Mexoktam, hogy minimum bunkónak tartanak, mert a trendtől eltér a véleményem néhány témában, JM művészete is ebbe a körbe tartozik. És ezért néha túlreagálok.
Javaslatom: meszet rá és földet. Úgyis OFF, de vastagon...
Ejnye már. :o( Nem forgattam ki, így értettem. Te meg ezexerint nem úgy értetted, ahogy én értettem. :o)) Megesik az ilyesmi. Mint például akkor, amikor azt kérded: "ugye nem kötelező szeretni a filmjeit?", mert hát hol írtam én olyat, hogy kötelező lenne...? ;o)
Most látom csak, eppicit kiforgattad, amit írtam, de üsse kavics.
Na mégeccer: én nem kedvelem Jancsó filmjeit úgy általában. Van filmje amit jobban, és van amit kevésbé nem kedvelek. Attól még nem vitatom, hogy nagy rendező, de ugye nem kötelező szeretni a filmjeit?
Különben ha már a stílus... Jancsót szvsz egy-két múltba révedő sznob jegyzi manapság, pl. a Kelj fel komán, ne aludjál! legfeljebb underground körökben váltott ki némi mentális onániát. Az öreget tiszteljük, becsüljük egy-két korábbi zseniális alkotásáért, de én speciel úgy vagyok vele, mint a dédfaterral, aki időnként kitűzi a háborús kitüntetéseit, és elénekli az Internacionálét: elnéző udvariassággal hallgatom.
De próbálna Jancsó politikai indíttatásból vezetve emblematikus filmet gyártani hasonló minőségben, mint Koltay, amire párszázezer ember politikai indíttatásból rábukik, mint gyöngytyúk a takonyra! Ugyanazt kapná, mint Koltay. És meg is érdemelné.
Nem is veled vitatkoztam. ;o) Hawkeye meglehetősen sommás véleményére, mely azt sugallta hogy Jancsó nem csinált nemzetközi jelentőségű filmet ("Szabó azért csinált már egy-két nemzetközileg is elismert filmet, az más tészta.") reagáltam. Nem is vita volt, csak pontosítás...
Jancsó filmjeit akár együtt is szidhatjuk, nekem nem jönnek be, bármennyire is trendi ömlengeni róluk.
Hát, azért a Szegénylegények, meg főleg a Csillagosok, katonák igencsak nemzetközileg elismertek, és tegyük hozzá: nem rossz filmek. Meg a Téli sirokkót is bravúrosként jegyzik erősen, igaz azt már inkább csak belterjesebb körökben...
Jancsó filmjeit akár együtt is szidhatjuk, nekem nem jönnek be, bármennyire is trendi ömlengeni róluk. Szabó azért csinált már egy-két nemzetközileg is elismert filmet, az más tészta. Namost: ők filmrendezők. Koltay meg nem.
Koltay a magyar Leni Riefenstahl (szeretett volna lenni), de még a magyar olimpia se jött össze... Mondjuk az öreglány is nagy seggnyalonc volt, de legalább tehetséges is, ez utóbbi szegény Koltayról nem mondható el.
Értem én ezt, ismerem az érzést. Nekem is nagyon frappáns megjegyzéseim lennének mondjuk Jancsó Miklósról vagy Szabó Istvánról, de mégse teregtem ki nyilvánosan a szennyest, hanem meghagyom magamnak.
Szerintem meg túl sok szó is esik Trianonról, mára sikerült túllihegni. Más országokat is megkurtítottak a történelemben, és mégse jajonganak 60, 80 vagy 100 év múltán. Trianont értékén kell kezelni: az se normális, amit a kommunista rendszerben csináltak az agyonhallgatással, de túlbeszélni se kell, mert nem cél, hogy mindenkinek a könyökén jöjjön ki.
Ha egyszer egy korrekt filmet fog valaki készíteni Trianonról és a hatásairól, akkor a kétségkívül meglévő negatív hatások mellett a pozitíveket is fel kell majd sorolja, azt, hogy mit nyert Magyarország a békediktátummal. Így lesz teljes a kép.
Trianon méltatlanul agyonhallgatott téma. Nemzetünk legnagyobb tragédiája, és mégis, alig merünk beszélni róla. Minden vállalkozás e témában minimum becsülendő. Biztos volt olyan, akinek tudtak újat mondani...
Nem, csak nem tartom etikusnak valakiről így beszélni. Felőlem nyugodtan bíráld a filmjeit, én se nagyon vagyok oda értük, de figyelj a trágár túlkapásaidra.
Köldöknézés nélkül is átérezzük a múltat, abba hiba nincs. Tetszettek volna megnyerni az I. Világháborút, akkor Trianon se lett volna. Mára meg nagyon magyarság se...
Nem dokumentumfilm, de ki mondta, hogy az?
Szép film, melyben Trianon előzményeiről volt szó. Fontos, hogy átérezzük a múltunkat, mert csak így tudunk szép magyar jövőt építeni. Ez a filmsorozat ebben próbál segíteni.
Koltaytól úgylátszik ennyire futja. Az első magyar katasztrófafilm, a Honfoglalás után semmi jóra nem számítottam, ez az ember egy szerencsétlen seggnyaló fasz, nem filmrendező.
Richard Guyon se tudott pár vezényszó és néhány szép régi istenes káromkodás kivételével magyarul, mégis a magyarság egyik vértanúja lett. Na erre varrjál gombot.