilyen magasra építenii, és életveszélyes  létrákkal áthidalni.

pirosalmabumm Creative Commons License 2019.09.13 0 0 545

köszönjük.

Előzmény: Erdő-mező vándora (544)
Erdő-mező vándora Creative Commons License 2019.09.12 0 1 544

Sziasztok!

A tavasz és a nyár folyamán felújítottuk a Pest Megyei Piros Őrbottyán és Isaszeg közötti 40 Km-es szakaszát. Várhatóan jövőre a csatlakozó P+ jelzések újulnak majd meg (4 turistaút).

Jó túrázást kívánok mindenkinek!

Ecskend-321 Creative Commons License 2018.12.14 0 0 543

Köszi.

Előzmény: pirosalmabumm (542)
pirosalmabumm Creative Commons License 2018.12.10 0 0 542

nem

Előzmény: Ecskend-321 (541)
Ecskend-321 Creative Commons License 2018.12.10 0 0 541

Sziasztok!

 

Nem tudjátok véletlenül, hogy a Margitán végül is megtörtént már a kilátó felújítása?

Előzmény: Erdő-mező vándora (538)
Erdő-mező vándora Creative Commons License 2018.11.04 0 3 540

Sziasztok!

 

A nyár folyamán felújításra került a Gödöllői Kék turistajelzés a teljes (19 Km-es) hosszában, Bag vm. és Gödöllő Állami Telepek vm. között.

Október 28-án kitakarították és felújították a Valkói kőkereszt környékét és az Ismeretlen katona sírját.

Mindkét munkát a Margita 344,2 TSE végezte el.

Itt van két kép az eredményről, a háttérben egy fán egy új turistajelzés is látszik:

 

 Ilyen volt a felújítás kezdetén:

 

Ilyen lett:

 

Jövőre lehet hogy megtörténik a kőkereszt statikai és külső helyreállítása, ugyanis az út felé meg van dőlve.

 

További szép estét mindenkinek!

Spenót Creative Commons License 2018.07.12 0 0 539

Köszi az infót!

Előzmény: Erdő-mező vándora (538)
Erdő-mező vándora Creative Commons License 2018.04.10 0 2 538

Szia! Sziasztok!

 

Az ökofalu működik, többen is laknak ott, de igazi látnivaló nincsen. Meg ez az ökofalus projekt befuccsolt szerintem, nem nagyon láttam ott változásokat az elmúlt években, például a központi épület sem készült el. A közelben több érdekesség is van, ezek egyike a Bika-tó. A tavat a 70'-es évek elején duzzasztották fel, és alakították ki. A tó körül lehet túrázni egyet, néhol közvetlenül a tóparton vezet a turistaút. A tó Galgahévíz felőli sarkán, ahová az aszfaltút vezet, ott van egy büfé, ahol kapható jégkrém, csoki, sör, stb., elsősorban persze a horgászoknak, de bárkit kiszolgálnak. Igen, lehet horgászni is, aki akar. Pihenni, piknikezni is szoktak a tónál, de fürödni úgy tudom nem lehet. a tótól olyan 300m-re észak-északkeletre van a Szent András-domb, amin egykoron földvár volt. A domb kopasz, csak kisebb bozótosok vannak rajta, főleg a domboldalon. Délnyugati-nyugati-északnyugati irányban elég jó kilátás van róla, valamint áll egy kereszt és egy pad is a dombon.

 

A Faház-tetőn és a Látó-hegyen nincs igazából semmi látnivaló, csak erdő. Kilátás csak kisebb foltokban, van a lombok között, lombfakadás előtt, egy kicsit több. A Látó-hegyről a Nagy-Disznó-szállásra vezető földútról tavaly nyáron nagyon jól rá lehetett látni az M3-asra Pest felé, egy "lyukon" a lombok között. Csak ezekért szerintem nem éri meg elmenni, vannak szebb és jobb látnivalók is erre.

 

A Babati-templomromról, és az Istállóskastélyról már megírták előttem, amit érdemes, annyit tennék hozzá, hogy a kastélyba be lehet nézni az ablakokon, esetleg az ajtókon, de nincs bent semmi érdekes, csak szerszámok, lomok, kacatok, rendetlenség, és pusztulás. A kastély két oldalsó részét valószínűleg használják, szerintem raktárnak, esetleg műhelynek, de mondom, elég nagy bent a felfordulás, igazi funkciója nincs az épületnek.

 

Magyalos-kőről, én még nem hallottam, én azt a helyet amit megjelöltél a térképen  azt Magyalos-tetőként ismerem. A turistaútról (S-)semmi sem látszik, bozótharc árán fel lehet menni az igazi csúcsra, ami egy az úttal párhuzamosan futó kiemelkedés. Ott sincs semmi, kilátás hasonló a Faház-tető, Látó-hegy viszonyaihoz, szóval a lombok között kis foltokban. Régebben azért be lehetett látni délnyugatra, a völgy irányába, de az már 6-7 éve volt legalább. Továbbá a Magyalos-tető a Gödöllői-dombság 300-as csúcsai érintőpontos jelvényszerző mozgalom, egyik ellenőrzőpontja is, de a kód nem a csúcson van, hanem annak az aljában, egy fán, amire a S- jelzésről be lehet látni. https://sites.google.com/site/ukktura/Home/turamozgalmaink/godolloi-csucsok

 

A Babati-tavakról: az első tó egy horgásztó, ami az M3-astól kifelé van a 3-as út irányában, közelében áll az M3-as mellett egy régi kulcsosház, ami az M3-as megépültével használhatatlanná vált a nagy zaj miatt, pedig azt állítják, hogy még szovjet tábornokok is pihentek ott. A többi tó az M3-astól beljebb van Babatpuszta irányába. Egy-két tó partjára ki lehet menni, kisgyereknek kavicsot dobálni, lábat áztatni, de fürdésre nem ajánlom. Némelyik tó lápos, másik tiszta, nyílt víztükörrel. Célirányosan nem érdemes csak a tavak miatt jönni, inkább csak elmenni mellette. Ami érdekes, az a Pap Miska-kút, ami egy jóvízű, kiépített forrás, nem messze a tavaktól, ahol vannak padok, asztalok, tűzrakóhely, és egy információs tábla. Könnyen oda lehet találni.

 

Remélem segítettem a túraszervezésben, bár egy kicsit hosszú lett végül a leírásom.

 

Továbbá: Új kilátó épül a Margitán (vagy átalakítják és felújítják a jelenlegi geodéziai mérőtornyot). A tervek szerint 2018-2020 között valósítják meg, pályázaton elnyert pénzekből, több más fejlesztéssel együtt a Pilisi Parkerdő területén.

 

http://parkerdo.hu/parkerdo/megujul-pilisi-parkerdo-teljes-termeszetjaro-infrastrukturaja/

 

http://godolloihirek.hu/cikkek/2018/04/05/mindennapi/j-kilato-epul-a-godolloi-dombsag-margita-hegyen

 

http://magyarepitok.hu/mi-epul/2018/04/harom-kilatot-epitenek-a-pilisi-parkerdoben

 

http://mtsz.org/cikk/megujul_a_fovaros_kornyeki_termeszetjaro_infrastruktura

 

Már évek óta beszéltek erről, és 2015-ben a PMTSZ is ígéretet tett, hogy meglesz 2017-re, csak hát pénz nem volt.

 

Szóval reménykedjünk, hogy ténylegesen megvalósul ez a fejlesztés, mert a Gödöllői-dombság megérdemelne egy igazi kilátót. Margitai geotorony szerintem adott, műszakilag gyakorlatilag megegyezik a Galyatetői, Pilisi tornyokkal, amiket szintén átalakítottak kilátóvá. + a Margitáról is nagyon szép a kilátás, körpanorámával, szép, tiszta időben akár a Tátráig is el lehet látni. Ja és ebben a pályázatban szó van még más erdei fejlesztésekről is, pl. pihenőhelyek, információs rendszer, stb.

 

További szép estét mindenkinek!

Előzmény: norbre (535)
norbre Creative Commons License 2018.04.04 0 0 537

Köszönöm

Előzmény: pirosalmabumm (536)
pirosalmabumm Creative Commons License 2018.04.04 0 0 536

amiről tudok:

 - babati templom: ott nincs semmi csak egy kőtábla, gyalogolni lehet, kérdés hogy érdemes-e. Nyilván érdemes, de nem emiatt.

 - istállókastély dettó, nem egy szép látvány, de oda lehet menni, ha valaki nagyon akar

 - magyalos-kőnél nincs semmiféle kilátás

 

kicsit ha továbbmentek a sárga jelzésen, akkor a Margita csúcsnál lévő mérőtoronyból van viszonylag értékelhető kilátás a környékre. NEM kilátó, felmászás csak saját felelősségre, néha darazsak is beköltöznek, úgyhogy csak óvatosan...

Előzmény: norbre (535)
norbre Creative Commons License 2018.04.04 0 0 535

Sziasztok,

 

Egy rövidebb túrát szeretnék szervezni a Gödöllői dombságban, és próbálok információkat találni az érdekesebb pontokról a környéken, de nem mindenről találok.
Ha tud valaki segíteni, szívesen fogadnék némi infót az alábbiakról:

- Galgahéviz ökofalu - érdemes-e ellátogatni, van-e ott bármi most? https://www.google.hu/maps/@47.6043522,19.5198496,1801m/data=!3m1!1e3!5m1!1e4

- Az M3 közelében lévő Faház-tető és Látó-hegy-re érdemes felmenni? Van ott esetleg valami kilátási lehetőség?

- Babati templomrom - érdemes megnézni? Látom hogy egy szántóföldön van, be lehet gyalogolni odáig?

- Babatpuszta istállókastély? Ha jól olvastam akkor zárva van és romos, de kérdés hogy el lehet-e menni mellette, érdemes-e megnézni?

- A Magyalos-kőnél van valamilyen kilátási lehetőség? http://turistautak.hu/maps/mapnik/index.php?lat=47.638717&lon=19.366950&zoom=14&layers=000000B&arrow=1

- A Babati tavakat érdemes megnézni?

 

Köszönöm

Spenót Creative Commons License 2018.01.07 0 0 534

Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! 

Eltart egy ideig, míg ezeket kipróbálom, de aztán bevetem magam az erdőbe. :) 

Erdő-mező vándora Creative Commons License 2018.01.07 0 0 533

Szia!

 

Én még az Openstreetmap térképet tudom ajánlani, annak is a turistautas változatát. Több alaptérképet be lehet állítani rajta, szerintem a Mapnik, az OpenTopoMap, és a OSM-Turistautak alapok a legjobbak. És erre lehet még a turistautak réteget is bekapcsolni, ami itt a Gödöllői-dombságban az aktuális állapotokat tükrözi.

 

https://turistautak.openstreetmap.hu/

Előzmény: Spenót (531)
biker78 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 532

Szia!

 

Többféleképpen is elérhető a dombság digitális formásban, sőt az egész ország is. Nézelődésre ajánlanám a http://www.turistautak.hu/ oldalt, ezen tudsz nézelődni.

Telefonra (android) pedig a Locus programot ajánlom, merre van offline térkép, + mindenféle réteg, pl. domborzat, jelzett utak, stb. ez net nélkül használható.

A Locus innen letölthető (az ingyenes is elég) : https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.locus , ehhez a Mapsforge offline vektor térképek jók,

melyek szintén ingyenesek, és innen lehet letölteni: http://openmaps.eu/mapsforgedownload innen a http://openmaps.eu/dltosm.php?dl=hungary_openmaps_eu_europe.map.zip ,

és a http://openmaps.eu/renderthemes/Omp_Locus_V7.zip rendertéma kell. Talán kicsit bonyolultnak néz ki, de érdemes feltenni a telefonra, elég jól működik.

 

Aki pedig a hagyományos formát szereti, annak meg itt a normál térkép: https://www.map.hu/Katalogus/Turista_biciklis_terkepek-atlaszok/Turista_biciklis_terkepek/Godolloi-dombsag_Godollo

Előzmény: Spenót (531)
Spenót Creative Commons License 2018.01.01 0 1 531

Szia!

Digitális formában nem elérhető valahol a térkép?

Szívesem túráznék a környéken, mivel a közelben lakom.

Előzmény: Erdő-mező vándora (527)
monik4 Creative Commons License 2017.08.07 0 0 530

Ja, ja régebbi típusú mountain bike biciklire gondoltam :) 

Lehet, hogy a hétvégén megnézzük. Ami ezen az oldalon található térkép az megfelel a valóságnak? 

Köszönöm! 

Előzmény: pirosalmabumm (529)
pirosalmabumm Creative Commons License 2017.08.07 0 0 529

ha nem zavar a homok, akkor simán (vékony kerekűvel nem ajánlott).

plusz az évnek ebben a szakaszában jól be van nőve mindenféle növénnyel.

Előzmény: monik4 (528)
monik4 Creative Commons License 2017.08.07 0 0 528

Sziasztok! 

Azoktól szeretnék segítséget kérni, akik ismerik a Pécel környéki sárga utakat. Pécelről a sülysápi tavakhoz vezető sárga úton végig lehet menni biciklivel? 

Köszönöm! 

Erdő-mező vándora Creative Commons License 2017.07.16 0 1 527

Sziasztok!

 

Már sok éve ismerem a Gödöllői-dombságot, és bejártam már szinte minden szegletét. Szerencsésnek mondhatom magam, mert közel élek az dombság erdeihez, így könnyen kijuthatok a természetbe.

 

Sajnos a Gödöllői-dombság csak lokális szinten ismert  tájegység, pedig itt is vannak szép helyek, és sok túralehetőség.

 

Nekem nem csak a túrázás, hanem a természetben való boldogulás, túlélés, és a bushcraft is a szenvedélyem, ezért sok időt töltök a természetben, de nem csak szimpla túrázással.

 

Nem tudom, hogy észrevettétek, de a Gödöllői-dombságban a turista úthálózat az elmúlt 2-3 évben javarészt megújult, több új jelzés került kijelölésre, szerényen megjegyzem, hogy ebben a munkában én is részt vettem. Legutóbb a 4,5 Km-es Hévízgyörk és a Bika tó közötti kék négyzet, valamint a Galgahévíz-Bika-tó-Ménescsapás útvonalon futó 9,3 Km-es Kék kereszt turistajelzés.

 

Új turistatérkép is megjelent a Gödöllői-dombságról, a Szarvas térképészet jóvoltából, amin szinte az összes új és megváltozott turistaút, és sok minden más részlet is frissült, az előző 2013-as térképhez képest.

 

További szép napot mindenkinek!

 

 

Ecskend-321 Creative Commons License 2016.10.04 0 1 526

Sziasztok!

 

Csatlakoznék a topikhoz.

 

Galgahévíz, Hévízgyörk és Bag környékén is érdemes túrázni.

 

Galgahévíz mellett érdemes megnézni a Szent András dombot, ott régen állítólag templom volt, van ott egy kis emlékmű, meg szép a panoráma Aszód felé.

 

Onnan nem messze van a Bika-tó, ez egy horgásztó szép környezetben, érdemes körbesétálni vagy körbebringázni.

 

Innen érdemes a falvak fölött elterülő dombokon végigmenni földutakon, egyes helyekről szép kilátás tárul a túrázó szeme elé.

 

Bagról vagy Aszódról érdemes indítani a túrát, odáig el lehet menni vonattal, ma már a legtöbb vonaton van kerékpárszállítás is.

 

Aszódon, a "Galga-parti Athénban" is érdemes körülnézni, 18. század közepi szép evangélikus temploma van, a Petőfi Múzeumban meg néprajzi kiállítás a Galgamente hagyományos népi kultúrájának anyagával. 

 

Szóval van látnivaló szép számmal ebben a térségben is.

 

Jó túrázást.

ML87 Creative Commons License 2016.06.26 0 0 525
Törölt nick Creative Commons License 2016.06.25 0 0 524

Én sajnos csak egyszer jártam arra, vagy 12-13 éve kerékpárral, de eltévedtem, nem találtam meg Magyalospusztát.

Helyette Aszódtól északkeletre, az ún. Nagy-völgyben vagy Hosszú-völgyben találtam magamat, onnan aztán hazakerekeztem:-)

 

Nem is tudtam, hogy temető is volt ott, pedig szeretek régi temetőkben bóklászni.

Előzmény: ML87 (523)
ML87 Creative Commons License 2016.06.25 0 0 523

Sziasztok.  Mostanában járt valaki Kartal illetve Verseg közelében lévő Magyalos puszta nevezetű helyen? Csak mert én kb 4 éve voltam akkor még megvolt az ott lévő kis temető, most egy hete jártam újra arra és akkora bozótos volt hogy semmit se lehetett belőle látni, pedig van benne egy jókora nagy kőkereszt meg kőből készült sírkő. Mit lehet róla tudni? Nem jár ki gondozni már senki? Mert amikor még én túráztam arra rendben volt tartva.

biker78 Creative Commons License 2016.04.21 0 0 522

Szia!

 

Hát nem akarlak elkeseríteni, de az általad említett rész a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi körzet részét képezi, ezért a bekerített rész sajnos csak gyalogosan látogatható.

Ha éppen vadászat van, akkor még úgy sem.

Erről egyébként mindig raknak ki tájékoztatót minden kapuhoz, vagy létrához a kerítés mentén.

Túra előtt mindig érdemes a Valkói Erdészetet felhívni pár nappal, munkaidőn belül.

Egyébként ez saját tapasztalat, én jártam arra kerékpárral és az erdész mondta, hogy csak gyalog járható.

Sőt igazából az erdészek azt sem szeretik, ha gyalog letérsz a jelzett útról, pedig érdemes letérni, pl. a bagi Nagy-völgy és az Erzsébet pihenő közötti völgyet kár lenne

kihagyni, bár nincs jelzett út, nagyon jól járható, és gyönyörű.

Egyébként kerékpárral azért sem szerencsés bemenni, mert a nagy bekerített területeken belül is vannak kisebb bekerített területek, amik az elmúlt 5 évben készültek el.

Tehát valószínű még a térképen sincs rajta. A főbb utakon (bejáraton) általában, és a jelzett utakon szinte mindig van létrás átjáró, pl. Gödöllői Kék. De sajnos kerékpárral ez elég problémás, mert a kapu mellette meg mindig zárva van.

Egyébként a terület becsapós lehet, mert pl. az Erzsébet-pihenőhöz vezető úton csak egy sorompó van, tehát könnyen be tudsz

menni kerékpárral, kérdés az, hogy tudsz átmenni, vagy kijutni az erdőből. Mindenesetre érdemes gyalog körbenézni hol érdemes tekerni. Már csak azért is, mert

ez a dombság legszebb, és legváltozatosabb része.

Előzmény: GDL-Krisztián (519)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.20 0 0 521

Szia!

 

Szerintem légy nagyon óvatos és inkább a területileg illetékes erdészetnél járd körbe a témát.

 

Nekem sajnos voltak negatív tapasztalataim, bár nem itt, hanem az Ecskendi-erdőben.

Az erdészetnek az volt az álláspontja, hogy a kijelölt turistautakon csak gyalogosan szabad közlekedni, kerékpárral vagy más járművel nem, mert az zavarja a vadállományt.

 

A másik meg az, hogy nagyon sok helyen vadvédelmi kerítésekkel vannak szanaszét szabdalva az erdők, gyalogosan még csak-csak át lehet rajtuk kelni, de kerékpárral már sokkal nehezebb.

 

Ez egyébként az állami erdőkre ugyanúgy jellemző, mint a magántulajdonú erdőkre.

 

Egy érdeklődő telefont az erdészetnél mindenesetre szerintem megér, inkább, mint hogy egy térképen nem szereplő, be nem  kalkulált kerítés tönkretegye a kerékpártúrát.

Előzmény: GDL-Krisztián (519)
GDL-Krisztián Creative Commons License 2016.04.20 0 0 520

Illetve amit kihagytam az előző kérdésemből, hogy kerékpárral mennyire járható az adott szakasz? 

GDL-Krisztián Creative Commons License 2016.04.20 0 0 519

Üdv.

 

Sokat kirándulunk a Gödöllő környéki erdőkben, melegben főként kerékpárral, télen meg gyalogosan. Eddig inkább a mogyoród felé lévő erdők, illetve Nagytarcsa és Pécel irányában jártuk be. (Szadai és Babati fele is jártunk már párszor.)

 

Most kezdünk el ismerkedni a valkó fele lévő erdővel. (Tehát 3as főút, és valkói út közötti területtel) 

 

A kérdésem az lenne, hogy ott lehet kerékpározni akkor saját felelősségre? Elvileg 95%-ban állami tulajdonban van, csak Bagnál van egy kicsi rész, ami Magán illetve Vegyes tulajdonú. 

 

Már csak azért is érdekel, mert hallottam 1-2 sztorit onnan, illetve hogy elvileg bejutni is elég nehéz, mert sok helyen kerítés található. A zöld illetve a sárga útvonalat néztem ki elsőnek, de akkor ezekről is lelehet térni, és elvileg nem köthetnek itt belénk, mert mégis állami tulajdonban van.

 

 

És a másik a vadászat, mit tudni róla ezen a környéken, aktív, vagy annyira nem? Úgy tudom hogy a hivatalos vadászatnál a jelzett útvonalakra minden végére ki kell állítani egy embert, aki nem enged be, és a kisebb utaknál kikell írni.  Hozzáteszem, még soha nem volt gondom vadászokkal, de mint ismeretlen terep, megkérdezem ezt is.

 

Köszönöm.

Előzmény: efemm (475)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!