Keresés

Részletes keresés

mibi Creative Commons License 2004.11.20 0 0 23
Jarmar az USA-ban? Mert az csak egy mitosz, hogy ott 0 szinvonalon lenne az ellatas. Persze, amikor a simlismagyar kimegy, akkor sajnalja a biztositasra a penzt. A dolog addig mukodik is, amig nincs valami baja. Amikor meg beteg lesz, akkor elkezd rinyalni, hogy neki miert csak az eletmento surgossegi ellatas jar ingyen. Az USA-ban egy normalis biztositas eves szinten (allamtol fuggoen) 3-4000 dollar korul is lehet. Ezert szolgaltatast kap a delikvens.

Nalunk persze ekkora tb-jarulek elkepzelhetelen. Csak hat ugye az a helyzet, hogy a rontgengep, a fecskendo stb. ara viszont itt is ott is ugyanannyi. Na most a privatizacio kb. annyit jelenthetne, hogy a csorok megkapnak a mostani szintu ellatast, akinek meg tobbre lenne szuksege az tobbet fizetne erte. Ez viszont mindenkeppen javitana az egeszsegugy felszereltseget ellatottsagat. Ja, hogy csak a gazdagabbak javara. hat bizony ez igaz, de mi ezzel a baj?
Előzmény: Törölt nick (13)
mibi Creative Commons License 2004.11.20 0 0 22
"...valami orvoskamara elnökétől én több riportban is azt hallottam, hogy nem szabad privatizálni,"

Tul sok meglepetes nincs benne. Egyreszt az orvoskamara elsosorban az elit orvostarsadalom kepviseloje. A privatizacio mindenek elott a meno orvosoknak vagna ala. Bar liertam mar mashol is, itt van nehany dolog, amin erdemes elgondolkozni.

1. Jelenleg a vezetoorvosok zomenek sajat praxisa van + 2-3 masodallasa. A korhazak allami, onkormanyzati tulajdona egyben azt is jelenti, hogy ezeknek az intezmenyeknek valojaban nincs gazdaja. Igy aztan a vezeto beosztasu orvosok a sajat kenyukre-kedvukre keverik a sajat hasznukra a magan es allami praxist. Nem egy kozuluk a privat betegek legkoltsegesebb vizsgalatait es kezeleseit a TB terhere vegezteti, majd a maganpraxisban meg felnyalja mindennek az arat. Ez egy privatizalt egeszsegugyben nem mehetne.

2. A privatizacio egyertelmu viszonyokat teremtene. Egyreszt egy alapellatasra mindenki jogosult lenne es ezt a TB finanszirozna. A TB finanszirozas egyben azt is jelentene, hogy a privatizalt intezmenyek felugyelet alatt dolgoznanak. Az extra szolgaltatasokert viszont fizetni kellene legalisan. Ez most is megtorteni, csak illegalisan, kozvetlenul a dokik zsebebe. A legalis fizetes egyreszt elszamolhatova tenne ezeket a koltsegeket, masreszt meg nem kellene a paciensnek azon sz@rakodni, hogy egy kezelesert mennyit "illik" fizetni. Szoval az egesz attekinthetove valna.

3. A privatizacioval a "kotelezo" reszbe ugyan nem kerulne tobb penz, de a felhasznalas hatekonyabb lenne es attekinthetobb. Jelenleg az onkormanyzati korhazakat pl. nem lehet szankcionalni, mert ha valami disznosagra feny derul, akkor a politika mentoovet dob a korhaznak.

4. Nem ertem a zsigeri privatizacioellenesseget. A korzeti orvosi halozatot meg Orbanek privatizaltak. A rendszer nem omlott ossze, sot bizonyos pontokon javulas figyelheto meg.
Előzmény: Törölt nick (5)
vamzer Creative Commons License 2004.11.20 0 0 21
Látom, gyűlik itt a sok kommunista.

"Nem tudja megfizetni"
Akkor adjuk ingyen a mozijegyet is, meg a benzint is, mert van aki meg azt nem tudja megfizetni.
Aztán akkor tök fölösleges lesz dolgozni, ha minden ingyen van.
Aki azt mondja, hogy mindenkinek ingyen jár az egészségügy, azt is mondhatná, hogy mindenkinek ugyanolyan kocsi jár, ugyanakkora lakás, vagyis az mind a kommunizmust akarja vissza.
Ennyire egyszerű az egész.
Ami pénzbe kerül, azt a gazdag előbb meg tudja venni, mint a szegény és az így is helyes.

Igenis be kell vezetni egy önrészt és akkor kapásból a töredékére esne vissza a "kereslet".
Meg le kéne verni az orvosmaffiát, akik 15-ször küldenek el vizsgálatra a diagnoszta haverjükhoz - akinek így 15-ször nagyobb bevétele van a tb-től - , és akik csak külön pénzért hajlandóak felfektetni egy - amúgy kihasználatlanul álló - vesekőzúzóra -, akiknek 100 000Ft-ot kell fizeni csak azért, hogy egy műtétet ne másfél év múlva, hanem egy hónap múlva csináljanak meg. És nem azért, mert nincs rá idő meg kapacitás, hanem mert ha nem fizetsz, akkor kirúgnak a francba, mert az nekik jár.
Na ezért kell privatizálni és gazdasági kontroll alá venni ezt az őskövületet, amit egészségügynek hívnak nálunk.

Le az orvosmaffiával!! Privatizáljunk!
kheiron Creative Commons License 2004.11.20 0 0 20
Hát igen, ez így van - az egészség drága dolog.
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 19
"Fél évig nem kajál, nem vesz ruhát, nem fizeti a lakásrezsit?" Igen Juli néni ma is ezt teszi és dugdossa az orvos zsebébe, hogy : ezt meg fogadja el DOKTOR ÚR.
Előzmény: SpM (16)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 18

Szerinted miből fizene többet? Miből fizet ma többet egy magáncég, ami régen állami volt?

 

"Ha a TB nem fog mindent fizetni " Ha. És ha meg mindent fizetni fog, ami az alapellátás, akkor amit leírtál érvényét veszti.

Előzmény: SpM (16)
kheiron Creative Commons License 2004.11.20 0 0 17
Ennek 70 %-át kifizeti a TB a fennmaradó rész (300 ezer + ÁFA) meg marad a paciens nyakán.

Ezt meg hogyan fogja kifizetni Juli néni a minimálbérjéböl?



Azért nem annyi az annyi - az egészségügyi szolgáltatások ÁFA-mentesek. :-)

Az önrészt egy jelképes összegre kéne korlátozni, a fennmaradó dolgokat meg a magánbiztosító fizetné.

Azért vannak amúgy ennyire az OEP monopóliumának megtörése ellen, mert az egy hatalmas, gyakorlatilag átláthatatlanl pénzeszsák, amiből nyugodtan lehet garázdálkodni - egy maszek beengedése viszont tiszta viszonyokat követelne.
Előzmény: SpM (16)
SpM Creative Commons License 2004.11.20 0 0 16

A privát kórház többet fizetne az orvosnak - de miböl?

 

Ha a TB fizetne több térítést - miböl? Felemelni a TB járulékokat?

 

Ha a TB nem fog mindent fizetni - bevezetnek egy önrészesedést mondjuk 30 % -

A kórházi-vállalkozó ír egy számlát, hogy 50 ezer Ft/nap az elhelyezés, 10 nap tartozkodassal 500 ezer Ft, tovabbi 500 ezer Ft a mütét - az annyi mint 1 000 000 Ft + ÁFA.

Ennek 70 %-át kifizeti a TB a fennmaradó rész (300 ezer + ÁFA) meg marad a paciens nyakán.

Ezt meg hogyan fogja kifizetni Juli néni a minimálbérjéböl? Fél évig nem kajál, nem vesz ruhát, nem fizeti a lakásrezsit?

 

Ha valaki nem a körzete szerinti (legközelebbi) kórházat / szakorvosi rendelöt választja, hanem egy távolabbit, és a betegszállításra bevezetnek egy horribilis tarifát - akkor miféle reális választási lehetöség lesz?

 

A gyógyszerügyben igyekeznek az áremelési elképzeléseiket megvalósítani.

A gyógyszer mégis rugalmassabb (mert könnyebben mozgatható), a kórház pedig rugalmatlanabb (mert helyhez kötött).

A gyógyszer esetében be lehet hozni külföldröl másik gyártótól.

A kórházak esetében nem ilyen egyszerü - a beteget utaztassák az ország másik végébe vagy külföldre, ha a helyi szolgáltató drága lenne?

Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 15
Te fizeted most, is csak nem kapod meg érte azt a színvonalat amibe ez ma is kerül.
Előzmény: Törölt nick (13)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 14
Honnan tudod, hogy nulla színvonalon marad?
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 13

De nincs olyan, hogy nem tud fizetni! A tb marad!

 

Talán te nem érted: marad, de nulla színvonalon, mint az amcsiknál... nekem is van távoli ismerősöm, aki nem azért jött haza, mert mert ott jó ellátást kapott volna, hanem mert így ki tudja használni a színvonalkülönbséget...

 

Innen meg ami lejjebb van, az már tragédia :-(((

 

Van Veresegyházon, több helyen már most is TB-vel is szerződött privát kórház, intézmény. KI TUDJA AZOKAT MEGFIZETNI???

Előzmény: csakis_3 (11)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 12

Ha nem fogod tudni megfizetni, ne ízgulj, továbbra sem fogod megkapni a "remek cuccot"....hiába lesz.

 

Az a baj, hgoy a fiatlok nagyobb része, az 'álmodók', ezt még nem fogják fel: övék a világ, s nem gondolnak a nyugdíjjasokkal... majd kihalnak, gondolják talán... DE arra már nem futja az eszükből, hogy az forduljon meg kis agyuknan, hogy ŐK IS idekerül(het)nek

Előzmény: EdgE (8)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 11

Nem áll mögöttük az állam!

Na ebben tévedsz, ugyanis a tb megmarad.

 

 

Ki a franc szeretné, hogy az ember vagyoni helyzete határozza meg az ellátás minőségét!!!

Te azt szeretnéd, hogy mindig ugyanezt a szolgáltatást, és színvonalat kapd, mint most? Te nem szeretnél plusz péntért magas színvonalú szolgáltatást?

 

 

Ha különböző biztosítások alapján lenne ellátás (különböző pénztárcához szabva), akkor aki nem tud fizetni

De nincs olyan, hogy nem tud fizetni! A tb marad!

Előzmény: EdgE (7)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 10
Ők azt látják tisztán, hogy elmegyek a privát rendelésére és ott annyi történik, hogy megbeszéljük mikorra menjek az állami intézménybe a köz gépein és berendezésein történő vizsgálatra. Természetesen ezért a megbeszélésért vizitdíj jár. A megállapítottakat azután újra a magánrendelésen értékeljúk pézé.
Előzmény: fisherking001 (3)
csakis_3 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 9

Hogy mitől szünne meg a mostani állípot? Attól, hogy ha magánkézbe kerül a kórház, akkor a vállalkozó nem fogja hagyni, hogy a betegek a mostani lepukkant állapotú szobákban legyenek.

Ha privatizálják a kórházat, akkor a tb ellátás színvonala is változni (nőni) fog, mert az egészségügyi berendezéseket, eszközöket is lecserélik újabbakra. Miért is cserélik le? Mert szeretnének jobb, gyorsabb ellátást biztosítani a betegnek, hogy mielöbb meggyógyuljon, számítva arra, hogy késöbb fizetővendégként megelégedve visszajönnek.

Megszünik majd a hálapénz, mivel az orvosok nem az államtól, hanem a vállalkozótól fogják kapni a magasabb bért, így nem fognak igényt tartani a betegek pénzére.

 

"NE A KÖZ PÉNZÉT MEGLOPVA , a sokkal nagyobb szegény, épp hogy és bizonytalanságban élő réteget megint megfejve ÉPÜLJENEK a gazdagabbaknak még jobb kórházak."

 

A kórházak eladása nem a köz pénzét, a szegények kórházának ellopását jelenti! Atttól, hogy privatizálják a kórházat, ott ugyanúgy el kell majd látni a tb által fizetett betegeket is.

Előzmény: Törölt nick (-)
EdgE Creative Commons License 2004.11.20 0 0 8
Ha nem fogod tudni megfizetni, ne ízgulj, továbbra sem fogod megkapni a "remek cuccot"....hiába lesz.
Előzmény: Vajk (6)
EdgE Creative Commons License 2004.11.20 0 0 7
Akinek van pénze annak persze, hogy jók lesznek az ilyen-olyan magánkórházak!
A szegények meg majd dögöljenek meg! Akiknek nem lesz pénzük ilyen-olyan biztosításra mit csináljanak? Nem áll mögöttük az állam!

Ki a franc szeretné, hogy az ember vagyoni helyzete határozza meg az ellátás minőségét!!!

Most jöhet a másik oldal a hálapénzzel, hogy most is oda kell dugni a borítékot az orvosnak...Na de ez nem legális! (és szerencsére nem minden orvos korrupt)
Ha azért hátrányos megkülönböztetés ér egy bizotosított magyar állampolgárt, mert nem fizetett hálapénzt és feljelenti az orvost, úgy megbüntetik hogy ihajjj és nagy botrány kerekedik...

És az IGEN szavazat nem azt jelenti, hogy a hálapénz ellen ne kelljen tenni valamit (de ez egy másik kérdés)...

Ha különböző biztosítások alapján lenne ellátás (különböző pénztárcához szabva), akkor aki nem tud fizetni, azt bedugnák valami lepusztult kórterembe és csak annyit foglalkoznának vele, amitől épp életben marad...
Hát ebből nem kérek!

Ott van például a híres dallasi kórház (nem jut eszembe a neve), ahová Kennedyt is szállították, amikor meglőtték...
Az egy világhíres kórház, csúcsszuper technikával felszerelve!
Arról már kevesen tudnak, hogy a kórháznak van egy olyan épülete, ahol azokat a környékbeli szegényeket kezelik, akiket sűrgősen el kell látni, de nincs megfelelő drága biztosításuk ezért nem vihetik olyan épületbe (pár tömbbel arrébb) ahol igazán megfelelő kezelést kaphatnának...inkább ott tartják a szegények számára fentartott tömbben, még akkor is, ha esetleg meghal az illető.
Ég és föld a különbség a két kórházrész között (a "szegény kórházrészben" mai magyarországi állapotoknál sokkal rosszabb állapotok uralkodnak)

Ezt a dallasi kórházas példát már több olyan személy is felhozta, akik saját maguk is jártak a kórházban...

LEGYEN SZEGÉNYEK KÓRHÁZA, ÁTLAGKERESETŰEK KÓRHÁZA ÉS GAZDAGOK KÓRHÁZA?
NEM!!!!!!!!!
Előzmény: Vajk (6)
Vajk Creative Commons License 2004.11.20 0 0 6

de hogy erre is böffenjek valamit, szerinte ez lenne az első lépés a normális közegészségügyi ellátás megvalósulása felé.

Lesznek jó nagy kórházak, gyönyörűek, mindenki oda akar majd menni, és a régi, lerohadtakba senki nem szeret majd lenni.

Így kénytelnek lesznek azok is fejlődni.

Ehhez nyilván kell pénze legyen a páciansnke. VAGY biztosítása.

És itt a lényeg, a TB t kell úgy megreformálni, hogy legyen maganbiztosítási lehetőség és azt el is fogadják.

MA hiába akarok pl térítésmentes remek cuccot kapni, azt kapom, akivel a TB leszerzuődött, és annyit amennyire leszerződött.

Hiába lenne igény mondjuk évi 3689 darab inzulinpumpára, ha csak évente 100 at áll a a TB és azt is csak 90% ban.(egy ilyen ára 1 milla kb)

Ha lenne biztim, megválaszthatnám, hova megyek kórházba, ha arra kerül a sor. Most is megtehetem, csak mennyivel jobb a köznek, ha nem a professzorok által saját betegeknek fentartott helyekre megyek állami költségen, de a hasznot a prof húzza le.

Amíg ilyen az orvosi hierarchia, és a fiatal orvosnak coki,  na addig simán támogatják a privatizációt a dokik.

Ha pedig eladnak néhány kórházat, a megmaradtak fejlesztésére talán lesz pénz.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 5
...valami orvoskamara elnökétől én több riportban is azt hallottam, hogy nem szabad privatizálni, ergo szerintük: IGEN
Előzmény: fisherking001 (3)
Vajk Creative Commons License 2004.11.20 0 0 4

akiket én ismerek dokik, azok privi pártiak.

Nyilván nem véletlenül...

 

Előzmény: fisherking001 (3)
fisherking001 Creative Commons License 2004.11.20 0 0 3

Van azért még egy csoport akiket ez érint mégpedig az orvosok. Mért nem kérdezik meg őket soha.

Szerintem ők látják ezt a legtisztábban.

De ugye a nagyszerű független médiánk csak a választások előtt tudott az egészségügy nehéz helyzetéről papolni. Azóta meg semmi. Vajon minden rendbejött?

wizes Creative Commons License 2004.11.20 0 0 2

Mán kifejtettem a másikban, de ha bővebben akarod, akkor majd, mert most lmenek.

Persze nem nagon tudom bővebben mert annyi ölégh.

De méhg lehet 5let.

Majd!

wizes.

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 1

OFF

...igen, de úgyis csak egy elnyomott vagyok... nem sokat rontasz a helyzetemen ;-)

ON

 

Na és mit mondasz a témáról? Itt, ezen túl?

Előzmény: wizes (0)
wizes Creative Commons License 2004.11.20 0 0 0

Naugyí!

Lenullázlak!

wizes.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.20 0 0 topiknyitó

Ha már a KÁP-ról nyílt pár igen/nem-es téma, legyen a kórházak privatizációjáról is.

 

Az érvek itt-ott előjöttek, de tisztán ez a kérdés nem.

 

Sokan úgy gondolják, nyerő lesz, ha privatizálva lesz, mert a mostani állapotok megszűnnek. Mi a büdös franctól szűnnének meg? Mert más adj a fizetést? Na nehogy mán...

 

Nem a mostani állapotot kell megőrizni az IGEN-nel, hanem azt megakadályozni, hgoy a már most is szélesre nyílt szegény (70-80%) - nem szegény (10-20%) - gazdag (~10%) gazdasági olló ide is kiterjedjen!!!

 

NE A KÖZ PÉNZÉT MEGLOPVA , a sokkal nagyobb szegény, épp hogy és bizonytalanságban élő réteget megint megfejve ÉPÜLJENEK a gazdagabbaknak még jobb kórházak. Van már fizetős ellátó hely, legyen elég, amit eddig elvettek...

 

ÉPÍTSENEK MAGÁNPÉNZBŐL ÚJJAKAT MAGUKNAK, ÚGYIS MEGFEJTÉK MÁR A TÁRSADALMAT!!!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!