Géppisztoly nincs, de elvetettem 56-ban egy láda kukoricagránátot a kertben, csak nehezen akar kikelni...
Nem értesz te ehhez, fel kellett volna bontani a fémzárat, mielőtt elveted. Tudod, azt a kis fémkarikát kellett volna letépni, ami ott figyegett az oldalán... :)))
Egyébként rosszul figyeltél. Nem a kommunisták vagy nyilasok abszolút értékén vitatkozunk, hanem azon, hogyan lehet egyik diktatúra híve és mentegetője szeretnivaló, becsületes ember, a másik meg gazember. (Tévedés ne essék: én mindkettőt megvetem.)
Azt mondta a Kedves Pixy, hogy nem szabad valakire csak azért haragudni, mert másképp vélekedik valamiről, mint mi. Aztán meg kiderül - most magyaráztad el - hogy a kommunizmusról, 56 vérbefojtásáról, Kádárról szabad másképp vélekedni - csak a nácizmusról, Hitlerről, nyilasokról kell egyféleképpen.
Egyébként köszönöm a hozzászólásodat. Nekem semmi újat nem mondott, de mások számára demonstrálta: bőségesen vannak még Magyarországon kommunisták, és nagy részük az MSZP-re szavaz. Quad erat demostrandum.
No, idefigyelj, szellemi kihívásokkal küzdö barátom!
Ismét elkövetsz valami olyasmit, amit általában a jobboldal retardált egyedei elöszeretettel elkövetnek: összemosnak eszméket, majd felmásznak az erkölcsi piedesztálra, eredményt hirdetnek és azt gondolják, hogy ezzel valami rettenetes nagy okosságokat osztanak meg a nagyérdemüvel.
A kommunizmus, mint eszme ugyanolyan pozitív tartalmakat hordoz, mint pl. a kereszténység, - nevezetesen az emberek számára kíván egy egyenlöségen alapuló közösségi társadalomban az egyén életét kiteljesítö és védö, mindenkire érvényes erkölcsi elveket megfogalmazni, - mindössze az Isten nevü elvont fogalmat behelyettesíti az Anyag névre hallgató elvont fogalommal, és megpróbálja a világot a teremtésnél racionálisabbnak tünö eszmékkel magyarázni.
A kereszténységnek is sokféle megjelenése volt a történelem folyamán, - ezek között ott voltak a térdig vérben gázoló kereszteslovagok, meg ott volt az inkvizició, - a kommunisztikus törekvések pedig a múlt században a bolsevizmus formájában jelentek (sajnos) meg.
A térítö egyház harcosa és a "boldogságot" a népre eröszakoló bolsevik egyazon töröl fakad, és egyformán vétkes - ettöl még az eszme: a kereszténység vagy a kommunizmus roppant vonzó és szép marad.
Ezt pedig ugye nem mindhatjuk el a nácizmusról, amely mint eszme hogy úgy mondjam, nem eurokonform.
A budai várat védö SS katona személyében megtestesíthetett egy sor általában kívánatos katonai tulajdonságot, a nyilas hihetett öszintén a védelmezett eszmében, - egy csak a bibi: az eszme, amit védtek szalonképtelen abban a világban, amelyiket emberek laknak.
Mintha a kannibalizmust védenék hösiesen, - de öszintén: szerinted védendö eszme a kannibalizmus?
Europa höse lehet az, aki az emberevés eszméjét védelmezi?
Europa höse lehet az, aki azt az eszmét védelmezi, amelyik faji alapon kiirtandónak ítéli embertársait?
Ha elítéled az inkvizitort, ha megítéled a bolsevikot, ha kizárod a kulturemberek köréböl a nácit, akkor igazad van. De nem kell kiönteni a fürdövizzel a gyereket, és nem az a legjobb módja egy eltorzult eszme elleni küzdelemnek, ha egy másik, de alapjaiban eleve torz eszme kritikátlan hívévé szegödünk.
Nem gondoltad te ezt végig, barátom.
Egyébként se sokat gondolkodsz, - talán a hardware minösége lehet a probléma nálad...
Micsoda brilliáns érvelés! De akkor miért gyűlölöd azokat, akiknek - csak a példa kedvéért - nem 56-ról, hanem mondjuk a nácikról, a nemzeti szocializmusról van a tiedtől eltérő véleménye? Miért gazember a szemedben az, aki szerint a 44-ben Budán harcoló SS-katonák és nyilasok "Európa hősei"?
U.i.: Ide elküldött minden hozzászólásod a nagy nyilvánosságnak szól. Amennyiben csak valamely kartácsnak - például a szerelmetes PuPunak - kívánsz üzenni, használj valamj privát formát.
Na, ez vagy te. Marylout gyalázod, marod, mert szereti Orbán Viktort - de az 56-ot ellenforradalomnak nyilvánító, az eltiprását utólag is helyeslő Südi számodra "rendes, tisztességes ember", az ugyanúgy vélekedő PuPu-ba meg valósággal szerelmes vagy. És nem szégyelled magad...
"nem mindenki volt bűnöző 1956 hősei közül "
Ez meg olyan szép, hogy szeretném terjeszteni. Persze azzal, hogy te mondtad.
Biztosan elfogult, - végtére is valamennyien azok vagyunk többé-kevésbé, - nem igaz?
Ettöl még bőven lehet okos és ettől még írhat igazat.
Ez a "zöldávós" kifejezés meg megtévesztö, - a Határörség tartozott már mindenféle alárendeltségbe, volt periódus, amikor HM, volt amikor BM, aztán ÁVH aztán megint BM alárendeltségbe tartozott, de az állománynak mindíg ugyanaz volt a feladata: Magyarország államhatárainak örzése és védelme a határok és a határrend megsértöivel szemben.
Abban igazad van, hogy a mindenkori hatalom a katonatiszteket iparkodik olyan körböl válogatni, amelyikben a támogatottsága a legnagyobb, - Horthy a dzsentri és polgári rétegböl, 48 után a szegényparasztságból és a nagyüzemi munkásokból, a hatvanas évektől pedig a munkás és parasztszármazású fiatalok közül.
A haszonélvezetről meg csak annyit: a katonatisztek illetménye a társadalmi átlagból nem nagyon lógott ki, határörtisztnek lenni pedig nem volt egy túl kényelmes munka.
Még a törzsekben csak-csak, - de a határon szolgálni kimondottan strapás és rosszulfizetett munka volt.
Adalék :Südi un. "zöldávós" határőr volt 56 ban . Oda is mint a kék ÁVÓ-hoz csak ideológiailag +bizhatókat hívtak be. Kicsit tehát elfogúlt. A múlt rendszer egyik haszon élvezője. 90előtt jól kiválogatták ki lehet ogy. képviselő .
A szerencsétlen megcsonkított Ady-idézet is, meg a szólás is akkor használatos, ha valaki a jövőre nézvést tesz - a vágyait kifejező - jóslatot. Magam nem jósoltam, nem a vágyaimról nyilatkoztam, hanem az...
Szegény is lenne ez a gyönyörü a világ, ha mindenki mindenben egyetértene.
Azt is elhiszem, hogy az ominozus topic zavar esetleg, - a Szent Tehén farkának huzogatása soha nem kedves a hívöknek, - de mentségemre, - nem az enyém a topic, én csak megmüvelem...
Azt hiszem, egy mondatot le nem írtam, ami nem tényeken alapul, -de hát van, amikor ez kevés, - de ettöl még a nyugalmam a régi...