Keresés

Részletes keresés

csakis_3 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 122

1, Mi az, hogy az én kormányom?

2, Valamiből az M5-ös is ki kellett váltani. Azt is a nép akarta, ugye?

Előzmény: Wertek (121)
Wertek Creative Commons License 2004.11.21 0 0 121
Mondjuk a Posta Bankból bejött 105 milliárdból, amit UGYE az M5-re költött a kormányod....ugye?
Előzmény: csakis_3 (120)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 120
Miből? Miből, ha  milliárdok elköltésére kötelezik az államot azok, akik népszavazásokat kezdeményeznek?
Előzmény: Don Palesz (118)
Wertek Creative Commons License 2004.11.21 0 0 119
A magánkórházak is a tb-ből gazdálkodnának majd, mint az állami kórházak.
Nem.
Állami kórházak vezetői legyenek jól megfizetett managerek (és nem orvosok, mint most, hanem pl. közgazdászok, jogászok stb.), akik képesek hatékonyan üzemeltetni egy eü. intézetet, ez a magánkórházaknál is igy megy...
Don Palesz Creative Commons License 2004.11.21 0 0 118
Ha mást nem, társadalmi nyomásgyakorlással, de ki lehet, és ki kell kényszeríteni, hogy rendbetegyék az egészségügyet...
Előzmény: Daikini (112)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 117
Tehát mész magánkórházba dolgozni? :D
Előzmény: kheiron (87)
Don Palesz Creative Commons License 2004.11.21 0 0 116
Privatizálni a kórházakat, mert rossz anyagi helyzetben vannak, nomeg az állam rossz gazda? Persze, hogy rossz anyagi helyzetben vannak, ha kevés pénzt fordít rájuk az állam. Vagy éppen ezért lenne rossz gazda? Adjanak több pénzt, és máris nem lesznek csődközeli helyzetben. Vagy nem futja rá? Akkor olyan nagy lendületben azért mégsincsen az ország.
Arra meg már gondolni sem merek, hogy szándékosan lettek ilyen helyzetbe hozva a kórházak, hogy aztán minél olcsóbban el lehessen adni az "ingatlant"...
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 115

"Ezzel csak az a baj, hogy feltételezed, hogy több pénz fog az államtól a korházakba folyni."

 

Írtam én ilyet? Nem.

 

"nem fog befektetni több milliárdot egy korházba, úgy hogy veszteségesen fog üzemelni."

Ez igaz, viszont csak az elejére. Épp azon kell dolgozni a befektetőnek, hogy pár éven belül már nullszaldós legyen.

 

Előzmény: fisherking001 (81)
elemes2 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 114

Daikini,

 

Az egeszegugyi rendszerunk egy beteget kb 15-szor olcsobban lat el, mint az USA-ban mukodo alapvetoen profitorientalt magantulajdonu rendszer, es nem 15-szor rosszabbul. A magantulajdonu egeszegugytol akkor varhatunk magas szinvonalu ellatast, ha megsokszorozzuk az arra forditott penzt.

 

Ha nem tudunk lenyegesen (tobbszorosen) nagyobb penzt az egeszsegugyre forditani, akkor a privatizacio csak reszlegesen fog lezajlani: a jol behatarolhato, levalaszthato, profitabilisan uzemeltetheto reszteruletek magankezbe kerulnek es nyeresegesen mukodnek majd, a maradek pedig, fajlagosan meg rosszabb helyzetbe kerulve, marad az allam nyakan.

 

Torvenyszeru, hogy a privatizacio vagy az ellatas jelentos dragulasat, vagy a szinvonal jelentos romlasat okozza. Es nem a levegobe beszelek, bizonyos reszteruelteken Magyarorszagon is megtortent mar a privatizacio, pontosan ezzel az eredmennyel. Es hogy miert jart ezzel az eredmennyel a privatizacio, az is nyilvanvalo. Utolag.

Előzmény: Daikini (112)
Daikini Creative Commons License 2004.11.21 0 0 113
Hozzatennem, ha Elnyomott tul van az 50-en, akkor megertem, mert neki nem lesz tul sok haszna abbol, ha privatizalnak. Azonban a valasztasi lehetosegek: az egeszsegugy lassu erozioja, vagy a gyorsabb csokkenes, majd emelkedes. Az unio egyebkent minden bizonnyal tamogatna a magankorhazak mukodeset, ha palyaznank. Ez van, egyik valasztas sem kecsegtet foldi paradicsommal, de szerintem sokkal okosabb lenne a privatizacio. Talan nem neked, de gyerekeidnek, unokaidnak. Ok halasak lennenek 15-20 ev mulva.
Előzmény: Daikini (112)
Daikini Creative Commons License 2004.11.21 0 0 112
A gond az, hogy mindket oldalbol kinezem, ha allami iranyitas alatt maradnak a korhazak, akkor gaz lesz. Egyik sem tudja megfeleloen tamogatni a korhazakat, mar igy is megvan a szegeny es gazdag kozti kulonbseg. Az emberek fizetik a biztositast, de mit ernek vele? Fizetniuk kell a halapenzt is. Nos mit lehet tenni?

- Lehet allami kezben tartani, es varni, hogy megjavuljon minden. (Erre ilyen kormanyzatokkal (Fidesz, MSZP) semmi eselyt nem latok.)

- Lehet privatizalni, es varni, hogy a magantoke mukodtesse. Nyilvanvalo, hogy nem az lesz, hogy kedden privatizalunk, es csutortokre mar minden oke lesz. Ehhez kell jopar ev.

Joindulattal a mai korhazviszonyok rossznak mondhatoak. Sot a masodik eset rovidtavon karos lehet, es tovabb is csokkenhet a szinvonal. Azonban hosszutavon csak igy erheto el a megfelelo vagy a jo szint. De ha nem tesszuk meg ezt a lepest, ugy erzem nem lesz olyan kormany, amely rendbe tudna tenni. Erre a Fidesz es az MSZP tokeletesen alkalmatlan. A masik ket kis part sem hiszem, hogy kepes lenne ra.
Előzmény: Törölt nick (-)
elemes2 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 111

Bim-bam,

 

Az életbiztosítás más kategória. A betegbiztosító nem tudja, ki milyen bajjal járkál. Sokszor a biztosított maga sem.

 

Az eletbiztosito viszont tudja, es nem, vagy mas kondiciokkal kot biztositast azokkal, akik fokozott kockazatot jelentenek a biztosito szamara. Megjegyzem, a jelenleg eletbiztositast kinalo cegek tobbsege kinal mar olyan szolgaltatasokat is, amelyek reszben a jovobeni betegbiztositok profiljaba tartoznak: korhazi kezeles idejere napi terites, mutetek eseten ervenyes eseti teritesek stb. Ezt persze meg nem az egeszsegugyi intezmeny szamara fizetik ki, hanem a biztositott szamara, de ez mar csak formalis kulonbseg; van olyan biztosito, amely mar letrehozta a sajat korhazi szarnyat es ott meltanyos tobbletdijert jobb korulmenyeket, jobb ellatast kinalnak (kisebbek es kenyelmesebbek a szobak, jobb a koszt, tobb orvos ill nover jut a betegekre, jobb fizetest kapnak stb). Mindezt a biztositas megkotesekor felmert kockazatok alapjan szamitott dijazassal.

 

Lehetnek területi alapon, foglalkozási kör szerinti stb. biztosítótársaságok. A betegbiztosítók - a foglalkoztatási ágon kívüliek -  nem válogathatnak, mert szolitaritáson alapuló szolgáltaltók.

 

Akkor nem valogathatnak, ha teruleti szerzodeskotesi kotelezettseggel jonnek letre. Ebben is megvannak a csapdak; a budapesti teruletert tolongani fognak, Szabolcs-Szatmar es Somogy pedig marad az allam nyakan. Lengyelorszagban a privatizacioig meg nem jutottak el, de a teruleti egeszsegpenztarakig mar igen. Probald csak meg eltorni a labadat a sajat biztositod teruleten kivul. Az egeszsegpenztarak gyanakvoan tekintenek minden, idegen teruletrol erkezo szamlara, es mielott kifizetnek, alaposan megvizsgaljak es megvagjak. Ennek kovetkezmenyekent a korhazak meg sem kezdik az ellatast, amig az egeszsgpenztar nem jelzi, hogy kifizeti az elore jelzett osszeget. Amig a vita tart, a serult gyakorlatilag ellatatlanul fekszik (a legszorosabb eletmento ambulans ellatast kapja csak meg, a labtoreset nem kezelik).

 

A magánbiztosítók meg a hozzájárulás mértékével is "megszabják" a saját ügyfélkört. Ki melyiket tudja megfizetni, azzal köt biztosítást.

 

Ez is kiprobalt modell, a kovetkezmenye pedig az USA-ban lathato: a lakossag 40%-anak nincs egeszsegbiztositasa. Egy vakbelgyulladas koldusbotra juttatja a csaladot.

Előzmény: Bim-bam (101)
elemes2 Creative Commons License 2004.11.21 0 0 110

elnyomott,

 

A jövőben egyházi tulajdonba sem kerülhet kórház abban az esetben, ha az egészségügyi közszolgáltató intézmények tulajdonlásáról szóló népszavazáson az igen voksok győzedelmeskednek

 

Kokeny nyilatkozata termeszetesen csak a kampany resze, igy semmilyen relevanciaja nincsen.

 

Az egyhaz ma magyarorszagon a legjobb korhazuzemelteto.

Fel nem erhet hozza egyetlen mas intezmenytipus sem.

De tulajdonjogra az uzemelteteshez nincs szuksege.

 

A tulajdonba adast az MSZP szerette volna elerni, meltanyolhato gondolatmenettel. A budapesti korhazak egy resze olyan ertekes ingatlanokon fekszik, amit vetek ilyen alpari celokra hasznositani. Az obudai domboldal szepen beepul, Eurocenter, Electroworld, Praktiker, aztan itt megallt a sor, mert ott ektelenkedik a domboldalon, mint egy fekely, a Margit korhaz. Szegyenfolt Budapesten.

 

Ha kicsit beljebb megyunk, egy profitabilis gyogyszallo helyett mit latunk a Margit-hid toveben? Megintcsak egy himlohelyet, az ORFI epuleteit. Kicsit fentebb a domboldalon, a Rozsadomb legertekesebb telkeinek egyiken a Budai Gyermekkorhaz terpeszkedik. Valami borzaszto.

 

Ezeket a korhazakat ki kellene telepiteni a peremkeruletekbe, Bekasmegyer es a Bricostore kozotti ures teruletre, ahol a jovendo M0 es a HEV zaja miatt lakoparkot nem lehet jo aron ertekesiteni. Nagytetenybe. A repuloteren tulra. Rakoscsabara. Ott olcso az ingatlan. Meg az egeszsegugy is jol jarna, hiszen az ingatlan eladasa fedezne az uj, korszerubb epulet felepiteset. Es vegre a budapestiek is megtudnak, amit a videkiek tapasztalnak, milyen az, amikor 30-40 km-re van a legkozelebbi korhaz.

Előzmény: Törölt nick (108)
Vajk Creative Commons License 2004.11.21 0 0 109

akkor lehet, ezért beteg a magyar eü?Mert túl sokan dolgoznak benne?

Hiszen ha legen lennének, akkor nem kellene senkit sem kirúgni, de ha ők amguk is ettől félnek, akkor valóban el kell kezdeni a privatizálást, mert a közös kasszából senki ne legyen bújtatott munkanélküli.

Tudod, piacgazdaság, ezt kezdtük el 1989 ben

 

A komcsi gazdaságnak vége, bár úgy látom a jobbosok kezdik visszasírni, élükön orbánnal.

 

Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.21 0 0 108

MSZP: egyházi tulajdonba sem kerülhet kórház

A jövőben egyházi tulajdonba sem kerülhet kórház abban az esetben, ha az egészségügyi közszolgáltató intézmények tulajdonlásáról szóló népszavazáson az igen voksok győzedelmeskednek - mondta Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter szombaton.

*****************

 

szvsz EZ ÍGY HELYES!!!

Törölt nick Creative Commons License 2004.11.21 0 0 107
...amiket itt felsorolsz, azok a piacon igazak lehetnek, de az egészségügyben nem.. itt a bevétel növekedése nem pozitív dolog, ugyanis vagy több beteggel jár - mitől lenne több??? -, vagy drágulással, ami a szokásos pánzügyes blabla ditekt következménye: azok növelik a hasznot, akik nem munkát, hanem pénzt tesznek be...
Előzmény: SpM (106)
SpM Creative Commons License 2004.11.21 0 0 106

Szerinted miből fizene többet? Miből fizet ma többet egy magáncég, ami régen állami volt?

 

Bevételnövekedés,

áremelés,

nagyobb mennyiségü eladott szolgáltatás,

hatékonyságnövelés,

versenytársak piacról kiszorulása.

 

Előzmény: csakis_3 (18)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 105

De ha ti semmin nem akartok változtatni akkor marad ez az egész nagyrakás szar úgy ahogy van?

Azt ne mondja senki, hogy ha lesz pénz akkor majd dolgozunk, mert ez már a focistákra kezd hasonlítani.

csakis_3 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 104
elköltött
Előzmény: csakis_3 (102)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 103
Szerintem meg igen.
Előzmény: zuzmacs (94)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 102
Az ott elkölött pénz aprópénz ahhoz képest, ami az egészségügyre kell.
Előzmény: kheiron (93)
Bim-bam Creative Commons License 2004.11.20 0 0 101

Az életbiztosítás más kategória. A betegbiztosító nem tudja, ki milyen bajjal járkál. Sokszor a biztosított maga sem.

Lehetnek területi alapon, foglalkozási kör szerinti stb. biztosítótársaságok. A betegbiztosítók - a foglalkoztatási ágon kívüliek -  nem válogathatnak, mert szolitaritáson alapuló szolgáltaltók. Ezt tudják õk is, a biztosítottak is.

A magánbiztosítók meg a hozzájárulás mértékével is "megszabják" a saját ügyfélkört. Ki melyiket tudja megfizetni, azzal köt biztosítást. Azok is szolidaritási alapon mûködnek, szintúgy, mint a többiek.

Előzmény: elemes2 (98)
lajhárfék Creative Commons License 2004.11.20 0 0 100

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"

Egy rt lehet állami tulajdon?

Ha 25% az állami tulajdon aránya, az belefér a kérdésbe?

Ha szolgáltatásokat privatizának, akkor mi van?

PuPu Creative Commons License 2004.11.20 0 0 99

Az ellátási felelösség az önkormányzatoké.

Ök döntik el, hogy ezt maguk gyakorolják a saját intézményeiken keresztül, vagy kiadják a feladatot valakinek szerzödéssel, - de a felelösség végsö soron az övék marad mindíg.

A beteggel pedig nem pigpongoznak, megy az szépen a maga útján, - leszámítva azokat az anomáliákat, amelyeket a szabad orvosválasztás értelmezési problémái meg a doktorok állami és önkormányzati intézeteken belüli magánpraxisa hoz magával...

Szvsz az egészségügyben sem kellene ördögtöl valónak minösíteni a privát müködtetést és a profitot sem, - ingyen leves nincs...

Tisztességesebb egy üzleti alapú intézménymüködtetés, mint a mai katyvasz, ahol minden mütétnek megvan az ára, ahol ha nem pengetsz, akkor szülhetsz önálló menetben, mert a kutya sem néz rád, ahol a félszemü sebésznek osztálya lehet, ha van megfelelö pozicióban levö haverja,  - a fiatal, tehetséges orvos meg házalhat a gyógyszergyártóknak...

Ez a lélegeztetögép-dolog meg igen jól hangzik, de nem ez a beszélgetés témája, - ez egy speciális, igen pici része a dolgoknak.

:O)))

 

 

Előzmény: kheiron (80)
elemes2 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 98

Bim-bam,

 

A biztosítók biztosan optimálnák, mi mennyibe kerülhet, azt is, mennyi masinát, mennyi munkaidöt és bért kíván meg a feladat. Mindenki jobban járna, leginkább a beteg, az eü. személyzet és az államkassza.

 

Tudod mit optimalizalnanak meg a biztositok?

 

1. A biztositottakat ugy valogatnak ossze, hogy a portfoliojuk nyereseges legyen, vagyis lehetoleg ritka legyen a draga betegseg. lasd meg eletbiztositok. Kovetkezmeny: a magas kockazatu, koltseges betegsegekben szenvedo emberek maradnanak az allami egeszsegbiztosito nyakan.

 

2. A biztositok addig szeretik a pacienseket, amig azok befizetnek, es nem szorulnak ra a biztositasi szolgaltatasokra. Ha egy paciens valamilyen draga betegseget kap, a biztositonak mindjart nem lesz olyan kedves ugyfele. A biztosito abban lesz erdekelt, hogy a betegseg ne huzodjon sokaig. Morbid, ugye?

 

Nem kekeckedni akarok, csak ravilagitok a valodi motivaciokra.

A kapitalizmusnak nincs erkolcse (lasd meg taposoakna-export).

Előzmény: Bim-bam (97)
Bim-bam Creative Commons License 2004.11.20 0 0 97

Végre, valaki a betegbiztosítók privatizáláról is írt. Eddig csak az intakt oldalon érveltek mellette, másutt néma csönd övezte ezt a lehetõséget. Vajon miért?

A betegbiztosítás privatizálásával megelõzhetõ lenne a fejlesztés nélkül is folyton emelkedõ eü. költségáradat.

A biztosítók biztosan optimálnák, mi mennyibe kerülhet, azt is, mennyi masinát, mennyi munkaidöt és bért kíván meg a feladat. Mindenki jobban járna, leginkább a beteg, az eü. személyzet és az államkassza.

Itt a link:

www.intakt.hu Kórkép alatt több anyag is van fent.

 

Előzmény: Vajk (6)
elemes2 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 96

ahogy mondod:

 

"...az egyesult allamokban osszehasonlitottak a nonprofit es a forprofit muvese-szolgaltatast, es megallapitottak, hogy mind a halalozas, mind a szovodmenyek szama a for-profit muveseszolgaltatasban reszesuloknel nagyobb, mint a nonprofitban. es ennek az az oka, hogy a munkaero draga, es nem alkalmaznak ugyanolyan kepzettsegu es ugyanolyan szamu  orvost. sporolnak."

 

Előzmény: zuzmacs (89)
elemes2 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 95

kheiron,

 

Mondjuk a budapesti orvoskar intenzív terápiás klinikája pont egy végállomás, onnan nem lehet továbbküldeni a folyamatosan lélegeztetőgépre szoruló betegeket.

 

Az egyhazi fenntartasu korhazak sem kuldik tovabb ezeket a betegeket, inkabb keresnek valamilyen megoldast. A tegnapi radiomusor egyik peldajaban addig kilincseltek, amig az alapitvanyukra erkezett annyi tamogatas, hogy vehettek a csaladnak otthonra egy lelegeztetogepet.

 

 

Előzmény: kheiron (80)
zuzmacs Creative Commons License 2004.11.20 0 0 94
A 63 és az en hozzászólásom az előbb nem zárja ki egymást.
Előzmény: csakis_3 (91)
kheiron Creative Commons License 2004.11.20 0 0 93
És ismét demagóg leszek, kormányfüggetlenül: ha van pénz kakaóbiztos számítógépekre, meg százmilliós tűzijátékokra, meg Szent Korona úsztatásokra, akkor mindenre van pénz.

Cáfold meg, ha tudod. :-)

De előre szólok: a "de az más" nem érv, itt arról van szó, hogy van-e elkölthető pénz.
Előzmény: csakis_3 (90)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!