Keresés

Részletes keresés

ErkölcsTan Creative Commons License 2021.04.15 0 0 282

Kalám kozmológiai istenérv, azaz Emberi Ostobaság érve;

"Mindennek, aminek a létezésének van kezdete, oka van.

Az Emberi Ostobaság létezésének van kezdete.

Az Emberi Ostobaság létezésének oka van."

Az ok = Isten

ErkölcsTan Creative Commons License 2020.01.20 0 0 280
Előzmény: Siphersh (278)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.06.20 -1 0 279

A matematikailag definiált ontoteikus vallásban az istenség definíciója világos: https://philosophy-science.com/

Siphersh Creative Commons License 2019.05.14 0 0 278

http://kalvinistaapologetika.hu/a-finomhangoltsagbol-fakado-istenerv/

"Képzeljük el, hogy kivégzőosztag elé állítanak bekötött szemmel, 20 puska szegeződik ránk. Elhangzik a kivégzési parancs, eldördülnek a fegyverek és túléljük, mindegyik katona célt tévesztett minket. Milyen következtetést vonnánk le ebből? Talán azt, hogy „Nos, nem kéne meglepjen, hogy mindegyikük eltévesztette a célt, hiszen még élek. Ha nem élnék, nem figyelhetném ezt meg. Nincs tehát mit magyarázni.”?"

Igen.

Az, hogy miért egy bizonyos dolgot tapasztalunk, nem pedig valami mást, csak akkor igényel magyarázatot, ha valami mást is tapasztalhattunk volna. Ez teljesen magától értetődő dolog.

thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 277

'Nem az a tanulsága ezeknek a tudományos eredménynek, hogy mit lehet kizárni, hanem hogy mit nem lehet kizárni. Hogy nem lehet kizárni a puszta véletlent.'

ahogy a puszta okokat...

Előzmény: Siphersh (263)
thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 276

csak 1 Teljes Valóság van.

ez egészen bizonyos

Előzmény: thoughts (275)
thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 275

'Szerintem az a legvalószínűbb, hogy nem csak ez az Univerzum létezik, hanem minden létezik, ami létezhet.'

ismét megkérdem: szerinted van az Univerzumon túl?

Előzmény: thoughts (274)
thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 274

'Ha pedig nem determinisztikus, hanem igazuk van a fizikusoknak, akkor az Univerzumon belül is vannak olyan kérdések, amik tiszta véletlenből vannak így vagy úgy.'

ez esetben a véletlenek determinálják a létezéseket...

'Szerintem az a legvalószínűbb, hogy nem csak ez az Univerzum létezik, hanem minden létezik, ami létezhet.'

és azt hogy neveznéd, ha nem Valóságnak?

'Annak, hogy milyen egyszerű kezdeti állapotig vissza tudja vezetni a fizika a létezést'

egyszerű?! /:

Előzmény: Siphersh (273)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.05 0 0 273

Igen, pontosan így gondolom én is.

És lehet, hogy csak ez az egy Univerzum a teljes létezés. Ebben az esetben az Univerzum kezdőállapotának nincsen magyarázata. Ha determinisztikus az Univerzum, akkor minden további dolgot magyaráz ez a kezdőállapot. Ha pedig nem determinisztikus, hanem igazuk van a fizikusoknak, akkor az Univerzumon belül is vannak olyan kérdések, amik tiszta véletlenből vannak így vagy úgy.

Szerintem az a legvalószínűbb, hogy nem csak ez az Univerzum létezik, hanem minden létezik, ami létezhet. De ezektől a más dolgoktól a mi Univerzumunk okozatilag elszigetelt. Nincsen közös okuk, nincsen közös következményük, és a legkisebb részben sem okai egymásnak ezek az elszigetelt létezők.

Ez szerintem egy nagyon gyenge feltételezés. Azt tudjuk, hogy van valami. Ezen túlmenően szerintem az a természetesebb, hogy minden létezik. Az, hogy véletlenül pont csak bizonyos dolgok léteznek, az furcsább lenne. Persze nem lehet azt sem kizárni.

És ha így nézzük, szerintem teljesen természetes, hogy egy olyan világban találjuk magunkat, ami egy olyan kezdeti állapotból indult ki, ami éppen eléggé komplex ahhoz, hogy mi itt lehessünk értelmes lényekként, akik megtapasztalhatjuk a létezést.

Annak, hogy milyen egyszerű kezdeti állapotig vissza tudja vezetni a fizika a létezést, szerintem filozófiai jelentősége van. Nagyon erősen legitimizálja azt az elképzelést, hogy az ősrobbanás kezdeti állapota egy igazi gyökérlétező, egy igazi végső alapvető, ami teljesen független minden esetleges egyéb létezőtől. Lehet, hogy nem az. Lehet, hogy van valami alapja. De valahol, végső soron kell lenni egy végső alapvetőnek, és az ősrobbanás kezdeti állapotánál jobb jelöltet nehéz lenne elképzelni. Mert nagyon egyszerű.

Előzmény: thoughts (272)
thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 272

'Az, hogy "csak", az nem magyarázat.'

egyértelmű.

ez inkább csak holmi poén volt.

de a magam részéről nem tudom megmagyarázni, hogy miért úgy van ahogy van. Te igen?

'Azt mondom, hogy mindenképpen kell lenni olyan dolognak, aminek nicsen magyarázata.'

1.) maga a Valóság léte egy ilyen dolog.

2.) a Valóságon belül szerintem nem kell lennie, hanem csak van...

Előzmény: Siphersh (271)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.05 0 0 271

"...és ezt hogy máshogy lehet magyarázni, mint hogy "csak"?"

Az, hogy "csak", az nem magyarázat.

Azt mondom, hogy mindenképpen kell lenni olyan dolognak, aminek nicsen magyarázata.

Előzmény: thoughts (270)
thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 270

'Ha lehetnének más dolgok is, mint amik valójában vannak, akkor az azt jelenti, hogy lehetnének mások is "az alaptörvények"'

ez tiszta.

...lehetnének...

'És akkor az a kérdés, hogy miért azok az alaptörvények, amik, és nem mások.'

...és ezt hogy máshogy lehet magyarázni, mint hogy "csak"?

'Ez az "alaptörvények" csak egy plusz fogalmi kör, ami után ugyanott vagyunk.'

mármint hol?

Előzmény: Siphersh (269)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.05 0 0 269

Ha lehetnének más dolgok is, mint amik valójában vannak, akkor az azt jelenti, hogy lehetnének mások is "az alaptörvények", amik kiválasztják, hogy mi létezik a lehetséges dolgok közül. És akkor az a kérdés, hogy miért azok az alaptörvények, amik, és nem mások. Ez az "alaptörvények" csak egy plusz fogalmi kör, ami után ugyanott vagyunk.

Előzmény: thoughts (268)
thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 268

'"Ezek szerint"?

Én ilyet nem mondtam.'

"Nem az Univerzumban létező dolgokra gondoltam"

'Azt mondtam, hogy ha nem létezik minden, ami létezhet, hanem csak egy része létezik, akkor az egy plusz kérdés, hogy miért pont az a része létezik.'

szerintem mert az alaptörvények meghatározzák.

Előzmény: Siphersh (267)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.05 0 0 267

"Ezek szerint"?

Én ilyet nem mondtam.

Nem tudom, hogy létezik-e más is az Univerzumon kívül.

Azt mondtam, hogy ha nem létezik minden, ami létezhet, hanem csak egy része létezik, akkor az egy plusz kérdés, hogy miért pont az a része létezik.

Előzmény: thoughts (266)
thoughts Creative Commons License 2019.05.05 0 0 266

ezek szerint szerinted van az Univerzumon túl is létezés?

Előzmény: Siphersh (265)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.04 0 0 265

Nem az Univerzumban létező dolgokra gondoltam, hanem a létező dolgokra, úgy általában.

Előzmény: thoughts (264)
thoughts Creative Commons License 2019.05.04 0 0 264

'ami csak úgy, magától van.'

pl. a Világ maga...

'Nem azért, mert muszáj, hogy legyen, hanem véletlenül.'

ezzel a Világot nézve egyetértek...

'Erre se lehet más válasz, mint hogy véletlenül.'

az Univerzumban létező dolgok azért léteznek, mert az alaptörvények megengedik (és megkövetelik) a létüket.

azaz ezzel már kevésbé értek egyet.

Előzmény: Siphersh (263)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.04 0 0 263

Nem az a tanulsága ezeknek a tudományos eredménynek, hogy mit lehet kizárni, hanem hogy mit nem lehet kizárni. Hogy nem lehet kizárni a puszta véletlent.

És ha ezt belátjuk, akkor máris elgördült az akadály az elől, hogy tudomásul vegyük azt a filozófiai szükségszerűséget, hogy végső soron muszáj, hogy legyen valami, ami csak úgy, magától van. Nem azért, mert muszáj, hogy legyen, hanem véletlenül. Más válasz nem lehet arra a kérdésre, hogy miért van egyáltalán valami, ahelyett, hogy nem lenne semmi.

És ha neaggyisten nem létezik minden, ami létezhet, hanem csak egy részük létezik valójában, akkor ott van az a kérdés is, hogy miért pont az létezik a lehetséges dolgok közül, ami. Erre se lehet más válasz, mint hogy véletlenül.

Előzmény: thoughts (260)
thoughts Creative Commons License 2019.05.04 0 0 262

pedig akarom azt az érzést! felszabadító volt.

...most meg megint itt vagyok az okok kurkászásában.

Előzmény: thoughts (261)
thoughts Creative Commons License 2019.05.04 0 0 261

na, ezzel be is zártam azt a kinyílt kaput.

"remek!" /:

pedig tegnap még tényleg megvolt az az érzés...

Előzmény: thoughts (260)
thoughts Creative Commons License 2019.05.04 0 0 260

de azért arra rákérdeznék, hogy a végtelen kicsi fele tartó kicsike okot hogyan zárják ki!!

...a választ már nem biztos, hogy érteném... /:

Előzmény: thoughts (258)
thoughts Creative Commons License 2019.05.03 0 0 258

a fizikusok bizonyára tisztában vannak az érvelésemmel, mégis valósnak vélik a "tiszta véletlent", és mostmár legalább képes vagyok én is hinni nekik.

Előzmény: thoughts (257)
thoughts Creative Commons License 2019.05.03 0 0 257

akárhogyis - ahogy ezt leírtam - egy kapu kinyílt bennem.

Előzmény: thoughts (256)
thoughts Creative Commons License 2019.05.03 0 0 256

'Lehet megpróbálni kiskapukat keresni, de a kérdés az, hogy minek. Hogy kielégítsük a majom-agyunk filozófiai intuícióit?'

ebben igazad lehet...

Előzmény: Siphersh (253)
thoughts Creative Commons License 2019.05.03 0 0 255

az, hogy a kvantumfizika valószínűségekkel operál, az nem azt jelenti, a Világ esetleges...

thoughts Creative Commons License 2019.05.03 0 0 254

'a tudományos eredmények pont az ellenkező irányba mutatnak.'

nem tudom elolvasni a linked. de magában a "tudományos eredmények" abszolút mivoltában nem vagyok biztos.

Előzmény: Siphersh (253)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.03 0 0 253

"továbbra sem értem, hogyan zárjátok ki a befolyásoló okokat!"

Nem tudom, ki az a "ti".

A fizikusok zárják ki. Belinkeltem a cikket, ami arról szól, hogy hogyan.

Eléggé egyértelmű a kép. Lehet megpróbálni kiskapukat keresni, de a kérdés az, hogy minek. Hogy kielégítsük a majom-agyunk filozófiai intuícióit? Hétköznapi szinten praktikus az a feltételezés, hogy mindennek van magyarázata. Hogy semmi nem tisztán véletlen. Mert ez az intuíció motivál minket arra, hogy megértsük a dolgokat, és ügyesebb szavannai majmokká váljunk.

De ha az igazság a kérdés, akkor tudomásul kell venni, hogy ez az intuíció végső soron nem igazolható, és a tudományos eredmények pont az ellenkező irányba mutatnak.

Előzmény: thoughts (252)
thoughts Creative Commons License 2019.05.03 0 0 252

'Ez csak egy analógia. Valójában nem a pénzfeldobásról van szó, hanem bizonyos részecske-szintű törvényszerűségekről. Az érme mozgását leíró newtoni törvények determinisztikus viselkedést írnak le, a kvantummechanika viszont valószínűségekkel dolgozik.'

ez OK!

'http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151193035&t=9115967

továbbra sem értem, hogyan zárjátok ki a befolyásoló okokat!

Előzmény: Siphersh (251)
Siphersh Creative Commons License 2019.05.03 0 0 251

"de ez hogy lehetséges, ha ugyanazzal az erővel dobtam fel az érmét?"

Ez csak egy analógia. Valójában nem a pénzfeldobásról van szó, hanem bizonyos részecske-szintű törvényszerűségekről. Az érme mozgását leíró newtoni törvények determinisztikus viselkedést írnak le, a kvantummechanika viszont valószínűségekkel dolgozik.

"honnan tudod, hogy nem csak nem tudjuk mérni az okokat?"

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151193035&t=9115967

Onna, hogy elhiszem a fizikusoknak. Az ezt igazoló fizika és matematika nekem magas. Itt az internet, tetszőleges részletességgel utána tudsz olvasni.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_test_experiments

Előzmény: thoughts (249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!