Keresés

Részletes keresés

nadamhu Creative Commons License 2004.11.15 0 0 2

Köszi a válaszokat!

 

Előzmény: Qqberci (1)
Qqberci Creative Commons License 2004.11.15 0 0 1

Van már erről néhány topic... de:

 

1. Igen

1./a lehetséges

1./b nem lesz, mert ez mentalitás kérdése

1./c magánvélemény: szerintem sincs értelme.

 

2./ Kísérletek biztos lesznek erre, feltehetőleg jobbról, de mivel kétharmados a dolog, nem fog menni.

 

3./ Jó kérdés, de a szavazásra bocsátott kérdés visszautal egy 2001. évi törvényre, amiben az van, hogy "a szomszédos orszságokban élő"... Ahhoz, hogy India ilyenné  legyen, sokkal nagyobb és erősebb hadseregünknek kellene lennie.

 

4./ Még egy jó kérdés, szerintem ezen fog megbukni a tényleges törvényalkotás.

Előzmény: nadamhu (0)
nadamhu Creative Commons License 2004.11.15 0 0 0

Úgy látom más sem tudja a kérdéseimre a választ.

Idegesítő, hogy a hatalom olyasmiben akarja a kezembe adni a döntést, aminek a lényegi kérdéseiben úgysem dönthetek. Kb. olyan, mintha eldönthetném, hogy piros, vagy zöld autót akarnék, aztán majd a kereskedő eldönti, hogy Trabant legyen-e, vagy Mercedes.

Asszem bevállalok egy igen-t. Kisebb munkaerőpiaci túlkínálat asszem engem személyszerint nem fog annyira rosszul érinteni, viszont _talán_ a feleségemnek nem kell többé a bevándorlási hivatalban részben megalázó és időpocsékoló eljárásokban részt vennie.

Előzmény: nadamhu (-)
nadamhu Creative Commons License 2004.11.15 0 0 topiknyitó

Megint egy olyan szavazás előtt állunk, amikor van egy címke, a jónép szavazhat igennel meg nemmel, de legtöbbünknek fogalmunk nincs a dolog tartalmáról.

Ebben a topicban a kettős állampolgárság tartalmáról szeretnék beszélni. Az olyan érzelmi kérdéseket, hogy valaki attól érzi magát magyarnak, hogy magyar állampolgár, ezen a topicon kívü tarthatjuk, már csak azért is, mert nem nézem ennyire hülyének a határon túl élő magyar ismerőseimet. Olyan értelmes embereknek ismerem őket, akiket a dolog valós gyakorlati tartalma érdekel.

Attól tartok, hogy a politikusok megszavaztatják a címkét, aztán a tartalmat meg eldöntik, mint az EU csatlakozás esetén. Pl. kúl lesz, mert eltörlik a vámokat; eközben bevezették a regisztrációs adót, ami nem más, mint VÁM, csak nem annak hívjuk...

Kérdéseim:

1. Igaz-e az, hogy a hatron túli magyarok automatikus magyar állampolgársága azt fogja jelenteni, hogy külön munkavállalási engedély kérelmezése nélkül, bármilyen magyarországi munkahelyen dolgozhassanak? Lehetséges-e, hogy a hivatalok valamilyen bürokratikus késleltetéssel, mégis körülményessé, lehetetlenné tegyék a magyarországi munkavállalást? (Pl. fél éves átfutással adnának ki TAJ számot, stb...)
Konkrétan: feleségem szlovákiai magyarként fél éves hercehurca után kapott magyarországon munkavállalási engedélyt, azt is úgy, hogy a szakmája keresett itthon (ápolónő). Lesz-e ebben radikális változás?

Ha nem lesz ebben változás, akkor az egész szavazásnak semmi értelme. Ha lesz változás, akkor pedig azok, akiknek nincsenek határon túl élő magyar ismerősei, nyilván egy kicsit rosszul járnak, hiszen a munkaerőpiacon nagyobb kínálat fog megjelenni. Én tiszteletben tartom annak a véleményét is, aki itt a saját érdekében dönt, de azét is, aki olyan mértékű szolidaritást érez a határon túli magyarokkal, hogy képes saját anyagi érdekei ellen szavazni.
Csak olyan tévhitben ne ringassuk magunkat, hogy jót is teszünk másokkal, és még le sem kell mondanunk semmiről.

Egyébként ha a fenti kérdésemre igen a válasz, vagyis valóban könnyen tudnának a határon túliak Magyarországon munkát vállalni, akkor nyilvánvaló, hogy van politikai oldala a dolognak, mert lesznek ide települő magyarok, akik szavazni fognak.

2. Vajon lehetséges-e, hogy a politikusok a szavazás leforgása után addig csűrjék csavarják a törvényeket, hogy nem Magyarországon dolgozó, élő, de magyar állampolgárok is szavazhassanak? Azt ugyanis nagyon nem tartanám korrektnek, ha nem itt adót fizető emberek szavazhatnának.

3. Az EU teljes autonómiát ad egy tagországnak arra, hogy hány embernek adhat kettős állapolgárságot? Csak mert. pl., ha Magzarország Magyar állampolgárságot adna egész Indiának, az az EU bevándorlási politikájának kijátszása, tönkretétele lenne.

 

4. Hogyan lehet eldönteni hivatalosan, hogy ki magyar? Gyakorlatilag arról van szó, hogy a román állampolgárok közül aki magyar, az megkap majd bizonyos kiváltságokat, aki nem, az nem. Úgy érzem, hogy ha bemondásra menne a dolog, akkor mindenki magyarnak mondaná magát. Ha meg nem, az nekem faji alapon való megkülönböztetésn akárhogy is nézzük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!